Črna kronika

Zastrupitev v Žalcu: slabost, bruhanje, psihomotorični nemir, motnje zavesti. Vrsto konoplje še ugotavljajo

Žalec, 21. 06. 2015 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./STA/N.Š./K.M./D.K
Komentarji
0

Zaradi zastrupitve s THC, ki je glavna psihoaktivna sestavina konoplje, so v celjski bolnišnici sprejeli 15 oseb. Vsi so se v Vrbju pri Žalcu udeležili delavnice na temo uporabe industrijske konoplje v zdravilne namene. Bolnišnico so bolniki že zapustili, preiskava pa se nadaljuje.

Zastrupitev s konopljo
Zastrupitev s konopljo FOTO: POP TV

Potem ko se je sobotna delavnica temo uporabe industrijske konoplje v zdravilne namene končala v bolnišnici, je policija danes posredovala več informacij o dogajanju v Bio parku v Vrbjem pri Žalcu.

Predavatelj je med predavanjem predstavil različne proizvode, pridelane iz industrijske konoplje, kot so konopljino olje, konopljina semena, konopljina moka, piškoti, čaj in drugo. Določene proizvode so prinesli tudi obiskovalci delavnice sami. Obiskovalci so med predavanjem preizkušali predstavljene izdelke, tudi tiste, ki so jih prinesli s seboj.

A očitno je šlo nekaj precej narobe. Med prvimi, ki so bili poklicani na pomoč, so bili gasilci, ki pa so sprva razpolagali z napačnimi informacijami. "Smo bili obveščeni, da naj bi šlo za neko srečanje narkomanov," pravi Miroslav Lovrek iz PGD Žalec.

Seveda ni šlo za narkomane, ampak osebe, stare od 55 do 65 let. Zato je bila slika, ki je pričakala zmedene gasilce, še toliko bolj nenavadna. "Sicer so dihali, a prav veliko drugih znakov življenja niso dajali. Bili so pobruhani, z njimi se ni dalo pogovarjati, kot bi bili v nezavesti."

Gasilce so sicer potrebovali za prenos obolelih oseb iz zgodnjega nadstropja kozolca v spodnjo etažo, da so jih lahko odpeljali v bolnišnico.

Kot pravi strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar so bili simptomi pri sprejetih pacientih slabost, bruhanje, psihomotorični nemir, motnje zavesti: "Bolniki so bili v glavnem kar prizadeti, ampak po reativno kratkem času po začetku terapije se je njihovo stanje izboljšalo."

Vseeno so tri bolnike zadržali, dva sta bila sprejeta v intenzivno terapijo, en pa je prenočil na internem oddelku. Doslej so že vsi zapustili bolnišnico.

Zastrupili so se s THC

Statistika primera pravi, da so v bolnišnico sprejeli 15 ljudi, štiri osebe so se huje zastrupile, šest pa lažje. Opravljeni diagnostični postopki so potrdili, da gre pri vseh za zastrupitev s THC, ki je glavna psihoaktivna sestavina konoplje. Zato so se za nadaljnjo obravnavo posvetovali tudi s centrom za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Sicer pa zdravniki ne vedo za kakšno konopljo je šlo, industrijsko ali indijsko, zato so vse biološke vzorce posredovali v analizo na inštitut za sodno medicino, sodelujejo pa tudi s policijo. 


 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1