Črna kronika
Oglas

Zahrbtne lokacije meritev hitrosti

Ljubljana, 19. 09. 2012 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi znižanja kazni za prehitro vožnjo je v proračunu zazijala velika luknja. Primanjkljaj bomo nedvomno morali pokriti vozniki. Kje in kako?

(Foto: arhiv naročnika)
(Foto: arhiv naročnika) FOTO:

S 1. septembrom 2012 so se kazni za prehitro vožnjo simbolično znižale – prekoračitev v naselju za do 10 km/h se je znižala s 100 na 80 EUR, prekoračitev med 10 in 20 km/h pa s 300 na 250 EUR. Dejstvo je, da so kazni še vedno absurdno visoke, obenem pa je z znižanjem kazni samo v proračunu občine Ljubljana zaradi nižjih glob zazijala skoraj pol milijona evrov velika luknja.
Kaj to pomeni? Če bo želelo mestno redarstvo zapolniti to luknjo, bo moralo ali opraviti več meritev ali pa izvajati meritve na mestih, kjer bodo ujeli več prehitrih voznikov. Povsem verjetno je, da bodo morali izbrati drugo možnost.

Primer 1 – šentviški predor, Ljubljana:

Na koncu šentviškega predora v smeri Primorske se večkrat nahaja mobilni radar, bel ford focus karavan ali zelen renault kangoo. Radarja se ne opazi, saj stoji na desni strani takoj za predorom, radar detektor pa nanj opozarja že v predoru. V predoru je omejitev hitrosti 80 km/h, vendar pa že pred koncem predora večina voznikov začne pospeševati.

(Foto: arhiv naročnika)
(Foto: arhiv naročnika) FOTO:

Primer 2 – cestninska postaja Log, Ljubljana:

Po sanaciji cestninske postaje je omejitev hitrosti zvišana na 60 km/h. Vendar pozor: DARS naj bi na cestninsko postajo namestil mobilni radar, ki bo dnevno prežal na več kot 59.000 voznikov. Če samo 10 odstotkov voznikov prekorači hitrost od 10 do 30 km/h, za kar je zagrožena kazen 80 EUR, to dnevno nanese skoraj pol milijona evrov glob. Dnevno!

Je radar detektor resnično rešitev pred nepotrebnimi kaznimi?

(Foto: arhiv naročnika)
(Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Se sprašujete, kako lahko radar detektor Kiyo E-255 zazna merilnik hitrosti? Rešitev je precej enostavna: merilniki hitrosti, stacionarni in mobilni v vozilih, med delovanjem oddajajo radijske valove na določeni frekvenci. Ko se ti valovi odbijejo od našega vozila nazaj proti merilniku hitrosti, se na podlagi spremenjene odbite frekvence izračuna naša hitrost. Ker pa se ti radijski valovi neprestano širijo v okolje, potrebujemo tehnološko dovršen sprejemnik, ki jih zazna in nas nanje opozori. Tako ima radar detektor senzor, ki zazna te valove oziroma signal. Poleg omenjenega ima detektor tudi senzorje za laserske impulze, ki jih oddajajo laserski merilniki oziroma t. i. pištole. V primeru, da radar detektor zazna signal oziroma posamezno radarsko frekvenco (na primer mobilni radar) ali laserske impulze, vas bo na to zvočno in vizualno opozoril, pri čemer se jakost zvočnega opozorila ustrezno stopnjuje z jakostjo signala – približevanje radarju. Delovanje najbolj prodajanega radar detektorja, Kiyo E-255, ki ga lahko dobite že za samo 69 EUR, prikazuje spodnji video: 

Uporaba radar detektorja je povsem zakonita


Zagotovo ste v zadnjem času v medijih zasledili več novic o napravi, ki vas opozarja na merilnike hitrosti oziroma radarje. Tudi z zadnjo spremembo zakona ZPrCP (1.9.2012) namreč ta naprava ni prepovedana, kar pomeni, da je legitimna in s tem njena uporaba povsem zakonita.
Koliko sploh stane radar detektor?
(Foto: arhiv naročnika)
(Foto: arhiv naročnika) FOTO:

V preteklosti so bili radar detektorji zelo dragi. Nekateri proizvajalci umetno vzdržujejo visoke cene, ker so potrošniki na te cene navajeni, obenem pa dobaviteljeva veriga vključuje veliko členov, kjer vsak pobere svojo visoko maržo. Zato same cene ne odražajo kakovosti detektorjev.
Kiyo E-255 je cenovno zelo ugoden, saj stane približno toliko, kot poln tank goriva. Če vas Kiyo E-255 reši ene same napake (položnice) za minimalno prekoračitev hitrosti, se vam bo nakup izplačal.

V akciji, ki traja od 17. 9. do 24. 9., lahko najbolj prodajani radar detektor Kiyo E-255 kupite že za 69,00 EUR, zraven pa dobite še darilo, odstranjevalec prask FIX IT PRO v vrednosti 22,70 EUR brezplačno! Za več informacij in naročilo kliknite tukaj.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja