Črna kronika

Pistoriusa oboževalci zasuli z dobrimi željami, sponzorji naj bi se pripravljali na beg

Johannesburg, 18. 02. 2013 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na dan prihaja vse več podrobnosti, kaj se je v hiši atleta Oscarja Pistoriusa dogajalo na usodno valentinovo, ko je pod streli umrlo njegovo dekle Reeva Steenkamp. Po streljanju je bilo dekle še živo, Pistorius jo je skušal ohraniti pri življenju.

Reeva Steenkamp in Oscar Pistorius sta bila par od novembra.
Reeva Steenkamp in Oscar Pistorius sta bila par od novembra. FOTO: Reuters

Na domu športnika Oscarja Pistoriusa, kjer se je na valentinovo odvila prava drama, so našli prepovedane steroide. ''V hiši Pistoriusa so našli prepovedane steroide, poleg tega pa še dokaze o pijančevanju. Prav zato je policija že naročila, da bo testiran na steroide,'' poroča britanski The Sun.

Južnoafriški časopisi so se že razpisali o teoriji, da je 26-letni Pistorius svoje dekle, 29-letno manekenko Reevo Steenkamp, ubil v navalu besa, kar bi lahko povzročilo jemanje steroidov.

Že včeraj pa so odjeknile informacije, da so v hiši našli tudi okrvavljeni kij za kriket, da je imela žrtev poleg strelnih ran domnevno počeno tudi lobanjo, da je bila v času umora oblečena v spalno srajco in da sta v postelji očitno spala oba.

K temu The Sun dodaja še en košček, ki dodatno zamaje zgodbo obrambe, da je Pistorius svoje dekle zamenjal za vlomilca. Po podatkih časnika naj bi policija imela posnetek nadzorne kamere, iz katerega je razvidno, da je Steenkampova k svojemu izbrancu prišla okoli 18. ure. Pistorius in Steenkampova sta bila par od novembra.

Reeva Steenkamp je bila živa, ko je k Pistoriusu prišla njegova družina

Manekenka je bila skozi zaklenjena vrata kopalnice ubita z devetmilimetrsko pištolo. Ustreljena je bila štirikrat, prvo strelno rano naj bi dobila že v spalnici, in sicer v bok, nato pa naj bi pobegnila v kopalnico. Izvedenci glede na rane domnevajo, da je sedela na straniščni školjki. Z rokami naj bi si pokrila glavo, kar bi razložilo tudi strelne rane na roki in prsih.

Hiša
Hiša FOTO: Reuters

Televiziji CNN je policijski vir pojasnil, da je bila po streljanju Steenkampova še živa in da jo je Pistorius odnesel v spodnje prostore.

Podobno poroča tudi južnoafriški časnik City Press. Kot piše, je Pistorius okoli 3.20 poklical svojega očeta in ga zaprosil, naj pride k njemu. Ko je njegova družina prišla tja, naj bi Pistorius po stopnicah nosil svoje dekle. ''Steenkampova je še dihala in Pistorius jo je skušal ohraniti pri življenju,'' piše poročilo in dodaja, da so lahko, ko so nekaj minut pozneje prišli še reševalci in policija, dekle razglasili za mrtvo.

Reevo Steenkamp bodo pokopali v torek.
Reevo Steenkamp bodo pokopali v torek. FOTO: Reuters Video

Pistorius je imel po poročanju medijev več kosov orožja, pištolo naj bi imel shranjeno pri postelji, pri postelji naj bi imel tudi kij, pri oknu v spalnici pa naj bi imel brzostrelko. Paraolimpijec je imel svoj dom močno zastražen, imel je tudi varnostnike, saj je stopnja kriminala v Južni Afriki zelo visoka.

Na dan je prišla tudi zgodba, ko je Pistorius po nesreči svojega prijatelja skoraj ustrelil v nogo. To se je po pripovedovanju boksarja Kevina Larene zgodilo januarja v eni izmed južnoafriških restavracij v Johannesburgu, v kateri so se zbrali Pistoriusovi prijatelji, med njimi je bila tudi Steenkampova.

Pistorius si je po pripovedovanju boksarja želel ogledati pištolo njegovega prijatelja, ko pa jo je prijel, se je sprožila. Naboj je Larenovo nogo zgrešil za nekaj centimetrov. Pistorius se je Lareni takoj opravičil.

Njena družina želi odgovore

Za javnost pa je spregovorila tudi manekenkina mati June Steenkamp. V solzah je svojo hčer opisala kot najlepšo osebo, ki je kdaj koli živela. ''Toliko bi lahko še dala, a zdaj tega ne more več. Ni je več,'' je dejala za južnoafriški časnik Times.

''Vsi želimo odgovore, odgovore, zakaj se je to zgodilo, zakaj je morala naša čudovita hči umreti na tak način,'' je dodala njena mati.

