Slovenija

Podržaj zavrača odgovornost in s prstom kaže na pravosodne policiste

Ljubljana, 11. 01. 2019 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
281

Direktor koprskih zaporov Valentinčič priznava objektivno odgovornost za pobeg pripornikov iz zapora v Kopru, zato se bo, namesto, da bi odstopil, upokojil. Ugotovitve so pokazale, da je bil nadzor paznikov v nočni izmeni pomanjkljiv, neustrezen pa je tudi obstoječ videonadzorni sistem v zaporu. Prvi mož slovenskih zaporov Jože Podržaj odgovornost za pobeg prelaga na pravosodne policiste.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Valentinčič v pokoj
    03:04
    Iz 24UR: Valentinčič v pokoj
  • Iz 24UR: (Lažne) obtožbe
    03:09
    Iz 24UR: (Lažne) obtožbe
  • Iz SVETA: Novinarska konferenca po pobegu
    03:00
    Iz SVETA: Novinarska konferenca po pobegu
  • Iz SVETA: Pogovor s Frančiškom Verkom o stanju v zaporih
    04:16
    Iz SVETA: Pogovor s Frančiškom Verkom o stanju v zaporih
  • Direktor koprskih zaporov Valentinčič na tiskovni konferenci
    01:38
    Direktor koprskih zaporov Valentinčič na tiskovni konferenci
  • Direktor koprskih zaporov Valentinčič na tiskovni konferenci
    03:01
    Direktor koprskih zaporov Valentinčič na tiskovni konferenci
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj je pokazal nadzor?
    09:52
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj je pokazal nadzor?

Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper Dušan Valentinčič priznava objektivno odgovornost, zato se bo, namesto, da bi odstopil, upokojil. Dodal je, da je vesel, da je končno prišel do besede, a da je generalni direktor določil pisno komuniciranje, ki ga je sam spoštoval, čeprav se z njim ni strinjal.

Dušan Valentinčič
Dušan Valentinčič FOTO: POP TV

Njegov odstop so sicer zahtevali koprski pravosodni policisti, ki so pred dnevi v odprtem pismu opozorili na gluha ušesa vodstva glede nepravilnosti v zaporu in na hudo kadrovsko stisko.

'Videonadzorni sistem ni optimiziran - alarmni sistem ni povezan s kamerami'

Direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je pojasnil, da je takoj po dogodku ustanovil komisijo zaposlenih na uradu, med katerimi je bil tudi direktor zavoda na Dobu. Zagotovil je, da ni ničesar, kar bi želeli prikriti ali zamolčati.

Predsednica interne komisije Janja Pahor Mohorič je najprej opisala okoliščine dogodka. "Preverili smo vse okoliščine. Tudi klic enega od pobeglih pripornikov direktorju zavoda. Preverili smo pisno dokumentacijo zavoda, uradne zaznamke pravosodnih policistov, opravili razgovore z vodstvom in zaposlenimi na zavodu, ogledali smo si posnetke nadzornih kamer ter opravili ogled na kraju dogodka," pojasnjuje.  

Janja Pahor Mohorič
Janja Pahor Mohorič FOTO: POP TV

"Pripornika sta se dalj časa skrbno pripravljala na pobeg, k temu, da je pobeg uspel pa je pripomoglo več okoliščin. Sistem videonadzora omogoča, da se za večino kamer v zavodu vklopi detekcija gibanja, ki pomeni, da se v trenutku gibanja sproži snemanje. V gibanju se kamera prikaže na ločenem monitorju, ki ga spremlja policist v operativnem centru," pojasnjuje predsednica komisije.

"Pobeg in gibanje pripornikov sta zaznali dve kameri v zaporu. Videonadzorni sistem ni optimiziran, ker alarmni sistem ni povezan s kamerami. Policist 12 ur spremlja zelo veliko število kamer, zato je težko zagotoviti, da je celoten čas osredotočen na dogajanje," dodaja Pahor Mohoričeva.

