Dejstva

Absentizem v zdravstvu: ena medicinska sestra dela za dve, tudi za tri

Ljubljana, 11. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
219

V novomeški bolnišnici je v povprečju bolniško odsotnih 140 zaposlenih na dan, v ljubljanskem kliničnem centru 101 oz. 2194 na mesec, v murskosoboški pa 71 na dan. Če novomeškim bolniškim prištejemo še druge odsotnosti, manjka tretjina zaposlenih. Kako organizirajo delo? Veliko je nadomeščanj, nadur in preobremenjenosti. Na intenzivni enoti posledično medicinske sestre delajo za dve, tudi za tri. Kakšno je stanje v drugih bolnišnicah in zdravstvenih domovih?

V novomeški bolnišnici imajo 12-odstotni delež bolniških in porodniških odsotnosti. To pomeni, da v bolnišnici dnevno manjka 140 od skupno 1231 zaposlenih. Polovico zaposlenih predstavlja zdravstvena nega oz. medicinske sestre, gre pretežno za ženski kolektiv, pojasnjuje direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan. "Na eni strani imamo mlajšo populacijo, ki je veliko odsotna zaradi porodniških in nege otrok ter družinskih članov. Na drugi imamo starejše medicinske sestre, ki so obremenjene s kroničnimi boleznimi. Potem ostaja ta sredinski starostni del zaposlenih, na katerih je velika obremenitev. Zato je veliko nezadovoljstva, tudi preobremenjenosti, kar ponovno povzroča bolezni. Gre za začaran krog, ki predstavlja velik izziv, da zdravstvena dejavnost neprekinjeno teče 24 ur na dan." 

In kako to premagujejo? "Da prerazporejamo zaposlene po deloviščih, z nadurami, s povečanim obsegom dela, ko gre za daljše odsotnosti, sploh pri porodniških, pa z nadomestno zaposlitvijo." 

Namesto 8-urne izmene delamo 12-urno

Na intenzivnih enotah je delo že v osnovi težko organizirati in imajo primanjkljaj, pove Vesna Veselič, odgovorna medicinska sestra oddelka za intenzivno medicino v Bolnišnici Novo mesto. "Če v enem dnevu manjka veliko ljudi, se organiziramo tekom tega dneva, se pravi, se pogovorim s kadrom, ki je trenutno v izmenah. Namesto 8-urnega turnusa delamo 12-urnega. Obremenimo kader, ki je na voljo za delati." Obremenitev je visoka. "Če imamo primanjkljaj medicinskih sester na račun bolniških, pomeni, da mora ena delati za dve, tudi za tri."

 A pacienti kljub bolniški odsotnosti zdravstvenih delavcev niso prikrajšani za nič, zagotavlja Vesna Veselič. "Postopamo enako, kot bi drugače, ali smo v službi 8 ali 12 ur. Ali prideš iz popoldanske direktno v dopoldansko izmeno. Ampak medicinske sestre se trudimo in delamo enako, kot če smo samo 8 ur v službi."

S kritično bolnimi ne more delati čisto vsak, pove Vesna Veselič. "To so medicinske sestre, ki imajo dolgoletne izkušnje, posebne veščine, specialna znanja. Marsikdo v bolnišnici nam ne more pomagati, ko so bolniške odsotnosti, v prvi vrsti nadomeščamo sami sebe. Če pa res ne gre, pa prosimo tudi za pomoč."

Vzrok za odsotnosti tudi plače

Kot je pojasnila Kramar Zupanova, je vzrok za odsotnosti, da imajo pretežno ženski kolektiv, drug vzrok so tudi plače. "Najvišjo odsotnost beležimo na najnižje plačanih delovnih mestih. To so srednje medicinske sestre, negovalke, snažilke, perice, kuharice. To so delovna mesta z nizkimi plačami in v tem primeru tudi ni nobene motivacije za redno delo. Nadomestilo za bolniško je praktično enako kot tista redna plača." Zanimivo je, pravi Kramar Zupanova, da je pri zdravnikih odsotnost nižja, ker so plače in zanimivost samega dela višje. "Zagotovo je intelektualno visoko delo bolj stimulativno za delavca kot nižje po stimulaciji in plači. Plače v javnem sektorju so nesorazmerno nizke." 

