Zaradi klora zastrupljeni štirje otroci

V laškem zdravilišču Thermana so se zaradi povečanja izpusta klora v bazenu zastrupili štirje otroci. Tri so odpeljali v celjsko bolnišnico, enega v ljubljanski UKC, a so vsi zunaj smrtne nevarnosti. Vzroke za nesrečo še preiskujejo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V zdravilišču Thermana v Laškem je okrog 12. ure prišlo do nenadnega povečanja izpusta klora v zunanjem rekreacijskem bazenu. "Štirje otroci so se pri vdihavanju zastrupili. Tri so odpeljali v celjsko bolnišnico, enega pa s helikopterjem v ljubljanski klinični center,“ je za 24ur.com povedal Dušan Marat, namestnik tiskovne predstavnice PU Celje.

Kopališče Pristan-3

(fotografija je simbolična) (Foto: Jani Dolinšek)

Otroci – trije dečki in deklica, stari štiri, pet, devet in 15 let – so plavali v zunanjem bazenu, kjer so tobogani in ostala otroška igrala, ko se je iz vode kar naenkrat začela dvigati megla. Začeli so kašljati, na pomoč pa so jim prihiteli reševalci, ki so poklicali zdravnike, je poročala oddaja 24UR ZVEČER.

Vzrok najverjetneje tehnične narave

Vzrok za nesrečo še ni znan, najverjetneje je šlo za tehnično napako. "Tam pri kloriranju vode deluje avtomatika. Naša komisija in inšpekcija sta na kraju dogodka. Zakaj je do tega prišlo, še preiskujejo," je še dodal Marat.

V zdravilišču so ob tem zaprli vse bazene. Tako bo ostalo, dokler ne razjasnijo okoliščin. "Bazene smo iz varnostnih razlogov za kopalce zaprli. Sicer so bili vsi ostali v redu, razen rekreacijskega, kjer je v zunanjem delu prišlo do nenadnega dviga klora, a smo se vseeno odločili, da danes to zadevo zapremo, da vidimo, za kakšno tehnično napako gre. Zaenkrat vzrok še ni znan," je za 24ur.com pojasnila Irenca Ocvirk, vodja tehničnih služb. Po njenih informacijah so vsi otroci zunaj smrtne nevarnosti, a še vedno v bolnišnicah.

Dečka, ki so ga s helikopterjem prepeljali v UKC, zdravijo na intenzivnem oddelku za otroško kirurgijo. Umetnih pljuč ni potreboval, dodali so mu le kisik. Zdaj diha samostojno, njegovo stanje je stabilno. Na opazovanju pa bo moral ostati še najmanj 48 ur.

IVZ: Otroci so nevarnostim bolj izpostavljeni

V bazenih se kot vrsta dezinfekcijskega sredstva najpogosteje uporabljajo klorovi preparati: plinski klor, natrijev hipoklorit, pa tudi kloroizocianurati, kalcijev hipoklorit in klorov dioksid, pojasnjujejo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Dovoljene koncentracije klora v bazenski vodi so določene za vezani klor – največ do 0,3 miligrama na liter in za prosti klor od 0,3 do 0,6 miligrama na liter, medtem ko mora biti v bazenih z vrtinčenjem tople vode koncentracija prostega klora najmanj 0,7 in največ 1,0 miligrama na liter vode. Dezinfekcijska sredstva v teh koncentracijah načeloma ne predstavljajo neposredne nevarnosti za zdravje.

Zaradi reakcije prostega klora z organskimi snovmi kot stranski produkti kloriranja nastanejo trihalometani, ki pa imajo škodljive učinke na zdravje. Zato je njihova koncentracija v kopalni vodi omejena. "Otroci so nevarnostim bolj izpostavljeni, saj zaužijejo več bazenske vode, predvsem zaradi živahnosti in neizkušenosti. Poleg tega imajo manjšo sposobnost prepoznavanja in razumevanja nevarnosti – tako škodljivih snovi kot tudi nevarnih situacij, ki lahko pripeljejo do poškodb. Starši naj opozorijo otroke, naj se med plavanjem izogibajo požiranju vode," svetujejo na IVZ.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 28
 
maryka74 30.10.2010 17:42:20
Thermana je zakon! Vsi vidite samo predoziran klor.To se lahko zgodi v kateremkoli bazenu. Vsa čast reševalcem da so pravočasno ukrepali. Otrokom pa čimhitrejše okrevanje.
Več komentarjev