Črna kronika

Valina varovanje: mladenič je bil tako agresiven, da so reševalci odklonili nudenje prve pomoči

Ljubljana, 14. 09. 2012 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

V ljubljanski diskoteki Cirkus naj bi varnostnika pretepla mladeniča. Dogajanje preiskujeta tako policija kot inšpektorat. V diskoteki pravijo, da je mladenič prvi napadel varnostnika. Iz podjetja, ki opravlja varovanje v lokalu, pa so sporočili, da je fant varnostnikom grozil, da jih bo pobil.

Diskoteka Cirkus
Diskoteka Cirkus FOTO: Marko Ocepek

V uredništvo smo dobili sporočilo, ki se je razširilo tudi po družbenih omrežjih, v katerem obiskovalka ljubljanske diskoteke Cirkus opisuje, kako naj bi varnostnika v noči s srede na četrtek pretepla od 20 do 22 let starega moškega. Barbara B., podpisana pod to sporočilo, je zapisala, da je do moškega, ki je plesal, pristopil varnostnik. Kot je zapisala, je varnostnik mladeniča s pestjo večkrat udaril v obraz, nato naj bi ga zbil na tla, pri tem pa naj bi se mu pridružil še njegov kolega. Mladeniča naj bi pretepala, čeprav naj bi nezavesten ležal na tleh. Zvlekla naj bi ga ven, na mokrih tleh naj bi mladenič ležal vklenjen, njegova majica pa naj bi bila rdeča od krvi.

Dogajanje preiskujeta policija in inšpektorat

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so posredovali v omenjeni diskoteki. Policijska uprava Ljubljana je bila o dogodku obveščena 13. septembra okoli 2. ure zjutraj. V omenjenem lokalu naj bi eden izmed gostov (pod vplivom alkohola) kršil javni red in mir, zaradi česar so posredovali redarji varnostnega podjetja, ki opravlja naloge varovanja v lokalu, so sporočili s PU Ljubljana.

''Glede samega dogajanja v lokalu policisti še zbirajo obvestila tako zaradi ugotavljanja elementov prekrška moškega kakor tudi glede upravičenosti in sorazmernosti posredovanja redarjev. Policisti so moškega tudi oglobili zaradi neupoštevanja zakonitih odredb pooblaščene uradne osebe. Policisti bodo v preiskavi preverili, ali so podani elementi prekrška, znaki kaznivega dejanja oz. prekoračitve pooblastil varnostne službe, in na podlagi tega obvestili pristojne organe,'' so zapisali ljubljanski policisti. Predkazenski postopek policija vodi zoper varnostnika zaradi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje nasilništva.

Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, je bil fant med dogodkom telesno poškodovan in se je zdravil v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Po podatkih, s katerimi razpolaga policija, ni v smrtni nevarnosti, v UKC Ljubljana so naknadno potrdili, da je bil fant iz bolnišnice že odpuščen.

Policisti so o dogodku obvestili tudi Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve, ki že opravlja inšpekcijski nadzor nad delom varnostne službe v diskoteki Cirkus. Neuradno pa naj bi inšpekcijski nadzor pokazal, da ni prišlo do nepravilnosti, so poročali v 24UR. V oddaji 24UR ZVEČER pa so poročali, da je inšpekcija do sedaj ugotovila le, da varnostnika imata dovoljenje za delo.

Kaj se je dogajalo v Cirkusu?
Kaj se je dogajalo v Cirkusu? FOTO: Marko Ocepek

Cirkusova plat zgodbe: prvi je napadel mladenič

Na profilu Facebook diskoteke Cirkus so administratorji  zapisali, da ''če bi se to zgodilo na način, kot je opisano, bi mi prvi zaprli klub. Dajmo zbrat vse informacije in potem objektivno ocenit, kaj se je zgodilo.''

Iz Cirkusa so nato poslali še njihovo plat zgodbe, ki se zelo razlikuje od zapisa, ki je zaokrožil.