Skupna odsotnost je 30-odstotna

A težav v novomeški bolnišnici ne predstavlja le bolniška odsotnost. Veliko odsotnosti imajo tudi zaradi dopustov in izobraževanj. Skupna odsotnost v bolnišnici je 30-odstotna, kar pomeni, da manjka skoraj 350 zaposlenih. "Absentizem v zdravstvu je res velik, zato je delo težko organizirati. Če bi se gospodarska družba soočala s takim absentizmom, si ne znam predstavljati, kako učinkovito bi lahko organizirali delo. Se javno govori, kako smo v javnem sektorju neučinkoviti v primerjavi z zasebnim, vendar je tukaj treba upoštevati, da gre za ženski kolektiv, za mlajše kolegice, na drugi strani za starejše, vse to pa povzroča velik absentizem," opozarja Kramar Zupanova. Zaradi visoke stopnje absentizma so zagotovo vse bolnišnice oz. zdravstveni zavodi manj učinkoviti in uspešni, kot bi bili sicer, je prepričana. 

Kakšno je stanje v drugih slovenskih bolnišnicah?

Stanje glede bolniške odsotnosti je po slovenskih bolnišnicah različno. V ljubljanskem kliničnem centru je lani v prvih desetih mesecih v povprečju manjkal 101 zaposleni na dan oz. 2194 na mesec ali 25,7 odstotka. Ena bolniška odsotnost pa je v povprečju trajala dobrih šest dni. Lani je bilo 640 zaposlenih odsotnih zaradi bolezni, v povprečju je bilo izgubljenih 14.580 dni. Glede na vse zaposlene zavzemajo boleznine sedem odstotkov vseh zaposlenih iz ur, med vsemi odsotnostmi pa 25 odstotkov. Največ boleznin je zaradi bolezni, sledi nega družinskega člana.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V mariborskem kliničnem centru je bilo lani od januarja do septembra na bolniški v povprečju 144 zaposlenih na mesec. Imajo pa v Mariboru eno najdaljših bolniških med zaposlenimi, ta traja skoraj šest let. Najdaljša boleznina je lani do novembra v ljubljanskem kliničnem centru trajala skupaj 218 dni, kar pomeni 22 dni na mesec na zaposlenega. Število zaposlenih s tako dolgo boleznino je bilo skupaj 39.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako kot v novomeški bolnišnici tudi v drugih slovenskih bolnišnicah predstavlja odsotnost zaposlenih velik problem pri razporejanju, preobremenitvah in nenazadnje tudi pri zadovoljstvu. Če gre za ambulantno dejavnost, prihaja v brežiški bolnišnici zaradi odsotnosti tudi do odpovedi že naročenih pacientov, pojasnjuje direktorica Anica Hribar. V Splošni bolnišnici Trbovlje so v zadnjih letih uvedli kroženje kadra med oddelki glede na fleksibilna pridobljena znanja. Največja težava pri dolgotrajnih bolniških odsotnostih pa je, pravijo, ker ne morejo nadomestiti manjkajočega delavca, saj se kandidati ne želijo zaposlovati za določen čas, čas trajanja bolniške pa ni opredeljen. Dolgotrajne bolniške povzročajo tudi določeno negotovost glede uspešnega rehabilitiranja zaposlenih in ponovnega vključevanja v delovne procese, poudarjajo v bolnišnici Murska Sobota. 

Ob pomanjkanju zdravstvenih delavcev

Bolniške odsotnosti ob že tako vsesplošnem pomanjkanju zdravstvenih delavcev predstavljajo še dodatno težavo pri organizaciji dela v bolnišnicah. Kramar Zupanova pove, da imajo srečo, ker je bolnišnica učna baza za bližnjo fakulteto za zdravstveno nego, zato imajo pri pridobivanju delavcev manj težav. Niti niso v bližini meje, zato nimajo bega zaposlenih. "Kot npr. Štajerci, ki lahko gredo v Avstrijo. Pri nas na Hrvaško ne hodijo, ker so tam razmere še slabše. Iz tega razloga je situacija mogoče nekoliko boljša kot v drugih bolnišnicah, imamo pa velik problem zaradi odsotnosti." V brežiški bolnišnici pa se z največ kadrovskimi težavami spopadajo pri srednjih medicinskih sestrah – iščejo pet srednjih medicinskih sester, tri bolničarje in štiri zdravnike interniste. V murskosoboški bolnišnici pa primanjkuje zdravnikov in zdravstvenih tehnikov.

Ko zboleva populacija, zbolevamo tudi mi 

Preverili smo tudi, kakšno je stanje v ljubljanskem, mariborskem in medvoškem zdravstvenem domu. Direktor ZD Medvode in družinski zdravnik Rajko Vajd pove, da se bolezni med zaposlenimi kažejo s stanjem v splošni populaciji. "Ko zboleva populacija, zbolevamo tudi mi. V zadnjem mesecu beležimo povečanje respiratornih infektov in covida, tako kot v celi Sloveniji." 

