Črna kronika

Življenje policista na nitki, strelec ni več na intenzivni negi

Ljubljana, 24. 08. 2014 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./STA/N.Š.
Komentarji
0

Policist, ki ga je med nadzorom prometa v Litiji ustrelil pripadnik Slovenske vojske, se še vedno bori za življenje. Medtem pa strelec, ki je utrpel tri strelne rane, ni več na intenzivni negi.

Takoj po streljanju je steklo iskanje osumljenca.
Takoj po streljanju je steklo iskanje osumljenca. FOTO: Miro Majcen

"Zdravstveno stanje policista, ki je bil v petek ustreljen v Litiji, ostaja nespremenjeno," je sporočila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Nataša Pučko. Ustreljeni policist se tako še vedno bori za življenje.

Strelec, ki je med begom pred policisti utrpel tri strelne rane, medtem ni več na intenzivni negi.

Kot smo poročali, je v petek v Litiji vojak med nadzorom prometa ustrelil policista. Podrobnosti uradne analize izsledkov policijske preiskave bo policija javnosti predstavila predvidoma prihodnji teden. Izkazalo se je, da je storilec pripadnik Slovenske vojske. Slovenska vojska je vojaka začasno suspendirala. Proti njemu so tudi uvedli disciplinski postopek in mu do zaključka postopka prepovedali opravljanje vojaške službe.

Strelec kljub psihičnim težavam še vedno pripadnik SV

Na dan pa so prišle podrobnosti o psihičnih težavah vojaka. Na družbenem omrežju Twitter je včeraj zaokrožila povezava do spletnega bloga, ki naj bi mu pripadal. Gre za 26-letnika iz Gabrovke. V zapisu, ki ga je v angleščini poimenoval Žalostna zgodba mojega življenja, med drugim opisuje težko otroštvo in poudarja, da se nikoli ni čutil sprejetega v družbi. Nekajkrat omeni tudi željo po samomoru. Opisuje tudi razmere v vojski, kjer pravi, da je bil šikaniran. Zato je tudi zbolel za motnjami prehranjevanja, zaradi česar se je več mesecev tudi zdravil, še piše.

V Slovenski vojski so navedbe o šikaniranju zanikali. So pa potrdili, da je bil omenjeni vojak že večkrat obravnavan zaradi različnih odklonov, predvsem disciplinskih. Zaradi bolezni je bil dalj časa odstoten in ni imel dostopa do orožja. A predpisi ne omogočajo, da se vojaka odpusti zaradi psihičnih težav, so navedli.

V sindikatu opozarjajo na težke razmere v vojski

V Sindikatu vojakov Slovenije, ki je sicer incident obsodil, pa so med drugim zapisali, da že več let opozarjajo na "nevzdržnost odnosov med pripadniki Slovenske vojske in slabe plače ter odrejanje dela brez ustreznega plačila, ki so posledica predpisov, s katerimi je z leti Slovenska vojska postala vakuumsko zaprt prostor brez pravic zaposlenih, ki so za vse ostale državljanke in državljane Slovenije samoumevne".

A v Slovenski vojski poudarjajo, da nobena plača - tudi še tako nizka - ne more in ne sme biti razlog za kriminalna dejanja, ko gre za poseganje v življenje. Prav tako so zavrnili namigovanja o možnostih, ki bi jih vojska morala izvesti za preprečitev "tako nizkotnega dejanja".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni