Črna kronika

Zaradi smrti treh mladih na Rogli ovadili dve osebi

Celje, 20. 11. 2014 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi usodne zastrupitve z monoksidom treh mladih v apartmaju na Rogli leta 2012 je tožilstvo ovadilo dve osebi - lastnika in člana komisije, ki je opravila tehnični pregled objekta. Lastnik je bil ovaden, ker ni redno vzdrževal kurilne, dimnovodne in prezračevalne naprave.

Hiša, v kateri se je zgodila tragedija.
Hiša, v kateri se je zgodila tragedija. FOTO: Kanal A

Celjsko okrožno državno tožilstvo je zaradi smrti treh mladih ljudi, ki so se januarja 2012 zadušili z ogljikovim monoksidom v apartmaju na Rogli, oktobra na sodišče vložilo obtožnica zoper dve osumljeni osebi. Zoper tretjo osumljeno osebo pa je obtožnica umaknjena, saj je ta osumljenec umrl, so potrdili na tožilstvu.

Osumljencema očitajo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti s posledično smrtjo. V apartmaju so se z ogljikovim monoksidom zadušili 24-letni moški iz Laškega ter 22-letni moški s Polzele in njegova 24-letna punca iz Limovc pri Trojanah. O zadevi je danes poročal tudi časnik Večer.

Celjski kriminalisti so zaradi smrti treh mladih ljudi ovadili lastnika apartmaja Ernesta Plesnika, izvajalca dimnikarskih storitev Marjana Lapuha, ki je med preiskavo umrl, ter člana komisije, ki je opravila tehnični pregled objekta, Stanislava Dečmana.

Ob plinskem grelniku načrt druge grelne naprave ni predvideval

Tragedija na Rogli - 4
Tragedija na Rogli - 4 FOTO: Kanal A

Lastniku apartmaja tožilstvo očita, da ni poskrbel za z zakonom določeno redno vzdrževanje kurilnih, dimnovodnih in prezračevalnih naprav. Pregled je menda omogočil le trikrat, nazadnje leta 2011, ko je bilo opravljeno čiščenje treh dimnikov, medtem ko dimnikar v apartma številka pet sploh ni vstopil, tako da tam ni očistil dimniških priključkov niti ni opravil meritev dimnih emisij.

Ker dimnikarske storitve po mnenju tožilstva niso bile opravljene popolno, odgovorni osebi dimnikarskega podjetja očita, da naj ne bi poskrbela za redno, z zakonom določeno izvajanje dimnikarskih storitev. Člana omenjene komisije pa tožilstvo bremeni, da kot strokovnjak za strojne napeljave in član komisije, ki je opravila tehnični pregled apartmajskega objekta Kragulj januarja 2005, ni ravnal v skladu z zakonom.

V apartmaju je bil namreč nameščen tudi kamin, čeprav projektna dokumentacija, ki je bila podlaga za izdajo gradbenega in tehničnega pregleda ter uporabnega dovoljenja, ob plinskem grelniku ni predvidevala nobene druge kurilne naprave.

Policisti so v preiskavi ugotovili, da lastnik ni poskrbel za pravilno namestitev, delovanje in vzdrževanje kurilnih in dimnih naprav.

Tragedija na Rogli - 2
Tragedija na Rogli - 2 FOTO: Kanal A

Umrli že na dan prihoda

Trojica je v apartma prišla 15. januarja popoldne in prostor začela ogrevati tako s plinsko kot kaminsko pečjo. Izvedeniška mnenja in sodne obdukcije so pokazale, da je trojica zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida umrla že na dan prihoda.

Po podatkih policije pa je povečano koncentracijo ogljikovega monoksida povzročilo prav sočasno delovanje obeh peči, in sicer zaradi pomanjkljivega dovoda kisika v prostor, nepravilnega izgorevanja in nezadostnega odvajanja dimnih plinov iz prostora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.