In kako je v praksi? S čim se spopadajo družinski zdravniki? Na prvem mestu z birokracijo zaradi bolniških odsotnosti. Predvsem pa, kot opozarja Jernej Završnik, direktor ZD Maribor, so družinski zdravniki prepuščeni sami sebi. V mariborskem zdravstvenem domu imajo 7-odstotno bolniško odsotnost, kar je vzdržno, niso pa zadovoljni, pravi Završnik. "Problem je, ko to postane avtomatična pravica. Se strinjam, da je pravica, ki izhaja iz delovnopravne zakonodaje, po drugi strani pa se moramo zavedati, da smo tukaj zaradi tega, da opravljamo v zdravstvu svoje poslanstvo. Če nekoga ni, potem mora nekdo drugi opraviti delo namesto njega. Mi razumemo en duh odgovornosti do te pravice. Ko ljudje začnejo trkati na svojo vest, menim, da je to eno zdravo okolje podjetja. Mi v tem duhu delamo." 

In v ljubljanskem zdravstvenem domu? V obdobju od januarja do novembra lani je imelo 1346 zaposlenih vsaj eno od bolniških odsotnosti – bolezen, poškodba, spremstvo, nega. Samo zaradi bolezni je bilo v tem času 1194 zaposlenih bolniško odsotnih – od skupno 1532 zaposlenih. Bolniške predstavljajo izziv, so nam pojasnili v domu. "Zlasti zaradi njihove nenadnosti, kar zahteva hitro prilagajanje organizacije s trenutno razpoložljivim kadrom. V takih primerih je potrebno učinkovito upravljanje kadra, načrtovanje nadomestitve odsotnih zaposlenih ter skrbi za dobro počutje in zdravje zaposlenih. Poleg tega je izziv tudi pri prilagajanju in usklajevanju že naročenih pacientov."

pasica dejstva bolniska

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veneti
05. 02. 2024 15.00
+2
Vsi vemo kdo dela. Ko zdravniki rečejo koliko so delali mislijo, koliko so dali sestri za delat.
avgust.
11. 01. 2024 21.52
+0
Trenutno naš PV nima časa za takšne malenkosti, saj je preobremenjen s svojim podjetjem in novogradnjo sredi LJ, pa še s promocijo Tinine dobrodelnosti.
mackon08
11. 01. 2024 21.18
+1
Danes je bila žena naročena pri koncesionarju na ultrazvok. Uro je imela četrt čez tri popoldne. Prišla sva deset do treh takoj je šla noter na ultrazvok. Vse vključno z izvidom v roki je trajalo dobrih 10 minut. Koncesionarji delajo in dobijo plačano koliko naredijo, v javni bolnici pa je vseeno če naredi 10 ultrazvokov ali 20.Vse dati koncesionarjem pa čakalnih vrst več ne bo.
avgust.
11. 01. 2024 21.51
+2
Naredijo jih toliko, kot jih ZZZS plača. Več jih ne smejo, da jih lahko koncesionarji zaračunajo.
zmajskorpion
13. 01. 2024 20.48
+2
Če bi jih javni zavodi delali dovolj, ne bi imeli koncesionarji dela! A ne razumeš, da s tem, ko v javni službi delajo pluvajo v lastno skledo? In , ko bo -če bojo dali vse koncesionarjem bodo le ti tako dvignili cene, da si jih verjetno ne boš mogel več privoščiti! Ukiniti koncesionarje!
mackon08
11. 01. 2024 20.54
+3
Če je 12% odsotnos kako potem mora ena sestra delati za 2 ali za tri, ta računica ne pije vode.
Miskic a
11. 01. 2024 20.07
+0
Vse tiste ki jih motijo place zdr delavcev pa gremo na 400e mesecnega dohodka. Samo zapomnite si dragi privatniki, da tudi vam lahko gre dol drasticno promet, ker ste tudi od nas odvisni in velikokrat vas placujemo, da delate za nas. Socialci bodo pa koncno nehali lezati na kauci, ker jim ne bo imel kdo prinesti k riti
Important notice
11. 01. 2024 19.48
+3
Vsak dohtar naj se odpove samo 5% svoje plače v korist medicinskih sester, pa bo!
mackon08
11. 01. 2024 20.58
+2
Ti si optimist dohtorji hočejo 50% več ne pa da se odpovejo.
Miskic a
11. 01. 2024 19.24
+1
Ko zbolis, te ne zanima kdo bo delal. To je naloga delodajalca oz vodje, da zagotovi, da delo poteka cimbolj namoteno ali vsaj v nujnem obsegu ali poskrbi za dodaten kader. Naloga vodje in je za to tudi placan. Ima vodstveni dodatek. Ko si ti zdrav in v sluzbi pa ko gre sodelavec v bolnisko, ti delas normalno in te ne zanima zakaj je v bolniski. Dajte si to dopovedati. Zdrav lahko delas, ne bolan. Pa take stvari ureja vodja, ne delavci sami. To ni vasa naloga niti odgovornost. Pravica do bolniskega staleza ima vsak, ki zboli in ima potrdilo od zdravnika. Zato tudi placuje od place prispevke, da dobi nadomestilo place. Ne vem kaj enim ni jasno tukaj.
Miskic a
11. 01. 2024 19.17
-1
Eni bi za denar sli preko svojega zdravja, preko lastnega otroka, preko mrtvega ce je treba. Samo za to, da boste lahko rekli: delal sem 40 let pa nisem bil niti en dan v bolniski. Bravooo res. Kapa dol takemu. Me zanima komu so spomenik postavili. Naj se javi taki, ki ima spomenik na podlagi zrtvovanja lastnega sebe in lastne familije. Sigurno ne. Veste komu se postavi spomenik? Taki ki nekaj doseze. To pa lahko naredi zdrav clovek. Ne pa bolan.
a res je
08. 02. 2024 20.14
Ne pljuvaj po tistih, ki ne gredo za vsako figo v bolniško.
Miskic a
11. 01. 2024 19.13
+0
Kaj ste tecni s temi bolniskami res. Logicno da bo nekdo sel v bolnisko, ki ima otroka z vrocino 39. Pa cetudi partner ne more, ker dela v tujini, ali pa je komaj zacel v sluzbi... pac milijon stvari. Nekdo mora biti doma ne. Ce si nogo zlomis tudi, angina, kapi, raki... . Kaj ne razumete? Zakaj pol placujem vsak mesec prispevke od POLNE PLACE (to pomeni prispevek od vsakega praznika, nadur, nocnih, ...) . Ko gre v bolnisko dobis nekje malo manj kot neto. Se pravi, ce imas placo z vsemi dodatki 1800e, je bolniska okoli 1200. To ni 80%, ker obstaja pravilo, da ne smes dobiti vec kot da bi delal. Prispevke pa si placas za 1800. Zdaj pa vi meni povejte kako je onemi ko spusi 600e ko zboli. Zdaj boste rekli, da je 1200 dovolj. Da kaj pa tisti, ki so na mininalcu. Ja se strinjam. Cifra je vedno leta. AMPAK PLACUJEM PA PRISPEVKE ZA VEC. Nehajte spodnasati te bolniske. Kaka te je to mama, ki pusti otroka z 39 vrocine samega doma, pa pride delat v bolnico, ker se ji kao sodelavec smili, da bo moral vec delati ali pa da pacient ne bo imel tisti dan standardov. Kdo je na prvem mestu pa koga jaz te placujem??? Nimajo vsi babice, dedke, niti nimajo vse partnerje, da bi pa lahko namesto mame bili doma. Malo se berite kake se menite. Pa pisete to: nisem bil 35 let na bolniski, ker mi je nerodno, da mora delavec delati se zame. Verjemite, ko bo ta delavec zbolel, bo sel na bolnisko. Pa tudi ce ne gre zaradi vas, nikjer ne pise , da se morate za koga zrtvovati. Sodelavka je sla zaradi av bloka s srcem z aritmijami v bolnico. Jaz sem delala 2 dni po 16 ur. Tretji dan potem normalno. Kaj te naj zdaj ona? Mislim res ste heroji bravoooo...