''Po zbranih informacijah je šla oseba ob 2. uri zjutraj mimo dveh varnostnikov na obhodu gostinskega obrata. Ob tem je enega od njiju vprašala, ali je mogoče peder ('A si ti peder?'). Varnostnik ji je odgovoril: 'Ne. A si ti?' Zadeva je bila za varnostnika s tem končana, ker se je oseba odpravila naprej. Po treh korakih, ko varnostnik tega ni več pričakoval, se je oseba nenadoma obrnila in ga napadla. Varnostnika je udarila v predel brade in vratu,'' opisujejo dogodek odgovorni v klubu Cirkus in nadaljujejo, da je ''varnostnik, ki ni bil napaden, takoj uporabil strokovni prijem za obvladanje napadalca. Napadalec se mu je izmuznil in ga udaril s pestjo v prsni koš. Prvonapadeni varnostnik se je medtem zavedel in je udaril napadalca v pleksus (predel trebuha, op. p.) in v brado – udarec, ki se uporablja za destabilizacijo napadalca (izguba ravnotežja).''

Mladenič je bil res v nezavesti

Napadalec je nato, kot opisujejo v Cirkusu, padel na tla. ''Vse to se je dogajalo v zgornjem delu lokala na levi strani točilnega pulta. Ko je oseba padla na tla, je verjetno udarila z glavo ob točilni pult, v stojalo za noge. Ko je drugonapadeni varnostnik počepnil k vpleteni osebi, da bi jo pobral, ga je udarila v mednožje (varnostniki nosijo suspenzor) ter ga poizkusila udariti tudi v glavo. Potem jo je varnostnik s strokovnim prijemom le uspel obvladati s prijemom za vrat, pri katerem napadalec s pravilnim pristopom izgubi zavest, kar se je tudi zgodilo,'' so potrdili navedbe, da je bil mladenič v nezavesti.

Nato so ga odnesli pred vhod

Dogodek spominja na tragično zgodbo diskoteke Global. 7. oktobra 2007 je varnostnik pred diskoteko pretepel 20-letnega Gorazda Čamernika, ki je nato tri dni pozneje umrl v bolnišnici.

Po tem ukrepu so varnostniki osebo odnesli pred vhod, tam pa se je zbudila in takoj začela napadati varnostnike, so  pojasnili v Cirkusu. Zato so jo vklenili v policijske lisice, so  zapisali. ''Ob prihodu policije je le-ta na željo vpletene osebe poklicala reševalce. Ti so prišli na kraj dogodka hitro, a ji zaradi nadaljnjega agresivnega obnašanja niso želeli nuditi strokovne pomoči in so odšli brez nje. Agresija vpletene osebe se je kazala tudi proti policistom, zato so jo vklenili v svoje lisice in jo poskušali pomiriti. Ker je niso uspeli pomiriti, so ji zagrozili z denarno kaznijo. Kljub temu je z agresijo nadaljevala, zaradi česar so jo tudi oglobili. Pri postopku je bilo prisotnih več kot 10 znancev vpletene osebe, zato je policija zaprosila varnostnike, da jih odstranijo, da so lahko normalno opravili postopek. To so tudi storili. To so dejstva, za katera imamo potrditve prič, varnostnika, osebja lokala, policije ter reševalcev in so dokazljiva,'' so zapisali v Cirkusu.

Dodali so, da tudi oni preverjajo nekatere navedbe, med drugim tudi to, da naj bi mladenič prejel več kot 30 udarcev. Vpleteno osebo so obiskali v bolnišnici, so še povedali v Cirkusu in dodali, da se to nikakor ne bi smelo zgoditi, ne glede na to, kaj je vpletena oseba naredila.

