Črna kronika

Policija: Motiv je bila objestnost posameznikov, ki ne vedo, kaj bi sami s seboj

Šibenik, 27. 01. 2013 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"To je bila nora ideja posameznikov, ki zaradi lagodnega življenja, ki jim je nudeno, ne vedo, kaj bi sami s seboj," so o šestih osumljencih, povezanih z eksplozijo na Trgu bana Jelačića v Zagrebu, povedali policisti. Eksploziv jim je prodal oče enega od njih, ki jih je tudi naučil, kako ga uporabiti.

Hrvaški policisti so na podlagi posnetkov nadzornih kamer prišli do šestih osumljencev, povezanih z zadnjo od treh eksplozij, ki je prejšnji teden odjeknila na Trgu bana Jelačića v Zagrebu.

Dva so prijeli v Zagrebu, enega na meji z BiH, ko se je vračal z neke poroke, tri pa v Šibeniku. Izpraševali so jih pozno v noč, danes pa se bodo v spremstvu svojih odvetnikov srečali s tožilcem. Ta ima potem 24 ur časa, da se odloči, kakšno kazen bo zahteval pred sodnikom.

Eksplozija v Zagrebu - 2
Eksplozija v Zagrebu - 2 FOTO: Reuters

Policija: Motiv je bila zgolj objestnost

"Javnost so v zadnjih 14 dneh vznemirile tri eksplozije. Pri tretji je šlo za dejanje oseb, ki si želijo pozornosti. Na dan eksplozije smo policisti oblikovali strokovno skupino z jasnim ciljem – storilce moramo najti v 24 urah," je na tiskovni konferenci, ki so jo sklicali le v ta namen, povedal načelnik zagrebške PU Goran Burušić. "Čeprav se je morda zdelo, da policija tava v temi, smo že v sredo imeli dovolj dokazov za prijetje osumljencev."

Načelnik sektorja kriminalistične policije Danijel Žugel je potrdil, da je preiskava končana. "Sumimo, da so se osebe, rojene leta 1984, 1982, 1985, 1982 in 1984, decembra lani v Vodicah dogovorile, da bodo na zagrebškem trgu aktivirale eksplozivno napravo. Od očeta enega od njih so kupili eksploziv – šlo je za tri kose visokobrizantnega vojaškega razstreliva, za katero jim je pokazal, kako ga sestavijo in aktivirajo – nato pa so uresničili svojo namero," je dejal.

Motiv za dejanja je po trditvah policije objestnost. "To je bila nora ideja posameznikov, ki zaradi lagodnega življenja, ki jim je nudeno, ne vedo, kaj bi sami s seboj," je še dejal Burušić. "Potem ko so kupili eksploziv, so vse od decembra preizkušali svojo namero."

Šesterica je osumljena kaznivega dejanja ogrožanja življenj in premoženja, kaznivega dejanja napeljevanja k izvajanju kaznivih dejanj, nezakonitega pridobivanja, posesti in kopičenja orožja in eksploziva ter pomoči pri izvedbi kaznivega dejanja ogrožanja življenja in premoženja. Grozi jim do pet let zaporne kazni.

Fantje iz uglednih družin

Vsi fantje so prijatelji in tudi člani navijaške skupine Torcida. Kot poročajo hrvaški mediji, gre za otroke iz uglednih družin. Mediji in javnost so jih v preteklosti poimenovali "hrvaška zlata mladina". Eden od njih naj bi bil tako študent zgodovine tik pred diplomo na zagrebški univerzi in član podmladka stranke HDZ. Njegov prijatelj naj bi bil brat gasilca, ki je pred leti umrl v tragediji na Kornatih, tretji fant pa je sin znanega gradbinca iz Šibenika Anteja Duvnjaka.

"Fantje so nekaj proslavljali, nekaj popili, od novega leta pa jim je ostalo tudi nekaj pirotehnike, ki so jo morali nekje porabiti," je za Dnevnik.hr povedal Duvnjak in dodal, da takšnega početja ne odobrava, a najpomembneje je, pravi, da je policija potrdila, da incident ni povezan z zadnjima eksplozijama v Zagrebu.

