Črna kronika

Bel prah, ki so ga v pošiljkah prejeli v državnem zboru, pa tudi mediji in posamezniki, ni nevaren

Ljubljana / Koper / Postojna / Maribor, 08. 06. 2018 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan / STA / Ti.Š.
Komentarji
59

Sumljive pošiljke z belim prahom, ki so jih prejeli v DZ, pa tudi nekateri znani Slovenci na domačih naslovih in mediji, na podlagi prvih analiz niso nevarne za zdravje in življenje ljudi, so sporočili s policijskih uprav Ljubljana in Koper. Policisti zbiranje obvestil o dogodkih sicer nadaljujejo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pošiljka belega prahu v Državni zbor
    01:26
    Iz SVETA: Pošiljka belega prahu v Državni zbor
  • Sumljiva pošiljka v Državnem zboru
    01:31
    Sumljiva pošiljka v Državnem zboru

Nekaj minut pred 9. uro so bili ljubljanski policisti obveščeni, da so v vložišče poslopja državnega organa na Šubičevi ulici v Ljubljani prejeli poštno ovojnico z belim prahom.

Sumljivo pošiljko je odprl uslužbenec v vložišču, kjer obdelujejo vhodno pošto.

Na kraju dogodka so posredovali gasilci in policisti, ki so izvedli ukrepe v skladu s protokolom. Kraj dogodka so zavarovali, za eno osebo pa določili karanteno. Nato so zavarovali pošiljko in jo poslali na analizo. Zaradi dogodka je bil nekaj časa za promet zaprt tudi en pas Šubičeve ulice.

Prva sumljiva pošiljka je malo pred 9. uro prispela v Državni zbor.
Prva sumljiva pošiljka je malo pred 9. uro prispela v Državni zbor. FOTO: POP TV
Sumljiva pošiljka je v DZ prispela tudi 12. aprila, naslovljena pa je bila na predsednika Državnega zbora. Izkazalo se je, da je bil v kuverti zapakiran zrezek, priloženo pa je bilo tudi podpisano pismo pošiljatelja.

V DZ so povedali, da tovrstne pošiljke nikoli ne dosežejo naslovnika, saj njihov sprejem poteka po natančno predpisanem in ustaljenem postopku. Odprejo jih namreč javni uslužbenci pri obdelavi vhodne pošte oziroma v vložišču, ki jim te pošiljke zagotovo niso namenjene.

Policisti in druge interventne službe so z ogledom že končali. Kot je sporočila predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Ljubljana Nataša Pučko, so na podlagi prvih analiz neznane prašnate snovi ugotovili, da snov ni nevarna za zdravje in življenje ljudi. Policisti v zvezi dogodkov nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Pristojne službe so zavarovale pošiljko in jo poslale na analizo.
Pristojne službe so zavarovale pošiljko in jo poslale na analizo. FOTO: POP TV

Prah po pošti prejela znana kritičarka in nekdanji poslanec

Sumljive pošiljke z belim prahom pa niso prejeli le v DZ, ampak tudi nekateri znani Slovenci na svoje domače naslove.

Dopoldne so bili policisti tako obveščeni še o eni sumljivi pošiljki, ki jo je v poštni nabiralnik stanovanja v Ljubljani dobila fizična oseba. "Tudi v tem primeru policisti in druge službe izvajajo vse aktivnosti po protokolu," so dopoldne sporočili s PU Ljubljana.

Prah po pošti je dobila znana kritičarka, znanstvenica, antropologinja in Večerova kolumnistka Svetlana Slapšak, ki je fotografijo kuverte, skupaj s sporočilom in belim prahom, objavila na svojem Facebook profilu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pošiljko z belim prahom je prejel tudi nekdanji poslanec Jerko Čehovin.

Koprski policisti so sporočili, da je okoli 10. ure občan prinesel na policijsko postajo Postojna kuverto, iz katere se je na postaji, v sobi za razgovore, vsul bel prah. V stiku s to snovjo je bil le ta občan. Policisti so prostor zapečatili, oseba pa je začasno ostala v karateni. Policijska postaja je kljub temu normalno delovala.

Čehovin je potrdil, da je on tisti, ki je prinesel kuverto na policijo ter da je bil v posebni sobi v karanteni na policijski postaji v Postojni, kjer so pristojni prevzeli sumljivo pošiljko in jo odnesli na analizo veterinarski upravi.

Na delu so bili bombni tehniki Specialne enote policije in gasilci. Prah so odpeljali na analizo v Ljubljano, od koder pa so popoldne sporočili, da na podlagi prvih analiz prašnata snov ni nevarna za zdravje in življenje ljudi. Policisti nadaljujejo z zbiranjem informacij, so še sporočili s PU Koper.

