Črna kronika

FOTO in VIDEO: Drama v Luciji končana: policisti vstopili v stanovanje in pridržali tri osebe

Lucija, 18. 05. 2016 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./K.H./V.L./STA
Komentarji
27

V enem od stanovanjskih blokov v Luciji se je več kot 11 ur odvijala prava drama. Ženska se je pred napovedano deložacijo zaprla in grozila, da bo sprožila eksplozijo jeklenk. Pogajanja so bila neuspešna, zato je policija vstopila v stanovanje. Pridržali so žensko in še dve osebi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Drama v Luciji se je končala
    01:04
    Iz 24UR: Drama v Luciji se je končala
  • Iz SVETA: Grozila z eksplozijo
    04:19
    Iz SVETA: Grozila z eksplozijo
  • Iz SVETA: Kakšne so pristojnosti policije?
    00:58
    Iz SVETA: Kakšne so pristojnosti policije?
  • Iz SVETA: 'Nobenemu ne bom nič naredila'
    01:43
    Iz SVETA: 'Nobenemu ne bom nič naredila'
  • Iz SVETA: 'V življenju nisem kradla, nisem prevarantka, vse sem pošteno plačevala'
    01:55
    Iz SVETA: 'V življenju nisem kradla, nisem prevarantka, vse sem pošteno plačevala'
  • Iz 24UR: Zaprla se je v stanovanje in zagrozila z eksplozijo
    01:42
    Iz 24UR: Zaprla se je v stanovanje in zagrozila z eksplozijo
  • Iz 24UR: Kakšne so rešitve?
    01:27
    Iz 24UR: Kakšne so rešitve?
  • Iz 24UR POPOLDNE: Grožnja z eksplozijo v Luciji
    02:19
    Iz 24UR POPOLDNE: Grožnja z eksplozijo v Luciji
  • Deložacija v Luciji
    00:32
    Deložacija v Luciji
  • Iz 24UR ZVEČER: Sporna deložacija?
    02:47
    Iz 24UR ZVEČER: Sporna deložacija?
  • Iz 24UR ZVEČER: 11-urna drama zaradi deložacije
    13:27
    Iz 24UR ZVEČER: 11-urna drama zaradi deložacije

V Luciji so policisti dopoldne evakuirali prebivalce stanovanjskega bloka, ker je ena izmed stanovalk zagrozila, da bo sprožila eksplozijo jeklenk, ki jih ima v stanovanju. Prve so o dogodku poročale Primorske novice. 

Po več kot 11 urah se je drama le končala. Ob 18.53 so policisti vstopili v stanovanje. Zoper tri osebe so odredili pridržanje, je sporočila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec

Zagrozila, da bo v zrak pognala več plinskih jeklenk, pogajanja neuspešna

Po poročanju 24UR, je ob 8. uri zjutraj izvršitelj v spremstvu policije potrkal na vrata družine. Žensko bi morali skupaj s hčerko in dvema vnukoma deložirati. A ženska se je skupaj s prijateljem zaprla v stanovanje in zagrozila, da bo v zrak pognala več plinskih jeklenk. Njena sestra pa naj bi se po poročanju Sveta privezala na plinsko jeklenko.

Policija je okoli 70 prebivalcev bloka evakuirala, zaprla širšo okolico in angažirala pogajalca, ki pa je žensko zaman prepričeval, naj policijo spusti v stanovanje, so poročali v 24UR. 

Ženska je sicer okoli 15. ure stopila do okna in povedala, da doma nima polnih jeklenk ter da nobenemu ne želi storiti nič slabega. Želela je le pritegniti pozornost, saj pravi, da je nihče ne posluša. "Nobenemu ne bom nič naredila, nihče ni hotel slišati mojih klicev, samo zaradi tega sem hotela malo pozornosti. Da me vsaj nekdo usliši," je dejala.

