Črna kronika

Nastavila kamero in ujela tatu, zdaj s posnetkom opozarja druge ljudi

Maribor, 17. 03. 2016 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bralka Majda je tatovoma, ki naj bi dlje časa kradla njeni mami, nastavila past. Predrzno tatvino je posnela s kamero, posnetek predala policiji, ta pa je moškega in sostorilko ujela. Posnetek zdaj širi na družbenem omrežju, saj upa, da bo tako preprečila nove tatvine.

Praktično ne mine teden, ko v policijski kroniki ne zasledimo opozorila, da so neznanci nekoga okradli, pa naj bo to na počivališču, parkirišču, ulici, v trgovini ali pa kar v zavetju doma.

Policija svari, da se je treba pred tatvinami samozaščititi, kar je naša bralka Majda vzela zelo resno. Ko je posumila, da njeni mami moški in ženska že leto dni kradeta stvari iz hiše, je tatovoma nastavila past. Posnela ju je s kamero, nato pa vse skupaj predala policiji. Zdaj je posnetek tatu objavila na Facebooku, kjer ga uporabniki pridno širijo. Zraven pa je zapisala: "Pozor! Ta moški skupaj z žensko krade po hišah. Naši mami je leto dni izginjal denar. Nismo vedeli, kdo ga jemlje, zato smo nastavili kamero, da bi videli, kaj se pravzaprav dogaja." 

Kot pravi bralka, je njena mama moškega in žensko pogosto spustila v hišo, ker sta prodajala oblačila in prte. "Ženska je mamo v kuhinji zamotila, moški pa je medtem pokradel denar iz spalnice. Vsak mesec, leto dni! Mamo sta oškodovala za približno 10 tisoč evrov gotovine. Pokradla sta tudi vso zlatnino," pravi bralka, ki upa, da bo ta video dovolj močno opozorilo in streznitev vsem, ki še vedno nasedajo raznim prodajalcem na domu. "Tarča so predvsem starejši ljudje, ki živijo sami. Če ju opazite, ju nikakor ne spuščajte v hišo," poziva.

Predrzen tat je prebrskal omare v spalnici oškodovanke. Video lahko pogledate na https://www.facebook.com/majda.bolsec.
Predrzen tat je prebrskal omare v spalnici oškodovanke. Video lahko pogledate na https://www.facebook.com/majda.bolsec. FOTO: Facebook

Posnetek moškega, na katerem se jasno vidi, kako brska in jemlje stvari iz oškodovankine spalnice, so predali policiji, ta pa je storilca prejela, a ga je morala nato tudi spustiti, saj ni bilo več razlogov za pridržanje. Bralka Majda sicer pravi, da je policija med preiskavo ugotovila, da je bil moški že trikrat aretiran zaradi kraje, a nam tega na PU Maribor niso potrdili. 

Hrvata ustavila policijska patrulja

So pa policisti za 24ur.com pojasnili, da je policijska patrulja 12. marca ustavila osebni avtomobil znamke Volkswagen golf in s hrvaškimi registrskimi oznakami. V njem sta bila državljana Hrvaške, in sicer 56-letni moški in 55-letna ženska. Policisti so ugotovili, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da sta navedena 14. februarja okoli 13. ure na območju Svete Ane storila kaznivo dejanje velike tatvine. "To sta storila na posebno predrzen način, tako da je ženska v kuhinji stanovanja zamotila oškodovanko, moški pa je v tem času preiskal druge prostore stanovanja in odtujil 400 evrov gotovine," navajajo na PU Maribor.

Policisti so obema odvzeli prostost in ju pridržali. O pridržanju so policisti obvestili pristojno tožilstvo. Okrožni državni tožilec je po vseh zbranih obvestilih podal usmeritev, da policisti zoper oba podajo kazensko ovadbo v t.i. rednem postopku, zaradi česar so ju policisti, ko so prenehali razlogi za pridržanje, izpustili na prostost. "Takšen postopek predpisuje zakon in je za podobna kazniva dejanja običajen. To seveda ne pomeni, da navedena ne bosta odgovarjala za svoje dejanje, njun pregon pa je seveda v pristojnosti okrožnega državnega tožilstva," še navajajo na PU Maribor.

Posnetek, s katerim so 14. februarja posneli storilca pri dejanju, so svojci predali policiji. Ta sicer ne dokazuje predhodnih tatvin, a policija preverja tudi trditve, da je oškodovanki v zadnjem letu zmanjkalo nekaj tisoč evrov gotovine. Policijska preiskava se tako nadaljuje, policija pa tudi zaradi tega še ne more oceniti, za koliko kaznivih dejanj bodo lahko ovadili navedena Hrvata. Zaenkrat nimajo podatka, da bi Hrvata kazniva dejanja izvrševala še kje drugje na območju PU Maribor.

