Črna kronika

VIDEO: Kriva sta zanemarjenja in poškodovanja malčice. Za njeno smrt bosta v zaporu več kot 20 let

Kranj, 28. 09. 2017 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sodnica je izrekla sodbo v primeru dveletne jeseniške deklice. Mami je sodišče za surovo ravnanje in poškodbe deklice, ki je umrla julija lani, prisodilo enotno kazen 23 let zapora, očimu pa 21 let. Mati jeseniške deklice si je med izrekom brisala solze. Njen tedanji partner čustev ni kazal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 23 let za mamo in 21 za nekdanjega partnerja
    03:19
    Iz 24UR: 23 let za mamo in 21 za nekdanjega partnerja
  • Tožilka je s sodbo in izrečeno kaznijo zadovoljna
    00:59
    Tožilka je s sodbo in izrečeno kaznijo zadovoljna
  • Odvetnika se bosta pritožila
    00:32
    Odvetnika se bosta pritožila
  • Oče jeseniške deklice zadovoljen: Če bi bilo 30 let, pa bi bilo še bolje
    00:27
    Oče jeseniške deklice zadovoljen: Če bi bilo 30 let, pa bi bilo še bolje
  • Iz SVETA: Primer jeseniške deklice dobil sodni epilog
    01:55
    Iz SVETA: Primer jeseniške deklice dobil sodni epilog
  • Iz SVETA: Oče jeseniške deklice zadovoljen s sodbo
    01:40
    Iz SVETA: Oče jeseniške deklice zadovoljen s sodbo
  • Iz SVETA: Oba sta kriva za smrt male deklice
    04:03
    Iz SVETA: Oba sta kriva za smrt male deklice

Sodnica Milena Turuk je na kranjskem okrožnem sodišču danes razglasila sodbo za mamo in očima, ki ju obtožnica bremeni zanemarjanja, surovega ravnanja in poškodovanja dveletne deklice, ki je zaradi hudih poškodb umrla julija lani. Sodnica je skoraj dvajset minut brala izrek sodbe in tako ponovila ''nepojmljivo zavržna, grozljiva dejanja''

Partner dekličine mame je dobil 21 let zaporne kazni, kar je dve leti manj kot mama.
Partner dekličine mame je dobil 21 let zaporne kazni, kar je dve leti manj kot mama. FOTO: POP TV

Sodnica je v celoti sledila navedbam tožilke Tine Lesar, ki obtoženima očita storitev kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, pet kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in tri kazniva dejanja hude telesne poškodbe ter posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt.

Sodišče je mami tako prisodilo enotno kazen 23 let zapora, očimu pa 21 let. Dekličina mati je dve leti višjo kazen dobila tudi zato, ker se je sama odločila, da hčerko odpelje v okolje, ki je bilo zanjo tako uničujoče.

Kot je pojasnila sodnica, je bila mama tista, ki je bila od rojstva dalje dolžna skrbeti za deklico. Razmerje biološkega starša z otrokom, ki potrebuje intenzivno skrb, pa je najtesnejši odnos, ki si ga lahko predstavljamo, je poudarila.

Tožilka je s sodbo in izrečeno kaznijo zadovoljna, zagovornika obtoženih pa sta že napovedala pritožbo.

"Z vidika javnosti bi sicer težko rekla, da je lahko katerakoli kazen prava odmera za škodo, ki je bila povzročena. To je uničenje vseh življenjskih potencialov dveletnega otroka," je sklenila sodnica. Izpostavila je tudi pojem varnega doma, ki ga ta deklica ni imela. 

Mati jeseniške deklice si je med izrekom brisala solze. Njen tedanji partner čustev ni kazal. Oče umrle deklice pa se je med branjem sodbe zlomil in zajokal. S sodbo je sicer zadovoljen. Meni, da se je sodnica pravilno odločila, da mora mati bolj odgovarjati in ji je prisodila višjo kazen. "Če bi bilo 30 let, pa bi bilo še bolje," je sklenil.

Deklici povzročala hudo trpljenje

Tožilka je s sodbo in izrečeno kaznijo zadovoljna, saj je ta za Alibabićevo celo višja od predlagane kazni 21 let. Zagovornika obtoženih Darja Roblek in Damijan Pavlin pa sta že napovedala pritožbo. "Glede na javno odmevnost je bila sodba pričakovana. Mi pa vztrajamo pri tem, da bi moral vsak storilec imeti točno določen opis svojih dejanj," je izpostavila Roblekova.

Kot je že v zaključni besedi izpostavil Pavlin, obtožba ni konkretizirana za vsakega posameznika, kdo je storil in kdo je opustil dolžno ravnanje. "Mislim, da je to taka pomanjkljivost, da je argument za pritožbo," je izpostavil Pavlin.

Sodnica je prepričana, da so očitki dovolj konkretizirani. Poleg tega je prepričana, da ni dvoma, da je bil očim v takem odnosu do deklice, da je imel dolžnost varovati jo pred nevarnostjo in poškodbami. Obtožena sta si namreč ustvarila skupen dom in članica te skupnosti je bila tudi deklica.

Dokazni postopek sicer ni bil enostaven. Dokazovanje je bilo oteženo še veliko bolj kot v ostalih podobnih primerih, ko se nasilje dogaja za štirimi stenami, ker je žrtev umrla, ker ni bilo zdravstvene dokumentacije in ker je bila žrtev večino časa izolirana od drugih oseb, je pojasnila sodnica, a dodala, da je sodišče zaključilo, da so kazniva dejanja obtožencem prepričljivo dokazana.

Sodnica je oba spoznala za kriva.
Sodnica je oba spoznala za kriva. FOTO: POP TV

Po navedbah tožilke sta obtožena od januarja do julija 2016 deklico puščala samo zaprto v stanovanju na Jesenicah, nista ji dajala dovolj hrane, opustila sta tudi skrb za njeno higieno, povzročila sta ji več poškodb in je kljub slabemu stanju nista peljala k zdravniku.

Zaradi močnega udarca v glavo, ki je povzročil hematom, je deklica umrla. Obdukcija pa je pokazala še vrsto drugih poškodb, ki jih je tožilka v obtožnici podrobno navedla. Ni pa konkretizirala, kdo izmed obtoženih je posamezno dejanje zagrešil in kdo je bil tisti, ki je opustil dolžno ravnanje zaščite otroka pred nevarnostjo.

Obramba se je zato sklicevala na nekonkretnost in nejasnost obtožnice. Obtožena sta krivdo zvalila drug na drugega in tudi na deklico, ki naj bi sama pogosto padala in se udarjala.

Obtožena, ki imata tudi več drugih otrok, ki živijo pri njunih nekdanjih partnerjih, sta že skoraj 15 mesecev v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti. Deček, ki ga je mama jeseniške deklice rodila marca, pa je v rejništvu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1