Črna kronika

Z 'Okuženim metuljem' razpolagalo na stotine zločincev?

Ljubljana, 29. 07. 2010 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenec "Iserdo" naj bi škodljive kode prodajal za od 500 do 1300 ameriških dolarjev. Po trditvah FBI naj bi viruse prodal na stotine zločincem, kar pomeni, da je lahko zaslužil več sto tisoč evrov ali celo milijon.

''Botnet'' Mariposa (špansko metulj, op. a.) je nastal s pomočjo virusa ''Butterfly Bot'' (Okuženi metulj, op. a.). Njegovi nadzorniki so kradli gesla za spletne strani in za banke. Dokopali so se do številk kreditnih kartic in gesel za elektronsko bančništvo ter napadali strežnike in širili viruse. Ocenjujejo, da je okužil od osem do 12 milijonov računalnikov po celem svetu.

''Zadnji dve leti so programe za oblikovanje ''botneta'' Mariposa prodali na stotinam zločincem, kar pomeni, da gre za enega najnevarnejših virusov na svetu,'' je dejal direktor Zveznega preiskovalnega urada (FBI) Robert S. Mueller. ''Spletni napadi, kraje in goljufije kvarijo ugled spleta in podjetij, ki so odvisne od njega. Obenem ogrožajo zasebnost slehernega uporabnika interneta.''

Obvestilo o okuženem računalniku
Obvestilo o okuženem računalniku FOTO:
Avtor najbolj nevarnega računalniškega virusa naj bi bil 23-letni Slovenec (simbolična fotografija).
Avtor najbolj nevarnega računalniškega virusa naj bi bil 23-letni Slovenec (simbolična fotografija). FOTO: POP TV

Med letoma 2008 in 2010 naj bi Slovenec razvijal ''Butterfly Bot'' in ga prodajal kriminalcem po vsem svetu. Zločinci naj bi širili mrežo okuženih računalnikov, pri čemer naj bi bil največji španski ''botnet''. Poleg tega naj bi Slovenec razvijal in prodajal škodljive programe po naročilu ''zahtevnejših'' strank. Lastnikom ''botneta'' naj bi tudi nudil pomoč pri širitvi mreže okuženih računalnikov.

V Španiji aretirali tri domnevne nadzornike, v Sloveniji pa domnevnega avtorja

Februarja letos so španski policisti aretirali tri domnevne nadzornike Maripose z vzdevki “Netkairo,” “Jonyloleante” in “Ostiator” ter s pravimi imeni Florencio Carro Ruiz, Jonathan Pazos Rivera in Juan Jose Bellido Rios. Osumljeni so kaznivih dejanj, povezanih z računalniško kriminaliteto. Prejšnji teden pa so slovenski kriminalisti odkrili in prijeli domnevnega avtorja Maripose, 23-letnega Slovenca z vzdevkom ''Iserdo''.

FBI pohvalil slovensko policijo

Delo slovenskih in španskih policistov je bilo ključnega pomena za preiskavo, priznava FBI. Pohvalili so tudi posebno skupino slovenskih kriminalistov, ki se ukvarja z računalniškim kriminalom. ''Primer priča o pomembnosti dobrega sodelovanja med organi pregona po svetu, ki je zelo pomembno pri preiskovanju spletnega kriminala. Internet ne pozna meja, zato bi bila naša prizadevanja v pregonu internetnih zločincev zaman brez mednarodnega sodelovanja. FBI je hvaležen slovenskim in španskim kolegom za dobro sodelovanje z našimi agenti,'' je povedal pomočnik direktorja na oddelku FBI za pregon računalniškega kriminala Gordon M. Snow.

Na spletni strani FBI je zapisano, da sta notranja ministrica Katarina Kresal in generalni direktor policije Janko Goršek sporočila: ''Sodelovanje z ZDA nas veseli. Pomoč agentov FBI je neprecenljiva in predstavlja potrditev profesionalnosti za slovensko policijo. Primer kaže, da je pri pregonu računalniškega kriminala nujno potrebno mednarodno sodelovanje, ki ne sme biti omejeno na geografske meje. FBI je bil vseskozi pripravljen sodelovati, državi sta bili enakovredna partnerja. Našteto je bilo ključno za uspeh preiskave, s katero smo zmanjšali globalno grožnjo. Ustvarili smo trdno podlago za prihodnje sodelovanje.''

