VIDEO: 'Videl sem strah v njegovih očeh, potem je vse postalo črno'

33-letni Vladimir Ščerbov je preživel nesrečo, ko je žoga za zorbing zavila z označene poti in zgrmela v prepad. Zdaj je prvič z javnostjo delil trenutke pred tragedijo, ko sta se s prijateljem že zavedala, kaj ju čaka.

Zorbing

(Foto: YouTube)

Ljudje pravijo, da sva le nekaj sekund letela čez skale, nama pa se je zdela cela večnost. Kot bi se znašla v počasnem posnetku.
Vladimir Ščerbov

V prvih dneh januarja sta se 33-letni Vladimir Ščerbov in 27-letni Denis Burakov v žogi za zorbing spustila po smučišču v Dombaju na jugu Rusije. Adrenalinska pustolovščina se je končalo tragično. Žoga je namreč zavila s proge in se kotalila še kakšen kilometer, potem pa zletela čez pečino na zamrznjeno jezero.

Oče dveh otrok Burakov ni preživel, Ščerbov je imel več sreče. Doživel je le pretres možganov. Mesec dni po tragediji je za angleški The Sun prvič spregovoril o napetih trenutkih, preden se je žoga vendarle ustavila. "Ko je zorb zavil s poti in se začel kotaliti vedno hitreje, sva ugotovila, da je zadeva ušla nadzoru," je povedal.

Sila, kakršni so izpostavljeni astronavti med poletom v vesolje, ju je pritisnila ob steno, govoriti nista mogla, krogla pa se je kotalila hitreje in hitreje ter se od skal odbijala v zrak. Pasovi, s katerimi sta bila pripeta, so se odtrgali, zato sta zadevala eden ob drugega.

Bilo je, kot bi se znašla v pralnem stroju, ki se na vso moč vrti.
Vladimir Ščerbov

Da bi se bodrila, sta poskušala obdržati stik z očmi, a bilo je težko. "Nobenih krikov ni bilo, videl sem samo strah v Denisovih očeh, ko sem ga še zadnjič pogledal, preden je vse postalo črno," je dodal. Nekaj sekund pred tem jima je dokončno postalo jasno, da je tragedija neizbežna. “Vedel sem, da je nekaj šlo grozno narobe, ko sva začela prosto padati. Rekel je: Mislim, da je z nama konec."

Ščerbov pravi, da ga je za avanturo navdušil njegov prijatelj. Tik pred spustom bi si skoraj premislil, prestrašil ga je "slab občutek", a mlajši je vztrajal in prepričal tudi njega.

Preden sta se sama "vkrcala" v zorb, sta opazovala, kako se je po pobočju spustil eden od organizatorjev. Nista pa vedela, da sta sama njuni prvi stranki sploh. Kršitev varnostnih predpisov je bilo kar nekaj, organizatorjem pa grozi deset let zaporne kazni.

Spust posnel eden izmed Denisovih prijateljev. Žoga je s proge zavila praktično tik po začetku spusta, na posnetku je mogoče videti posameznike, ki so tekli, da bi preprečili tragedijo, a žoga je bila prehitra.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 52
Zaak 03.02.2013 08:00:51
dobila sta več za svoj denar
Več komentarjev