Valina varovanje: obvladali so ga šele trije varnostniki

Svojo plat zgodbe so sporočili tudi iz varnostnega podjetja Valina varovanje, ki opravlja naloge varovanja v lokalu. Kot so zapisali, sta bila ob približno 1.55 na VIP-delu kluba Cirkus dva varnostnika. Do prvega varnostnika je pristopila neznana oseba v družbi še ene neznane osebe in prvemu varnostniku zabrusila, "a si ti peder", pravijo v Valini. "Prvi varnostnik je odvrnil, da to ni primerno obnašanje v klubu, oseba pa se je takoj obrnila in z vso močjo udarila prvega varnostnika v predel čeljusti na levi strani obraza in predel vratu, z neposrednim udarcem. Prvi varnostnik se je opotekel, drugi varnostnik pa je takoj poskušal izvesti strokovni prijem davljenje od zadaj, da bi umiril napadalca, vendar se je ta iz prijema drugega varnostnika uspel rešiti, saj je izredno fizično močan in atletsko grajen. Uspel se je izviti iz prijema in s pestjo udariti drugega varnostnika v levi predel prsnega koša, v višini srca. Drugi varnostnik se je opotekel zaradi udarca do točilnega pulta, kjer se je zaustavil. Napadalec pa je takoj nadaljeval napad na prvega varnostnika in ga poskušal še enkrat s pestjo udariti v glavo. Ta se je udarcu izmaknil in izvedel strokovni udarec v predel pleksusa. Ker napadalca udarec v pleksus sploh ni odvrnil od napada in je spet agresivno zamahnil proti prvemu varnostniku, je ta izvedel še strokovni udarec v glavo,“ pojasnjujejo v družbi za varovanje.

"Po dveh strokovnih udarcih, v pleksus in v glavo, je napadalec padel na tla, ob točilni pult. Ko je napadalec obmiroval na tleh, je drugi varnostnik pristopil do njega, mu odredil, naj miruje in preneha kršiti javni red na varovanem območju, vendar je v istem trenutku napadalec spet odrinil drugega varnostnika, začel zamahovati proti njemu in ga poskušal zadeti s pestjo v obraz. Zaradi tega je drugi varnostnik uporabil strokovni prijem davljenja od zadaj, da se je oseba umirila, med tem pa je prvi varnostnik po radijski zvezi uspel poklicati na pomoč še tretjega varnostnika. Skupaj so vsi trije varnostniki uspeli pospremiti napadalca do vhoda v klub,“ dalje pojasnjujejo v družbi.

Dogajanje preiskuje tudi policija.
Dogajanje preiskuje tudi policija. FOTO: Aljoša Kravanja

Mladenič je grožnje stopnjeval

Kot dodajajo, se je na vhodu napadalec spet začel upirati. Varnostniki so ga spet pozvali, naj se umiri in preneha udarjati okoli sebe, nato je drugi varnostnik "uporabil sredstva za vklepanje in napadalca na tleh vklenil ter takoj obvestil policijo.“ V Valini pravijo, da so moškega zadrževali vklenjenega na zaprtem, ograjenem VIP-vhodu, ki je pod streho. Med čakanjem na policijo je napadalec neprestano verbalno grozil prisotnim varnostnikom, da jih bo tožil on in njegov oče. Dodali so, da je nato grožnje še stopnjeval in začel groziti, da bo naslednjič, ko se vidijo, vse varnostnike pobil. Ko je prišla policija, so varnostniki napadalcu sneli lisice, a je spet začel groziti in zahteval reševalno vozilo, ki so ga policisti poklicali. "Ob prihodu reševalcev je bil napadalec tako agresiven, da so reševalci zaradi tega odklonili nudenje prve pomoči. Ker se napadalec ni umiril in ni upošteval niti ukazov policistov, so ga ti vklenili in odpeljali v službeno vozilo, varnostnike pa prosili, naj bodo pripravljeni nuditi pomoč, če se bodo tudi njegovi agresivni prijatelji množično začeli vmešavati v postopek,“ so še svojo plat zgodbe pojasnili v družbi za varovanje.

Ob tem še dodajajo, da je bila "intenziteta napadalčevega napada in njegova agresivnost zelo visoka, zato pri uporabi ukrepov varnostnika niso predhodno prišla v poštev nobena opozorila ali drugi, milejši ukrepi. Zaradi telesne moči napadalca in agresivnosti je bilo zdravje in življenje obeh varnostnikov ogroženo.“

Pravijo, da je moral prvi varnostnik poiskati zdravniško pomoč v UKC Ljubljana in je na bolniškem dopustu. Utrpel je zvin palca na desni roki in udarnine v predelu vratu in ličnice.

