Črna kronika

Žrtev pedofilskega duhovnika upravičena do 80.000 evrov odškodnine

Maribor, 09. 03. 2013 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi spolne zlorabe otrok, ki naj bi jo zakrivil pokojni župnik Karl Jošt, bo morala Katoliška cerkev eni izmed njegovih žrtev plačati 80.000 evrov odškodnine. Mariborsko okrožno sodišče je v drugo še za 30.000 evrov zvišalo višino odškodnine.

Duhovnik Karl Jošt je umrl med potekom kazenskega postopka.
Duhovnik Karl Jošt je umrl med potekom kazenskega postopka. FOTO: POP TV

Na mariborskem okrožnem sodišču je sodnica Dita Mlakar tudi v drugo presodila, da je Katoliška cerkev odgovorna za ravnanje svojega zdaj že pokojnega župnika Karla Jošta, ki so mu sodili zaradi očitkov o spolni zlorabi otrok. Potem ko je višje sodišče junija lani prvostopenjsko sodbo za 50.000 evrov odškodnine razveljavilo in jo na nižjo stopnjo vrnilo z napotkom, da mora upoštevati oškodovankino pravico do sodnega varstva, je sodnica tokrat odmerila še višjo odškodnino. Joštova žrtev je po novi razsodbi upravičena do 80.000 evrov, pišeta Delo in Dnevnik.

Odškodnino bodo morale nerazdelno plačati vse tri tožene stranke: Nadškofija Maribor, Škofija Celje in Župnija Artiče, kjer je Jošt služboval, poroča Delo. Sodba mariborskega okrožnega sodišča sicer za zdaj še ni pravnomočna.

Zlorabe so se dogajale v prostorih župnišča in spovednice

Primer glede zlorab artiškega župnika odmeva že od leta 2006. Oktobra tistega leta se je namreč na okrožnem sodišču v Krškem začelo sojenje zoper župnika Jošta, kazenska ovadba pa ga je bremenila 16 spolnih napadov na deklice, ki so jih starši pošiljali k uram verouka. Zlorabe so se dogajale v prostorih župnišča, veroučne učilnice in spovednice.

Skoraj leto dni je bil Jošt v hišnem priporu, v začetku leta 2007 pa je umrl. Zaradi smrti se je ustavil tudi kazenski postopek zoper njega, odprto pa je ostalo vprašanje o morebitnih odškodninskih tožbah zoper Cerkev kot pravno osebo. S tožbo, ki jo je zdaj že odrasla oškodovanka – prvič zlorabljena leta 1990 – vložila prek pooblaščenca, je zahtevala 140.000 evrov.

Za duhovnikovo početje je odgovoren delodajalec

Za duhovnikovo početje je tako po prepričanju mariborskega okrožnega sodišča odgovorna Katoliška cerkev, župnik pa ves čas nastopa v vlogi župnika in ni mogoče ločiti njegovega delovnega in prostega časa. Kot navajajo časniki, je odločitev sodišča toliko bolj pomembna, ker je to prva tovrstna sodba pri nas, ki vzpostavlja objektivno odgovornost cerkvene institucije za spolne zlorabe duhovnikov.

Po pisanju Dnevnika bo odločitev mariborskega okrožnega sodišča zagotovo vplivala na nadaljnjo sodno prakso v podobnih primerih.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3