Črna kronika

Vložena obtožnica za poskus uboja škofjeloškega župana

Škofja Loka, 28. 11. 2016 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi poskusa uboja je tožilstvo vložilo obtožnico zoper Blaža Kujundžiča, ki naj bi pred dvema mesecema z avtom namerno zbil škofjeloškega župana Miho Ješeta. Za takšno kaznivo dejanje je zagroženih do 15 let zapora.

Napadeni župan Miha Ješe.
Napadeni župan Miha Ješe. FOTO: Kanal A

Tožilstvo je zoper Blaža Kujundžiča, ki naj bi pred dvema mesecema z avtom namerno zbil škofjeloškega župana Miho Ješeta, vložilo obtožnico, in sicer zaradi poskusa kaznivega dejanja uboja. Kranjsko okrožno sodišče je Kujundžiču po vloženi obtožnici tudi podaljšalo pripor.

Kot je pojasnila vodja kranjskega okrožnega državnega tožilstva Marija Marinka Jeraj, so v tej zadevi obtožnico vložili 21. novembra. Medtem ko po kriminalistični preiskavi in podani ovadbi kvalifikacija dejanja še ni bila znana, pa se je tožilstvo po preiskavi odločilo, da naj bi šlo za poskus uboja, za katerega je zagroženih do 15 let zapora.

Po vložitvi obtožnice je zunaj razpravni senat kranjskega okrožnega sodišča preveril, ali še obstajajo razlogi za podaljšanje pripora obdolžencu, zoper katerega je preiskovalna sodnica 29. septembra odredila pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. 23. novembra se je senat odločil za podaljšanje pripora.

"Sodišče je v primerih, ko je obdolžencu odvzeta prostost, zadevo dolžno obravnavati prednostno in sporočamo, da bo sodišče tudi v tem primeru tako ravnalo, enako kot v vseh drugih primerih, kjer je zoper obdolžene podaljšan pripor tudi po vloženi obtožnici," je za poudarila predsednica kranjskega okrožnega sodišča Janja Roblek.

Obtožnica bo vročena obdolženemu in njegovemu zagovorniku v odgovor, za katerega ima osem dni časa. Šele, ko bo obtožnica postala pravnomočna, pa bodo izpolnjeni pogoji za obravnavanje zadeve, torej za razpis glavne obravnave na sodišču.

Kot je znano, naj bi Kujundžič 28. septembra v Škofji Loki z avtomobilom namerno trčil v župana Ješeta, ki se je kot običajno s kolesom peljal v službo. Ješe je pri tem utrpel zlom ledvenega vretenca in ključnice. Kujundžič, ki je znan akter škofjeloške politike, pa se je po dogodku sam javil policistom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butalistan
29. 11. 2016 12.00
+1
Kar seješ to dobiš!:
santamaura
29. 11. 2016 11.46
+4
Ta Blaž Kojundžič, pa res ni gladek. Na Lontrngu sedaj stojijo prav priročna korita v katera lahko občan bruha ko gleda kako lepo je oživel Spodnji trg
gobo
28. 11. 2016 22.17
-4
tu mač koromač. pojdi raj pisat telenovele čeprav nisem prebral niti enega tvojega stavka
Bofur
28. 11. 2016 20.40
+6
Ne podpiram nasilja, nikakor ne, gre za radikalizem, kdaj tudi dejanje iz obupa, Kujundžič je imel menda v avtu celo rjuho, s katero bi po "atentatu"pokril mrtvo županovo telo. Je pa treba to bizarno dejanje zelo zmedenega človeka, ki je zrel za psihiatrijo, postaviti v kontekst. V Loki se je zgodilo kar nekaj blago rečeno čudnih dogodkov, ki jih je odobril župan. Nekakšna samooklicana iniciativa stanovalcev Spodnjega trga, Lontrga, je očitno z županovo aktivno podporo ob cesti, ki za prebivalce starega dela Loke, Karlovške in Poljanske ceste, predstavlja najkrajšo povezavo z njihovimi domovi, postavila zelo grda cvetlična korita in zelo grde klopi, ki ne služijo ničemur, razen temu, da predstavljajo nekakšno prometno oviro. Te proti-avtomobilske ovire so postavljene brez načrta, brez gradbenih dovoljenj, arhitekturnega natečaja, povsem samovoljno in gverilsko in so stvar posmeha in vsakodnevne jeze tam vozečih. Po drugi strani pa denimo na Zgornjem trgu, ki je reprezentativen simbol srednjeveške Loke, po tleh še vedno leži neugleden asfalt, čeprav po njem že nekaj let ni več prometa, avtomobili so parkirani brez vsakršnega reda, ni dodatnih klopi, korit, česarkoli, trgovine se praznijo, za nekdanjo Krono ni ideje, kaj bi z njo. Nasproti avtobusne postaje stoji razpadajoči nekdanji hotel Transturist, razpadajoča stavba je nevarna, zaradi padca z nje se je že smrtno ponesrečil mladenič.
Le vkup uboga gmajna
28. 11. 2016 20.57
+1
Hotel je v lasti Zavarovalnice Triglav in je naprodaj za dobrih 400tisoč evračev. Je kar nekaj potencialnih kupcev, vendar občina, beri župan, nista zainteresirana priti kupcu naproti. Kar pa se tiče skropucal na Lontrgu......županove besede: Klopce so namenjene druženju stanovalcev Spodnjega trga. Pa verjemi če moreš. Ješe je najbolj neproduktiven župan Škofje loke v zadnjih 50 letih. Čeprav sam zase trdi ravno nasprotno, ker se je v času njegovega županovanja končalo kar nekaj projektov. Roko na srce, končali bi se tako ali tako, z njim ali brez njega.Skratka, če bi Blaž uspel v svoji nameri, ne bi bilo nobene škode!
Bofur
28. 11. 2016 21.04
+6
Glede neproduktivnosti se strinjam, drugače pa je drugi najbolj neproduktiven, takoj po Drakslerju
Bofur
28. 11. 2016 21.04
+5
Yup, tista "umetnost" na Lontrgu so res arhitekturni zmazki in skrpucala, ne razumem, da jih nobena inšpekcija ne odstrani. Glede neproduktivnosti se strinjam, drugače pa je drugi najbolj neproduktiven, takoj po Igorju Drakslerju. Loka sreče z župani nima prav veliko. Ješe je res gromozansko razočaranje.
medo90
28. 11. 2016 17.05
+6
Če bi mi etnični kaj naredili, bi obravnali za kršenje javnega reda in miru, ter lažjo telesno poškodbo.