Sicer pravijo, da opravljajo notranjo preiskavo. Če bodo ugotovili, da so varnostniki prekoračili svoja pooblastila, bodo zoper njih ustrezno ukrepali. A po zdaj zbranih podatkih so varnostniki svoje delo opravili strokovno in profesionalno, še dodajajo.

To ni bil edini incident?

Javil se nam je moški, ki je želel ostati anonimen, in povedal, da je tudi on, in sicer junija letos, občutil grobost varnostnikov v klubu Cirkus. Skupina se je po njegovih besedah zabavala v klubu. ''Neko dekle je mojega prijatelja grdo odrinilo, odvrnil ji je, naj malo pazi. Nato je pristopil moški, ki je tega prijatelja udaril. Ko ga je hotel vprašati, zakaj ga je udaril, so prišli še varnostniki,'' je opisal.

Varnostniki so po njegovih besedah najprej zagrabili njegovega brata, ki v dogajanje sploh ni bil vpleten. Brata in prijatelja so potem varnostniki odpeljali ven. Ker je bila ura že pet zjutraj, se je družba namenila domov, je nadaljeval. Zunaj je, kot je pripovedoval, opazil, da davijo njegovega brata, prijatelj pa je ležal na hrbtu nezavesten. Ko je hotel, da spustijo njegovega brata, so podrli tudi njega in še pet oseb. Osebi, ki je dogajanje snemala z mobilnim telefonom, pa so varnostniki zagrozili, da mu bodo polomili roke, če takoj ne neha snemati.

Njegov brat je imel pretres možganov. Na kraj dogodka je prišla tudi policija. Podali so prijavo, je še dodal moški, ki nam je povedal to zgodbo.

Cirkus
Cirkus FOTO: Kanal A

Valina o dogodku ne ve nič, na policiji potrdili prijavo

Iz družbe Valina varovanje so nam sporočili, da jim "dogodek in kazenska prijava nista znana". Dogodek smo preverili tudi na Policijski upravi Ljubljana, kjer so nam potrdili, da so bili 24. junija okoli 4.50 obveščeni o kršitvi v lokalu Cirkus. Pravijo, da v zvezi z dogodkom še vedno potekata dva postopka.

Prvi postopek, ki ga vodi prekrškovni organ, se nanaša na kršitev zaradi neupoštevanja ukrepa varnostnika zoper 5 oseb. V drugem postopku pa ugotavljajo "sorazmernost uporabe prisilnih sredstev varnostnikov“. Če bodo v slednjem postopku ugotovili nepravilnosti, bodo o tem obvestili inšpektorat na notranjem ministrstvu. Do zdaj pa so že ugotovili, da so varnostniki, ki so ukrepali, imeli potrebne licence.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

