Črna kronika

Oče, ki je sina umoril pred očmi mladoletnega vnuka, v zapor za dobrih 20 let

Maribor, 09. 01. 2017 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborsko sodišče je Vincenca Bezjaka obsodilo na 20 let in osem mesecev zapora za julijski umor sina v Sladkem Vrhu in nasilje v družini. Njegov zagovornik Darjan Lampič je dejal, da se bo na izrečeno kazen pritožil.

Senat mariborskega sodišča pod vodstvom sodnice Andreje Lukeš je Vincenca Bezjaka obsodil na enotno kazen 20 let in osem mesecev zapora za julijski umor sina v Sladkem Vrhu in nasilje v družini. Medtem ko je bila tožilka Metka Zupanc zadovoljna z izrečeno kaznijo, pa je odvetnik Darjan Lampič napovedal pritožbo.

Bezjaku je sodišče prisodilo skupno kazen 20 let in 8 mesecev zapora zaradi umora sina in nasilja v družini.

Tožilka je sicer na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje Bezjaku ponudila 21 let in deset mesecev zapora, zato je imela ob koncu glavnih obravnav pripravljen predlog za še precej strožjo kazen, a je na koncu pretehtalo današnje pričanje izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča. Ta je za sicer za javnost zaprtimi vrati potrdil, da je obdolženi sina umoril v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi močne vinjenosti in možganske okvare.

Zupančeva je zato pred sklepnimi besedami rahlo spremenila obtožnico in dodala vanjo ugotovitve izvedenca, a vztrajala, da je šlo za umor iz naklepa na zahrbten način in iz maščevanja, saj je bil obdolženi v preteklosti, pa tudi usodnega dne, večkrat deležen sinovih zmerljivk in tudi fizičnega nasilja. Tožilstvo je zaradi olajševalnih okoliščin predlagalo enako kazen kot na predobravnavnem naroku.

Bezjak tudi po nekoliko spremenjeni obtožnici očitkov ni priznal, njegov zagovornik po uradni dolžnosti Lampič pa je vztrajal, da mu ni mogoče očitati naklepa ali umora, pač pa kvečjemu kaznivo dejanje uboja, ki da je bil splet nesrečnih okoliščin. Zato je sodišču predlagal temu primerno nižjo izrečeno kazen ob upoštevanju vseh olajševalnih okoliščin. Tudi nasilje v družini je obramba zanikala, češ da je le občasno prišlo do zmerjanja med zakonskima partnerjema, a nikoli do fizičnega nasilja, vse to pa naj bi mu žena očitala, ker ji je vzel sina.

Bezjak je sina umoril pred očmi njegove partnerke in mladoletnega vnuka.
Bezjak je sina umoril pred očmi njegove partnerke in mladoletnega vnuka. FOTO: Kanal A

Sodni senat je v sodbi bolj ali manj povzel navedbe tožilstva in Bezjaku izrekel le dva meseca nižjo kazen od predlagane. Dvajset let zapora je dobil za umor ter deset mesecev za nasilje v družini, skupaj pa mu je sodišče izreklo enotno kazen 20 let in osem mesecev zapora. Kot je v razsodbi utemeljila sodnica, je bilo ključno za odločitev pričanje partnerice umorjenega, ki ga je še podkrepil njegov mladoletni nečak.

Hkrati je sodni senat odločil, da mora obsojeni do pravnomočnosti sodbe zaradi ponovitvene nevarnosti ostati v priporu. Oprostilo ga je stroškov postopka, svojce pa je z 20.000 evrov visokim premoženjsko-pravnim zahtevkom napotilo na pravdni postopek.

Umor se je zgodil julija lani

Do tragičnega dogodka v Sladkem Vrhu je prišlo 5. julija lani, ko je 63-letni Bezjak dvignil roko nad sina ter ga pred očmi njegove partnerke in enega od mladoletnih vnukov umoril s kuhinjskim nožem. Nato je počakal na prihod policije.

