Črna kronika

Zaradi klora zastrupljeni štirje otroci

Laško, 29. 10. 2010 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V laškem zdravilišču Thermana so se zaradi povečanja izpusta klora v bazenu zastrupili štirje otroci. Tri so odpeljali v celjsko bolnišnico, enega v ljubljanski UKC, a so vsi zunaj smrtne nevarnosti. Vzroke za nesrečo še preiskujejo.

V zdravilišču Thermana v Laškem je okrog 12. ure prišlo do nenadnega povečanja izpusta klora v zunanjem rekreacijskem bazenu. "Štirje otroci so se pri vdihavanju zastrupili. Tri so odpeljali v celjsko bolnišnico, enega pa s helikopterjem v ljubljanski klinični center,“ je za 24ur.com povedal Dušan Marat, namestnik tiskovne predstavnice PU Celje.

(fotografija je simbolična)
(fotografija je simbolična) FOTO: Jani Dolinšek

Otroci – trije dečki in deklica, stari štiri, pet, devet in 15 let – so plavali v zunanjem bazenu, kjer so tobogani in ostala otroška igrala, ko se je iz vode kar naenkrat začela dvigati megla. Začeli so kašljati, na pomoč pa so jim prihiteli reševalci, ki so poklicali zdravnike, je poročala oddaja 24UR ZVEČER.

Vzrok najverjetneje tehnične narave

Vzrok za nesrečo še ni znan, najverjetneje je šlo za tehnično napako. "Tam pri kloriranju vode deluje avtomatika. Naša komisija in inšpekcija sta na kraju dogodka. Zakaj je do tega prišlo, še preiskujejo," je še dodal Marat.

V zdravilišču so ob tem zaprli vse bazene. Tako bo ostalo, dokler ne razjasnijo okoliščin. "Bazene smo iz varnostnih razlogov za kopalce zaprli. Sicer so bili vsi ostali v redu, razen rekreacijskega, kjer je v zunanjem delu prišlo do nenadnega dviga klora, a smo se vseeno odločili, da danes to zadevo zapremo, da vidimo, za kakšno tehnično napako gre. Zaenkrat vzrok še ni znan," je za 24ur.com pojasnila Irenca Ocvirk, vodja tehničnih služb. Po njenih informacijah so vsi otroci zunaj smrtne nevarnosti, a še vedno v bolnišnicah.

Dečka, ki so ga s helikopterjem prepeljali v UKC, zdravijo na intenzivnem oddelku za otroško kirurgijo. Umetnih pljuč ni potreboval, dodali so mu le kisik. Zdaj diha samostojno, njegovo stanje je stabilno. Na opazovanju pa bo moral ostati še najmanj 48 ur.

IVZ: Otroci so nevarnostim bolj izpostavljeni

V bazenih se kot vrsta dezinfekcijskega sredstva najpogosteje uporabljajo klorovi preparati: plinski klor, natrijev hipoklorit, pa tudi kloroizocianurati, kalcijev hipoklorit in klorov dioksid, pojasnjujejo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Dovoljene koncentracije klora v bazenski vodi so določene za vezani klor – največ do 0,3 miligrama na liter in za prosti klor od 0,3 do 0,6 miligrama na liter, medtem ko mora biti v bazenih z vrtinčenjem tople vode koncentracija prostega klora najmanj 0,7 in največ 1,0 miligrama na liter vode. Dezinfekcijska sredstva v teh koncentracijah načeloma ne predstavljajo neposredne nevarnosti za zdravje.

