Črna kronika

VIDEO: V prvem tednu skoraj 16.000 prekrškov; radarji še naprej gorijo

Maribor, 23. 10. 2012 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborski gasilci so ponoči spet morali gasiti dva nova radarja. Pri prvem je ogenj zajel podnožje, a so gasilci požar uspešno pogasili, pri drugem pa so preprečili, da bi ga ogenj sploh zajel. Škode je za 800 evrov. V enem tednu so sicer radarji zabeležili skoraj 16.000 prekrškov.

Okoli polnoči so gasilci JZZPR Maribor prejeli obvestilo o tem, da so se neznanci z ognjem spet spravili na enega izmed novih mariborskih radarjev. Tokrat je bil tarča radar na Ulici heroja Šercerja. Kot so za 24ur.com povedali na JZZPR Maribor, je ob prihodu gasilcev gorelo podnožje radarja. Požar so gasilci pogasili, na radarju pa so bile vidne poškodbe zaradi ognja.

Neznanci so zažgali radar v Ulici heroja Šercerja.
Neznanci so zažgali radar v Ulici heroja Šercerja. FOTO: P.H.

Le nekaj minut po prvem obvestilu pa so odhiteli še na Cesto Proletarskih brigad, saj je tudi tam obstajala nevarnost, da bo ogenj zajel radar. "Ob radarju je bila najverjetneje molotovka in tisto smo potem pogasili, vendar pa radar v drugi intervenciji ni bil poškodovan," so povedali gasilci.

Po podatkih PU Maribor so vandali povzročili 800 evrov škode.

Kot je znano, so v Mariboru nove radarje prvič zažgali konec tedna, čeprav je mariborski župan Franc Kangler sporočil, da prekrškarjem, ki so jih v prvem tednu ujeli novi mestni radarji, ne bo treba plačati kazni. Včeraj je sicer opozicija v mariborskem mestnem svetu zahtevala moratorij na izvajanje meritev hitrosti, a jo je koalicija preglasovala. Točka ni prišla niti na dnevni red.

MOM: V prvem tednu skoraj 16.000 prekrškov

Iz Mestne občine Maribor (MOM) so danes poslali najnovejšo statistiko. V prvem tednu, torej med 16. in 21. oktobrom, so novi radarji zaznali 15.847 prekrškov. Prvi dan so jih zabeležili 4.453, drugi dan 3.337, tretji dan 2.164, četrti dan 1.757, peti dan 2.349, šesti dan pa 1.787. Šest voznikov je dovoljeno hitrost prekoračilo za več kot 50 kilometrov na uro.

Statistika prvega tedna.
Statistika prvega tedna. FOTO: Mestna občina Maribor

Zaradi številnih vprašanj o novem sistemu so se na občini odločili tudi za dodatna pojasnila. Osnovni namen projekta je obravnava vseh vidikov urbane prometne problematike. Ker želijo zmanjšati število prometnih nesreč, predvsem pa preprečiti najhujše nesreče, so izbrali rešitev v vzpostavitvi avtomatske mreže prekrškovnih sistemov, ki bo umirila prometni tok na ravni celotnega mesta. "Statistični podatki kažejo, da se največ poškodb peščev zgodi na cestah v naselju. S projektom si prizadevamo za večjo varnost vseh udeležencev v prometu in energijo usmerjamo v to, da bi voznike prepričali, da vozijo v skladu s predpisi," so zapisali.

Prednost sistema po njihovih besedah ni le v koordinaciji posameznih križišč, temveč tudi v prometno odvisnem delovanju semaforskega sistema v primeru izrednih dogodkov – športne in kulturne prireditve, v primeru zastojev in nesreč, omogočanju prioritetnega delovanja sistema za potrebe reševalcev, gasilcev in policije, omogočanju prioritetnega delovanja sistema za potrebe sredstvom javnega prevoza ...