Kot so poročali v 24UR, jo je deložacija doletela zaradi 2800 evrov dolga. V stanovanju, ki so ga prodali na javni dražbi, živi s hčerko in dvema mladoletnima otrokoma. Stanovanje, vredno 155.000, so na dražbi prodali maja, in sicer za 80.000 evrov, ter poplačali upnike, ženski pa dali preostalih 74.000. A ravno zaradi tega je opozarjala, da se ji dogaja krivica, saj je želela, da se upnike poplača zgolj s prodajo garaže. Pravi, da s 74.000 evri ne more kupiti dovolj velikega stanovanja, kjer bi lahko bivala s hčerko in vnukoma, so poročali v Svetu. 

A s sodišča so sporočili, da je bilo pri njih izvržb več, natančneje sedem. Skupna vrednost pa okvirno 20.000 evrov, so poročali v 24UR. 

Na kraj je prišel tudi piranski župan Peter Bossman, ki je povedal, da so se na občini že nekajkrat pogovarjali s stanovalko in poskusili poiskati rešitev za nastali zaplet, vendar ženska ni želela nobene pomoči, pač pa ves čas vztraja le pri svojem stanovanju.

Zapis pred blokom.
Zapis pred blokom. FOTO: Slavko Franca

Ministrica: Ponudili so ji več možnih rešitev

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je povedala, da se problem ženske rešuje že nekaj časa, ponudili pa so ji več možnih rešitev. Ministrica upa, da bo center za socialno delo pomagal in bo do rešitve prišlo v dialogu.

V Sloveniji je letno od 40 do 90 deložacij, je povedala ministrica Kopač Mrakova.

Za sistemsko urejanje vprašanja deložacij ni pristojno ministrstvo za delo, je danes spomnila ministrica Kopač Mrakova. Ko pa se ljudje zaradi njih znajdejo v stiski, to postane tudi problem ministrstva za delo.

Tako so izdali publikacijo, kako je mogoče preprečiti, da bi prišlo do deložacije. Stanovanjski sklad pa je priskrbel 11 nezasedenih stanovanj, ki so pripravljena za vselitev družin v stiski. Tu gre po besedah ministrice za sodelovanje Rdečega križa Slovenije, Karitas in zveze prijateljev mladine. Trenutno se pogovarjajo o vselitvi treh družin.

Podjetja so za pokrivanje prvih stroškov zagotovila tudi 16.500 evrov. Ministrstvo namreč za ta namen nima sredstev.

Stanovanja je bilo po ministričinih besedah treba najprej obnoviti, nekaj časa je trajalo tudi opremljanje. Že od konca lanskega leta pa iščejo družine, ki bi se lahko vselile. "Ne znam si razlagati, zakaj še ni družin za vselitev, saj smo vključili tudi centre za socialno delo z območij, kjer stanovanja so," je povedala.

Merila za zasedbo stanovanj so, da so družine v materialni stiski, da aktivno rešujejo svoj problem in da so med družinskimi člani tudi otroci.

Deložacija v Luciji - 4
Deložacija v Luciji - 4 FOTO: Slavko Franca

Človeku v hudi stiski se po pojasnilu psihologa zoži zavest

Ko se človek znajde v hudi stiski in ne vidi izhoda, se lahko tudi popolnoma zdravemu zoža zavest in lahko poseže po skrajnih ukrepih. Taka je denimo tudi grožnja z eksplozijo plinskih jeklenk, je dejal psiholog Marko Polič.

"Včasih samo grozijo, včasih pa res tudi kaj naredijo," je opozoril. V takšnem položaju se posameznik lahko ne znajde po svoji krivdi. "Nima službe, nima dohodka, socialna pomoč je nizka, tako da ostane nemočen," je pojasnil. "Iz te nemoči skuša nekako pobegniti ven," je dodal.

Centri za socialno delo bi morali biti po njegovem mnenju ves čas budni, spremljati dogajanja v okolju in pravočasno pomagati.

Drugo vprašanje pa je, kaj jim zakonodaja omogoča, je opozoril. Morda bi bilo treba razmisliti o zakonodajnih spremembah, ki bi preprečile takšne primere, je ocenil.

Ljudem, ki niso vpleteni in spremljajo dogajanje od zunaj, se takšna ravnanja morda zdijo nerazumna, je dejal. Toda pri človeku, ki je v stiski, jih je pričakovati. "Vsak od nas si lahko predstavlja, kako bi se počutil, če bi ostal brez strehe nad glavo," je ilustriral.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1