Črna kronika

Policisti izsledili moška, ki naj bi vlamljala v hiše in vikende na Cerkljanskem in Bovškem

Idrija, 25. 04. 2018 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Idrijski policisti so od konca decembra lani obravnavali večje število tatvin v vikendih na Cerkljanskem. Serijo vlomov v stanovanjske objekte so preiskovali tudi na območju policijskih postaj Bovec in Logatec. Ukradene so bile kosilnice, snežne freze, žar, električno orodje, televizor, motorne žage ... Zdaj bosta ovadena 35-letni in 52-letni osumljenec z ljubljanskega območja.

Policisti policijske postaje Idrija so od konca decembra 2017 obravnavali večje število kaznivih dejanj tatvin in velikih tatvin v počitniške hiše (vikende) v več naseljih na tem območju (Gorenji Novaki, Gore, Dole, Zavratec,  Žirovnica, Spodnja  Idrija, Zadlog  in Črni Vrh nad Idrijo), in sicer v času, ko so bili oškodovanci odsotni.

Podobna kazniva dejanja oz. serija vlomov v stanovanjske objekte se je zgodila tudi na območju drugih policijskih postaj (na območju PP Bovec in PP Logatec). Vlomljeno je bilo v skupno 24 objektov. Storilci so z vlamljanjem na različne načine  (skozi vhodna vrata, okna v pritličju …) vstopali v objekte, preiskali prostore in ukradli več različnega orodja ter drugih  predmetov (več kosilnic, snežne freze, agregat, večji žar ...).

Policisti so prijeli osumljenca več vlomov na Cerkljanskem in Bovškem.
Policisti so prijeli osumljenca več vlomov na Cerkljanskem in Bovškem. FOTO: POP TV

Večje število oz. serijo vlomov v nenaseljene objekte (počitniške hiše) so obravnavali tudi policisti PP Bovec na območju Trente v začetku letošnjega leta.  Storilci so ukradli večje število različnih predmetov (različno ročno in električno orodje, televizor, kosilnico, motorne žage …), ki so jih oškodovanci hranili v objektih.

Policisti PP Idrija so v predkazenskem postopku glede na zbrana obvestila na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici podali pobudo za izvedbo hišne preiskave na območju PU Celje. Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica so skupaj s policisti z območja PU Celje v začetku marca letos v enem od naselij na območju PU Celje opravili hišno preiskavo na podlagi sodne odredbe ter pri tem našli in zasegli del ukradenih predmetov enega od oškodovancev zgoraj navedenih kaznivih dejanj. Glede na zbrana obvestila so policisti PP Idrija podali pobudo za hišno preiskavo pri dveh osebah (osumljencih, starih 35 in 52 let) na območju PU Ljubljana.

Tako so policisti in kriminalisti z območja PU Nova Gorica in policisti dveh policijskih postaj z območja PU Ljubljana 8. marca letos na podlagi sodne odredbe opravili hišno preiskavo pri omenjenih osumljencih. Na obeh naslovih so našli in zasegli del ukradenih predmetov,  ki so bili odvzeti na Severnem Primorskem, in jih pripeljali v  hrambo na PP Idrija. Nekaj oškodovancev se je kasneje zglasilo na PP Idrija in prevzelo del ukradenih predmetov, ki so jih prepoznali kot svoje, nekaj predmetov pa idrijski policisti še vedno hranijo. Policisti sicer niso odkrili vseh ukradenih predmetov, saj so jih osumljenci že prodali naprej.

Policisti PP Idrija bodo po zaključku preiskave oba osumljenca kazensko ovadili na pristojno Državno tožilstvo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete. Policisti PP Bovec pa bodo podali kazensko ovadbo zoper kriminalno združbo, ki je na Bovškem (oz. na območju Trente) storila več vlomov v tamkajšnje stanovanjske objekte.

Policisti Policijske postaje Idrija so v okviru preiskave sodelovali s pristojnim  Okrožnim državnim tožilstvom v Novi Gorici in Okrožnim sodiščem v Novi Gorici. Glede na sedanja zbrana obvestila je pri storitvi kaznivih dejanj in nadaljnji prodaji ukradenih predmetov sodelovalo več storilcev.

Kako lahko preprečite takšne tatvine?

Policisti v zvezi s preprečevanjem tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj občane pozivajo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi  enostavnimi ukrepi možno storiti veliko - lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za storitev kaznivih dejanj in se izognete neljubim dogodkom, kot so vlomi v hiše, stanovanja, motorna vozila, tavine vozil, drzni ropi itd.

Med osnovne ukrepe sodijo:

-  tudi med krajšo odsotnostjo je dobrodošla delna osvetlitev prostorov v hišah, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev,
-  v  primerih  ko  je  to  možno, obvestite sosede o odsotnosti, da lahko namenijo  več  pozornosti  dogajanju v okolici oz. v sosedovi hiši, rednemupobiranju pošte in časopisov, itd.,
- ustrezni hrambi vrednejših predmetov je treba nameniti več pozornosti (denarnice  in  gotovina  v  kuhinjskih  omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd. so najpogostejša in lahka tarča storilcev)
- več pozornosti je treba nameniti tudi zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah oz. po vaseh.

V  primeru storjenih tatvin in vlomov policisti občanom in občankam svetujejo, da nemudoma pokličejo  policiste  najbližje policijske postaje ali znano interventno  številko policije 113 oz. anonimni telefon Policije 080 1200 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja. Do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca. Policistom lahko pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: njegov izgled, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
29. 05. 2018 18.05
+1
Na dolenjskem (vsaj v primeru skupine iz Lokev) policija vlomilcem celo nudi informacijsko in obveščevalno podporo. Se resno sprašujem, kje je tu meja med kriminalisti, špiclji in "zaščitenimi zagorelimi družinskimi-podjetniki", ki ob ustrezni informiranosti policije nemoteno vlamljajo že od 2002 leta naprej, morda še od prej....
fortysix
30. 04. 2018 13.54
+1
Ocitno imamo na dolenskam manj sposobne policiste....d pr nas vlomilcev ne najdejo nikakor...ceprav so pogosto na delu... No ja...mogoc imajo dosti dela z prijatelji cvicka...hehe
leond1
27. 04. 2018 20.56
+1
idrijski tatovi
leond1
27. 04. 2018 20.56
+1
idrijski tatovi
ssbobo
25. 04. 2018 19.45
+10
Bravo policijsti in kriminalisti........ A KAJ KO NIMAMO PRIMERNE ZAKONDAJE za takšne tatov...... Zakonodajna veja oblasti pa NIMA INTERESA spremeniti zakona ...... TAKO DA DRŽAVLJANI FINANCIRAMO LAGODNO življenje takih izločkov od civilizacije