Pahor Mohorič: Ni se izvajal ustrezen nadzor rešetk, kot je predviden v načrtu zavoda

Druge pomembnejše ugotovitve komisije: "Ni se izvajal ustrezen nadzor rešetk, kot je predviden v načrtu zavoda, kar je omogočilo, da sta dlje časa žagala rešetke. Ne moremo oceniti koliko časa, a glede na trdoto materiala predvidevamo, da je to trajalo dlje časa. Ocenjujemo, da kvaliteta jekla dejansko odgovarja zahtevam. Smo pa odredili analizo materiala."

Pravosodni policisti zahtevajo takojšnjo preiskavo in odstavitev direktorja Valentinčiča, saj je iz ZPKZ KP naredil luksuzen hotel in pravosodne policiste spremenil v služabnike zaprtih oseb.
Pravosodni policisti zahtevajo takojšnjo preiskavo in odstavitev direktorja Valentinčiča, saj je iz ZPKZ KP naredil luksuzen hotel in pravosodne policiste spremenil v služabnike zaprtih oseb. FOTO: POP TV

"Splošne ugotovitve: pravosodni policisti nočne izmene v pobegu, ki so bili zadolženi za nadzor, niso opravljali vseh nalog v skladu načrta, niso opravili predvidenih kontrol, nadzori pa so bili nestrokovni in pomanjkljivi," nadaljuje Pahor Mohoričeva.

Na pomanjkljiv nadzor kaže tudi dejstvo, da sta dalj časa skrivala žago in jo uporabila. "Dopuščala se je praksa, da imajo zaprte osebe na okenskih rešetkah obešena oblačila in brisače. Tudi pripornika sta imela brisačo, ki je onemogočala pregled rešetk od zunaj," pojasnjuje predsednica komisije.

'Objektivno odgovoren je direktor, subjektivno pa nekateri pravosodni policisti'

Komisija je ugotovila še, da so bili pobeglima v pomoč tudi kontejnerji, ki jih je bilo mogoče premikati in vzmetnice, ki so bile dalj časa ob teh kontejnerjih. "Vzmetnice niso bile ključne, ker niso mogli vedeti, kdaj bodo odstanjene, so pa pobeg olajšale," pravi Janja Pahor Mohorič.

Oba pobegla pripornika sta bila označena kot begosumna ne pa tudi kot nevarna. V času njunega bivanja so zabeležile en incident verbalnega napada na pravosodnega policista, ki pa ni predlagal nobenega ukrepa zoper pripornika. Nihče ni pregledal prostora pripornikov.

"Splezal sem na zabojnike in nato cimru na hrbet in zid. S pomočjo vzmetnic, ki so ležale povsod, sem pokril bodečo žico in splezal čez," pravi Mitrović.
"Splezal sem na zabojnike in nato cimru na hrbet in zid. S pomočjo vzmetnic, ki so ležale povsod, sem pokril bodečo žico in splezal čez," pravi Mitrović. FOTO: POP TV

Ni mogoče izključiti možnosti, da so pri pobegu sodelovale druge osebe, ki so čez zid pripornikoma metali žage in tudi pripornik, ki je bil s pobeglima skupaj v prostoru. Policija je zoper njega že vložila ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja pomoči pri pobegu.

Komisija je zaključila, da je za pobeg objektivno odgovoren direktor zavoda, subjektivno pa nekateri pravosodni policisti in njihovi neposredno nadrejeni, pobeg pa ni bil posledica pomanjkanja pravosodnih policistov, saj je bilo v noči pobega število policistov v skladu z načrtom varovanja.

Valentinčič: Tukaj se ne odstopa, ker sem uradnik

Vsi smo bili presenečeni, ko smo izvedeli za pobeg pravi direktor koprskih zaporov: "Če bi mene vprašali, kako se je zgodil pobeg, bi naštel vse druge načine kot tega, ki se je zgodil. Je pa to neke vrste velika klofuta in tudi streznitev za vse zaposlene."

Na vprašanje, ali se mu zdi primerno, da se umakne v pokoj in ali bo tudi odstopil, odgovarja: "Tukaj se ne odstopa, ker sem uradnik. Kakorkoli se preneha z delom je isto."