zmajskorpion
13. 01. 2024 20.57
V zdravstvu je bolniških več iz preprostega razloga. Eno je preobremenjenost, drugo pa verjetno bo prej šla medicinska sestra v bolniško kot npr. računalničar ( za otroka).Najbolj, da se nekdo izven zdravstva muči z zdravljenjem otroka, medtem, ko mama medicinska sestra pomaga pri okrevanju drugih. Ne gre tako...najprej otrok...
ROMELS
11. 01. 2024 18.17
+2
Nekateri zdravniki delajo po 16 ur pa se nič ne pritožujejo, da so izmučeni, pregoreli...............
MladInPerspektiven
11. 01. 2024 18.24
+7
Sej v tem je štos pritožujejo se tisti, ki malo delajo ... pošten zdravnik pridno dela. Recimo moj osebni zdravnik začne po 8h zjutraj čeprav delovni čas je od 7h do 15 ampak po 12h je še redko tam. In videl sem spisek naročenih 3x do sedaj in pacientov nikoli ni bilo več kot 10 pa študiraj kako delajo . Je pa dejstvo medicinska sestra dela piše recepte, naloge .... kapo dol
Important notice
11. 01. 2024 19.51
Pri sodobnih komunikacijskih poteh ni treba nikomur več pisati receptov. Zdravnik samo vnese v aplikacijo in je recept viden v lekarni.
MladInPerspektiven
11. 01. 2024 20.22
+3
Pri nas vnese v aplikacijo vse medicinska sestra za drugje ne vem.
Tone 12345
11. 01. 2024 18.17
-1
Človek dobi občutek da je slo res ena revna dežela blagajna prazna vsake 3 mesece poslušaš stavko vseh dohtarjev sodnikov a ma vseh!niso jim v stanje povišat plače niti za 50 eur!,beda od bede!!
visoki
11. 01. 2024 17.37
+4
tsita,ki dela se nagradi in tiste,ki glumijo pač enostavno odpustiš
MladInPerspektiven
11. 01. 2024 18.30
+6
Tu je problem v javni upravi je težko odpustiti, koga. A v gospodarstvu brez problemčka ... dvojna merila
Pikapokapolonica
11. 01. 2024 18.53
+5
MladInPerspektiven
11. 01. 2024 20.21
+3
Lepinja
11. 01. 2024 17.27
+4
Celi dvor je gol. En kup laži in sprenevedanja. Ljudje prevzemajo položaje za katere se ve, da jim niso kos. Saj je vse eno. Samo,da je naš , pa da je plačano, potem lahko stran pogedamo in smo tiho. Kolona gre dalje. Sistemi propadajo, vlada dela dobro.
Sixten Malmerfelt
11. 01. 2024 17.12
+1
zapirajo oddelke v bolnici, potem pa dajejo takšne intervjuje!
ap100
11. 01. 2024 16.44
+1
seveda bolniške so se preveč razpasle - način bolniških odsotnosti bi morali drastično spremeniti na nivoju države predvsem pa javne uprave
je še kdo pošten
11. 01. 2024 15.34
+4
dohtarjem bi pa morali uvesti, da se jim ure ne beležijo, če ni bolnikove kartice aktivne v ambulanti, ne pa da čakaš dve uri pred vrata dohtarja pa nikjer na vidiku...
Prle
11. 01. 2024 15.22
+5
Koliko jamranja, vprašajte starejše medicinske sestre kako so garale 30 let in več nazaj. Spomnimo se, da je v čakalnicah vsak dan stala neprgledna množica ljudi in dejansko nisi vedel, kdo pije kdo plača. Dananašnje stanje je milina proti starim časom. Čakalnice samevajo, dobesedno.
MladInPerspektiven
11. 01. 2024 16.07
+5
Zdravniki pa šele zdaj pregorevajo ja grozno .... mi je že solzen obraz ...
visoki
11. 01. 2024 15.08
+4
krive so zavarovalnice,ker je vsak drug zavarovan in na bolniški dobi še več kot,če dela,kontrole pa nobene
gremonazaj
11. 01. 2024 14.47
+4
Nisem brala bla, bla. Iz prve roke povem, ZD, doma že ob 13, za vsak smrkelj na bolniško. Včasih smo bili pripadni firmi in kolektivu, sodelavcem in smo delali. Jaz prvič odšla na bolniško pri 35 l. d. dobe. Kdo je danes kriv, da ti delavci ne cenijo služb? Se požvižgajo na sodelavca, če bo moral zaradi njega podaljšati. Tega včasih ni bilo, držali smo skupaj, si pomagali.Vprašajte se raje, zakaj si med sabo nočejo pomagati?Ne hodijo radi v službo, raje izkoriščajo ta sistem.Ne mi reči, da so prenizke plače, ker tudi mi v njihovih letih nismo imeli ne vem kaj.
Miskic a
11. 01. 2024 20.33
+0
Upam da je tvoja delodajalec bil vsaj toliko hvalezen, da ti je postavil en spomenik pred delovnim mestom
k.rs30091
11. 01. 2024 14.13
+5
Prav tako bom povedala. Utišajte jih že oziroma nehajte nas že zavajati, lepo vas prosimo. Enkrat je potrebno nehati. Vsem je vse jasno. Pika