Črna kronika

Za prometne nesreče odgovorni tudi nevestni lastniki živali

Novo mesto, 19. 01. 2018 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vse skrbnike živali policisti opozarjajo, da je prepovedano puščati živali brez nadzora. Psi, ki se prosto gibajo, poleg tega, da lahko zaidejo na cesto, lahko tudi močno prestrašijo mimoidoče, še posebej, če je pes velik, lahko pa napadejo tudi drugo žival. 

Psov in drugih živali ne puščajte brez nadzora.
Psov in drugih živali ne puščajte brez nadzora. FOTO: Thinkstock

Brežiški policisti opozarjajo na prometne nesreče, v katerih so udeležene domače živali. Lastniki bi jih namreč z odgovornim ravnanjem lahko preprečili. 

V tem tednu so v okolici Brežic obravnavali prometno nesrečo, ko je voznik osebnega avtomobila trčil v psa, ki je nenadoma pritekel na cesto. Policisti so lahko ugotovili le, da je pes poginil, na vozilu pa je nastala premoženjska škoda. Posledice nesreč z udeležbo živali so sicer lahko še veliko hujše, so opozorili na Policijski upravi Novo mesto. 

Nemalokrat se poleg psov zaradi opuščanja dolžnega nadzora na cestah znajdejo tudi konji, govedo in drobnica, so dodali. 

Policisti ugotavljajo, da imajo nekateri lastniki še vedno živali spuščene in brez nadzora. Psi, ki se prosto gibajo, poleg tega, da lahko zaidejo na cesto, lahko tudi močno prestrašijo mimoidoče, še posebej, če je pes velik, lahko pa napadejo tudi drugo žival. 

Ko se zgodi nesreča ali ko pes ugrizne, so najpogostejši izgovori lastnikov, da je pes bil vedno le na dvorišču in ga ni še nikoli sam zapustil ali pa da ni še nikoli nikogar ugriznil in je imel vedno rad ljudi.

Vse skrbnike živali policisti opozarjajo, da je prepovedano puščati živali brez nadzora. Na cestah, namenjenih prometu tovornih vozil, so živali lahko le v spremstvu osebe, ki jih varno vodi.

Bodite odgovorni  lastniki in ne tvegajte izgube hišnega ljubljenčka in zvestega prijatelja, še opozarja policija. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sushilover
23. 01. 2018 08.14
+2
Se zelo strinjam -ravno v tednu pred novim letom doživeto na sprehodu; Količevo Vir pri Domžalah pri TUŠ Trgovini. Frajerski lastnik svojo biglico spuščeno sprehajal po travniku, ko se je približal cesti, je ni pripel, je bila vsaj 15 korakov pred njim na pločniku tesno ob cesti. Na drugi strani ceste je zagledala privezanega psa, katerega lastnik ga je prej preventivno odpeljal na drugo stran, ker jo je že videl na travniku odvezano in ni hotel srečanja z odvezanim beaglom. Psica se ni idzvala na klice gospodarja in je odvezana stekla čez cesto proti privezanemu psu ravno v trenutku, ko je mimo pripeljal avto, direkt pred njega. Groza, tisto bolestno cviljenje - se je v vrtincu odbila od avta cca 3 metre visoko, potem še nazaj pod avto in jo je avto naprej porinil in pomendral pod seboj. Psica je imela pa še toliko moči, da je vstala in prišla nazaj tistih 15 metrov do lastnika, na bok se uležt in umret na pločnik. Možganski trust od lastnika, ker mu je bilo težko psico privezat. In to lovsko pasmo psa, ki nikoli v urbanem naselju ne sme bit izpušena. Doma in v šoli pa otroc potem verjetno jokali ko dež, bohvekaj jim je naplozal neumini foter, zakaj "njihove ljube psičke ni več". Imajo pač izjemno inteligentnega fotra, ki sprehaja odvezanega psa. Taki nikoli ne bi smeli imeti psa ker so neodgovorni in tudi druge v prometu spravljajo v nevarnost.
Frane Šajn
21. 01. 2018 21.41
+4
Ja dajmo se že enkrat odločit kdo je kriv Alkohol, mamila, neprilagojena hitrost , mobiteli ali po novem živali; psi mačke golobi pa kašna srna medo divji pujsi košuta ali pa je le mogoče kriva edino tista votloglava žverca na dveh nogah , ki ponavadi sedi za volanom in upravlja s tem strojem , in ki nikoli tega ne bi smela početi. Zdaj vas imamo pa zadosti vas in vaših kvazi dušebrižnikih pogruntavščin podprtih z neumnimi analizami podprtimi s še bolj neumno statistiko.! Snemite se nam z vratu hočemo živeti po svoji pameti ne po vaših bolnih statistikah!
rega1972
22. 01. 2018 22.07
Ramzess
20. 01. 2018 11.54
+5
Vsak primer je zgodba zase, ne gre posploševati.
flojdi
19. 01. 2018 17.33
+18
.res. za nesreče so zlahka krivi tudi nevestni lastniki. ( ampak spominjam se kužka v Mengšu. ni bil privezan na karkoli. bil je sam. ampak pri semaforju se je pred prehodom za pešce lepo usedel na ritko. in čakal. ko se je prižgala zelena za pešce je dvignil ritko..in šel čez prehod na drugo stran ceste. / prešiša jih veliko na dveh nogah.
mmickica
19. 01. 2018 20.39
+19
Tudi jaz poznam taksnega kuzka. Sosedovi ga imajo ze vec kot 10 let. Vedno gre po plocniku in preden precka cesto, se vsede ob cesti in pogleda na obe strani. Sele ko je cesta popolnoma prosta, gre prek, pa se to samo na prehodu za pesce. Cela soseska ga pozna.
BogiEmil
20. 01. 2018 14.18
-10
a se vsede na ritko al se kako drugače, recimo po turško, prekriža nogice ali kako? Ja drugače pa poznam tudi eno lastnico, ki ima kužka, ga spusti v parku ona pa se vsede na ritko. Pomenljivo, kaj?
ssbobo
21. 01. 2018 09.23
+2
tet pri tem sploh ne opazi kako serje pootroškem peskovniku slini otroke poleg igral ter moči z urinom otroške dekice ter vozičke