Reevina mati je še povedala, da se družina te dni osredotoča predvsem na organizacijo pogreba, ki bo jutri v njenem domačem kraju, prav v času, ko bo Pistorius stopil pred sodišče, kjer naj bi podal tudi krajšo izjavo.

"V tem trenutku ne mislimo na Oskarjevo sojenje. Namenoma ne gledamo televizije, ne poslušamo radia. O tem sploh nočemo razmišljati," je dejala.

Prav tako ne razmišljajo o končni sodbi. "Kakršna koli že bo, nam ne bo vrnila Reeve. Sodba bo takšna kot mora biti. Zaupamo v delovanje sodnega sistema," je še dejala, se pa družina doslej še ni izjasnila o tem, ali menijo, da je Pistorius moril namenoma. Le Reevin oče je pred dnevi dejal, da ga ne sovraži. "Vse, kar hočemo, so odgovori. To si želita obe družini. Želimo, da na dan pride resnica," pravi.

Pistoriusu podpora z vsega sveta

Pistoriusova ekipa je medtem odpovedala njegovo sodelovanje na vseh napovedanih dogodkih, njegov agent Peet van Zyl pa je dejal, da njegovi oboževalci Pistoriusa več kot podpirajo. "Podpora je globalna, dobre želje in izraze podpore mu pošiljajo z vsega sveta," je povedal.

Zyl, ki je Pistoriusa obiskal v priporu, ni želel razkriti, v kakšnem stanju je trenutno atlet, dejal je, da sta govorila le o njegovi športni karieri, po zaslugi katere premoženje šprinterja ocenjujejo na okoli 5 milijonov dolarjev.

Zyl je še dejal, da je prepričan, da je tragedija posledica nesreče, in da ekipa Pistoriusu nudi vso pomoč, ki jo pač lahko.

