V Ljubljani potres v beg pognal 3000 študentov, na Jesenicah 700 dijakov

Slovenci smo potres, ki je znova presenetil Italijo, čutili po skoraj vsej državi, nekateri so v strahu zapustili delovna mesta ter se pognali na plano. Evakuirali so srednjo šolo na Jesenicah in Filozofsko fakulteto v Ljubljani.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Agencija Republike Slovenije za okolje je malo po 9. uri zjutraj sporočila, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic ob 9. uri zabeležili močan potresni sunek. Žarišče potresa z ocenjeno magnitudo 5,8 je bilo v bližini italijanske Modene, le 300 kilometrov od Ljubljane, zaradi česar smo po njihovih prvih podatkih potres čutili tudi mnogi prebivalci Slovenije.

Ljubljana

Po Sloveniji so potres čutili predvsem tisti v višjih nadstropjih. (Foto: Thinkstock)

To dokazujejo tudi številni zapisi na družbenih omrežjih Facebook in Twitter. Dora je na Facebook strani 24ur.com zapisala, da ''se je v Novi Gorici kar precej čutil. Sem tekla ven.'' Mia je dodala komentar: ''Na Obali smo se pošteno zaguncali.'' Čutili so ga tudi v Ljubljani. ''V 13. nadstropju se je kar lepo zazibalo, malo kar glava boli,'' je zapisal Milan. V središču mesta naj bi več ljudi v strahu pred hujšimi posledicami potresa zapustilo svoja delovna mesta ter se pognalo na plano. "Pri nas je večina zaposlenih v kadrovski iz šestega nadstropja zbežala ven,“ nam je sporočila bralka Klara. Tone nam je sporočil, da je potres čutil tudi na Količevem pri Domžalah. ''Bil sem v drugem nadstropju in sem sedel. Tresla se je miza in roža zraven. Trajalo je okoli 3 do 5 sekund. Miza se je tresla vodoravno,'' je opisal. "Tudi Jesenice so se tresle,“ je sporočila Nina, bralec Luka pa nam je sporočil, da se je "več kot 20 sekund blago pozibaval skupaj s stvarmi v 9-nadstropni stolpnici v Mariboru".

Malo čez 13. uro je sledil še en močnejši popotresni sunek z magnitudo 5,6. Tudi slednjega so čutili ljudje širom Slovenije.

Po potresu v Italiji - 7

Potres, ki je pred devetimi dnevi stresel Italijo, je zahteval 7 smrtnih žrtev. (Foto: Reuters)

Na Jesenicah evakuirali 700 učencev

Ropotanje steklenih oken in tresenje šolskih miz je močno prestrašilo tudi učence Srednje šole Jesenice. Kot je za 24ur.com potrdila namestnica ravnateljice Iris Kučina, so se okoli devete ure, ko so se zatresla tla pod nogami, odločili, da bodo iz šole evakuirali vseh 700 učencev. "Potres se je čutil, sploh če si v četrtem nadstropju. V moji učilnici so se slišala stekla, majale so se mize, stoli, trajalo pa je nekaj sekund," je dejala in dodala, da je "bolje odveč evakuirati, kot nato kar koli obžalovati". Pouk je bil prekinjen za dobro šolsko uro, nato so se učenci pomirjeni vrnili v šolske klopi.

Ob zvokih alarma na plano 3.000 študentov

Filozofska fakulteta

Zaradi potresa so evakuirali tudi Filozofsko fakulteto v Ljubljani.

"Potrjujemo informacijo, da smo po potresu po 9. uri izvedli evakuacijo oseb iz objektov Filozofske fakultete," je za 24ur.com potrdil dekan fakultete Andrej Černe. "Evakuacija je potekala s pomočjo požarnega alarmiranja in požarnega ozvočenja ter z usposobljeno skupino za vodenje evakuacije," pravi. Zbrali so se v bližnjem parku, po prejemu informacije iz ARSO, da je možnost popotresnih sunkov zelo majhna, pa so se ob 9.55 vrnili v objekte. "Po naših ocenah je z vseh lokacij Filozofske fakultete objekte zapustilo 3000 ljudi," je še sporočil dekan.

Na uradu za seizmologijo so sicer dodali, da intenziteta (učinki) potresa na ozemlju Slovenije ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici.

Popotresni sunki lahko trajajo več mesecev

Direktor Urada za seizmologijo in geologijo dr. Andrej Gosar je za 24ur.com dejal, da tudi današnji potres ni nič nenavadnega. "Gre za znano potresno območje, res pa je, da prihaja do še večjih potresov bolj južno. To je bil neke vrste popotresni sunek. Bil je razmeroma močan, a takih primerov je bilo v zgodovini že veliko,“ je dejal in za primer navedel potres v Furlaniji leta 1976. Slednjega je izpostavil zato, ker so močni popotresni sunki trajali še leto in pol po potresu. "Tukaj imamo Jadransko mikroploščo, ki pritiska proti severu in pri tem rotira. Potresi so posledice tega premikanja. To ni neki nenormalen vzorec, ki bi se le zdaj dogajal,“ je še dejal in dodal, da je žal narava tako nepredvidljiva, da je nemogoče napovedati, kako bo v prihodnje.

Nebotičnik

Potres so čutili tudi na ljubljanskem nebotičniku, prvi potresno odporni stavbi v Ljubljani. (Foto: Thinkstock)

Potres čutili tudi Hrvati

Potresni sunek so čutili tudi naši južni sosedi. Kot poročajo hrvaški mediji, so se tla stresla tako na območju Zagreba kot tudi Reke, Pulja ter v drugih mestih po državi. Državna služba za zaščito in reševanje naj bi prejela več klicev vznemirjenih državljanov, a hujših posledic ni, še poročajo.

Pošlji fotografijo ali video

Polja označena z zvezdico so obvezna.

Opis fotografije ali videa:

Pripneš lahko do 10 datotek

S klikom na gumb "Pošlji" se strinjaš s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 297
 
RamzesII 30.05.2012 12:24:06
Skoraj še nikoli ni zajca ujel, ...ne pretiravat, čutili po celi Sloveniji, evakuirali oz. bežali pa iz celka dveh zgradb, človek dobi hote ali nehote vtis, da za evakuacijo ali beg iz celka dveh zgrad, še kaj drugega kot zgolj.

"Tukaj imamo Jadransko mikroploščo, ki pritiska proti severu in pri tem rotira. Potresi so posledice tega premikanja."
Dlje od šolskega prepričanja ti očitno še niso prišli, saj ne da bi kritizirali, a v naravi dogodki niso tako preprosti in linearni. Take izjave so vedno moteče, kdor 'sveto' zagovarja šolsko znanje in prepričanje, tako, z določenim razlogom, ignorira dejansko stanje in povezave.
Več komentarjev