Črna kronika

Zavašnik se je ugreznil v zemljo

Ljubljana, 15. 10. 2009 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lastnik kluba Lipa, kjer so pred štirimi leti ugasnila življenja treh najstnic, bi moral že junija na prestajanje zaporne kazni, a je še vedno na prostosti. Policisti ga iščejo, a ga ne najdejo.

Robert Tomaž Zavašnik se izmika prestajanju kazni.
Robert Tomaž Zavašnik se izmika prestajanju kazni. FOTO: E plus

Robert Tomaž Zavašnik, ki ga je sodišče zaradi tragedije pred njegovim klubom Lipa obsodilo na pet let zapora, je še vedno na prostosti. Na Dobu so ga pričakovali že junija, ker se niti julija ni zglasil na prestajanju kazni, pa je okrožno sodišče v Ljubljani odredilo njegov prisilni privod. Dva meseca pozneje o njem še vedno ni bilo ne duha ne sluha, zato so na policijsko postajo Medvode – na njenem območju Zavašnik živi – poslali urgenco o trajni prisilni privedbi. To pomeni, da so policisti dobili nalogo, da ga odkrijejo in privedejo v pripor. Doslej jim to ni uspelo.

"Policisti so osebo večkrat iskali na kraju stalnega prebivališča in tudi na mestih, kjer se je po podatkih policije večkrat zadrževala. Oseba ni bila izsledena. O ugotovitvah in zbranih obvestili glede osebe smo obvestili pristojno sodišče, kar pa ne pomeni, da ga policija ne išče več,“ je za 24ur.com sporočila predstavnica PU Ljubljana Maja Adlešič.

Naslednji korak je razpis (mednarodne) tiralice, a se sodišče zanjo še ni odločilo. Obstajala naj bi možnost, da je Zavašnik pobegnil v tujino. Če se mu bo uspelo deset let skrivati pred roko pravice, bo na varnem. Primer bo namreč takrat zastaral. Ob tem je zanimivo, da je njegov odvetnik Milan Vajda napovedal, da se njegova stranka na poziv na prestajanje kazni ne bo odzvala.

Tragedija tik pred božičem

Spodnje Pirniče, takoj po tragediji.
Spodnje Pirniče, takoj po tragediji. FOTO: POP TV

Pred Zavašnikovim klubom v Spodnjih Pirničah se je 23. decembra 2005 zgodila tragedija, v kateri so umrla tri mlada dekleta, 15-letna Katarina Jeras iz Ljubljane ter 17-letni Natalija Bencan in Anja Mršič iz Most pri Komendi. Do smrti jih je poteptala množica mladih, ki so se drenjali pred diskoteko.

Sodišče je za odgovornega spoznalo Zavašnika in ga zaradi povzročitve splošne nevarnosti obsodilo na petletno zaporno kazen. Zavašnik je namreč na letakih, ki so vabili na predbožično zabavo, obljubljal brezplačni vstop do 22. ure. Zato se je takrat tam nabrala nepregledna množica mladih, vrata kluba pa so ostala zaklenjena. Začelo se je prerivanje, kar je privedlo do tragedije.

Zavašnik zavrača krivdo

Zavašnik krivdo odločno zavrača, obžalovanje zaradi tragedije, ne pa tudi zaradi svoje vloge v njej, pa je prvič pokazal šele več kot tri leta po dogodku. Da je žrtev in ne krivec ter da ga je sodišče obsodilo zaradi medijskega linča, je prepričan tudi njegov odvetnik. Vendar pritožbe niso uspele. Ljubljanski višji sodniki so namreč maja razsodbo potrdili, prošnjo za odlog prestajanja kazni pa so zavrnili.

"Gre za skrajno zavrženo dejanje. On je skrbel samo za svoj dobiček,“ je takrat povedala višja državna tožilka Nada Lorenčič Rakovec. Kdaj se bo zgodila taka tragedija, je bilo zato le vprašanje časa, je dodala. Kot posebej zavrženo pa je izpostavila dejstvo, da je že dan po smrti deklet načrtoval novo zabavo.

Vendar Zavašnik vztraja. Na vrhovno sodišče je poslal zahtevo za presojanje zakonitosti, Vajda pa je napovedal, da bosta v skrajnem primeru pravico iskala tudi v Strasbourgu.