A kljub vsej podpori bo tragični dogodek ali celo zločin močno zamajal Pistoriusovo kariero. Obisk agenta naj bi bil tako namenjen predvsem strategiji, kako pomiriti sponzorje, ki se bodo zagotovo že kmalu povsem oddaljili od športnika. Prav tako Pistorius, medtem ko je v zaporu, ne izpolnjuje obveznosti do sponzorjev. Med njegovimi sponzorji sta tudi giganta Nike in Oakley.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragicat
19. 02. 2013 07.16
+8
O neki podpori njemu v tem trenutku, ko se jasno ve, da jo je ubil on sam, saj je to tudi povedal, da je streljal on, se ne bi smelo govoriti že zaradi žrtve ne. Tukaj se pa neha vsa ljubezen do nekoga, ki ti je bil prej top v vseh pogledih. Življenje piše take in drugačne zgodbe, marsikaj si človek v življenju želi, pa ne more dobiti, ali doseči cilja, ki si ga zastavlja. Ta športnik je dosegel vsaj en cilj......uspelo mu je v športni karieri. Nimam nič proti njemu, ker nima nog in ne vem, zakaj zaradi tega ne bi smel biti srečen tudi v zasebnem življenju, vendar ljubosumnost največkrat pripelje do tega, da se zgodi tragedija. Mislim da je vedela, saj verjetno to ni bilo prvič, da je v valu izbruha ljubosumja kričal, morda jo je že tudi udaril, vedela je, morala bi se umakniti, kajti govoriti še o ljubezni, če te partner zmerja in kriči nate, potem pa bi te hotel v postelji zase je nerazumno, vendar se žal dogaja.Po toči je prepozno zvoniti, vendar se on sedaj ne more zgovarjat na nedolžnost. Če je res streljal, ker je mislil, da je vlomilec, ( mislim, pravi, da ima varnostnike, kaj pa oni delajo, da more obrambo prevzeti naročnik )?, bi streljal samo enkrat, sicer pa je videl, da nje ni v postelji in bi vedel, da se prav ona sprehaja po hiši,, ne bi streljal še trikrat, ker bi prav gotovo tulil, naj se oglasi, kdo je v kopalnici, a misliš da bi ona bila tiho in čakala stre, če ti ne bi bili namenjeni pav njej, pa tisti kij, ej, je butec, ali misli, da bo sodišče verjelo, da ji je skozi kopalničina vrata razbil glavo z kijem, no, ta je pa kruta. Zasluži si smrtno kazen, oz dosmrtni zapor, prav tako bi vsi, ki komu vzamejo življenje mogli do smrti sedeti, pa bi človek malo drugače gleda na jemanje življenja drugi osebi. Žal mi je nje, on bo pa mogel za to dejanje odgovarjati in prav je tako. Verjamem, da bo obramba našla 1000 izgovorov, ker pač ima denar, vendar verjamem da je kriv, in naj plača svojo nespametno dejanje.
Tonček Balonček
18. 02. 2013 23.44
-4
Če mu v zaporu vzamejo tiset proteze, mu ni treba čemeti v celici, se lahko prosto sprehaja po vseh prostorih!
Houdor
18. 02. 2013 22.06
+12
Na koncu se bo zgovarjal na neprištevnost, boste videli
civitasstain@gmail.com
18. 02. 2013 21.27
+11
Lepa hiša, mnogo žvenka in penka. Pa ta ljubosumnost.
gizadlinka
18. 02. 2013 21.26
+23
menda ga je prevarala, ampak zato je pa ne bi bilo treba ubiti, če bi drugi tako reagirali, bi bilo res veliko žrtev.
24pišancov
18. 02. 2013 21.00
+23
Naj me hudič uzame,če se ta tip ne bo zmazal
Bruhalnica24
18. 02. 2013 21.00
+4
A stereoide je dobo iz slo...
Super1337
19. 02. 2013 01.38
+1
...baje prodajalca sta bila zakonca Karner...
Na Slovenskem
18. 02. 2013 21.00
+11
Joj kaj bi mu naredil če bi ga vrgli v une črnske gheto zapore :/ (Sploh si nočem predstavljati kako bi bilo pod tušem če si tam edini belec in to v Južno Afriški republiki )
visoki
18. 02. 2013 21.42
+2
Ementalc
18. 02. 2013 20.38
+28
Želim mu 30 letno bivanje v celici 3x3m .
Super1337
18. 02. 2013 21.46
+4
ahappymeal
18. 02. 2013 21.46
+4
estejci
18. 02. 2013 23.36
+0
I_LL_BE_BACK
18. 02. 2013 20.30
+39
Nisem bil zraven , ampak vedno bolj se mi zdi da jo je ubil v afektu in razvil teorijo o vlomilcih. Zdaj debata ni več o njej in njenem pozitivnem karakterju , ampak nekateri skušajo opravičevati in rešiti duševnega bolnika !
sime sime
18. 02. 2013 20.27
+20
obeset pol pa zakurt pa to je še premilo tako podporo bi mu jaz dal...
civitasstain@gmail.com
18. 02. 2013 21.29
Dejan Zajebancije
18. 02. 2013 20.05
+42
kako umsko bolan moraš biti, da si ubiješ tako ženo na tak način...kij, pištola 4x, tu ni dvoma...manj kot dosmrtna v zaporu s skupnimi tuši enostavno ne bi bilo pravično do nje...
rambek
18. 02. 2013 19.55
+15
nevem kaj mu je bilo morda preveč denarja nihče ni vreden smrti
drdra
18. 02. 2013 21.23
+1
RedDevil123
18. 02. 2013 19.46
+26
nekoč heroj a zdaj ...
pejdspat
18. 02. 2013 19.41
+5
V parlamentu so vsak dan lopovi, pa jih noben ne poč
Super1337
18. 02. 2013 21.48
-2
ughiue
18. 02. 2013 19.19
+95
Ce je kriv,naj gnije v zaporu tako dolgo,da mu noge zrastejo.na zenske se ne polaga rok,pa naj varajo al pa ne.jo pac pustis pa najdes drugo pa amen
ElleX
18. 02. 2013 21.07
-1
Za tiste, ki se gredo nasilja nad šibkejšimi je zadosti že napačen pogled, kakšno varanje neki... Prej bi rekla, da je ona njega našla z drugo in drago plačala to...
ahappymeal
18. 02. 2013 21.45
+4
kratkovidni
18. 02. 2013 19.17
-10
koga to briga, mogoče show-talenti
Amethist
18. 02. 2013 19.04
-21
Nevem zakaj me te novice o tem cloveku s katerim zdej utrujate namesto Armstronga nit malo ne brigajo. Pac ubil jo je, naj dokazejo, ni ne prvi ne zadnji morilc. Nehte ze enkrat
Amethist
18. 02. 2013 19.26
-13
p.s. hvala za minuse, but Still don't care...
mikson1402
18. 02. 2013 19.56
+15
KDO PA SI DA DOLOČAŠ KAJ PIŠEJO MEDIJI... ne beri če te ne zanima...
Azra Begi? Hasanovi?
18. 02. 2013 20.09
+0
Amethist
18. 02. 2013 20.51
-3
mikkson 1402 KDO PA SI TI DA DOLOCAS, KAJ NAJ JST BEREM?
civitasstain@gmail.com
18. 02. 2013 21.32
+7
Ti mister. Sam ne veš kaj bi rad? Pejt na sveži zrak!
frfl3
18. 02. 2013 18.58
+6
upam, da se bo v zaporu uspešno rehabilitiral ... da bo prišel iz zapora takšen, da ne bo ogrožal ljudi okoli sebe (razlaga za admina)
Vito2012
18. 02. 2013 18.30
+2
...pa kaj ta Pistorius je kandidat za mandatarja, da vsak dan beremo o njem?...saj je Urska tudi nedavno iskala pomoc v bolnisnici, pa niti besede o tem...