'Panda Security sodelovala pri odkritju slovenskega hekerja'

Ponosni smo, da smo del ekipe, ki preganja spletne kriminalce, kakršen je Iserdo. Zavedamo se, da je veliko spletnih napadalcev še vedno na prostosti in da nas čaka še ogromno dela. Edini način boja proti spletnemu kriminalu je skupen nastop varnostnih podjetij ter javnih služb, ki skrbijo za varnost. V prihodnje pričakujemo tudi spremembe zakonodaj, ki bodo natančneje predvidele sankcije za spletni kriminal. Direktor Panda Security Juan Santana

Pri odkritju domnevnega slovenskega hekerja je sodelovala tudi Panda Security. ''Priznani svetovni proizvajalec varnostnih rešitev Panda Security je skupaj s podjetjem Defence Intelligence, mednarodnimi in lokalnimi organi pregona spletnega kriminala pomagal ustaviti delovanje škodljivega omrežja Mariposa. Zbiranje dokazov je potrdilo, da je avtor najbolj škodljive programske opreme v zadnjih letih Slovenec, ki pa ga je policija po zaslišanju ob plačilu varščine že izpustila na prostost,'' so sporočili iz podjetja. Tudi po njihovih podatkih naj bi osumljenec škodljivo programsko kodo prodajal drugim napadalcem in hekerjem, ''odvisno od paketa rešitev pa naj bi zanjo prejel od 500 do 1500 evrov. Na osnovi njegove kode so spletni kriminalci ustvarili prek 700 škodljivih omrežij in okužili na milijone računalnikov.''

