FOTO: Telekom naj bi oškodovali za 25 milijonov evrov

Po Sloveniji so izvedli 23 hišnih preiskav zaradi suma gospodarskega kriminala. Pod drobnogledom naj bi bila nekdanja uprava Telekoma, pri domnevnih kaznivih dejanjih pa naj bi nastala gospodarska škoda v višini najmanj 25 milijonov evrov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (9)

  • Telekom - 2
  • Policija
  • Stojan Zdolšek
  • Telekom - 1
  • Preiskava na Telekomu Slovenije - 4
  • Telekom
  • Telekom Slovenije - 5
  • Preiskave Telekom Slovenije
  • Preiskave Telekom Slovenije

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so na podlagi odredb okrožnega sodišča opravili več hišnih preiskav na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper, Celje in Kranj zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala.

Pri hišnih preiskavah je sodelovalo 45 preiskovalcev NPU, 17 kriminalistov sektorjev kriminalistične policije policijskih uprav Ljubljana, Celje in Kranj, šest kriminalistov Centra za računalniške preiskave Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave in policijskih uprav Koper, Ljubljana in Celje ter 29 policistov policijskih uprav Ljubljana in Kranj.

Pridržali sedem ljudi

Preiskave Telekom Slovenije

Pridržane so zaslišali na policijski postaji Moste. (Foto: Miro Majcen)

Kot so sporočili s policije je skupaj potekalo 23 hišnih preiskav. Zasegli so več listinske dokumentacije in različne nosilce elektronskih podatkov, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Do zaključka hišnih preiskav so pridržali sedem osumljencev, sicer pa v predkazenskem postopku obravnavajo devet osumljencev.

Kot dodajajo, bodo preiskovalci NPU zoper vseh devet osumljencev podali kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Za obe kaznivi dejanji je predpisana kazen zapora do osem let.

Današnje aktivnosti so sicer del obširnih kriminalističnih preiskav kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala v povezavi z izčrpavanjem podjetja. Postopek pa je sad sodelovanja med AUKN, KPK in NPU.

Pod drobnogledom naj bi bila tudi Dremelj in Mitič

Bojan Dremelj - 5

Bojan Dremelj (Foto: POP TV)

Preiskovalci so se že zgodaj zjutraj ustavili na Telekomu Slovenije. Preiskovali pa naj bi tudi v Dolu pri Ljubljani, Škofji Loki in Kamniku, kjer živi nekdanji direktor Telekoma Bojan Dremelj. Po neuradnih informacijah naj bi preiskovali ravno Dremlja in nekdanjega člana uprave Dušana Mitiča.

Po naših informacijah so bili med pridržanimi, ki naj bi izčrpavali podjetje, nekdanji prvi mož Telekoma Bojan Dremelj, ter še dva člana Dušan Mitič in Filip Ogris Martič, pa bivši predsednik uprave Factor banke Boris Pesjak in njegov takratni pomočnik, zdaj šef Factor banke, Ciril Dragonja, ki je sodelovala v Telekomovih poslih na Kosovu. Prostost pa naj bi policija odvzela še Aleksandu Sašu Štrausu in Zvonetu Jagodicu zaradi sporne prodaje družbe najdi.si Telekomu.

Preiskovalce naj bi zanimali predvsem trije posli

Kot so poročali v oddaji 24UR, naj bi kriminalisti zbirali podatke predvsem o treh Telekomovih poslih: preprodaji 15-odstotnega deleža kosovskega operaterja Ipko, nakupu spletnega iskalnika Najdi.si in nakupu makedonskega internetnega ponudnika On.net.

Da so ti posli sporni, sta že lani opozorili tako revizijska hiša Deloitte kot protikorupcijska komisija, Telekom pa je proti svojim nekdanjim šefom vložil odškodninske tožbe, težke kar 58 milijonov evrov.

Največje oškodovanje so kriminalisti odkrili pri preprodaji manjšinskega deleža kosovskega telekomunikacijskega operaterja Ipko. Telekom je leta 2007 Factor banki prodal 15 odstotkov delnic za 5,3 milijona evrov, že dve leti kasneje pa je isti paket odkupil za kar 17,8 milijona. Ker pa je Factor banka v tem času financirala Kosovca Ekrema Lluko, kriminalisti sumijo, da je bil v ozadju drugi dogovor. Prav Lluka je bil skupaj s Factor banko namreč leta 2006 Telekomov največji konkurent za pridobitev licence za drugega mobilnega operaterja na Kosovu. In ker je od tekme nenadoma odstopil, je policija prepričana, da je bila ta 12,5-milijonska razlika med nakupno in prodajno ceno v resnici nagrada za umik.

V primeru nakupa podjetja Najdi.si, za katerega je Telekom v dveh fazah plačal skoraj 11 milijonov evrov, se pristojnim zdi najbolj sporno hitro naraščanje obveznosti Najdi.si do nekdanjih lastnikov, družbe Noviforum. Leta 2007, ko je Telekom kupil 75 odstotkov Najdi.si, so dolgovi Najdi.si znašali 1,4 milijona, dve leti kasneje, ko je bil posel zaključen, pa že 3,2 milijona. V zgolj dveh letih so tako obveznosti do družbe Noviforum, za katere je bil porok Telekom, zrasle za 1,8 milijona evrov.

V tretjem primeru pa gre za nakup makedonskega internetnega ponudnika On.net. Leta 2006 je Telekom za 76 odstotkov On.neta plačal 4,7 milijona evrov, še milijon pa je dal za dokapitalizacijo. Leta 2010 so odkupili še zadnji kos od manjšinskega delničarja Predraga Čemerikića in zanj odšteli kar 5 milijonov, čeprav je bilo pred tem menda že dogovornjeno, da več kot 2,5 milijona ne bodo dali.

Ne glede na očitke Dremelj sicer vztraja, da Telekomu Slovenije ni povzročil nobene škode. Drugačnega mnenja so preiskovalci, ki menijo, da je njegova uprava družbo oškodovala za 25 milijonov evrov.

 


Pošlji fotografijo ali video

Polja označena z zvezdico so obvezna.

Opis fotografije ali videa:

Pripneš lahko do 10 datotek

S klikom na gumb "Pošlji" se strinjaš s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 780
 
olyca 29.03.2013 14:33:32
SDS prsti, mrtveci padajo iz omar
Več komentarjev