Štirje Ankarančani zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v bolnišnico

V stanovanju v Ankaranu so se štirje ljudje zastrupili z ogljikovim monoksidom. Vse so prepeljali v bolnišnico. Od kod je ta nevarni plin, ki ga človek ne more zaznati, uhajal, še ugotavljajo. Znake zastrupitve, ki je lahko tudi usodna, lahko hitro zamenjamo za virozo.

V nedeljo zjutraj so pomoč poklicali v Ankaranu, saj so se v stanovanju na Cahovi ulici štiri osebe zastrupile z ogljikovim monoksidom. Tri so odpeljali na zdravljenje v Ljubljano, četrtega pa v Izolo.

Pri pregledu stanovanja ni bilo opaziti dimnikov oziroma kanalizacijskih jaškov, zato so gasilci s posebno napravo izmerili prisotnost strupenih plinov in ugotovili 80-odstotno prisotnost ogljikovega monoksida, so v sporočilu za javnost zapisali na koprski policijski upravi. Kje nastaja strupen plin oziroma od kod uhaja, niso ugotovili, zato danes preiskujejo naprej.

Plinski štedilnik

Od kod je strupeni plin uhajal, še niso ugotovili. (Foto: Thinkstock)

Nevarna zastrupitev, ki jo zlahka zamenjamo za virozo

Ogljikov monoksid je brez vonja in barve, zato ga ne zaznamo. Nastaja pri nepopolnem izgorevanju zaradi premajhnega dovoda zraka.

Znaki akutne zastrupitve z ogljikovim monoksidom, kot so glavobol, vrtoglavica in bruhanje, so neznačilni, zato jih lahko hitro zamenjamo z virozo ali čim drugim, zmota pa je lahko tudi usodna. Ogljikov monoksid je namreč strup, zaradi katerega v Sloveniji in tudi drugih državah umre največ ljudi.

Ob višjih koncentracijah tega plina se pojavijo zmedenost, motnje koncentracije, vida in zavesti, kar lahko vodi v komo in tudi v smrt. Pri daljši izpostavljenosti ogljikovemu monoksidu je mogoča tudi kronična zastrupitev, ki lahko ima trajne posledice.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
 
dijaškidom 25.12.2012 11:29:59
kje lahko kupim detektor... hvala
makapaka 27.12.2012 23:36:25
v trgovini z materialom za ogrevanje na Brezovici pri Ljubljani
Več komentarjev