Žrtve drznih tatvin so predvsem starejši občani

Zelo pomembno je tudi, da oškodovanci ne spreminjajo kraja kaznivega dejanja (čistijo in pospravljajo), saj s tem uničijo sledi, ki jih je storilec pustil na kraju dejanja.

Osumljenci običajno izkoristijo njihovo nepazljivost in šibkost, iz hiše pa jih izvabijo s pretvezo, da nekaj ponujajo, prodajajo, prosijo za kozarec vode itd. Oškodovanec tako nima več nadzora nad objektom, saj mu eden od storilcev s pogovorom preusmeri pozornost drugam, medtem ko drugi storilec ali storilci vstopijo v notranjost in ukradejo denar, nakit ali druge vrednejše predmete. Večina oškodovancev tatvino opazili šele čez čas, kar otežuje delo policiji, saj so storilci imeli več časa za pobeg.

Policija zato svetuje, naj imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom. Naj jih nikar ne spuščajo v hišo, še posebej, ko gre za več nenapovedanih obiskovalcev. V primeru, da ste bili žrtve tatov, takoj pokličite policijo na telefonsko številko 113, prav tako policija svetuje, naj bodo pozorni na videz oseb, znamko, barvo in registrsko številko vozila, s katerim so se storilci pripeljali. Ti podatki bodo policiji v veliko pomoč pri iskanju storilcev. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beowulfsam
21. 03. 2016 13.35
+1
V naši občini se že par let vrstijo kraje. Sosedu so nedavno že tretjič vlomili. No, pa so policaji rekli, da sedaj bodo pa raziskali, ker je ušlo izpod nadzora. Torej, če se samo malo bolj krade, se niti ne trudijo, nekako to sem razbral iz policajeve izjave. Zdej bodo pa zavihal rokave. Po eni strani sem vesel, da bodo končno nekaj naredili, po drugi pa razočaran, ker sem videl, kako se jim svira. Če bi kdo kakemu vrlemu elitnežu vzel 10 EUR iz bajte, v roku 1 ure bi tata že lomili s pendreki.
Jimi1
21. 03. 2016 12.55
So mi pred 3 tedni vlomili....Policiji predal opis avtomobila, ki me je prej nadziral 3 dni in podatek kje sem ga pred vlomom videl... Naročen vlom, po temu kar so odnesli, škoda velika....policist, ki to obravnava pa ....na bolniški.... Še svojega tiča umetniki v modrem niso sposobni najti, kaj šele organiziranih vlomilcev in podobnih tičev.
Timy15
18. 03. 2016 17.05
+6
Upam,da bo sedaj ta gospa imela vsaj mir pred tema nepridipravoma,glede sodnega preganjanja pa pa je sedaj,od kar je Slovenija samostojna vse mogoče.
FesterAdams
18. 03. 2016 19.22
+2
Ravno so na 24 kur povedali, da bo posnetek služil kot dokaz za obsodbo. Po moje bo to "malo morgen..." Ali pa bo zavestno kršena zakonodaja. No, za kurje tatove je tako ali tako vedno...
alenka.NN
20. 03. 2016 14.35
+1
ja res...malo morgen, ker sta hrvata in zaradi dobrososedskih odnosov ne bosta kaznovana...me zanima, kakoa bi bilo v obratnem primeru....
FesterAdams
18. 03. 2016 15.51
+4
Hrvata se nimata na žalost česa bati. Če v spalnici ni bilo opozorila o video nadzoru, po naši velepametni zakonodaji to ne velja kot dokaz.
mackon08
18. 03. 2016 21.19
+4
Ne piši bedarij, v privat stanovanju ti ni treba imet nobenih napisov o kamerah itd. Ni mi pa jasno kako sta lahko kradla 1 leto in to več kot 10000 euro.
markym77
18. 03. 2016 14.43
-3
Nalepke objekt je pod video nadzorom ni bilo? Torej ne bo nič.
krankenhaus
11. 05. 2016 16.19
kraljicavesolja
18. 03. 2016 10.33
+11
Tele male tatove je lahko dobit pa jih zapret, ampak velki vam pa še naprej kradejo, tud legalno. To je žalostno.
Von_Clausewitz
18. 03. 2016 09.41
+9
