Črna kronika

Zaspal za volanom in pristal v jarku

Kranj, 14. 06. 2017 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Voznik je z avtoceste pri Brniku zapeljal v jarek in povzročil prometno nesrečo. K sreči je nastala zgolj materialna škoda, a bi se lahko nesreča končala veliko huje. In vzrok zanjo? Utrujenost. Ta ima na voznika zelo podoben vpliv kot vožnja pod vplivom alkohola.

Utrujeni nikar ne sedite za volan.
Utrujeni nikar ne sedite za volan. FOTO: Thinkstock

Gorenjski prometni policisti so včeraj zjutraj obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki je z avtoceste pri Brniku zapeljal v jarek in povzročil prometno nesrečo. V nesreči je bil udeležen sam, za volanom pa je zaradi velike utrujenosti zaspal. Nesrečo v podobnih okoliščinah so policisti obravnavali tudi konec prejšnjega meseca, ko je voznica z osebnim avtomobilom v Svetem Duhu na škofjeloškem območju, prav tako zaradi velike utrujenosti, zapeljala na nasprotno smerno vozišče in trčila z voznikom tovornega vozila ter se prevrnila na bok, sporočajo s PU Kranj.

Utrujenost in alkohol imata enak vpliv na vožnjo

Gorenjski policisti še poročajo, da se je včeraj dopoldan iz prometa sama izločila mopedistka, ki ji je v Kranju med vožnjo postalo slabo.

Po srečnem naključju je v opisanih nesrečah nastala samo materialna škoda, gre pa kljub temu za zelo nevarni situaciji, saj je vpliv utrujenosti na voznike enak in primerljiv z vožnjo pod vplivom alkohola, ki je smrtno nevarna. Oseba, ki je preutrujena, lahko namreč v hipu zaspi in kdor je zaspan, je premalo zbran ali pa sploh ni zbran, ne reagira pravilno, napačno ocenjuje hitrost in razdaljo, pogosto vijuga in za vožnjo uporablja celotno cesto, ni pozoren na cesto in okolico, psihofizične sposobnosti pa so zelo zmanjšane.

Med vožnjo mora voznik zato prepoznati znake utrujenosti in ustrezno ukrepati oziroma se iz prometa sam izločiti, še opozarjajo na PU Kranj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
14. 06. 2017 18.41
+4
Vozil sem za omenjenim vozilom tistih, nekaj več kot 10 km. od Šentvida do mesta, kjer je Renault nenadoma prevozil odstavni pas in zdrsnil v obcestni jarek po katerem se je peljal še nekaj več kot 100 m. Imel sem občutek da gre za tehnično okvaro vozila. Voznik je izstopil sam, popolnoma nepoškodovan in rekel da ga je enostavno zmanjkalo za pol sekunde. Bolj žalostno je da se četrt ure nihče izmed mimo vozečih asov, tudi pomotoma ni ustavil in mu ponudil pomoč.
stock84 1
14. 06. 2017 14.21
-4
Biti utrujen je hujse kot biti pijan. 3x sem zaspal za volanom in solku 3 avtomobile. Pijan sem vozil od 18 pa do 26 leta, vsak petek in soboto, pa nisem praske na avtu naredil... kak kilometer vec, da sem ugotovil sploh kje sem, drugega pa nic.
iwilliwillhacku
18. 06. 2017 14.02
bizzli
14. 06. 2017 13.34
-5
Tahograf montirati vsem osebnim takoj hahaha