Zaskrbljujoče. Policisti ugotovili 4304 kršitve uporabe telefona med vožnjo

V dveh tednih, kolikor je trajala preventivna akcija policije Vozimo pametno!, so policisti ugotovili 4304 kršitve uporabe telefona med vožnjo. Policija svetuje, da med vožnjo ne telefonirate, tudi če imate napravo za prostoročno telefoniranje, saj je vožnja aktivnost, ki ji mora voznik posvetiti vso pozornost.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Od 16. do 29. januarja je po vsej Sloveniji potekala preventivna akcija s sloganom Vozimo pametno!, v kateri so policisti ugotovili 4304 kršitve uporabe mobitela med vožnjo. V 3997 primerih so izdali plačilni nalog, 327 voznikov pa so zgolj opozorili.

Vožnja

Mnogi se ne zavedo, da je telefoniranje med vožnjo velika ovira za voznika in s tem velika nevarnost za vse udeležence v prometu. (Foto: Thinkstock)

Policisti so v navedenem času poostreno nadzirali, ali med vožnjo vozniki uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu pa policisti svetujejo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom oziroma opravljate pogovorov, saj je vožnja aktivnost, ki ji mora voznik posvetiti vso pozornost.

"V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom," še svetujejo policisti. Prav tako svetujejo, da so tudi kolesarji in pešci v cestnem prometu pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Zato med vožnjo oziroma pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 127
godzila 23.08.2017 15:41:34
za uporabo telefona med vožnjo 5,000€ kazni na licu mesta brez polovičke.če je pa alkohol pa 10,000€ plus takoj v arest za 30 dni,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Več komentarjev