Črna kronika

Vlomili sredi dneva in spraznili celo stanovanje, sosedom rekli, da so selitveni servis

Ljubljana/Škofja Loka, 25. 07. 2016 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav je premoženjskih kaznivih dejanj zadnja leta manj, to še ne pomeni, da jih ni. Če ne boste poskrbeli za samozaščito, ste lahko lahke tarče roparjev in vlomilcev. Policija svari, da je možno v prostor s povprečnimi varnostnimi ukrepi vlomiti v manj kot petih minutah, če boste pustili odprta okna, pa še prej.

Na območju celotne Slovenije policija zadnja leta beleži upad premoženjskih kaznivih dejanj. Obravnavanih je bilo manj vlomov v stanovanja in stanovanjske hiše, manj je bilo ropov in tatvin, zelo pa se je zmanjšajo tudi število drznih in roparskih tatvin ter premoženjskih kaznivih dejanj na avtocestah in avtocestnih počivališčih. Varnostna slika se skozi leta tako izboljšuje, kar pa ne pomeni, da do teh kaznivih dejanj ne prihaja več, opozarjajo policisti PU Kranj in PU Ljubljana.

Da se izognete oškodovanju, je vedno in povsod potrebno skrbeti za svoje imetje, opozarjajo policisti. Priložnostne tatvine, ki so najpogostejša premoženjska kazniva dejanja in so velikokrat posledica ravno opustitve samozaščitnih ukrepov, se v veliki meri lahko prepreči že z ustreznim in skrbnim odlaganjem ali shranjevanjem predmetov. V splošnem gre pri teh kaznivih dejanjih namreč za odlaganje denarnic, telefonov, torbic, tabličnih računalnikov, nahrbtnikov in podobnih predmetov na vsem dostopna in dosegljiva mesta brez ustreznega nadzora. Tako odloženi predmeti so lahka tarča za tatove tudi v vozilih, zato jih tudi tam ni priporočljivo puščati, opozarjajo policisti.

"Predmeti, odloženi na vidno mesto, so lahka tarča tatov," opozarjajo na policiji. Vlomilci pa so tudi 'dobro' opremljeni, nekaj tega orodja pa so pokazali na današnji novinarski konferenci.
"Predmeti, odloženi na vidno mesto, so lahka tarča tatov," opozarjajo na policiji. Vlomilci pa so tudi 'dobro' opremljeni, nekaj tega orodja pa so pokazali na današnji novinarski konferenci. FOTO: Policija

Enako previden je potrebno biti tudi pri preprečevanju drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, saj so policisti predvsem v okolici mest (tako na območjih Policijske uprave Ljubljana kot tudi Kranja) obravnavali več primerov, ko so storilci z različnimi dejanji preusmerjali pozornost oškodovancev in jih potem okradli. Žrtve teh kaznivih dejanj so najpogosteje starejši občani, storilcev pa je običajno več. Njihove vloge so razdeljene, kazniva dejanja pa izvršujejo tako, da nekdo osumljenca s pogovorom zamoti in preusmeri njegovo pozornost stran od hiše ali premoženja. Medtem drugi storilec vstopi v hišo ali stanovanje in ga pregleda ter odtuji vredne predmete - najpogosteje denar in zlatnino.

Drzne tatvine se v poletnem času pojavljajo tudi na avtocestah, kjer storilci do oškodovancev pristopajo predvsem s ponujanjem pomoči pri menjavi predrtih pnevmatik ali s prodajo izdelkov sumljive kvalitete in izvora.

Kot opozarjajo policisti, oškodovanci kazniva dejanja policiji običajno naznanijo šele več ur ali celo naslednji dan po dogodku, kar otežuje preiskavo kaznivega dejanja. Policija tudi v teh primerih opozarja, da je potrebno samozaščitno ravnanje, če želimo preprečiti morebitno oškodovanje. Tako lahko od oseb, ki se npr. izdajajo za serviserje ali izvajalce del vedno zahtevate na vpogled identifikacijsko izkaznico, delovni nalog ali drug dokument.