Družina se je v Sladki Vrh preselila pred leti, potem ko je sin kupil hišo. Slabi odnosi med očetom in sinom so se menda vlekli že iz otroštva, ki ga je umorjeni zaradi slabih odnosov s staršema preživel pri starih starših v bližini Lenarta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

križnagorc
09. 01. 2017 14.49
+0
Njemu je dom za ostarele zagotovljen.
Mauzahecmauzares
09. 01. 2017 14.32
+4
potem ni za zapor ce je psihicni bolnik...al ga naj sodjo kot pristevnega za primerno kazen al pa ga dajo zdravt...sodisce ma zmer non sens poteze
Zentrum
09. 01. 2017 14.27
+12
Ampak ta mi pa vedno zmaga - "zmanjšana kazen zaradi manjše prištevnosti". Ja, saj, a ni zapor tudi zato, da se nevarne osebe (beri: neprištevne) izloči iz družbe, da se preprečijo nedolžne žrtve?
Mauzahecmauzares
09. 01. 2017 14.56
-1
za take primere imamo psihiatricno bolnico tipa zaprti oddelek
FesterAdams
09. 01. 2017 16.59
+6
Res je. A tam nad vhodnimi vrati piše: "TUKAJ NAS JE MALO. VEČ VAS JE ZUNAJ....."
FesterAdams
09. 01. 2017 14.03
+1
A-ha, sedaj spet vsi drugi, ki z dogodkom niso imeli popolnoma nič, največ vejo. Tokrat je avtor članka napisal vsaj to, da je pri hiši bila praska. To se mu tudi šteje v olajševalno okoliščino. Večina drugih avtorjev se ob takih primerih postavi na neko točko časovne premice in potem članek obarva subjektivno, kar je milo rećeno neprofesionalno. Stari je po moje že moral imeti močan razlog za storitev dejanja, ki ga je zagrešil. Ga pa ne odobravam ravno najbolj...
Bofur
09. 01. 2017 13.54
+14
No ja, nedvomno, pravica, čeprav so morili alkohol, šmarnica in revščina... Ker si ni mogel privoščiti odvetnika, je pač fasal najstrožjo kazen. Zato pa je lahko Bavčar na prostosti, je na smrt bolan, ob tem pa igra košarko, kljub odtujenim milijonom, tisti pijani šofer pa je vzel koliko šest življenj in je fasal pet let ?? Slovensko pravosodje je enako ameriškemu, denar ti kupi dobrega odvetnika, ki najde luknjo, ki jo je sam vnesel v zakonodajo, ter si kljub vele kriminalu oproščen zaradi proceduralnih postopkov ter "kršitve"pravic v postopku ali pa, kako "grozno" za kriminalca, postopek čudežno zastara :)) Sodnice so tako prestrašene, ko zagledajo te super advokate, da že vnaprej spišejo oprostilno sodbo, za vsak slučaj v teh velikih primerih velikega pranja denarja, množičnih umorov, mafijskega združevanja in ostalega banditizma super pomembnežev. Zato so pa toliko bolj stroge v primeru revežev, ki nimajo odvetnikov, pač saj bi lahko bili bogati, pa niso zaradi lastne neumnosti, presoja naše sodstvo
ggargamell
09. 01. 2017 14.14
+2
j vendar lahko imaš tudi ogromno denarja in če nisi v pravih krogih greš v zapor in vse premoženje ti vzamejo ker nesme biti vsak bogat denar je moč to pa ni dovoljeno vsakemu
FesterAdams
09. 01. 2017 16.57
+1
me987
09. 01. 2017 13.53
+6
pritožbe, pritožbe, pritožbe.. dosledno bi bilo potrebno upoštevati, da če se na izrečeno kazen (recimo tukaj 20 let in malo) obtoženec oz. njegov zagovornik pritoži, je v primeru zavrnitve pritožbe zaporna kazen DVOJNA.. se pravi 41 let. potem se bodo s pritožbami na vsako malenkost verjetno malo ohladili..
Die einemaister
09. 01. 2017 15.32
-2
41 let v sloveniji ni možno tako da kazen gre na največ 30 let, smrtna kazen pa so jo itak uradno že preklicali
BURGA
09. 01. 2017 15.55
-1
Kazen mu lahko po pritožbi povišajo, vendar max. na 30 let. Smrtna pa je na srečo preklicana.