Tovrstne pošiljke nikoli ne dosežejo naslovnika, saj njihov sprejem poteka po natančno predpisanem in ustaljenem postopku.
Tovrstne pošiljke nikoli ne dosežejo naslovnika, saj njihov sprejem poteka po natančno predpisanem in ustaljenem postopku. FOTO: POP TV

Sumljiva pošiljka namenjena tudi novinarki

Koprski policisti so okoli 13. ure sporočili, da je sumljivo pošiljko prejela tudi ena od novinark medijske hiše v Kopru. "Policisti in druge službe izvajajo vse aktivnosti po protokolu. Trenutno je prostor s pošiljko zapečaten, v karanteni pa so tri osebe, ki so bile v stiku s pošiljko," je zapisala predstavnica za odnose z javnostmi PU Koper Anita Leskovec.

Gre za novinarko in koprsko dopisnico Televizije Slovenija Eugenijo Carl, ki je to prav tako potrdila na svojem Facebook profilu. Carlova je pošiljko prejela v medijsko hišo v Kopru, kjer dela.

Tudi s PU Koper so popoldne sporočili, da snov ni nevarna, policisti pa nadaljujejo z zbiranjem informacij.

Interventne službe vse pošiljke zavarovale in poslale na analizo

Protokol, ki poteka ob takšnih primerih, obsega delo več interventnih služb, in sicer policije, gasilske enote in delavcev medicinske fakultete ali veterinarske fakultete. Ob prijavi so prve aktivnosti policistov na kraju zavarovanje ožjega in širšega območja, po potrebi preusmeritev prometa, evakuacija iz objekta ter umik oseb, ki so bile v stiku s snovjo.

Na kraju opravijo še hiter test, s katerim ugotavljajo prisotnosti eksplozivnih ali radioaktivnih snovi oziroma drugih nevarnih snovi. Po hitrem testu se snov zavaruje in pošlje v analizo laboratorija, so pojasnili na PU Koper.

V medijskih hišah obsojajo ustrahovanje kritičnih ljudi

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) in uredništvo Večera obsojata pošiljki z belim prahom, ki sta ju prejeli njuni sodelavki. Društvo novinarjev Slovenije se pridružuje obsodbam in pozivom uredništev.

"Svobodno novinarstvo je eden izmed temeljev vsake demokracije in napad na novinarje je napad na demokracijo," so zapisali vodstvo RTVS, novinarji in uredniki informativnega programa Televizije Slovenija in vsi zaposleni na RTVS, ki najostreje obsojajo napad na njihovo sodelavko, novinarko Carlovo.

Opozorili so, da je v Sloveniji treba okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarskega dela.

Tudi v uredništvu Večera so zgroženi zaradi groženj njihovi kolumnistki Slapšakovi, ki za Večer piše že leta in za katero so bili vedno ponosni, da je kot izjemna intelektualka njihova sodelavka, so zapisali.

Ostro obsojajo in zavračajo ustrahovanje kritičnih ljudi, saj so poleg Slapšakove beli prah prejeli še nekateri drugi. "Temeljna odgovornost vseh nas je, da ne dopustimo, da Slovenija kot družba zdrsne proti coni somraka, kjer dobivajo grožnje in sovražni govor domovinsko pravico," so zapisali v uredništvu Večera.

