Črna kronika

Zasulo rudarja

Hrastnik, 06. 02. 2007 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V delovni nesreči v hrastniškem rudniku je zasulo dva rudarja. En rudar je umrl, drugega so odpeljali v bolnišnico.

Poslopje rudnika Trbovlje - Hrastnik
Poslopje rudnika Trbovlje - Hrastnik FOTO: POP TV

V rudniku v Hrastniku se je okoli 14. ure zgodila delovna nesreča, v kateri je zasulo dva rudarja. V nesreči je en rudar umrl, drugega pa so reševalci odpeljali na zdravljenje v trboveljsko bolnišnico. Kot je povedal vodja službe za varstvo pri delu Aleš Berger, rudar ni več v življenjski nevarnosti.

Po nesreči so posredovali reševalci Jamsko reševalne enote Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH).

Gre za že drugo rudarsko nesrečo v hrastniškem rudniku v zadnjih dveh mesecih. 28. novembra lani je v delovni nesreči umrl 45-letni rudar iz Trbovelj, ki je skupaj s skupino drugih rudarjev opravljal dela v jami Ojstro. Usoden je bil večji kos kamnine, ki se je odluščil in padel na rudarja.

"Kljub izredno visokim varnostnim standardom se temu očitno ni mogoče izogniti," je za 24ur.com povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki se je odpravil na kraj nezgode. "Nesreča je za strokovnjake za varstvo pri delu dodatni motiv, da v prihodnje preprečujejo podobne dogodke."

Kot so povedali na OKC Ljubljana ogled kraja nesreče še poteka, zato naj bi bilo več podrobnosti o nesreči znanih v sredo. Po prvih ocenah je prišlo do zruška na križišču, kjer sta dva rudarja čistila za namestitev podpore. Pri tem je zrušek enega od rudarjev pokopal, medtem ko je bil drugi rudar očitno nekoliko oddaljen in je utrpel lažje poškodbe.

Aprila 2001 je v isti jami prišlo do ene hujših nesreč v hrastniškem rudniku, ko je blatna masa zasula skupino rudarjev. V nesreči so je umrlo pet rudarjev. Aprila 1971 je nepričakovan vdor vode v jamo Ojstro terjal 9 življenj.

Najhujša nesreča v slovenskih premogovnikih se je zgodila leta 1961 v Rudniku Zagorje, ko je prišlo do eksplozije metana. V nesreči je izgubilo življenje trinajst rudarjev, ki so bili v bližini eksplozije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.