Roparskih tatvin manj, a so bolj nasilne

Bolj nasilne pa so roparske tatvine, ki jih je sicer malo, gre pa za dejanja, ki so najpogosteje povezana z nepričakovanimi napadi na oškodovance. Pri roparski tatvini bi storilec oškodovanca, zato da bi ukradeno stvar obdržal, napadel ali mu zagrozil z napadom, tarča pa so pogosto torbice oz. stvari v torbicah, ki jih ženske prenašajo v roki ali na ramenih.

Obravnavani so bili tudi primeri, ko so storilci vlomili v objekt ali stanovanje in ga skoraj v celoti izpraznili. Kradli so podnevi, dlje časa, sosedom pa so se izgovorili, da so iz selitvenega servisa ter da se sosedje selijo.

V poletnih mesecih, ko so oškodovanci zdoma, so lahko tarče tatov tudi nepremičnine. Vlomov poleti sicer ni nič več kot v preostalih mesecih, so pa vseeno pogosti primeri, ko so storilci izkoristili daljšo odsotnost oškodovancev, vlomili v objekt, ga pregledali in odtujili stvari. Storilci najpogosteje nasilno vstopajo z vlamljanjem skozi okna in vrata, odnašajo pa zlasti denar, nakit in tehnično opremo, kar predstavlja približno polovico odnešenih predmetov.

Šibke točke na nepremičninah so zlasti okna in vsa vrata, dostikrat pa oškodovanci kar sami poskrbijo, da imajo roparji lažje delo, saj okna puščajo odprta, vrata pa odklenjena. Sicer pa je lahko v prostor s povprečnimi varnostnimi ukrepi vlomljeno v manj kot petih minutah, če pa so okna odprta ali zelo slabo varovana, pa še veliko prej, opozarjajo policisti.

Šibke točke, ki jih nepridipravi izkoristijo za vlom v nepremičnine, so po navedbah policije zlasti okna in vsa vrata.
Šibke točke, ki jih nepridipravi izkoristijo za vlom v nepremičnine, so po navedbah policije zlasti okna in vsa vrata. FOTO: Thinkstock

Osnovni samozaščitni ukrepi:

- gotovine in zlatnine se ne hrani doma, bolj varen je najem sefa.
- hiša naj ne daje videza, da je dlje časa prazna. Oken se ne zastira, ne pušča se obvestil na telefonski tajnici, poštni nabiralnik pa je potrebno redno prazniti ali pa preusmeriti pošto.
- k preprečevanju vlomov zelo pomagajo tudi različne kombinacije tehničnega in mehanskega varovanja.
- v veliko pomoč so lahko tudi sosedi, zato je koristno poznati in imeti dobre odnose z ljudmi in v okolju, v katerem živimo.

Oškodovanci dostikrat uničujejo pomembne sledi

Policisti državljanke in državljane spodbujajo, da bi bolje poskrbeli za svojo varnost in zaščito svojega imetja. Če pa kljub vsemu postanete žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo na interventno številko 113.

Če pa kljub vsemu pride do vloma, policisti svetujejo, da oškodovanci o tem takoj obvestijo policijo na interventno številko 113. V prostor naj ne vstopajo, ker je storilec lahko še v objektu, uničijo pa lahko tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Dogaja se, da oškodovanci že ob pogledu na vhodna vrata ugotovijo, da je bilo v njihovo
stanovanje vlomljeno, pa vseeno vstopijo vanj in pregledujejo, kaj je bilo odtujeno, seštevajo za koliko so bili oškodovani, sproti pa uničujejo še sledi.

Policisti zato svetujejo, da oškodovanci počakajo pred vrati in pokličejo policijo, med tem pa opazujejo prostor in okolico ter navežejo stik z bližnjim sosedom.

