VIDEO: 'Videl sem strah v njegovih očeh, potem je vse postalo črno'

33-letni Vladimir Ščerbov je preživel nesrečo, ko je žoga za zorbing zavila z označene poti in zgrmela v prepad. Zdaj je prvič z javnostjo delil trenutke pred tragedijo, ko sta se s prijateljem že zavedala, kaj ju čaka.

Zorbing

(Foto: YouTube)

Ljudje pravijo, da sva le nekaj sekund letela čez skale, nama pa se je zdela cela večnost. Kot bi se znašla v počasnem posnetku.
Vladimir Ščerbov

V prvih dneh januarja sta se 33-letni Vladimir Ščerbov in 27-letni Denis Burakov v žogi za zorbing spustila po smučišču v Dombaju na jugu Rusije. Adrenalinska pustolovščina se je končalo tragično. Žoga je namreč zavila s proge in se kotalila še kakšen kilometer, potem pa zletela čez pečino na zamrznjeno jezero.

Oče dveh otrok Burakov ni preživel, Ščerbov je imel več sreče. Doživel je le pretres možganov. Mesec dni po tragediji je za angleški The Sun prvič spregovoril o napetih trenutkih, preden se je žoga vendarle ustavila. "Ko je zorb zavil s poti in se začel kotaliti vedno hitreje, sva ugotovila, da je zadeva ušla nadzoru," je povedal.

Sila, kakršni so izpostavljeni astronavti med poletom v vesolje, ju je pritisnila ob steno, govoriti nista mogla, krogla pa se je kotalila hitreje in hitreje ter se od skal odbijala v zrak. Pasovi, s katerimi sta bila pripeta, so se odtrgali, zato sta zadevala eden ob drugega.

Bilo je, kot bi se znašla v pralnem stroju, ki se na vso moč vrti.
Vladimir Ščerbov

Da bi se bodrila, sta poskušala obdržati stik z očmi, a bilo je težko. "Nobenih krikov ni bilo, videl sem samo strah v Denisovih očeh, ko sem ga še zadnjič pogledal, preden je vse postalo črno," je dodal. Nekaj sekund pred tem jima je dokončno postalo jasno, da je tragedija neizbežna. “Vedel sem, da je nekaj šlo grozno narobe, ko sva začela prosto padati. Rekel je: Mislim, da je z nama konec."

Ščerbov pravi, da ga je za avanturo navdušil njegov prijatelj. Tik pred spustom bi si skoraj premislil, prestrašil ga je "slab občutek", a mlajši je vztrajal in prepričal tudi njega.

Preden sta se sama "vkrcala" v zorb, sta opazovala, kako se je po pobočju spustil eden od organizatorjev. Nista pa vedela, da sta sama njuni prvi stranki sploh. Kršitev varnostnih predpisov je bilo kar nekaj, organizatorjem pa grozi deset let zaporne kazni.

Spust posnel eden izmed Denisovih prijateljev. Žoga je s proge zavila praktično tik po začetku spusta, na posnetku je mogoče videti posameznike, ki so tekli, da bi preprečili tragedijo, a žoga je bila prehitra.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 53
Zaak 03.02.2013 08:00:51
dobila sta več za svoj denar
F_O_X 01.02.2013 23:57:53
sila, ju je pritisnila ob steno....... Pasovi, s katerimi sta bila pripeta, so se odtrgali, zato sta zadevala eden ob drugega.
se vam ne zdi da tukej neki ne štima??
veterrrr 01.02.2013 23:18:59
Mislim ... samo en ju je probal ustaviti, ostali pa so "uživali" v šovi, kako se kotalita v prepad ... Only in Russia ...
slovenc79 02.02.2013 01:20:42
ti bi pa kaj, u isti sekundi ugotovu da je neki narobe, izračunu kam gre žoga in laufu tok hitr da bi žogo ujel in jo bil sposoben ustavt? lahko je bit pameten pol, ja.. ne moreš pričakovat od očividca da je superman u pripravljenosti.
 
chillas1990 01.02.2013 21:47:21
napisali ste da je moč videti posameznike ki so tekli za žogo in hoteli preprečiti tragedijo..no jas sem videl samo ENEGA ki je tekel za žogo in jo hotel ustaviti
 
mate1235 01.02.2013 19:44:43
Na tako dogodivščino bi morali iti vsi politiki ki so kradli
 
Luka Bajt 01.02.2013 19:37:26
Dejmo 24 ur...a je treba folk morit s takimi negativizmi...dejte se rajš osredotočit na kakšne bolj pozitivne stvari...jih potem objavite...sej ljudje majo že dost teh vaših nesreč, bolezni...itd....nevem kaj vam je tak užitek tolk pisat o tem...isto k poročila...same probleme nam predstavljate...dejte zaposlit nekoga, ki bo sposoben najti na svetovnem spletu še kakšen +!!! Da se ne bomo potem spraševali zakaj je viadukt Peračica in pletena vrv najbolj 'popularen šport' zadnje čase!!? Hvala
 
wiliam 01.02.2013 19:10:42
Tole res sramotno a hkrati žalostno zgodbo nam že drugič prodajate!!!
praufo 01.02.2013 17:58:20
Takih mojstrov, ki izzivajo naravo, je vedno več. Na žalost. Naj ne jokajo za posledicami, ko je prepozno. Hudo je seveda za svojce, ki so z njimi v čustvenem odnosu. Kaj je treba zlest v tole žogo in se skotalit z vrha hriba, al pa smučat z vrha Begunjščice, ki je ena sama strmina, še poleti ni preveč varna, al pa lezit na Triglav, ko samo čakaš na plaz. Bog jim pomagaj tem norcem, drugega ni.
pkj 01.02.2013 21:11:34
ne govori neumnosti, če ne razumeš.
ljudje, ki živimo aktivno smo nevarnostim izpostavljeni bolj kot tisti, ki ležijo na kavču z daljincem v roki in čipsom v ustih.
nevarnosti se zavedamo, vendar je želja in volja po življenju prevelika. in živimo in smo srečni
ferdopis100 01.02.2013 17:19:47
no ja, lahko bi kakšen drug, mal drgač zaključen teren izbral, d se stvar ne kotali predolgo...
 
markyxxx 01.02.2013 15:07:17
To je pa bla centriguga kot v pralnem stroju ...
Fer1 01.02.2013 17:53:56
Tisti , ki ste na zgornji komentar pritisnili minus - me zanima, če ste kdaj v mladih - šolskih/dijaških letih slišali za pojem "fizika" al pa še celo kaj o vsebini.
Več komentarjev