Za varovanje prireditve najeli varnostnike na črno, vodja varovanja pa sploh ni vedel, da je on šef

Policisti so na večji javni prireditvi v okolici Novega mesta našteli vrsto nepravilnosti, povezanih z varovanjem prireditve. Opozarjajo, da ima lahko neustrezno varovanje na javnih prireditvah usodne posledice.

Zabava

(Foto: Thinkstock)

Ob številnih mladih obiskovalcih so javno pripreditev v okolici novega mesta minuli konec tedna obiskali tudi policisti in pristojni inšpektor. Slednji je ugotovil številna neskladja med izdano odločbo upravne enote, v kateri so določene obveznosti glede varovanja prireditve in dejanskim stanjem.

Med prireditvijo je bilo tako namesto deset, prisotnih le šest varnostnikov. Varovanje je izvajala oseba, ki za to delo ni  usposobljena, torej varnostnik na črno, štirje varnostniki pa niso bili zaposleni  pri  podjetju, ki je v skladu z izdano odločbo opravljalo naloge varovanja.

Varnostnik, ki je na dovoljenju določen kot vodja prireditve, je na prireditev prispel v času, ko je prireditev že nekaj časa potekala in ni bil seznanjen s svojimi dolžnostmi - ni vedel, da je vodja varovanja.

Po  posredovanju  inšpektorja so kasneje na prireditev prišli še manjkajoči štirje varnostniki, so sporočili s PU Novo mesto. Ob naknadnem preverjanju je bilo ugotovljeno, da štirje med  njimi  niso zaposleni pri imetniku licence, dva varnostnika nista bila usposobljena  za  varovanje  javnih prireditev, eden pa ne poseduje licence varnostnika.  Pogoje  za  izvajanje varovanja so tako izpolnjevali le trije varnostniki.

Imetnika licence čaka postopek zaradi  kršitev  določil  Zakona  o  zasebnem varovanju. Določila zakona za kršitve za prav no osebo določajo globo v znesku od 4000 do  12.000  evrov  za  vsak ugotovljen prekršek posebej, za odgovorno osebo pravne  osebe  pa od 600 do 1200 evrov, prav tako za vsak prekršek posebej.

Zaradi kršitev bodo  uvedli tudi postopke zoper sedem varnostnikov.

Policisti pa organizatorje prireditev in izvajalce varovanja pozivajo k  odgovornemu ravnanju. poudarjajo, da  so  posledice zaradi nepravilnega posredovanja  ali  nepravilnih  odločitev  oseb,  ki  za  varovanje  javnihprireditev  niso  ustrezno  usposobljene, ob morebitnih večjih kršitvah ali drugih nepredvidljivih dogodkih na javnih prireditvah lahko tudi usodne.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 17
 
darko32 23.10.2017 14:53:38
Z čim se ukvarajo novinarji. Ko pa prebiram, da sredi Ljubljane pokradejo banko pa nihče ni poslal inšpekcije, da bi preverila ali je vse vredu. Torej gre se za opravičevanje delovnega mesta in nič drugega. Včasih so bile veselice pa ni bilo problemov in so se ljudje družili in nihče težil. Sedaj pa novinarji hujskajo ljudi en proti drugemu in potem imamo to, kar imamo.
Več komentarjev