Zaradi reakcije prostega klora z organskimi snovmi kot stranski produkti kloriranja nastanejo trihalometani, ki pa imajo škodljive učinke na zdravje. Zato je njihova koncentracija v kopalni vodi omejena. "Otroci so nevarnostim bolj izpostavljeni, saj zaužijejo več bazenske vode, predvsem zaradi živahnosti in neizkušenosti. Poleg tega imajo manjšo sposobnost prepoznavanja in razumevanja nevarnosti – tako škodljivih snovi kot tudi nevarnih situacij, ki lahko pripeljejo do poškodb. Starši naj opozorijo otroke, naj se med plavanjem izogibajo požiranju vode," svetujejo na IVZ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punca08
30. 10. 2010 15.20
GRO 123.....teb se zdejle z ust kadi, ker tko nakladaš
punca08
30. 10. 2010 15.17
sem bila nedolgo nazaj v Laškem...prijazni, uslužni delavci, lep kompleks in sobe. Vsekakor se mi zdi da do preobilice klora lahko pride zaradi tehnične napake (to se naredi enkrat in tle ni treba delat ne vem kakšne panike), bolj bi morali posvetiti pozornost raznim vodovodom. V selški dolini namreč smrdi voda po kloru že nekaj časa....ko se tuširaš, ko spustiš vodo v WC, kaj da bi jo šele pil....tu je bolj sporna zadeva kot enkratna okvara v termah. Vsekakor se strinjam, da se to ne sme dogajati. Najbrž je to napaka, ki se je zgodila od poplav, saj so bili bazeni poponoma zaliti in tako je lahko bila zalita tudi kakšna naprava, ki dozira klor. Se strinjam torej z THEREALME, da je vse skupaj prenapihnjeno in mediji radi karšnokoli napako obelodanijo 300 % popularnejše za branje. V Laško pa še grem......JE BILO FUL LUŠTNO
TheREALme
30. 10. 2010 12.09
Prevelika koncentracija klora je bila samo v zunanjem bazenu,ta je bil takoj zaprt! tako,da nevarnosti ni bilo več,so pa potem vseeno preventivno zaprli bazen. Klor se meri večkrat na dan! in nevem kam ste gladali da niste videli reševalcev. V posnetku pa sploh niso to laške terme.. in v tem zunanjem bazenu ni toboganov in ne otroških igral,kdo bi se pa igral zunaj k je tak mrzlo.. Vse Napihnjeno!
debelasadnakupa
30. 10. 2010 11.10
jaz sem bila pa tudi na bazenu in vam povem, da nobeden ni bil ob bazenu in tudi reševalcev ne, kadilo se je pa, kot bi se voda vžgala.Dobro, da ni bil nihče mrtev.treba je najti odgovorne in jih kaznovati! Bazen v Laškem je nevaren!!!
carpe_diem_
30. 10. 2010 09.43
Nekateri delate preveč panike. Ni prišlo do izlitja, nihče ni v življenjski nevarnosti. Bazene so zaprli preventivno, ker so tako predlagale (poudarjam, predlagale) inšpekcijske službe. Sem bil na bazenu in reševalci so vseskozi merili koncentracijo klora v bazenih, kjer so bili kopalci. Skratka, za varnost je bilo 100% poskrbljeno. Tudi receptorke so pri izhodu opozorile vse obiskovalce, naj opazujejo svoje dihanje tekom dneva in jih napotile k zdravniku, če bi zaznali kaj posebnega. Pa tudi to samo preventivno.
onna81
30. 10. 2010 09.31
PuffPuff nisem vedla.. pa niso me tolk šokirali zaradi klora - se zgodi, ampak da so še vedno spuščali jih noter - vsaj tako ste eni napisali..
Roxy79
30. 10. 2010 09.27
Sej ko prideš iz morja imaš tud rdeče oči(če sevede gledaš pd vodo)...tko da.... pa se nihče ne pritozuje nad preveč soli v morju.
JackRabbit
30. 10. 2010 09.08
js sm bla učeraj v Laškem :D
CrvicekCrv
30. 10. 2010 00.39
V prispevku ,to sploh niso Laske toplice.
CrvicekCrv
30. 10. 2010 00.38
V Laskih toplicah ni samo voda ,ampak so terapije zelo mocnega pomena , za osebo ,ki potrebuje oskrbo po poskodbi ali kaj druzga. Zat , grem se vedno v Laske toplice. P.S.onna81 Zdraviliski del je en del ,welness park pa druga stavba.
Nitro.
29. 10. 2010 22.43
joj kolk imate vsi veliko za povedat to se dogaja vsepovsod kjer se uporablja klor.včasih zaradi tehnologije pride do predoziranja....nič tazga nič novega....
onna81
29. 10. 2010 22.37
ojoj glih se odločam kam nej grem v toplice, ker imam možnost preko zdravstva..in sem že misla v Laško - odpade!!
braores
29. 10. 2010 22.31
pa glih dans sm se mislala it tja kopat..
Aljaz Rebersak
29. 10. 2010 22.02
Meritve klora izvajajo delavci na bazenu enkrat mesečno pa pride jemati vzorce zdravstveni zavod za varstvo slovenije. To da pa ima kopalec rdeče oči ko se potapvlja v bazenu je pa čisto normalno kajti klor mora biti prisoten v bazenu oči so pa izredno občutljiva stvar tako da že vrednos 0,1 se pozna na očeh. kako pa vse to vem?? vem zato ker že 4,5let delam na bazenu in sem s takimi rečmi zelo dobto seznanjen!!!
davkoplacevalka
29. 10. 2010 22.00
To ni prva nesreča z klorom v tem zdravilišču! pred 3 leti je bila moja mama na rehabilitaciji v tem zdravilišču,kjer se je zgodilo enako,so potem eno od zdraviliščnic morali odpeljati v Celjsko bolnico,gospej ki je bila hospitalizirana,so potem podaljšali terapije za čas hospitalizacije !
Tomaž Lavbic
29. 10. 2010 22.00
Slovenske TOPLICE kot planice saj veste lulanje ,smrkanje ......v vodo
Nace1210
29. 10. 2010 21.28
zakaj so bazen popolnoma zaprli šele ob 16.30, če je bilo kloriranje ugotovljeno ob 11.30???? zna to kdo pojasniti??
MrBass
29. 10. 2010 21.22
Moja hčerka je prišla na bazen ob 15:30 in so jih še vedno spuščali notri... in jih po 1 uri kopanja spravili iz bazena in jim vrnili denar... Halooooo banda kapitalistična..... 7eur za zdravje otroka.....
katja07
29. 10. 2010 21.07
Morje je zakon. V teh bazenih sam kake kožne bolezni dobiš v najboljšem primeru...
Das.StimmtNicht
29. 10. 2010 21.00
kaj pa delata 4 in 5 letna otroka pri 0 stopinjah v zunanjem bazenu!?