henrikosmi
17. 09. 2012 08.14
-4
Ne verjamem varnostnikom. Še posebej ne varnostnikom Valine. Na sploh pa je med varnostniki (redarji v diskotekah prednjačijo) največ zafrustriranih mišičnjakov z zakrnelimi možgani, ki svoje komplekse zdravijo z nasilnim, arogantnim obnašanjem.
Matjaž Zvan
17. 09. 2012 09.41
-3
Valina ni glih na dobrem glasu, to ti dam prav. Ampak glede na to da so se v desetih letih odkar so se začele reforme standardi pri nas zaostrujejo, in da morajo tudi firme zelo paziti kaj počnejo zaradi strank in ugleda, gredo na taka vrata kjer so potencialne težave del posla navadno največji profesionalci - nekdanji člani specialnih enot, tujske legije,.... ki poznajo svoj posel in bonton. Edini problem je, da si jih ne more privoščiti ravno vsaka beznica, edino če res delajo za minimalko, kar je glede na njihovo znanje in izkušnje žalostno.
HooplaToopla
16. 09. 2012 23.54
+17
Ko sem bil jaz njegovih let, so me metali ven iz diskotek po celi Evropi. Včasih sem pač dobil kako klofuto. Kadar sem res lepo prosil, so mi zlomili še kako rebro. Pa mi ni nikoli padlo na pamet, da bi iz tega delal novico za medije.
BMWmunja
16. 09. 2012 21.42
+6
Zadeva je vedno enaka. Poročanje klišejsko. Novinar S.S./V.L, poglej, napisal si celega hudiča snovi, vnesel vsa mogoča pričanja vseh mogočih udeleženih, a po mojih pričakovanjih, ker je stvar grajena vedno na enak način, popolnoma enostransko. A se ti ni zdelo vredno o zadevi povprašati žrtve ali kakšnega njenega znanca? Kvaliteto tega članka torej ocenjujem kot negativno. Vrana vrani oči ne izkljuje in spraševati policiste in lastnike diskoteke po mnenju, ali so surovi varnostniki-po pravilu sami brezposelni pretepači, ravnali pravilno je približno tako, kot je guverner Kranjec pred nekaj dnevi govoril o tem, kaj lahko pričakujemo, ko opice čuvajo banane. Take zgodbice za "lahko noč, otroci" nam prodajate vedno znova in znova in čutim neko potrebo, da ti povem, da ti nihče ne verjame, ker je tako enostransko poročanje popolnoma neobjektivno. Zelo si želim tudi to, da bi novinarji 24vur, pa kaki koli diletanti že so, obiskali tistega fanta, ki ga je nervozni in surovi policist v Bukovcih pri Ptuju povozil s policijskim vozilom na njivi po tem, ko je službeni avto popolnoma uničil. Kaj je sedaj s fantom? Kaj je sedaj s policistom, ki mu je zadal tako hude poškodbe? In ne nazadnje, kaj je sedaj z ugotovitvami vranje jate, ali je vrana zagrešila kaznivo dejanje zlorabe položaja uradne osebe? Ta vprašanja poleg mene po moje mučijo še mnoge, ki se tega tragičnega dogodka spominjamo in ki vemo, koliko bo stalo zdravljenje povoženega fanta in če smo pedantni, tudi popravilo policijske Oktavije. Kupili smo jo namreč slovenski davkoplačevalci in ne želimo, da se z javnimi osnovnimi sredstvi tako ravna...
Ataaufbix
16. 09. 2012 18.54
-8
Še enkrat! Je bil prepotenten, je žalil, je bil pijan, je za v Begunje, vse je bil! Vendar varnostnik vseeno NIMA pooblastil, da ga udari s pestjo! Tu so bila pooblastila PREKORAČENA in za to bo "varnostnik" ODGOVARJAL!
Ataaufbix
16. 09. 2012 18.38
-7
Upam pa, da bo fant te "varnostnike" ali kakorkoli že imenujete te pretepače, za visoko odškodnino tožil! Prav tako to luknjo od diskota, da ga za večne čase zaprejo! Očitno ni bil dovolj en mrtev mladenič, ker mu je "varnostnik" PRIMAZAL ENO KLOFUTO??? RIP Gorazd Čamernik
Ataaufbix
16. 09. 2012 18.33
-1
Bla, bla bla... Varnostnik pod nobenim pogojem NE SME udariti s pestjo!
Matjaž Zvan
16. 09. 2012 21.46
+17
V silobranu komot. Če si napaden se lahko braniš.
Ataaufbix
16. 09. 2012 22.44
-11
S pestjo se NE braniš, braniš se s strokovnim prijemom!
Matjaž Zvan
17. 09. 2012 09.13
+12
Dokler te napadalec odriva in samo zganja hrup, ponucaš strokovni prijem. Ko te vžge sledi silobran. Strokoven udarec napadalca spremza in je čisto legalen po vseh zakonih. Nestrokoven ga ubije.