Veliko krat prihajajo tudi k meni tej preprodajalci prtov. Eden moški je kar vstopil v stanovanje brez, da bi pozvonil, kot da je domač. Sem ga počakal pred vrati...ko odprl vrata sem ga poslal nekam v tri krasne. Na faci se mu je videlo, da je lopov. Vedno več je teh prodajalcev prtov...to so tatovi in takih ne puščajte v stanovanje ker se boste opekli...
PredsednikPepe
18. 03. 2016 09.00
+19
Hura naši zakonodaji in policiji. Pa varuhom človekovih pravic in osebnih podatkov. Zaščiteni so lopovi, žrtve pa sploh ne.
logite?než
18. 03. 2016 09.38
+5
no ne obsojaj za vse vlado...zadnjič so zvonili po domovih predstavniki AI in prosili za finančno podporo tej organizaciji ter se hvalili da so preprečili, da se v sloveniji ne smejo uporabljati paralizatorji. No rekel sem samo zdaj se mora recimo ženska pri nasilju v družini braniti z nožem in človeka dobesedno pokončati, ker pač za vas paralizator preveč groba zadeva. In potem jo čaka samo še zapor. Bolano ampak resnično. Tako, da so s podpisi slovenskega naroda to preprečili. In danes berem kako je zanimanje za strelno orožje krepko naraslo v sloveniji. Idiotizem prve kategorije!!!
Von_Clausewitz
18. 03. 2016 09.43
+12
Takšna kot je država takšni so zakoni. Lopovski !
krankenhaus
11. 05. 2016 16.23
jebalevasreklame22
18. 03. 2016 08.39
+16
Če vidiš roma hitro zapri vrata svojega doma!
FesterAdams
18. 03. 2016 15.56
+1
catman
18. 03. 2016 08.39
+5
Ni frke, da tole ne dokazuje bivših tatvin, lahko pa tole ženšče ob pomoči komot poskrbi, da se bo za taka dva poskrbelo, pa ne bo video dokazov. Sam recimo ne morem odgovarjat, če mi prideta ena dva in se mečeta na glavo, si drug drugemu lomita roke, ipd...
Operater2010
18. 03. 2016 08.33
+5
Oglas: Javna uprava zaposli za nedoločen čas, preglednika finančnih sredstev na domu. Zagotovljena imuniteta,plača je odvisna od obiskanih strank in sklenjenih pogodb za varčevanje na slabih bankah. Prijave pod šifro; državna last.
NESDSU
18. 03. 2016 08.01
+12
Kako že gre tisti pregovor ? Dva Hrvata........
KardinaIFrancRodeVKristusu
17. 03. 2016 22.51
+2
˝Ni dokazov, samo indici.... Na neznanem kraju, ob neznanem času, ukradel neznano stvar.... Posnetki pa so zgolj fotomontaža zmontirana v Murglah....˝ je povedal obtoženi tat, nato pa odšel na sestanek na Trstenjakovo....
JApajaDAja
17. 03. 2016 22.46
+59
na sodišču dokazi padejo-nezakonito pridobljeni dokazi!.... to nam je znano, a ne?
KardinaIFrancRodeVKristusu
17. 03. 2016 22.52
+15
Dara54
17. 03. 2016 22.33
-5
Pametna poteza - le tako ga lahko uloviš - pri delu/kraji: pa še ponavljala sta te kraje - ja, zakaj ga pa ni prej ustavila - že po prvi kraji; mal čudno. Ni pa jasno tudi, kako sta not prišla.
ad-hoc
18. 03. 2016 08.09
+6
verjetno jima je odprla....un pa je šel srat
zimerman
18. 03. 2016 08.23
+2
eiffel
17. 03. 2016 21.45
+87
Čakajte, da se oglasi informacijska pooblaščenka zaradi kršenja zasebnosti lopova. Nič mu niso povedali, da ga bodo snemali, pa še v takšnem ponižujočem položaju, da je videti kot da krade!
113113
17. 03. 2016 21.43
-8
Ta zgodba je čudna. Več mesecev zapored krali??? Majdica, da se ne boš opekla, sklepam pa po tem, kar sem prebral. Smrdi...
Mother-fucker
17. 03. 2016 21.35
+19
Bakren naboj med ušesa.
CestniKolesar370Wattov
17. 03. 2016 21.28
+27
Obstaja 1001 kazen za tega človeka. Trenutno mi pade na pamet samo par 100 žebljev in kladivo.
jaro007
17. 03. 2016 21.09
-47
hčera ji ni mogla krast pa je bla preveč jezna,ker njeni mamici ni niš ostalo
vrtnar01
17. 03. 2016 21.24
-3