Merilci hitrosti v sistemu avtomatizacije cestnega prometa so nastavljeni na omejitev, ki velja na cesti, ki vodi v križišče. Če je pred križiščem znak za omejitev hitrosti na 70 km/h, je takšna omejitev tudi nastavljena v sistemu, ki meri hitrost. Treba je upoštevati, da nimajo vsi kraki v vseh križiščih iste omejitve hitrosti, tako da je treba upoštevati prometno signalizacijo na cesti, ki vodi v posamezno križišče. "Naši sistemi za samodejno beleženje prevoza hitrosti delujejo po popolnoma istih oz. podobnih fizičnih zakonitosti, kot deluje 223 sistemov, ki jih je država namestila na državnem omrežju, kot jih uporabljajo druge redarske službe v Sloveniji in kot delujejo takšni sistemi v drugih evropskih mestih," so še dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (620)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaka1989
27. 10. 2012 21.46
Glede na to da imamo preveč policajev, ki itak nimajo kaj za delat, bi kangler lahko uvedel 24-urno varstvo radarjev
Pecikltigr
24. 10. 2012 19.01
-1
MARIBOR - REPUBLIKA!!!!!
NicNeVem
24. 10. 2012 10.19
+5
Za večjo varnost pešcev, za boljšo organizacijo v primeru nesreč ali izrednih dogodkov.... Pa koga to fujtrajo s takimi izjavami? BOLIJIHKURAC za vse to, važno je samo da narodu poberejo denar! Nisem za kršitev predpisov, sam taki drastični ukrepi so pa res absurd! Sem za to, da sistem deluje in polovi vse, ki res drastično kršijo (po večini NAMERNO) predpise-od hitrosti do rdeče luči... Če bi tak sistem s ceste odstranil te voznike, potem je to pohvalno. Tako pa ni namen tega to, namen je pobrat denar od tistih, ki nenamerno peljejo par km7h prehitro, pa čeprav ni s tem varnost popolnoma nič ogrožena! jJe pa teh velik, in velik krat mala kazen...=ZELO VELIKO DENARJA!
Tu_nero
24. 10. 2012 09.12
+2
Boško Buha je ponoči spet enega pohabil heheheheh bravo Boško Buha le tako naprej mariborčani so s tabo
meta37
24. 10. 2012 08.17
+2
RITEM ČLOVEŠTVA - NIET ... in vsaka oblast pomeni policijo in vsaka policija je orožje v surovih rokah in vsako orožje prinaša trpljenje in vsako trpljenje se sprevrže v upor in vsak upor tiho preraste v revolucijo in revolucija prinaša novo oblast in vsaka oblast pomeni policijo... Vsi, ki so tako srečni, ker bo zdaj večna varnost, so navadne posrane ovce!
user55
24. 10. 2012 06.31
-10
Ni mi jasno (mi je jasno) zakaj je v Mariboru tako vpitje o radadrjih. Ali se še nihče od Mariborčanov ni nikjer drugje vozil kot v Mariboru? Ti, ki najbolj vpijejo se takoj, ko pripeljejo v Avstrijo, vozijo kot po jajcih. Vem, kje so omejitve od Šentilja naprej proti Gradcu, tudi 40 Km/h se najde.
meta37
24. 10. 2012 08.12
+4
A samo v Mb je vpitje??? A res, pa si že kdaj opazoval cesto od Šentilja do Graza??? a) Ko se po stari cesti pelješ do meje, točno veš, kdaj si zapeljaj v Avstrijo, kajti naše ceste so tako krasne, da ti vsake pol ure omogočijo praznjenje mehurja in črevesja! b) Koliko semaforjev je po glavni cesti od izvoza iz avtoceste do meje in koliko semaforjev je, ko prečkaš mejo in do 1. krožnega? Dajem primerjavo na razdalji 5 km in tako je tudi, če pogledamo v mesta! c) Kako so speljane ceste v Avstriji in kako pri nas, predvsem čez naselje in koliko je omejitev? Prvi primer je kar npr Vögau... č) Kje na svetu obstaja kraj, kjer nihče ne vozi prehitro in kje na svetu obstaja mesto, ki ima na dvopasovnicah in glavnih vpadnicah radar na vsaki 1 km? d) Kje na svetu obstaja toliko oblasti za tako malo prebivalstva? e) komu na svetu pa je cool, da ga snemajo na vsakem koraku, sploh tistim, ki živijo v neposredni bližini teh super kamer?
myname007
24. 10. 2012 09.08
+2
