Črna kronika

So Tosića klicali šef?

Ljubljana, 15. 11. 2011 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med prisluhe, ki so jih ujeli med preiskavo zadeve Balkanski bojevnik, so ujeli besede "sedaj je čas" in "kolikor lahko, lahko". Govora je bilo tudi o denarju in šefu. Tožilstvo meni, da so preprodajali droge, obramba pa ne vidi povezave z nezakonitimi posli.

Obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik
Obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik FOTO: Damjan Žibert

Na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik so le začeli predvajati prisluhe, ki so jih posneli slovenski preiskovalni organi. Obramba je med njihovim predvajanjem ocenila, da gre za normalno komunikacijo, ki ne dokazuje očitkov tožilstva o poslih z drogo.

Na sodišču je bilo slišati pogovore med prvoobtoženim Draganom Tošićem in nekaterimi drugimi soobtoženimi, denimo Robertom Šabičem in Jakobom Remškarjem, pa tudi njihovim domnevnim sodelavcem iz Srbije Željkom Vujanovićem v času, ko je bil Vujanović v Sloveniji.

Tošić in Vujanović sta se v srbščini pogovarjala o neki prodaji, tako je eden od njiju dejal, da "je sedaj čas", na vprašanje o denarju pa je eden od njiju dejal, da "kolikor lahko, lahko". Tošićev odvetnik Luka Zajc je razložil, da je v tem pogovoru beseda tekla o prodaji avtomobila in torej pogovor dokazuje, da "ne gre za nič drugega".

Nato so predvajali tudi posnetek pogovora, v katerem neki moški Tošića kliče v zvezi z denarjem, Tošić pa mu odvrne, da tega denarja nima. Zajc je komentiral, da pogovor potrjuje del Tošićevega zagovora, da so ga določeni ljudje klicali s prošnjo, da bi jim posodil denar.

Prav tako so zagovorniki obtoženih našli tudi razlago za naziv "šef", ki ga je za Tošića uporabljal Šabič. Kot so pojasnili, je bil Šabić v času prisluhov zaposlen v Tošićevem podjetju, torej ta naziv ne gre povezovati s tem, da naj bi Tošić vodil slovenski del mednarodne preprodajalske združbe.

Ljubljanski okrožni sodnik Gorazd Fabjančič je danes strankam tudi pojasnil, da so dobili določeno dokumentacijo iz Italije; gre za več zgoščenk, na katerih so med drugim prisluhi. Obramba je opozorila, da med dokumentacijo še vedno ni manjkajočih odredb, na katere so opozorili že v začetku sojenja maja letos.

Takrat je drugi Tošićev zagovornik Marko Bošnjak na sodišču pojasnjeval, da so italijanski organi opravljali prisluhe, čeprav v spisu ni niti ene sodne odredbe, ki bi to dovoljevala. Bošnjak je zato ugotavljal, da tovrstne odredbe bodisi ne obstajajo bodisi so tako pomanjkljive, da jih ni mogoče uporabiti.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
16. 11. 2011 08.34
+5
temu tošiču pa na čelu piše
cau-curaku
16. 11. 2011 07.27
+6
Sprašujem se zakaj se v takšnih primerih spoštovani novinarji in ostaliljubiteli Slovenije ne razpisujete in upirate zapravljanju državnega proračuna za sojenja omenjenim, ali ni cenejši in učinkovitejši azijski način sojenja ????
Komentator2000
16. 11. 2011 07.19
+3
Takšno ovinkarjenje v pogovorih vse pove.
franceljtancelj
16. 11. 2011 05.20
+3
Jaz sem navaden kmet ampak, če bi mi država dovolila preživeti 1 dan s temi majstri jih bi sigurno prepričal, da povedo vso resnico.
Dart Vejder
16. 11. 2011 00.26
+3
Glede na naslov članka, bi mislil, da je to glavno vprašanje s katerim se ukvarja sodišče v tem primeru.
Draža
15. 11. 2011 20.09
+2
40 let zapora vsem.
Draža
15. 11. 2011 20.05
+3
Naj se naše sodstvo zgleduje po Južni ameriki ali kitajski,kar se tiče dilerjev.Tukaj pa samo božajo in božajo.
legnum
15. 11. 2011 19.48
+6
Pošteni državljani nikar se ne zapletajte z našim sodstvom in našimi poštenimi odvetniki, mene je moj pošteni odvetnik iz Dalmatinove in njegovi pošteni sodniki karei izven sodne palače popivajo skupaj ukradel za 100 € tisočakov.
janez20000
15. 11. 2011 19.05
+3
lepo prosim, ni nesposobno samo sodstvo, nesposobne so vse tri veje oblasti!!! Nesposobni si poslanci in vlada ki pišejo zakone, nesposobni so policaji, ki preiskave izvajajo in šele na koncu pridejo nesposobni sodniki! Slovenija je dejansko raj za mafijo!...jaz že nekaj časa razmišljam o menjavi poklica...samo se bojim, da bi mene hitro dobili in še hitreje obsodili...
kitekatus
15. 11. 2011 18.27
+5
Velikim preprodajalcem se težko kaj dokaže,ker imajo zelo močno in vplivno zaledje,katero takoj ukrepa,ko so dokazi proti njim vedno bolj močni.Pade grožnja,kakšenkrat se le te tudi uresničujejo in glej ga zlomka,naenkrat je premalo dokazov za obtožbo,kaj šele za obsodbo. Pri nas pa itak sodstvo deluje le takrat,ko gre za malega človeka(beri delovnega in poštenega),ki se je npr. v stiski odločil krasti,ker drugače ni šlo. Mamilarske kartele bodo težko izničili oz.je to misija nemogoče,ker so zelo premeteni in previdni,pa še vlade imajo sigurno prste vmes,ker dobički tukaj so vesoljski. Preberite knjigo Gomorra,ki lepo opisuje delovanje ene izmed najhujših kriminalnih združb na svetu po imenu Camorra in kam vse segajo njene lovke. To je never ending story,žal.
CRNALUKNJA
15. 11. 2011 17.27
+3
vojaško sodišče,po krajšem postopku,pa prišparati kakšen evro.
carul
15. 11. 2011 16.44
-1
sodnik bi mogo bit tak notri, da nebi noben vedo kater sploh je, masko met gori, ne pa da se trese, ce bo koga obsodo, a mu bo druzina prezivela, daj zadeve pri nas korenito spremenit, pa zaprt 90posto vse barabije!
Hedredmon Edmon
15. 11. 2011 16.32
+2
sodišče nesposobno,drugi se bojijo posledic Balkanski bojevnikov-
carul
15. 11. 2011 16.20
+2
ja ce oni niso krivi potem sem jast nevem zlata ribica, dajte no, sodisca nesposobna, ce vas ovi vodijo kak bodo te obtozeni...zacaran krok