Nesporno je, da ugotovitve komisije držijo, nadaljuje. "Razlogi so številni: sistemske pomanjkljivosti varovanja in pomanjkljiv nadzor pravosodnih policistov. Treba bo prevzeti odgovornost, zavedam se objektivne odgovornosti, zato sem se odločil, da se upokojim. Pogoje sem imel že lani, rok upokojitve pa bom skrajšal zaradi tega dogodka. Ne samo zaradi objektivne odgovornosti, ampak tudi zaradi tega, da ne bom del pokvarjenih iger, ki spremljajo ta dogodek," pojasnjuje Valentinčič.

Pripornika Dragan Milosavljević in Damjan Mitrović, ki sta bila v priporu od 26. avgusta oziroma 12. septembra lani, sta iz koprskega zapora pobegnila 29. decembra ponoči.
Pripornika Dragan Milosavljević in Damjan Mitrović, ki sta bila v priporu od 26. avgusta oziroma 12. septembra lani, sta iz koprskega zapora pobegnila 29. decembra ponoči. FOTO: PU Koper

"Zavod dobro dela in bo še naprej dobro delal. Ne pomeni, da so pravosodni policisti lenuhi, malomarni. Večina je dobrih delavcev, so pa v težkem položaju, ker jih je že dolgo premalo," se je Valentinčič najprej zavzel za svoje podrejene, nato pa dodal, da direktor, ki je bil na dopustu ne more prevzeti subjektivne odgovornosti namesto policistov, ki so bili v službi v času pobega. Za slabše stanje v zaporu je okrivil tudi povečano število pripornikov, predvsem ilegalnih migrantov, ki da prihajajo zanemarjeni in z drugačnimi kulturnimi navadami.

Pravi, da so nekateri, izpostavil je predvsem vodjo sindikata Frančiška Verka, pobeg izkoristili za obračun z njim, generalnim direktorjem in z obstoječim konceptom pripora in zapora. "Frančišek Verk – predsednik sindikata – naš bivši sodelavec, je z mano v dolgoletnem boju. Skuša škodovati. To ni samo moja zgodba," se brani prvi mož zapora v Kopru. Dejal je, da je bilo v zadnjem času izrečenih veliko laži. Zanika tudi, da je preprečil predlagan nadzor v sobi.

Podržaj: Z ministrico sva opravila izčrpen pogovor

"Z ministrico sva opravila izčrpen pogovor. Dogovor je, da se v torek dobimo v Kopru na obisku zapora, kjer se bomo na sami lokaciji seznanili z okoliščinami," pojasnjuje direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. 

"Pristopili smo k intenziviranju vseh postopkov in kontrol po vseh lokacijah. To je normalna reakcija na takšen dogodek. Ponovno bomo preverili vsa navodila, napotke in usmeritve, predvsem v izogib kakršnim koli nadaljnim očitkom zaposlenih, da nimajo navodil in usmeritev, ki jih sicer zavračam," nadaljuje.

Jože Podržaj
Jože Podržaj FOTO: POP TV

Lotil se je predvsem zaposlenih, ki so opravljali nadzor v času pobega. Trdi, da so izjave, da so bili samo štirje za 150 zaprtih, nerealne: "Teh 150 je bilo zaklenjenih v svojih sobah z rešetkami."

"Štirje zaposleni očitno ne preverjajo zaprtih, debeli dve uri je minilo popolnoma brez nadzora. In ta rutina in slabo delo se ne more prodajati kot razlog za to, da se je nekaj zgodilo. Če bi samo nekdo v teh dolgih dneh in nočeh, pa ne vem, če je to bilo 52 dni ali ne, naredil nekaj od tega, kar je jasno določeno, en postopek, ki ne bi bil rutinski, ampak bi bil po kmečki pameti, se to ne bi zgodilo," trdi Podržaj.