Škoda zaradi vloma višja od vrednosti ukradenega predmeta

Storilci lahko vlomijo tudi v vozila, predvsem na parkiriščih, ki so poleti polna vozil ob večjih turističnih centrih, ob morju, na gorskih izhodiščih in drugih turističnih krajih. Ti vlomi so velikokrat posledica neustrezno odloženega vrednega predmeta v vozilu in priložnosti, ki jih ponujajo neosvetljena, neurejena in polna parkirišča. V vozilo je lahko vlomljeno v nekaj sekundah, povzročena škoda pa velikokrat presega vrednost ukradenega predmeta, še dodajajo policisti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
26. 07. 2016 10.28
+4
Če si zarukan sosed, kot je opisala za sebe nevica, se ni kaj za čudit, da pri belem dnevu izropajo stanovanje sosedom. Jaz imam krasne odnoso s sosedi in če bi videl kaj takega, selitev ko jih ni doma, bi selivce malo povprašal po zdravju.
needspeed
26. 07. 2016 08.49
+1
hvala za članek in prikaz orodja. sedaj vem s čim prit v sosedovo uto, da vzamem nazaj svojo lopato in grablje
Ramzess
25. 07. 2016 18.54
+11
Sosedje bi lahko vedeli, da selitveni servis brez prisotnosti lastnika nima kaj početi ob in v hiši, to je dejstvo.
waris
25. 07. 2016 19.41
+10
nevica
25. 07. 2016 17.17
+4
Tako so izropali sossednjo hišo, prišli s kombijem, nekakšen servis, ne ravno selitveni, parkirali čisto pred vrati, oblečeni v pajace - cel dan ni bilo drugega k hiši, vsi sosedje so imeli zadevo na očeh, samo vrata je prekrival kombi, da se vloma ni videlo. V miru so harali po hiši in odnesli vso zlatnino. Nihče ni posumil, da je kaj narobe...Potem pa lastniki pokličejo policijo in smo izvedeli kaj se je v resnici dogajajlo, ko jih ni bilo doma. Ljudje pa niso bili pozorni na lopove, približno so opisali le kombi.
Ramzess
25. 07. 2016 18.53
+0
Sosedom so rekli, ti so gledali, naredili nič, ... krivi so kot če bi pomagali, ... lastnika ni bilo doma, pa ga niti poklicali niso, eden je ziher imel številko. Približno ja, so previdni da ne povedo preveč ... že tako bi jih morali poklicati na odgovornost, kaj če bi sosedovi otroci bili doma, ako jih ta ima.
enakostzavse
26. 07. 2016 10.23
+1
Pa Sej za nevico me ne čudi nič. V kaki luči se kaže tukaj, verjamem da nima znancev in še celo sosedov ne pozna. Pusti da jim izpraznijo hišo ona pa butasto in mirno gleda zraven. Še mogoče je pomagala "selivcem" ven v kombi nosit.
EUROSMOOTHIE
25. 07. 2016 16.29
+3
V našem rejonu se je zgodila popolnoma ista situacija, vlomili pobrali vse in sosedom rekli da so selitveni servis. Če opazite kaj podobnega v vašem koncu za vsak slučaj vseeno povprašajte soseda če je to res. lp
nevica
25. 07. 2016 17.22
+6
V naši ulici so vdrli tudi v hišo, ki so jo ravno prebelili in začeli na novo opremljati, odnesli so vse nove jogije in vso posteljnino. Ne bom napisala katera ulica je to, da ne bo zvenelo kot povabilo. Če na njej opazim koga, ki ne sodi v okoliš in se čudno razgleduje, ga kar vprašam koga išče in po večini se hitro poberejo, ker nimajo pametnega odgovora. Vendar je tipično, da se pridejo prej razgledat. Tudi starejše ljudi imajo na piki in sicer tako, da jih najprej pridejo kaj vprašat. Potem si ogedajo kakšen je mehanizem vrat, vlomijo pa drugič... Starejšim toplo polagam na srce, naj ne odpriajo neznancem, pa če so še bolj milega in prijaznega videza in še bolj "potrebni pomoči", tudi če prosijo samo za kozarec vode. Naj kar h komu drugemu pozvonijo. Najraje se spravijo na nemočne, ki se ne morejo braniti.