kohar38
16. 09. 2012 17.08
-3
zgleda se cirkusU obeta propad zaradi pretepov, nasilje rodi nasilje, tak da......
lunixs
16. 09. 2012 15.23
+18
ja ljudje a ste se gdaj uprašal kakšn je pa folk k se ga napije pa našmrka.takrat znajo biti zelo nesramni in žaljivi do osebja ki dela in tudi agresivni učasih.to pišem iz lastnih izkušenj ker delam v nočnem klubu-tuki pa skos berem kako se folk ponavlja kot papige-varnostniki,varnostniki,varnostniki..........
vegetaGenius
16. 09. 2012 11.11
-3
Zanimiv pogovor z predsednikom Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja, na vsako uprašanje je odgovoril, treba je uprašati inšpekcijsko službo za notranje zadeve ???? Me zanima, če bi se njegovemu sinu to zgodilo, kako bi potem besedno odreagiral.
Pro75
16. 09. 2012 10.26
-5
Koliko krat je fant varnostnika udaril? No, ni fant nikogar udaril, a, bil je nasiln!!!!KAKO? Varnostnika sta fanta pretepla, da je končal v bolnišnici!!!!! To je nasilje varnostnikov.... Poglejte samo ljudi ki se imajo za varnostnike, njihovo izobrazbo, preteklost, živa katastrofa. Seveda niso vsi faloti, veliko je poštenih in dobrih varnostnikov, ampak, tisti ponoči ne varujejo klubov. Cela zgodba smrdi, naj se naredi izreden nadzor. Nasilni varnostniki pa naj kazensko odgovarjajo (telesne poškodbe).
Gina_A
16. 09. 2012 09.50
+14
Nezavesten je leežal na mokrih tleh, ko je pa prišla policija je bil agresiven do njih?! Malo nelogično se mi zdi, zgleda da že ni bil tako nezavesten...
vestalka1
16. 09. 2012 00.42
+16
Kot sem rekla... prepotentnež je dobil samo tisto kar je iskal. Varnostnik je opravljal svoje delo. Verjetno lastniku lokala tudi ne bi bilo všeč, če bi varnostniki le opazovali smrkavca kako nadleguje, vpije in žali njihove goste. Enkrat je pa dovolj. Za take so Begunje....
aligator
15. 09. 2012 21.11
+25
pa kaj imate varnostnike da ih nevzgojeni otroci pretepajo,še premal ih je dobil,no ja če je tako vzgojen zakaj je zmerjal medicinsko pomoč in policaje.Kaj se greste neotesanci če se nezna zabavat v svojem okolju ga spravite v norišnico tam je prostor za take frajerje ne pa disko.
veliki_vamp
15. 09. 2012 20.32
+40
Normalen gost ni še nikoli imel problemov z varnostniki
leichy14
15. 09. 2012 19.51
+9
Ravno zaradi takih zadev se človek vpraša, kaj sploh odneseš od takih zabav...Sama gužba, drenj, preglasna glasba, živčni pametnjakoviči...dosti bolje v dobri družbi na bolj mirni lokaciji spiti pivo dve.....
Johnny_boy
15. 09. 2012 18.34
+41
recept, da neboste nikoli imeli težave z varnostnikom: če vas na vhodu vpraša za osebno mu jo pokažite. če ste jo pozabili bodte tiho in jo pejte iskat, ker vam ni on kriv če ste preveč zmedeni da bi jo vzel sabo, boste pač 45min kasneje prišli notr. če vam kaj reče v klubu se z njim skušajte normalno pogovorit, ne pa "jebem ti (vse po spisku)." tudi če je malo manj prijazen, to ni razlog da situacijo stopnjujete. on pač vsak dan gleda totalno nakresane ljudi (beri vsaj rahlo nasilne). in tudi nikjer ne piše da je on vaša mamica sepravi ne morte istega odnosa pričakovat. če tega ne prenesete pač pejte jokat k mamicam. vrjamte pa da vam ne bo nihče branil da ste pijani lahko ko mambe notr. samo je razlika med dobrim žurom in vsesplošnim razgrajanjem.
kim llsung
15. 09. 2012 18.10
-4
kje je ta cirkus???lokacija.
lisko92
17. 09. 2012 16.56
+1
preden sprašuješ bedarije uporabi google!
e.alina
15. 09. 2012 17.00
-8
hmm prej sta bla vpletena 2 varnostnika Valina pise da 3 hmm a kamer pa tud nikjer ni a ne ... mojeosebno mnenje vsi lazejo tako ena kot druga stran vazno,da varnostniki nikoli za nic nso krivi!!!!
vg3
15. 09. 2012 16.45
+15
mal je vzgojne vasu nevem zakaj tak cirkus
tarzan1
15. 09. 2012 16.02
-2
CIRKUS JE K...C, global je bil zakon