Temu je treba po njihovem pozivu bolj glasno in odločno kot kdajkoli reči 'No passaran!'. "Dolžnost pristojnih organov je, da ljudi, ki na ta način ustrahujejo in grozijo, najdejo," so opozorili. Slapšakova ima po njihovih zagotovilih polno podporo uredništva in v soboto bo v njihovi prilogi V soboto mogoče brati njeno novo kolumno, so napovedali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
09. 06. 2018 16.38
+4
.kaj naj rečem. škoda. / ker.. morda bi se vsaj en od 100tih vsaj malček ZaMislil
flojdi
09. 06. 2018 16.40
+2
flojdi
09. 06. 2018 16.44
+2
Brakedirt
08. 06. 2018 17.11
+0
posiljka za podmladek SĐS je zgresila cilj...
macro
08. 06. 2018 15.33
+11
...snov ni nevarna za zdravje in življenje ljudi. Ti pa, da energijo za cel dan.
Ramzess
08. 06. 2018 15.27
+8
Motivi, razlogi za prejem pa so bili? Ne bodo povedali.
Ramzess
08. 06. 2018 15.26
+9
In kaj je bil bel prah, ... občan ga je nesel na policijo, še dobro da je dobil samo 'karanteno', policaji svojih pa niso dali v karanteno.
JApajaDAja
08. 06. 2018 15.11
+6
so skoraj kot tiste zelene žabe pri skripalih! se je zahod že upravičil rusiji, kje so analize napada s klorom v siriji?....naenkrat to niso več udarne teme?
AlenkinaBratovš?ina
08. 06. 2018 15.02
+10
jan zlobec preverja varnostne postopke
flojdi
08. 06. 2018 14.49
+8
. sj. bel prah je pa res sumljiv. / jest brišem sam temnosivega ali črnega
JApajaDAja
08. 06. 2018 15.12
+10
Uporabnik113189
08. 06. 2018 14.47
+5
Ivan je na bel prah odporen?
Kaktus111
08. 06. 2018 14.26
+20
ma, iz te moke ne bo kruha.
Uporabnik599200
08. 06. 2018 14.24
+15
Šel sem pogledat v kaslc in, razen reklam nič pametnega...
JApajaDAja
08. 06. 2018 15.12
+13
grumf
08. 06. 2018 14.09
+10
čakam še molotovke na Metelkovi..
TOX6
08. 06. 2018 14.05
+22
po ljubljanskih klubih kjer se zbirajo stari znanci policije sa YUga je prepovedanega belaga prahu v kilogramih. Ampak nič, vse teče po normalnih vstaljenih dobavnih in nabavnih rokih. med sabo povohani,daj što daš???
najvsivedo
08. 06. 2018 14.03
+7
Če je roba kvalitetna bi bila levica presrečna, in Dr. TR iz Maribora bi še naprej videl svojat.
Uporabnik113189
08. 06. 2018 14.07
+8
Komaj verjamem o kvaliteti, tisto ki je dobra je že vso porabil podmladek SDS, slabo so pa naprej poslali, zamešali naslove. Kaj vse se zgodi ko si malce pod gasom.
najvsivedo
08. 06. 2018 14.10
+7
KLASIK....to je bila zadnja brezplačna dostave levici.
SAKITUMI
08. 06. 2018 14.01
+11
KOK ENE PANIKE.....A NI BIL NOBEN OD TEH V VOJSKI, DA BI VEDEL KAKO DELUJEJO TAKI "STRUPI"??? DA BI BILO TO NEVARNO, BI ŽE NA POŠTI POPADALI ZAPOSLENI, IN POTEM V SPREJEMNI PISARNI.... TKO PA SAM PANIKA V PRAZNO.... POŠILJATELJ PA ITAK BREZ J..C, KAO ANONIMKE POŠILJA .... VPRAŠAT SE JE TREBA, ALI ŽELI ISPAST ŽRTEV(ORGANIZACIJA), ALI SAMO STRAŠITI FOLK....
Primula1
08. 06. 2018 13.53
-11
ggzz
08. 06. 2018 14.59
+7
janezov uč
08. 06. 2018 13.40
-12
seveda, desnica ne more požreti pirove zmage in brezglavo opleta okoli sebe.
Uporabnik113189
08. 06. 2018 13.52
-1
Vse kaže da migranti niso dovolj, potrebujejo še bel prašek, da bo vzdušje primerno njihovi predstavi o "sproščeni zreli in kulturni" demokraciji.
akmt
08. 06. 2018 13.14
+16
Naj VSI odstopijo, do zadnjega.Mi rabimo cisto nove ljudi, ki se nikoli niso bili v politiki.Edini pogoj je postenost, da niso bili nikoli kaznovani in da se znajo kulturno obnasat.Do takrat pa nimam nic proti taksnim brezveznim posiljkam- nekdo se gre divji zahod, ker ma prevec cajta....
Ferdo Crni
08. 06. 2018 13.25
+4
Dobro potem bomo državni zbor izbrali na Miss universum in na Mister universum
mallonge
08. 06. 2018 13.31
+1
Nejc Gantar
08. 06. 2018 16.13
+1
Naslednjic volit Piratsko stranko. Mladi zagnani in polhni uresnicljivih idej.
Ferdo Crni
08. 06. 2018 13.00
+32
Klasika. Vzdrževanje konstantnega vzdušja kaosa, nevarnosti.... ko se oblast spremeni in na oblast pridejo "ne-tapravi". V trenutku je iz blaginje in miru slovenija prešla v stanje "pripravljenosti" z bombnimi tehniki in policijo. Vsi režimski "kolegialni" mediji so 4 leta poročali o vremenu in kardashianovih, … o sloveniji skorajda ni bilo člankov (razen če je šlo o SDS). Sedaj bomo vsak dan bombardirani s članki o grozoviti realnosti, zopet bodo pisale matere samohranilke jokava patetična pisemca, sindikati bodo organizirali družbene orgije...… itd. Vsaj dolgčas ne bo kot pod cmerarjem.
korintos23
08. 06. 2018 12.55
+13
Soda bikarbona je že prišla, a imajo mogoče eni nacional želodčne krče?