Črna kronika

Za nesrečo ni kriva napaka

Hrastnik, 07. 02. 2007 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.M./N.Š.K./STA
Komentarji
0

Prvi izsledki preiskave okoliščin nesreče v hrastniškem rudniku so pokazali, da ni šlo za človeško napako.

Nesreča se je zgodila približno 250 metrov pod zemljo
Nesreča se je zgodila približno 250 metrov pod zemljo FOTO: POP TV

V Rudniku Trbovlje Hrastnik (RTH) se je v torek, okoli 14. ure, zgodila delovna nesreča, v kateri je en rudar umrl, drugega pa so reševalci odpeljali na zdravljenje v trboveljsko bolnišnico in ni v življenjski nevarnosti.

Direktor RTH Bojan Klenovšek
Direktor RTH Bojan Klenovšek FOTO: POP TV

Kot je dejal direktor RTH Bojan Klenovšek, je šlo za klasično rudarsko nesrečo. Pri umiku s križišča odkopa se je odkrušilo okoli 30 kubičnih metrov materiala. Pri tem je zrušek enega od rudarjev zasul, medtem ko je bil drugi rudar nekoliko oddaljen in se je izpod zrušenega materiala izkopal sam. Pri tem je utrpel lažje poškodbe rame in prsnega koša. Nesrečnega rudarja so po 90-ih minutah izkopali reševalci Jamsko-reševalne enote RTH, a mu ni bilo več pomoči. "Ne gre za človeško napako," pojasnjuje Klenovšek in dodaja, da je bil pokojni izkušen rudar, saj je bil zaposlen že več kot 15 let.

Delovno nesrečo še vedno preiskujejo pristojne inšpekcijske službe. Kot so povedali v podjetju Rudnik Trbovlje-Hrastnik, bodo natančnejše izjave lahko podali šele na podlagi ugotovitev pristojnih inšpekcijskih služb.

Na kraju nesreče minister Vizjak

Nesreča je za strokovnjake za varstvo pri delu dodatni motiv, da v prihodnje preprečujejo podobne dogodke. Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak

Kraj tragične nesreče si je sinoči ogledal tudi minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki je dejal, da ne bo zahteval poostrenih varnostnih ukrepov, saj so "že sedaj na najvišji ravni". "Kljub izredno visokim varnostnim standardom se temu očitno ni mogoče izogniti," dodaja Vizjak.

To je že druga rudarska nesreča v hrastniškem rudniku v zadnjih dveh mesecih. 28. novembra lani je namreč v delovni nesreči umrl 45-letni rudar iz Trbovelj, ki je skupaj s skupino drugih rudarjev opravljal dela v jami Ojstro. Usoden je bil večji kos kamnine, ki se je odluščil in padel na rudarja.

Najhujša nesreča v slovenskih premogovnikih se je zgodila leta 1961 v Rudniku Zagorje, ko je prišlo do eksplozije metana. V nesreči je izgubilo življenje 13 rudarjev.

Aprila 2001 je v isti jami prišlo do ene hujših nesreč v hrastniškem rudniku, ko je blatna masa zasula skupino rudarjev. V nesreči so je umrlo pet rudarjev. Aprila 1971 je nepričakovan vdor vode v jamo Ojstro terjal devet življenj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.