Ta pobeg se je po znani maniri zlorablja za druge namene in potrebe, še dodaja in s prstom kaže na sindikat. "Ne gre za Podržaja, Valentinčiča ali ne vem koga. Gre za to, da del zaposlenih skuša pod krinko sindikata in borbe za zaposlene, skuša opravičiti svoje slabo delo. To je zaščita slabih delavcev, ki škodijo tudi dobrim delavcem," je kritičen Podržaj.

Pojasnil pa je, da so predvidili, da bi za ureditev razmer v slovenskih zaporih potrebovali 138 novih pravosodnih policistov in 29 strokovnih delavcev. 

Po oceni Verka vodstvo URSIKS le išče dežurnega krivca

Sindikalist Frančišek Verk je zavrnil očitke vodstva Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, češ da skuša zaščititi slabo delo v zaporih. Vzrok za pobeg iz koprskega zapora vidi v napaki v sistemu in prvenstveno tudi v napaki vodstva zapora. 

Koprskega zapora sam že leto dni ni obiskal, saj da je ugotovil, da se z direktorjem Valentinčičem sindikat ni mogel dogovoriti o izboljšanju razmer. To je po mnenju sindikalista pri sebi vedel tudi Podržaj, a je zadevo pustil pri miru. "Zdaj pač išče dežurnega krivca," je ocenil sindikalist.

Na vprašanje, ali ima informacijo o tem, da paznika naj ne bi opravila svoje naloge, je Verk odvrnil, da tako sicer navaja poročilo in da tako trdi generalni direktor uprave, a sam tega ne more trditi.

Spomnil pa je, da je pobegli sam pojasnil, da je rešetke žagal več kot dva meseca. "To pomeni, da nihče dva meseca teh rešetk ni od blizu pogledal," je poudaril Verk. Po njegovi oceni gre najverjetneje za napako v sistemu, prvenstveno pa najverjetneje tudi za napako koprskega zapora. Za več medijev je Verk tako poudaril, da ne razume poskusa vodstva zapora in uprave zvaliti krivdo na nekatere kolege.

Pravosodni policisti: Razmere v zaporu so katastrofalne

Varnostnik ob vhodu je njun pobeg po vsej verjetnosti prespal, trdi Mitrović.
Varnostnik ob vhodu je njun pobeg po vsej verjetnosti prespal, trdi Mitrović. FOTO: POP TV

Pred kamere naše televizije je po dogodku stopil pravosodni policist, ki je bil na dan pobega v službi. Opozarja, da je soba zapornikov ponoči tako rekoč nedotakljiva, takšna so navodila, je jasen sogovornik: "Razmere v zaporu so katastrofalne, posluha vodstva ni, svojega dela ne moremo opraviti, kot je treba."

V odprtem pismu so se oglasili pravosodni policisti, zaposleni v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper. "Opozarjali smo na številne napake, a nas nihče ni poslušal," pravijo in želijo, da vlada direktorja Valentinčiča nemudoma odstavi. 

Mitrović iz Italije: Za pobeg je kriv slovenski sistem obravnavanja zapornikov

Pripornika Dragan Milosavljević in Damjan Mitrović, ki sta bila v priporu od 26. avgusta oziroma 12. septembra lani, sta iz koprskega zapora pobegnila 29. decembra ponoči tako, da sta prežagala rešetke na oknu in se z vrvjo iz rjuh spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti, vrvi in starih vzmetnic povzpela prek rezilne žice. Da ju ni več v zaporu, so ugotovili ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka. Varnostnik ob vhodu je njun pobeg po vsej verjetnosti prespal, trdi Mitrović.

S svobode v Italiji, kjer se naj bi že prijavil policiji,je Mitrović, eden od pobeglih pripornikov, z nasmehom za našo televizijo povedal, da pa res ni težko pobegniti iz koprskega zapora. "Verjetno obstaja vsaj sedem ali osem načinov, kako pobegniti iz tega zapora," je dejal in poudaril, da so lahko jetniki v zapor prejeli, kar so želeli. 