Klub Lipa je od tragedije ne deluje. Konec lanskega leta ga je Zavašnik sicer poskušal spet odpreti, a so mu to preprečili.
Klub Lipa je od tragedije ne deluje. Konec lanskega leta ga je Zavašnik sicer poskušal spet odpreti, a so mu to preprečili. FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DKR
16. 10. 2009 22.00
Zanimivo je prebirati zmazke polpismenih osebkov kot je npr. FARAON1, ki blebeta o nekakšni odškodnini, se mu pa niti približno ne sanja, v kakšnih okoliščinah je nekdo upravičen do nje. Pravnomočno obsojeni ( kar Zavašnik je) nikakor ne.Ampak faraonček je danes namesto prebiranja Miki Miške, uspel prižgati Pc in celo napisati nekaj, resda popolne neumnosti, a vendar,...Bravo, faraonček!!
Slovencek1
16. 10. 2009 13.06
2 meseca so organi pregona potrebovali, da so vložili URGENTNO ZAHTEVO ZA PRIVEDBO...kdo se heca. ta cas je meu on šanso 3x peš do venezuele priti, recimo.... Živele sodniške plače in nikakršen sodni sistem, kot ga imamo!
Jernej Kos 1
16. 10. 2009 10.59
čudite se da je pobegnil ko bi moral v rest...norci...če pa ima denarja za celo življenje na kubi dovolj, kdo bo te čakal naše smešne policaje...ki zapirajo revnejše takoj ko naredi prekršek, bogataše pa puščajo na prostosti...
xyxyz
16. 10. 2009 10.56
Razmisljam ! Če bi MENE obsodili za dejanje, ki ga po mojem mnenju nisem storil. Če bi meni unicili posel in me pljuvala cela Slovenija. Če bi imel dovol gotovine na banki?..Nimam zene in ne otrok? Tudi Interpol me ne najde naslednjih deset let, kolikor traja, da cela zadeva zastara. Samo za razmislek..Ce se zgodi kaksna huda nesreca z smrtnimi zrtvami zaradi napake na cesti ali cestiscu..npr..ce se spomnete nesrece na Ljubljanski obvoznici, kjer je bilo ce se spomnem 7 mrtvih..Ali so obsodili in zaprli sefa Darsa? So sploh koga obsodili?? No tako je v nasi dolini Sentflorijanski..
finec
16. 10. 2009 10.44
Kaj so se šli slepe miši? Sicer pa je vsakomur z določeno vsoto denarja v tej skorumpirani državi zagotovljena imuniteta.
debian
16. 10. 2009 10.42
Brabus
16. 10. 2009 08.37
Jst tud ne vidim dela,ki bi ga moral postorit.Nej ga baba.
McSurfer
16. 10. 2009 01.10
nikajana15.10.2009, 15:01@: TO MI DELI,ODKRITO,SAMOKRITIČNO,PREMAL JE TAKIH MED NAMI! P O D P I Š E M!
jegorov
15. 10. 2009 22.41
Zločince samo v zapor.!
ponocnjak
15. 10. 2009 22.26
pa kaj ti ma 16-letnica za iskat v diskoteki???????? =s vsak normalen bi se obrnil, ko bi videl tako gnečo !!!!!!! pazite na otroke kaj nar drugega rečem =/
omega6
15. 10. 2009 21.06
Tu so največ krivi starši, ker so dovolili mladoletnicam vstop v tak lokal. Ne zagovarjam nikogar, ampak Zavašniku 5 let za tako sranje je pa prehuda v primerjavi z ostalimi zločini npr. posilstvo ali umor iz koristoljubja.
Zvezda3000
15. 10. 2009 20.29
Najbrž je šel še prej na banko in prenakazal ves denar na skrivni račun, si naredil nov potni list, pomahal v slovo policijski postaji in sodstvu, si kupil karto za avion, zdaj pa za male pare živi nekje na Kajmanskih otokih :) In mu visi... Policija se pa praska po glavi in se sprašuje, kje je šlo vse narobe...
mori007
15. 10. 2009 20.07
Bravo Zavašnik, nategnt jih je treba!!! Država je nesposobna, zate pa ne morem tako rečt!!! Lp
tamac
15. 10. 2009 20.05
zakaj je vedno nekdo drug kriv za lastne napake? Le zakaj sodišče ne preganja staršev,ker ne pazijo na mladoletne otroke? kje je pa tukaj odgovornost-,se grdo sliši ampak je res.
illuminati
15. 10. 2009 20.04
...in kje je sedaj ministrica Kresalova ???....aja joka po televiziji ........
brice
15. 10. 2009 19.57
Sodišča,sodišča,sodišča...........Ali poznate pesmico ...Besede, besede, besede Takšni so naši sodniki
luciluk
15. 10. 2009 19.51
model jadra po Jadranu. Sedajle se bo počasi vrnil, ker bo zima tudi na morju
Suzana Špacapan
15. 10. 2009 19.47
JA,JA... Čez deset let bo vse zastaralo - pol bo zahteval odškodnino.. V naši državi je pa res možno, da jo bo tud dobil !
informacija
15. 10. 2009 19.30
Naj tožijo tudi otroke ,ki so hodili po dekletah in ograjo!!!
Drum
15. 10. 2009 19.26
Mamica prav gotovo ve, kje se nahaja njen sinček. Ali jo je kdo sploh vprašal??