user 55 - kot prvo uporabljaš simbol ZN, katerih delovanja zelo verjetno ne poznaš in ne veš kake plane imajo. Nauči se. Kar se tiče tvojega mnenja, ga razumem, v omejenem kontekstu. Če kontekst razširim, pa ti lahko povem, da hlapčevstvo in poslušnost sistemu, ki deluje preko prevare in goljufije, ni isto kot civiliziranost in kultura.
iGURT
24. 10. 2012 06.12
+9
PROTIZAKONITO IZDAJANJE PLAČILNIH NALOGOV IN OPOMINOV! Ker stebri z radarji predstavljajo objekt in to zahteven objekt, saj so priključeni na električno omrežje, potrebujejo gradbeno dovoljenje, ki ga mora izdati upravna enota. Ker gradbeno dovoljenje NI IZDANO, posledično tudi ni izdano uporabno dovoljenje, zatorej mestno redarstvo protizakonito izdaja plačilne naloge in opomine. Pozivam vse naj zadevo prijavijo na gradbeno inšpekcijo ul. heroja Tomšiča 2 tel. *********** in zahtevajo prepoved uporabe dokler si investitor ne pridobi ustrezne dokumentacije. gre to skozi ?
myname007
24. 10. 2012 09.04
Je tudi druga pot. Z izdajo plačilnega naloga se ustvari terjatev, vendar je ta vezana na pogodbeno pravo, kar pomeni da potrebuje vaše soglasje. Na kratko - ko podpišete plačilni nalog, se STRINJATE s pogoji poslovanja in pogodbe in terjatev postane veljavna, podjetje MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE POLICIJA pa ima pravico izterjati to terjatev od vaše osebe (razlika med človekom in osebo je že malo bolj obširna zgodba, povem lahko da niste oseba (vsaj ne fizična, ampak naravna, fizično osebo samo zastopate in ker ne veste bolje, prevzamete obveznosti in dolžnosti fizične osebe). Ne podpišite plačilnega naloga in zahtevajte da se zadeva prestavi na civilno kriminalno sodišče, kjer pa bo zgoraj omenjeno podjetje moralo dokazati, da ste povzročili škodo, poškodbo ali smrt. Ozadje celega sistema (ne samo glob) je pogodbeno pravo in se uporablja povsod. Kar se mene tiče se uporablja tudi za plačilo t.i. davkov - ko podpišete pogodbo z delodajalcem, se strinjate s tem, da gre del vaših prihodkov tretji stranki v pogodbi, torej korporaciji REPUBLIKA SLOVENIJA, ki sicer nima pravice niti pobirati davkov, niti se predstavljati da je država, ker to ni. Je korporacija, ki dela za dobiček. Preden boste omenjali "državni" dolg, naj vas vprašam - ali ste kdaj videlo polno finančno poročilo korporacije REPUBLIKA SLOVENIJA in popolno kumulativno finančno poročilo vseh t.i. javnih agencij, uradov, sodišč, občin in ostalih korporacij? Proračun je namreč finančni plan, ni popolno finančno poročilo.
Zavojy
24. 10. 2012 06.12
+11
Vsem, ki sta za radarje! Podatki kažejo (povedal vodja redarjev na TV Maribor), da je 85% prekrškov v rangu od 0 - 5 km prekoračitve. In temu se naj reče, da so radarji zaradi varnosti. Ne me basati! Radarji v Mariboru so zato, da se polnijo žepi privatnega investitorja. Dol s Kanglarjem in ven z radarji!
Pecikltigr
23. 10. 2012 23.24
+6
Včasih smo rekli: "Te'm tak pržgau, da se bos fsedo!" Danes pa rečemo:"Te'm tak pržgau ko radar!"
tequila 6969
23. 10. 2012 22.07
-18
ce bi spostovali pravila,omejitve,ne bi bilo potrebno toliko radarjev...Je res,da si bo s tem obcina in doloceni ljudje napolnil zepe....Ampak se vedno je premalo radarjev,ker ni kulture,...Hja na zalost je to Balkan,je bil in ocitno bo tudi ostal-... Po eni strani kukate,zakaj so place v EU toliko visje,kot v Slo,Po drugi strani pa balkansko obnasanje zaradi radarjev.Radi bi meli evropske place,z balkanskim sistemom in obnasanjem..Bravoo
Opazovalec2020
23. 10. 2012 22.46
+7
Pecikltigr
23. 10. 2012 23.21
+8