Bosanski mediji so tudi poročali, da bi naj ubežnika sodelovala pri umoru v Sarajevu, a je te informacije Interpol zanikal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
13. 01. 2019 14.50
+2
Jože Podržaj mi je všeč. Strokoven in zaupanja vreden upravnik.
periot22
12. 01. 2019 19.21
+1
Ja dobro da sta ta dva pobegnila iz zapora če ne na 24ur ne bi imeli vsak dan kaj poročati!
x-name x-priimek
12. 01. 2019 16.39
+7
V ZAPORU LAHKO: ZAKLJUČIŠ OSNOVNO ŠOLO, SREDNJO ŠOLO, NAREDIŠ IZPIT ZA VILIČARJA, SODELUJE V RAZNIH PROJEKTIH ZUNAJ ZAPORA, HODIŠ NA DNEVNE IZHODE,KORISTIŠ DOPUST ZUNAJ ZAVODA(ZAPORA)
Jože Uršnik
12. 01. 2019 12.16
+6
Najbolš, da okrivijo čistilko je najmanj plačana.....
mallonge
12. 01. 2019 11.49
+4
Nič ne deluje, nič se ne dela. Vodstvo ni krivo!
mallonge
12. 01. 2019 11.50
+14
v vodstvu pa je verjetno zaposlenih več kot v operativi, tako kot v vojski in javni upravi celi.
korcula1
12. 01. 2019 10.40
+6
vse je to igra
junij66
12. 01. 2019 10.36
+9
To kar se je zgodilo v kp.zaporu to je pobeg dveh barab oz.kriminalcev je fantastično. Boljše ne bi moralo biti. S tem se je samo pokazalo kakšen sistem je v naši državi na vseh ravneh in kako je gnil . Tako je tudi v zdravstvu,šolstvu,policiji,vojski,javni upravi,v bankah,v javnih naročilih,v sodstvu posebej... Skratka v vseh porah naše družbe se je ta gnil sistem zagrizel v vse njene kotičke. Problem je v tem da ni nobene odgovornosti,vsi nekaj prelagajo drug na drugega,nobeden ni bil nič seznanjen,nihče nič ni videl niti slišal. Zato dir.Valentinčič reče kar tako jaz grem v pokoj bi lahko źe lani torej kaj mi morate. Nič. Torej vsi so vedeli da se ne dela prav,da ne štimajo stvari kot bi morale ampak nobeden nič ni ukrepal. Dokler se kaj ne zgodi in zgodil se je pobeg. K sreči brez kakšne ugrabitve ali žrtev. Moram pa čestitat tistemu barabi v italijo da se je javil v medije in povedal kaj se je dogajalo zadnje 2,3mesece in kako sta zbežala. Našim pa se niti ni sanjalo kaj se je dogajalo v zaporu. Ali pa so vedeli in so za nalašč pustili da zadeve tečejo naprej ,ker tako in tako nobeden nič ne ukrepa in ne odgovarja.
Kozorog123
12. 01. 2019 10.12
+10
Tale Valentinčič že ve... zakaj je naredil zapor na tako visokem nivoju... prav tako, kot nekateri tajkunčki, ki so ga gradili...
Mungos2
12. 01. 2019 10.05
+13
Lopovom vzeti 72 hladilnikov in pripeti železne kugle okoli noge. Podržaj in Valentinčič naj pa z zobno ščetko čistita celice !! Sicer pa, kako bo odplačal Valentinčič odgovornost, za katero je itak prejemal plačo ????
DirtySanchez
12. 01. 2019 09.51
+14
predsednik vlade je rekel za zadnjič rekel, da pričakuje poročilo ministrice, po mojem bodo to poročilo bodo sestavili točno ti ljudje ki so imeli včeraj novinarsko konferenco in ti ki sedaj po lastnih podrejenih paznikih. Poročilo bo verjetno takšno, da so za vse krivi pazniki in da je v naših zaporih vse v najlepšem redu, edino da bi lahko dali kriminalcem še več pravic in luksuza kot ga imajo sedaj. Sem navaden kmet, ki ne znam delat druga kot z zemljo in živalmi, nekaj pa vem in nekaj velja že od nekdaj, če v državi policija, vojska in zapori niso zadovoljni se državi zelo slabi piše.