Duvnjak je povedal še, da na glavnem zagrebškem trgu ni šlo za eksplozijo bombe, ampak zgolj za pirotehniko. Vodičani se zdaj sprašujejo, zakaj toliko razburjenja zaradi neke "petarde". "To so vsi dobri fantje. Poznam jih, prihajajo iz dobrih družin. Hoteli so se le malo pošaliti," je povedal sosed Ivan Roca.

Eksplozija v Zagrebu - 5
Eksplozija v Zagrebu - 5 FOTO: Reuters

Strokovnjaki: Imitatorji, ki so hoteli po Zagrebu širiti strah

Strokovnjak za varnost Zoran Grgić, ki je že takoj po eksploziji dejal, da za njo stojijo mladi fantje, je za Večernji list komentiral razplet dogodkov. "Za dejanjem stojijo mladi fantje, ki so želeli poslati neko sporočilo. Eksplozijo je povzročila kemijska reakcija, ki na prostem daje lepe vizualne učinke, se redno uporablja v filmski industriji in ima močan zvočni učinek. Materiale za sestavo take naprave lahko danes najdete v vsakem gospodinjstvu. Vstavili so jo v steklenico, katere delci so se po eksploziji razleteli naokoli. Če bi oseba, ki jo je postavila, stala v bližini, bi bila zagotovo poškodovana," je povedal.

O profilu storilcev se z njim strinja tudi upokojeni general Mate Laušić. "To so posnemovalci, imitatorji, ki so po prvih dveh eksplozijah hoteli vzdrževati strah v Zagrebu," je dejal.

Kot je znano, je eksplozija na Trgu bana Jelačića odjeknila prejšnjo sredo okoli 2.25, in sicer pri spomeniku. V incidentu ni bil nihče poškodovan, nastala je le gmotna škoda na eni od plošč, s katerimi je trg tlakovan, počilo pa je tudi steklo na bližnji stavbi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aojz
27. 01. 2013 15.19
+4
Ali imajo sosedi tudi Čeferina?
Kritik19
27. 01. 2013 12.54
+13
Naj se pridejo v naš parlament igrat, saj tam ne bo škode.
strel?ek
27. 01. 2013 12.35
+9
"dobri fantje",zlobni i grdi,iz dobrih družin,oni si lahko špogajo,za kaj niso to počeli pred svojim bogatim domovi?
tony_abcde@yahoo.com
27. 01. 2013 12.05
+13
"Poznam jih. Vsi so dobri fantje iz dobrih družin. Hoteli so se le malo pošaliti," Kaj bi šele bilo, če se nebi šalili? Mislim, da se je v tej zgodbi samo ta znanec šalil.
bobcat 442
27. 01. 2013 11.59
+9
DOBRI FANTJE, DOBRI...
suckers
27. 01. 2013 11.32
+24
sedaj naj se tožilka malo pošali in jih za šalo v arest spravi
devlon
27. 01. 2013 11.28
+12
Kolk je neumnih brezdelnezev po svetu
Brabus
27. 01. 2013 11.06
+23
Pa menda ja ne bodo obsodili bogatih fantov uglednih družin? So pozabili, da so taki največji psihopati , ker hodijo v življenju, kot bi ga sami imeli, pa take, no.
.::.
27. 01. 2013 11.05
+8
ja in kaj zdaj, če so pa študenti in vsi iz uglednih družin, pa ne morejo biti eni navadni, primitivni fuzbalski huligani? fuzbal je že od nekdaj poneumljal otroke, zgleda, da poneumlja tudi odrasle.
smesni_ste
27. 01. 2013 12.02
+1
hehe in to govori človek ki je celo življenje preživel na računalniku. vsaj vejo nekaj o življenju, za razliko od tebe.
Samonthan Barakudaas
27. 01. 2013 09.53
+18
Ja če so pa iz dobrih družin je pa najbolj da se na vse pozabi. Itak so se samo malo pošalili. Naj te dobre družino nekaj malega plačajo in vse bo pozabljeno. Itak bodo kmalu začeli delati in kateri delodajalec noče imeti zaposlenega bombaša.