In kako so izmerili pred postavitvijo MERILNIKOV, da je tam toliko "nespoštovanja pravil" po tvoje??? Enostavno so radarje postavili na najbolj frekventna mesta - kjer dokazano ni bilo nobenih nesreč - češ, tu se da fajn pokasirati, gremo! To je pravi BALKAN, mein lieber Freund, kjer te lahko vsak ki ima 5 minut cajta in pol končane osnovne šole do mile matere zayebava, če je v žlahti z enim primerkom, kot je župan Kangler! Ni tega v Nemčiji, brate, tam je red, ne pa fopanje naroda in skubljenje na vsakem koraku! Si nekatere stvari fejst pomešal! Če gor živiš, ne hodi sem s familijo, tam ostanite, ker tu se ti bo v roku 3 mesecev garant ornk zmešalo!
speeddragon
24. 10. 2012 09.17
+1
meta37
24. 10. 2012 09.46
-1
ah ja... In jaz sem predsednik te nekulturne balkan republike z eu plačo.......
Pecikltigr
23. 10. 2012 21.54
+6
Dajte mi tu napisati KOLIKO PROMETNIH NESREČ je povzročilo teh 16000 prekrškarjev (po mnenju postavljalca radarjev torej prehitrih voznikov) - kakšne pravne in druge škodljive posledice so na radarje ujeti povzročili Mariboru, Sloveniji EUropi, itd.... Ker HITROST UBIJA, kot nas FOPA POLICIJA, bi rad vedel kolko MRTVIH je bilo zaradi 16000 KRATNE prekoračitve najvišjih dovoljenih hitrosti, kot so bile izmerjene! Pričakujem kar se da neresne odgovore!
kozminci13
23. 10. 2012 22.14
+2
Opazovalec2020
23. 10. 2012 22.47
+5
zihr se je kdo komu v rit zaletu zdj ko so ti radarji....
djdj
23. 10. 2012 21.15
-22
Po eni strani bi bilo res bolje da so država zase. Država vandalov primitivcev ki ne znajo brati in spoštovati prometnih zakov. Na stadionu v večini razgrajajo Viole.
user55
23. 10. 2012 21.17
-13
528Hz
23. 10. 2012 21.21
+10
Mohandas
23. 10. 2012 21.29
+20
Narod, ki se je v zameno za varnost pripravljen odpovedati svoji svobodi, si ne zasluži ne varnosti, ne svobode in bo ostal brez obeh. - Benjamin Franklin
meta37
24. 10. 2012 08.30
+1
In me zanima, koliko sosedov bi želelo vzganjat primitivizem in fašizem, kapitularizem in demoksenofobijo in jehovo in in sociokramppalopata itd, v tej vandalistični republiki maribor iz fovšije!!!!!!!!!!!
Tu_nero
24. 10. 2012 09.10
Vdjdj ti si moron,za to kar je prikazano in tabela narejeno koliko je prekoračitev hitrosti je videno,da večina ni divjakov ampak da so prekoračitve minimalne,upam pa,ker si tako škodoželjn,da se tebi tudi zgodi za kar boš finančno odgovarjal,ti si živ dokaz kakšni smo slovenci-neznamo skupaj držat in se upret bandi,sedaj pa še eno vprašanje zate moron?Ali res misliš,da,če bodo ti radarji uspeli v Mariboru,da nebo cela idiotenland nasejana z njimi????Vprašanje zate od milijon evrov,pravilnega odgovora pa tako ne boš dal,ker si pre bu***st!!!!!
bang876
23. 10. 2012 21.06
+4
Op oppa is Kangla style =)
lakomlacen
23. 10. 2012 21.02
+14
mariborčani že mislijo,da je noč čarovnic ... pa hudiče zažigajo :D
riky655
23. 10. 2012 21.01
+10
Štrik okoli radarja,zapet za avto in gasssssssssss......bencina je škoda...predrag..
tsdafsdfsfgjhtz
23. 10. 2012 20.55
+6
Aj maribor trd oreh???
GTF
23. 10. 2012 20.54
+16
Danes zjutraj je tovornjakar prehiteval osebno vozilo pri polni črti in to v hrib, ker je pacijent vozil 40 pri omejitvi 70. Tega bo vse več.
528Hz
23. 10. 2012 21.19
+12
Seveda, če pa se folk boji vozit zaradi takih majmunov kot je Franca.
528Hz
23. 10. 2012 20.54
+14
Kaj mu še ni dovolj, da je dobo Kangler kovanec v glavo in, da je moral po pomoč v bolnišnico. Naj neha z temi norijami in naj pospravi radarje, če ne bi rad imel celega Maribora za vratom.
Robert Drevenšek 1
23. 10. 2012 21.03
+4
user55
23. 10. 2012 21.23
-17
Čudno se mi zdi, da Mariborčani ne poznajo prometnih predpisov. To niso nikakršne norije, dragi pionirček... Sicer pa boste dobili še kar nekaj radarjev; za MB butalce.
Robert Drevenšek 1
23. 10. 2012 21.28
+5
Veš kaj ti je pionirček ne... enostavno mi nismo liberlani kimavci tako kot drugi....
periot22
23. 10. 2012 20.51
+4
hellbastard666
23. 10. 2012 20.45
+14
petelin24
23. 10. 2012 20.48
+8
ne........še.........., se pa že kadi..........