Simoni?
12. 01. 2019 09.44
+16
Večja štala v Koprskih zaporih je bila le takrat, ko je zaradi okvare, v teh hotelih zmanjkalo tople vode za poldrugo uro....
Simoni?
12. 01. 2019 09.42
+10
Ma, ministrica Fraćićeva bo vse to "poštimala"....
dalmacia
12. 01. 2019 09.12
+18
kriv je poveljnik , ta dva pa sta iz juge že šefa , pa kar naprej napredujeta, pa saj ne more bit negdo iz socializma po 30 leteh še kar šef !!??
wolfterier
12. 01. 2019 09.32
+15
Podržal je Valentinčiču podržal štango. Oba v penzijo,še prej pa kazen za zlorabo davkoplačevalskega denarja. Na Dobu imajo odprt oddelek zapora.Lopovi se sprehajajo okrog po gostilnah ! Če si v zaporu,je logično,da si zaprt.če si zaprt,je logično,da ne moreš ven ! Zaporniki bi morali delati za hrano in bivanje v hotelih ! Takšna praksa se mora nehati,zapor je kazen,ne pa dopust in dodatno izobraževanje za kriminal !!!
Vostro
12. 01. 2019 09.05
+1
Če bi se obhodi delali na 15 min. do tega verjetno nebi prišlo... in pa ležalo na mizah...
motorka57
12. 01. 2019 09.01
+17
....sicer pa je njegovo sprenevedanje neverodostojno in laži polno. Če bi bil minister tapravi gospodar v hiši,bi moral on narediti red.Žalostno pri vsem tem je,da nam morajo hišniki in čistilke delat red,medtem ko si Podržaj pripenja medalje in priznanja !!!!
zmago56
12. 01. 2019 08.20
+21
Ta novi upokojenec pa lahko zdaj za novega varuha človekovih pravic kandidira.
Uporabnik458403
12. 01. 2019 08.18
+10
Dejstvo je tudi, da so koprskega pravosodnega policista ponoci ujeli, da si je prinesel svoj prenosni racunalnik in igral igrice........... Torej sta pobegla tocno vedela v kateri smeni se igrajo igrice in s cim se ukvarjajo pravosodni policisti
jg57
12. 01. 2019 09.06
+20
Direktor je samo potrdil svoj nered, da ne obvladuje nič. To za javnost noben pameten direktor nebi povedal saj je s prstom pokazal predvsam na svojo štalo. Ampak je prebutast, da bi mu to potegnilo.
Uporabnik458403
12. 01. 2019 11.15
-6
Jg57....ti dajem prav......ampak pravosodni policisti tudi marsikaj izkoriscajo in izsiljujejo, ker odzadik nimajo konkurence ali menjave......nisem siguren, kdo izvoli vodje, mislim pa, da tudi pazniki dajo svoj glas, zato prihaja do 2 polov med njimi..... Eni vse lezerno, druge nasprotne pa se malo zaj....pa se jim dajejo najtezje naloge......... Po mojem ni vse vredik
?AKAL
12. 01. 2019 07.59
+29
Podržaj naj laže je kazati na tiste ki delajo da so krivi kot sledim nisi bil ti še nikoli za no beno napako kriv po tem kaj se dogaja po zaporih bi moral ti biti že davno odpuščen ne pa da se sedaj ko ti uhajajo zaporniki kitiš in delaš pametnega
marmilan
12. 01. 2019 07.45
+24
Tega podržaja bi morali že zdavnaj zamenjati. Saj zgleda, da je že inventar tam. Naj se spravi že tudi on v penzion. Oa kakšni varuhi človekovih pravic v arestu. Lepo vas prosim, kdo pride tja, se človekove pravice končajo.
robi1971
12. 01. 2019 07.29
+20
Iz dobro obveščenih virov: Krivda za pobeg je izključno na strani delavca v jeklarni, kjer so izdelali rešetke.
motorka57
12. 01. 2019 08.46
+14
...in čistilka,ker je pozabila zapret okno !