Črna kronika

FOTO in VIDEO: Strelec sovraži policiste, v pripor na psihiatrijo

Ljubljana, 27. 08. 2014 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
12

26-letnemu Dušanu Petrovčiču, ki je v petek streljal na policista Damjana Kukoviča, je preiskovalna sodnica odredila enomesečni pripor. Prestajal ga bo na enoti za forenzično psihiatrijo Oddelka za psihiatrijo v UKC Maribor.

Zbiranje sredstev za družino pokojnega policista je še vedno v teku. Sredstva lahko nakažete na račun Policijskega sindikata Slovenije št. SI56 6100 0403 0000 080, s kodo namena CHAR – Dobrodelno plačilo, s sklicem na številko SI00 3-2014-32 ali fizično na naslov Policijskega sindikata Slovenije, Kotnikova 8, 1000 Ljubljana.

26-letnega vojaka Dušana Petrovčiča, ki je v petek streljal na 39-letnega policista Damjana Kukoviča, so danes okoli 12:30 privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici. Tožilstvo je zanj zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora, poskusa umora in poskusa ropa predlagalo pripor. Preiskovalna sodnica je po zaslišanju odredila enomesečni pripor, je v izjavi potrdila okrožna državna tožilka Karmen Erčulj. Prestajal ga bo na enoti za forenzično psihiatrijo Oddelka za psihiatrijo v UKC Maribor.

Kot smo poročali, so včeraj iz bolnišnice odpustili 26-letnega vojaka. Zanj je pričelo teči 48-urno pridržanje, odpeljali pa so ga v prostore PU Moste. Tam ga je obiskal predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak in z njim spregovoril. Kot je dejal novinarjem 24UR, vojak v pogovoru ni kazal znakov obžalovanja. Ravno nasprotno, po neuradnih podatkih naj bi po streljanju celo govoril, da prezira in sovraži vse policiste, da bi vse postrelil in da je imel Kukovič smolo, ker mu je pač prvi prekrižal pot.

Kot je danes za 24ur.com pojasnil Novak, namen obiska ni bil nudenje pomoči v kazenski zadevi, pač pa pridobiti njegovo pooblastilo, da bodo lahko kot sindikat sodelovali v vseh postopkih glede suspenza in ugotavljanja disciplinske odgovornosti. "Ne gre toliko za njegovo zaščito, saj njegovo dejanje ostro obsojamo, ampak bolj, da na tem konkretnem primeru ugotovimo napake in nepravilnosti ter na to opozorimo," dodaja. Odvetnika mu za kazensko odgovornost ne bodo nudili.

Gvido Novak, predsednik vojaškega sindikata, je včeraj obiskal vojaka in z njim spregovoril o mobingu in domnevnih nepravilnostih.
Gvido Novak, predsednik vojaškega sindikata, je včeraj obiskal vojaka in z njim spregovoril o mobingu in domnevnih nepravilnostih. FOTO: Aleš Kustec

Predsednik sindikata po srečanju z vojakom: Danes nisem mirno spal

"O odgovornosti za umor jaz nisem želel govoriti. Sam je hotel večkrat razlagati, kaj se je tam dogajalo. Nekaj stvari je tudi povedal, in moram reči, da danes nisem mirno spal. Se bojim, da še nekaj časa ne bom," pravi prvi mož vojaškega sindikata, ki dejanje ostro obsoja. Meni, da gre za psihično bolnega človeka.

A kot pravi, mu je 26-letni Petrovčič včeraj povedal kar precej stvari v zvezi z disciplinskimi zadevami. "Žalostno je, da je bil pri 21-letih, ko se je zaposlil, popolnoma zdrav," pravi. Po še ne dveh letih opravljanja vojaške službe je zbolel do te mere, da je bil za sedem mesecev hospitaliziran zaradi motenj v prehranjevanju. V zadnjem mesecu dni pred hospitalizacijo je izgubil 10 kilogramov telesne teže, pojasnjuje Novak. Po njegovih trditvah se je nato nad njim dalj časa izvajal mobing, zaradi katerega je opravil pet uradnih razgovorov z namestnikom poveljnika čete. "O razgovorih se ni vodil nobeden zapisnik in tudi domnevnega mobinga se ni preiskalo oziroma se ni bilo kako drugače ukrepalo," dodaja.

Preberite, kaj o zapisih na blogu, ki naj bi ga pisal omenjeni vojak, pravi psihiatrinja Vesna Švab.

Misli, da je odgovornost tudi na Slovenski vojski ali pa na posameznikih znotraj nje, ki da niso primerno odreagirali. "Kot bi ga nato želeli kaznovati, so ga premestili na delovno mesto vojak varnostnik, kjer je delal v treh izmenah na prijavnici.

Po umoru policista Damijana Kukoviča policija ocenjuje, da za zdaj ni potrebe, da bi spreminjala oceno ogroženosti policistov pri postopkih z državljani in trenutno taktiko izvajanja pooblastil v okviru nadzora cestnega prometa.

Zaradi triizmenskega dela na prijavnici naj bi se mu ponovno pričele pojavljati zdravstvene težave, zaradi česar je julija 2012 na podlagi zdravniškega potrdila o motnjah hranjenja in spanja pričel z delom v kuhinji ne glede na njegovo formalno razporeditev za vojaka varnostnika. Oktobra so ugotovili, da trajno ni sposoben opravljati vojaške službe, imel pa je tudi omejitev uporabe ter stika z orožjem. "Po mesecu dni dela v kuhinji je odšel na dolgotrajno bolniško," pravi predsednik sindikata. Po vrnitvi iz bolniške poleti 2013 se je pripadnik včlanil v Sindikat vojakov Slovenije, kjer smo mu svetovali obisk pri njegovem osebnem zdravniku z namenom, da ga napoti na oceno invalidnost pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Od takrat do aprila, ko je dobil invalidnost, še vedno opravljal delo vojaka varnostnika. "Skoraj dve leti se ni nič zgodilo. Jaz mislim, da je bilo marsikaj narobe," je prepričan prvi mož sindikata.

Včeraj so sicer o zaposlovanju in premeščanju vojaka spregovorili tudi predstavniki Slovenske vojske. Trdijo, da so se držali predpisov.

Policisti na kraju tragičnega dogodka
Policisti na kraju tragičnega dogodka FOTO: POP TV

Še vedno se zbira pomoč za družino policista Kukoviča

"V imenu zaposlenih na Policijski postaji Litija, članic in članov Območnega policijskega sindikata Ljubljana in Policijskega sindikata Slovenije, vas kolegice in kolegi pozivamo, da po svojih močeh pomagamo družini umrlega policista, člana PSS, Damjana Kukoviča," so se včeraj v Policijskem sindikatu Slovenije pridružili pozivu Generalnega direktorja Policije k zbiranju solidarnostne pomoči. "Damjanu žal ne moremo več pomagati, prepričani pa smo, da lahko pomagamo njegovi družini, ki v tem času preživlja najtežje trenutke," pravijo in vabijo tudi vse državljane, da se jim pridružijo.

Finančna sredstva za družino umrlega policista bodo zbirali do 10. septembra 2014. Sredstva lahko nakažete na račun Policijskega sindikata Slovenije št. SI56 6100 0403 0000 080, s kodo namena CHAR – Dobrodelno plačilo, s sklicem na številko SI00 3-2014-32 ali fizično na naslov Policijskega sindikata Slovenije, Kotnikova 8, 1000 Ljubljana.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1