Črna kronika

Otrok umrl zaradi okužbe s fekalno vodo?

Ljubljana, 23. 08. 2011 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za posledicami zdravstvenih zapletov, ki so sledili okužbi po pitju vode, onesnažene s fekalijami, naj bi v Loški dolini umrl otrok. Policisti primer še preiskujejo.

Otrok naj bi umrl po pitju onesnažene vode (simbolična fotografija).
Otrok naj bi umrl po pitju onesnažene vode (simbolična fotografija). FOTO: Jani Dolinšek

Policisti so za 24ur.com potrdili, da zbirajo obvestila o smrti otroka v Loški dolini in opravljajo aktivnosti za razjasnitev vseh okoliščin dogodka. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo. Zaradi varovanja predkazenskega postopka in spoštovanja vseh udeležencev v postopku več informacij niso mogli posredovati.

Neuradno naj bi otrok umrl zaradi zdravstvenih komplikacij, ki so sledile okužbi zaradi fekalnega onesnaženja pitne vode.

Kot so pojasnili na zdravstvenem inšpektoratu, so že 17. junija sprejeli ukrep začasne prekinitve dobave pitne vode iz vira Obrh v Loški dolini.

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) je namreč podal mnenje, da je na območju vodooskrbnega sistema Stari trg-Lož najbolj verjeten vzrok za fekalno kontaminacijo pitne vode vir Obrh, "saj je bil nesiguren, priprava vode pred distribucijo v sistem ni bila ustrezna in ni zagotavljala stalne mikrobiološke skladnosti pitne vode“.

Ocenili so, da je velika grožnja za zdravje prebivalcev na območju, kar so potrjevale tudi informacije lokalne zdravstvene službe, in da je potrebno takojšnje sprejetje ukrepov, ki bodo zagotovili zmanjšanje tveganja.

Komidar računa, da bo vodni vir Obrh dolgoročno zaprt

Župan Loške doline Janez Komidar je potrdil, da analize vode iz vira Obrh še vedno kažejo na prisotnost nekaterih bakterij. Komidar računa, da "bo vodni vir Obrh dolgoročno zaprt", saj so že izvrtali novo vrtino Kozarišče. Če bo ta prestala vse potrebne analize, bi lahko v splošno obratovanje prišla že prihodnje leto.

Na območju občine so sicer od 24. junija tudi pripadniki Slovenske vojske s čistilno napravo, tako da je voda v omrežju od takrat praktično čista, je povedal župan in dodal, da je oskrba z vodo od časa do časa sicer motena, vendar le zaradi nezadostnih kapacitet. O konkretnem primeru otroka pa tudi on ni mogel povedati ničesar.

