Črna kronika

Vlomilci niso na dopustu, zato poskrbite za zaščito svojega doma

Ljubljana, 21. 06. 2013 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bliža se čas dopustov. Policija ob tem opozarja, da število vlomov v stanovanja, stanovanjske hiše in tudi počitniške hišice iz leta v leto narašča. Preden se odpravite od doma, poskrbite za nekaj osnovnih zaščitnih ukrepov.

Vlomilec
Vlomilec FOTO: Thinkstock

Počitnice so pred vrati in veliko ljudi se bo odpravilo na krajšo ali daljšo pot. Policisti vsem svetujejo, naj še pred odhodom od doma poskrbijo za nekaj osnovnih zaščitnih ukrepov. Po podatkih policije število vlomov v stanovanja, stanovanjske hiše in počitniške hišice iz leta v leto narašča, storilci pa so čedalje bolj predrzni ali nasilni.

Policija ob tem opozarja, da bo vlomilec raje izbral tisto stanovanje ali hišo, v kateri bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop, kot so zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken, vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje, pojasnjujejo na policiji.

Pred daljšo odsotnostjo od doma zato policija svetuje, da zaklenete vrata in zaprete okna. Ob tem ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih, da vam zaradi puščanja vode ali požara ne bo treba predčasno končati dopusta. Ne pozabite vklopiti alarmne naprave.

Vlom
Vlom FOTO: Thinkstock

Ključev ne puščajte na "skritih mestih", kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože. Doma ne puščajte dragocenosti ali denarja, policija pri tem priporoča, da med dopustom raje najamete sef. Prav tako ni pametno, da o svoji odsotnosti puščate sporočila na telefonskem odzivniku ali listkih. Poleg tega poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma. Prosite prijatelja ali soseda, naj redno prazni na poštni nabiralnik in dviguje rolete. Priporočljivo je tudi vgraditi časovna stikala za samodejno prižiganje luči.

Vozila, ki jih imate parkirana doma, zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne. V okolici hiše ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev. Z vidnih mest umaknite vrednejše predmete. Policija še svetuje, da poveste sosedom, kako ste dosegljivi. Pred odhodom preglejte zavarovalne police in si zapišite serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite.

Če pa ostanete doma, zaklenite vrata in jih ne odpirajte neznancem. Varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti če ste sami in uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih, še svetuje policija.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

adminisrat0r
21. 06. 2013 19.21
-1
enkrat ponoči narahlo posuješ moko ali sol po stopnici pred pragom hiše, ki jo sumiš da je dobra tarča, potem prideš čez nekaj dni pogledat ali je stanje še vedno enako glede na to da neumen folk ostane na morju najmanj 14 dni počakati 4 dni ni noben problem
thc.princ
22. 06. 2013 14.39
+1
se se ti ni zgodilo da je v 4ih dneh zapihal veter pa odnesel moko izpred praga? na tvojem mestu bi postavil kaj bol vidnega pa tezjega, kaki star pralni stroj tik pred vrata mislis da nebi blo bolse? Najbole bi pa blo da bi sel delat in ne sipat moke na prage drugih
Bolha Velikanka
22. 06. 2013 22.06
Jerad
21. 06. 2013 13.39
+1
končno eden uporaben članek :D
takje
21. 06. 2013 11.35
+12
Ni treba zaklepat, nam kradejo pred očmi!!
RožLe3ban
21. 06. 2013 11.32
+1
Vedno ,ko Grem na dopust....vlomilca vzamem sabo..
9201950313
21. 06. 2013 13.20
+1
a potem tam delaš z njim....lepo se pohvališ....a si poklicni ...
bergla 1
21. 06. 2013 11.01
+14
Kar naj pride kdo...bova skupaj denar iskala po stanovanju...:)
macek_garfield
21. 06. 2013 10.54
+7
... gremo malo pogledat ... vile ... od bavcarja, srota, turka, kordeza ... itd.... morda najdemo kaj ...
adminisrat0r
21. 06. 2013 19.23
+3
tam v polhograjcih je baje ena velika črna gradnja, ki je nihče ne pogleda po cel mesec, lastnik je pa en zločinec ki je poln denarja hm hm...