Strokovnjaki varnostnega podjetja Panda Security ocenjujejo, da je bila omenjena škodljiva koda deležna številnih prilagoditev in da danes obstaja skoraj 10.000 njenih izpeljank. ''Botnet Mariposa, ki je obsegal kar 12,7 milijona unikatnih IP-številk okuženih računalnikov, so njegovi upravljavci izkoristili za napade na uporabnike socialnih omrežij in storitev spletne pošte ter okužbo njihovih računalnikov. Iz okuženih računalnikov so nato ukradli več digitalnih identitet in gesel, skupaj z bančnimi in drugimi podatki. Okuženo omrežje je bilo razširjeno v več kot 200 državah, varnostni strokovnjaki in organi pregona pa so njegovo delovanje zaustavili 23. decembra 2009.'' Družbi Defence Intelligence in Panda Security sta spremljali razpečevanje in razvoj škodljive programske kode skoraj dve leti, na seznamu žrtev pa se je poleg milijonov posameznikov z vsega sveta znašlo tudi več finančnih institucij, vladnih agencij in zasebnih podjetij, so še sporočili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nora24TV
28. 10. 2011 20.24
+2
Pa dejmo FBI preganjat še kriminalce ala: Zidar, Šrot, Bavčar............................................... premalo pik sem napisal, pa naj uredijo, da se njihov denar na raznih računih v tujini vrne Sloveniji. Pol bo pa FBI res zakon in lahko ukinemo našo policijo, ki ni drugega kot družba inkasantov.
hotchilipoper
30. 07. 2010 08.34
+1
FBI mu bo ponudila službo
hotchilipoper
30. 07. 2010 08.32
carpathian
29. 07. 2010 22.26
-1
a se sploh zavedate koliko algoritmov vas spremlja ko iščete po googlu, ko ste na facebooku, ko pregledujete filmčke na youtubu... ??? internet vam vsekakor ne nudi take anonimnosti kot si predstavljate. ve se tudi kdo stoji za vsem tem, samo oči je treba imeti odprte...
Ministerslo
29. 07. 2010 21.43
Vsaj nekje so Slovenci uspeli .....
drekec_pekec
29. 07. 2010 21.34
+0
Sam da nas je FBI pohvalu. To je glavno, vauuu. Zdaj se bodo hvalili na vsa usta ko so prijeli tega hekerčka. Tovšakove pa noben ne prime. Pa počne tisočkrat večje svinjarije. Takole se igrat s človeškimi usodami.
ninja.bloc
29. 07. 2010 20.29
-1
Iserdo je lepo opozoril uporabnike buterfly boteka : " FOR TESTING PURPOSES ONLY! AUTHOR OF THIS SOFTWARE IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DAMAGE CAUSED BY THIS SOFTWARE! USE AT YOUR OWN RISK! " na netu je na tisoče trojancev, keyloggerjev in podobnega sranja, a vendarle avtorji sami ne odgovarjajo za dejanja uporabnikiov, ravno tako kod Iserdo nebi smel !
zagi12
29. 07. 2010 20.04
+0
upam da ta krimič dobi dosmrtno kazen loool D:(((((
webmaster
29. 07. 2010 19.32
Iserdo bi moral narediti butterfly soft d.o.o. in izdelovat legalne programe za oddaljen nadzor računalnikov... pomojem bi lahko zaslužil, pa še nobeden mu ne bi težil, samo ne bi bil svetovno znan... :D
jezek_alkoholik
29. 07. 2010 18.09
@Ferdox - ti pa ne dobivaš plačila od kriminalcev? Veš, je prav zanimivo, ko ne veš s čim se zraven še vse šefi ukvarjajo..malo je takšnih ko živijo pošteno ter s trdim delom držijo svojo firmo gor, večinoma pa so samo barabe, ki svoje delavce plačujejo iz kakšnih drugih dohodkov...s tem ne mislim vseh, saj pravim, da bi vsi nehali lagat ter da bi lahko videli dejansko resnico..bil bi presenečen, verjemi. Kdor pa se znajde na drugačen način, tako kot npr. Iserdo, ki je PISAL programe, ter jih tudi prodajal, je pač služil kruh na drugačen način, škoda edino da ni odprl kakšen s.p. ali pa d.o.o. , takrat bi se verjetno manj grdo gledalo na njega :) Torej, ker so mi moderatorji že parkrat brisali poste, še tu enkrat vprašam: A ko pa proizvajajo orožje in to MASIVNO, ter še povrhu vsega tudi s kar solidno ceno, to pa nikogar ne moti ne? Aja točno, saj se v vojski ter afganistanu, ter vsepovsod po svetu samo čohajo po tazadnjih s tem, ter še mogoče kakšno juhico premešajo ali kaj podobnega... Potem bi tudi te bilo potrebno zapreti, ter tovarno TAKOJ uničiti! Ta smrkavec pa je očitno v glavi bolj pameten kot ti, da je znal to skupaj spravit - jaz nebi znal, priznam, zato ga občudujem, da se je tako potrudil ter obšel varnosti, banke bi bile najbolj varne na svetu, če bi imele takšne admine zaposlene - seveda z dobrimi nameni..svoj protokol spisan itd..vsak, čisto VSAK pa si zasluži še eno priložnost! pa reče kdo kaj reče.
ninja.bloc
29. 07. 2010 17.50
Raztezje zanimivo tole glede SOVE in TUŠmobila, imaš še kaj informacij o tem?
Raztezje
29. 07. 2010 17.19
Na vsakem povprečnem računalniku, se nahaja več sto metuljev. Eni so aktivni in res nevarni, večina jih tam visi le zaradi slabosti sistemov ter malomarnosti uporabnikov, kjer brez veze in sami zase, izvajajo neko kodo, ki je nihče več ne prestreza. Marsikdo bi takole kradel denar, kar iz naslanjača oziroma izrabljal digitalno bančništvo ter tako še sam ustarjal nov denar, pa ne more. Še posebej v policijskih državah ne, kjer je prav vse in sleherni posameznik pod večnim nadzorom, kot je pri nas. Tudi če komu uspe prelisičiti sistem, pri nas ne bo prišel dlje kot do bančnega okenca, to je zagotovo. Zato se sprašujem, če Sova spet ne pogreša par pokvarjenih agentov, pravzaprav več njih, saj so v mrežah številni posamezniki, tudi nič hudega sluteči, ki jih tajna policija le zlorablja za svoje operacije. Vprašati se velja tudi, katera omrežja pri nas so sploh privatna, saj vse nadzirajo bivša državna politčna podjetja ali pa gre le za polpolicijske klone, ki so nastali iz njih, kakršna sta bila Volja in je danes TUŠ mobil. Mogoče bi se moral imenovati kar Sova mobil, gleda na izvor, namen in delovanje, pa nihče ne omenja njihovih gosenic, ki plezajo po medmrežju in grizejo denar ter imajo nekoč za postati novi metulji.
tron3
29. 07. 2010 16.51
FBI zaščitnik največje kriminalne države na svetu
Ferdo Crni
29. 07. 2010 16.18
No ježek... je vseeno razlika če dobiš plačilo od kriminalcev ali se ti ne zdi? Mene sploh čudi ta dvoličnost. Ko smo debatirali o ZDA-EU sporazumom o izmenjavi podatkov o bančnih transakcijah sumljivih ljud so nekateri tu vpili o tem da nam "američani" gledajo finančne račune. ČE pa ta smrkavec prodaja programe, ki to resnično omogočajo kriminalcem, ki ti račun mimogrede lahko tudi spraznijo, je pa heroj. Ti to imenuj normalno razmerje delodajalec - delojemalec ampak za mene pa pač temu ni tako.
webmaster
29. 07. 2010 16.11
@jezek hehe imam ga, vprašanje je samo zakaj ;) Iserdo preveč poceni in napačnim si prodajal programe!!
jezek_alkoholik
29. 07. 2010 16.02
@Ferdox - Znanje se plača! Kdo pa kaj ne dela za lastno korist? a ti delaš v firmi(če delaš) za njihovo korist? no potemtakem ne rabiš plače! Prepoznavnost slovenije je pač posledica tega - ima slabe in dobre lastnosti.
Ferdo Crni
29. 07. 2010 15.48
No ampak še enkrat - ta tip je lahko brihten kolikor hoče. Dejstvo je, da je kriminalcem, ki so marsikoga oškodovali, pomagal s tem znanjem. In to definitivno ne zaradi "prepoznavnosti slovenije" ali samega sebe ampak enostavno za DENAR iziroma lastno konkretno korist.
ninja.bloc
29. 07. 2010 15.34
Iserdo - novi slovenski heroj !
ninja.bloc
29. 07. 2010 15.31
iserdo mi smo s teboj, ne daj se !
jezek_alkoholik
29. 07. 2010 15.13
@kekecmojca - ima FB ;) Drugače pa..je pripomogel k prepoznavnosti slovenije, pa glede na to, da zadeve obvlada, bi mu lahko FERI kar podaril diplomo :P in ja vsi pametnjakoviči ko mislite, da je kar nekaj kopiral z neta itd..bi vam malo priporočal da pogooglate in se pozanimate o zadevah, ta si glede na znanje zasluži dobro službo. Ampak žal je v naši banana republiki pač tako, da moreš najprej kaj drugega naredit da te prepoznajo..