Na odgovore tamkajšnje komunale pa še čakamo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sara Zupan?i? 1
24. 08. 2011 20.56
Dragi ElecTric! Ne govori neumnosti če ne veš vsega! Ta otrok je začel najprej bruhat in driskat tako kot veliko ljudi pred njim! In ni imel "neko bolezen" da so mu odpovedale ledvice! Kakšne bedarije klamfate! Pa še nekateri precej gajstni da pišete da so krivi starši! Se pravi da vsak otrok kateri je bruhal in driskal, so za njegovo stanje krivi starši,ki so mu dali piti vodo,misleč da je dobra in ne kužna! Mislim da vsak od staršev ne bi škodil svojemu otroku!
jaua
24. 08. 2011 15.29
kolikor vem pa jaz, pa je bila zastrupitev z vodo predpogoj za ostale komplikacije, ki so nastajale ob zdravljenju omenjene zastrupitve v bolnišnici. J. počivaj v miru ***
batom@pinkponk.com
24. 08. 2011 11.16
a ne bo tiskovke iz UKC LJ?
mertseger
23. 08. 2011 22.47
Itak pri nas se noben ne drži nobenega zakona. Ko smohotli pri bajti narediti vrtine za toplotno črpalko so nam srali z nevem kakšnimi parirji za podpisat da ne bomo onesnaževali zemlje ko pride na isti travni kmet vsak mesec zlit 5 cisteren gnojevke da je vse črno pa nobenega inšpektorja ne moti.
Shark-Zone
23. 08. 2011 22.31
Moje sozalje starsom sam po moje bomo moral uvesti nemski sistem NE PIJ VODE IZ PIPE!!!!!! Halo no ZALA se crpa pod zeleznisko postajo v LJ najbolsa voda naj bi bila DANA v reki se nemores vec normalen kopat kot npr 10 15 let nazaj nasi se ne premaknejo nikamor
b0f
23. 08. 2011 22.12
Voda se je onesnažila sama! Mi pa naprej zlivajmo fekalije iz greznic na polja ipd.. Iskreno sožalje staršem!
greginho5
23. 08. 2011 22.12
ni čudno da voda ni pitna, v črnomlju iz farme kjer gojijo 2000 prašičov VSAK DAN izvozijo 7500 litrov gnojnice, da ne govorim o smradu iz sosednje bioplinarni kjer meljejo odpadno hrano iz vse slovenije iz restavracij, ter vso gnilo sadje in zelenjavo iz trgovin in podobno... a s tem ne kršijo nobenega zakona, kršijo pa človekove pravice do zdravega in kakovostnega življenja a to ni pomembno. zadnji čas, da se nekaj ukrene v takih in podobnih primerih. nenazadnje slovenija je še ena redkih držav v evropi kjer so take gluposti sploh dovoljene. mogoče sem malo zašel iz teme, ampak dejstvo je da z glupostmi uničujemo svojo pitno vodo, s tem pa svoja življenja, država pa v takih primerih ne ukrepa...
tali?ni tom
23. 08. 2011 21.52
ažno da komunala navija položnice v nebo in da je vsak mesec na položnici nova izmišljena rubrika ! bannda pokvarjena ne skrbi za vodo , medtem ko ma vsak delavec svoj avto in plačo da te kap !
enoroki
23. 08. 2011 21.41
In kdo bo odgovarjal? NIHČE, na žalost, ker v SLOVENIJI pristojni in odgovorni samo prelagajo delo in odgovornost drug na drugega! ŽALOSTNO DA JIM TO PUSTIMO!!
grozjak
23. 08. 2011 21.27
prejšnji komentar ste nekam založili, tudi pod bibaleze sem pogledal, pa ga ni. samo toliko, da veste
grozjak
23. 08. 2011 21.16
naslov članka in sam članek bi morala biti: OTROK UMRL ker nimamo niti najmanjšega pojma, zakaj se je to zgodilo, bomo stvar preverili in vas obvestili.
big brother
23. 08. 2011 21.09
POP TV kako ste lahko take barabe da briišete moj članek ko sem napisal da sta v Sloveniji samo dve vodi naravni mineralni na policah v trgovini, TOŽIL bom če še enkrat zbrišete!!
bloobyu
23. 08. 2011 20.45
glede smrti otročka bojo raziskali tisti, ki so pristojni za to. dejstvo pa je, da so 2 meseca nazaj v naši vodi našli e.coli. in če mene vprašaš, je to vse prej kot zanemarljivo. niti malo ne dvomim, da zaradi tega lahko resno zboliš in tudi umreš, še bolj nevarno je seveda za otroke in starejše ljudi. človeka je strah oprat jabolko v tej gnusni vodi. ne pravim, da je ustekleničena voda zdaj višek kvalitete, ampak nisem pa slišala še za nikogar, ki bi zbolel zaradi nje. tega za nagnusno obarvan zvarek iz pipe ne moremo trditi.
magy
23. 08. 2011 20.22
kolikor jaz vem ta otrok ni umrl od zastrupitve vode ampak od nečesa popolnoma drugega.
ElecTric
23. 08. 2011 20.15
sem s teh krajev točno s kozarišč in otrok ni umrl zaradi vode.ta otrok je imen že neko bolezn k so mu odpovedala ledvica...tko da voda s tem nima čisto nič...sožalje za otroka
ajkula1
23. 08. 2011 20.08
kakih 15 let nazaj se je tudi moj oče zastrupil z vodo iz vodovodnega sistema in sicer v kraju stična (pri ivančni gorici) od takrat naprej je imel kar nekaj časa hude težave z ledvicami, no po tem dogodku smo vsi pili samo ustekleničeno vodo in sosedom se je to seveda zdelo potrata denarja. Kako leto kasneje so se s fekalijami iz istega vodovoda zastrupili tudi otroci iz osnovne šole stična (mislim da okoli 30 otrok) no šele po tem dogodku se je občina zganila in so uredili novo vrtino... vedno ko natočiš vodo moraš pogledat kakšna je in ali ima vonj... ko na komunali obvestijo da je potrebno vodo prekuhavat je lahko že prepozno...
Katarina Žitnik
23. 08. 2011 19.59
In očitno je bilo treba čakat, da je otrok umru zarad usrane vode???? Žalostno, da pri vseh inšekcijha, ki iščejo igle v senu dopustimo, da v 21 stoletju, v razviti Evropi tud pitne vode nimamo?? BANDA!
bloobyu
23. 08. 2011 19.40
"Na območju občine so sicer od 24. junija tudi pripadniki Slovenske vojske s čistilno napravo, tako da je voda v omrežju od takrat praktično čista, je povedal župan" ja, seveda. na spletni strani občine pa tole (datum 16.8.2011):"JP Komunala Cerknica obvešča uporabnike pitne vode v naseljih Dane, Iga vas, Knežja Njiva, Kozarišče, Lož, Markovec, Nadlesk, Podcerkev, Podgora, Podlož, Pudob, Stari trg, Šmarata, Viševek in Vrhnika pri Ložu, da je do preklica obvezno prekuhavanje pitne vode. Zadostuje, da voda burno vre 3 minute, nato jo hranite v hladilniku in porabite v 24 urah. " če je to za njega čista voda, naj jo kar sam pije.
prowatertec
23. 08. 2011 19.37
kako sploh veš, da voda ni pitna? a obstaja kakšna spletna stran, kjer lahko izveš kakšno vodo sploh piješ? ker jaz je nisem zasledila. sem pa pregledala monitoring analize pitne vode za 2010 in notri piše, da je bilo s fekalijami okuženih 18% vzorcev. takšne stvari se ne bi smele dogajati!!!
s-g
23. 08. 2011 19.09
močno dvomim da je ta otrok umrl zgolj zaradi vode, sicer pa so starši oz. skrbniki zagotovo vedeli da voda ni pitna, pa so jo vseeno kar dajali pit dojenčku? ..vsekakor pa iskreno sožalje staršem in vsem bližnjim pri izgubi otročka...naj počiva v miru! :((