Dejstva

Bo jeseni šolnikom 266-milijonski dogovor zadoščal?

Ljubljana, 25. 05. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
40

Odstop predsednika vlade Mira Cerarja je 47 tisoč zaposlenim v vzgoji in izobraževanju šolnikom preprečil, da bi se izpogajali za višje plače. Vlada je bila s sindikati blizu dogovora, a so šolniki tik pred zdajci zavrnili 266 milijonov vreden dogovor in 8-odstotno povišanje plač.

Šolniki so na dveh stavkah, februarja in marca, opozarjali na slab položaj, podplačanost, necenjenost poklica, zahtevali, da se delo v vzgoji in izobraževanju plača enako kot primerljivo delo v drugih delih javnega sektorja. Nadaljevanje stavke, ki je bila sklicana tudi za 17. april, so zaradi odstopa predsednika vlade samo prekinili za nedoločen čas.

Lani so zvišali plače zdravnikom in vojakom, carinikom, inšpektorjem, pravosodnim policistom (javnim uslužbencem na delovnih mestih z osnovno plačo do 26. plačnega razreda in pooblaščenim uradnim osebam).

povprecna-mesecna-bruto-placa-v-javnem-sektorju

Parlamentarnim strankam in Listi Marjana Šarca, ki ga javnomnenjske raziskave uvrščajo v ospredje, smo zastavili vprašanje: "Novo vlado čakajo pogajanja s šolniki. So šolniki preplačani? Za koliko plačnih razredov boste povišali plače vzgojiteljev in učiteljev?" Odgovore strank objavljamo v celoti.

DeSUS

Šolniki zagotovo niso preplačani, ravno obratno. Stavkovne zahteve sindikatov javnega sektorja so upravičene, zato večino njihovih zahtev tudi podpiramo. Absolutno pa zagovarjamo, da se je treba pogajati enotno, odpraviti anomalije, seveda pa najprej poskrbeti za tiste z najnižjimi prejemki. Podpiramo zvišanje plač za 1 do 2 plačna razreda, odvisno od delovnega mesta. Iluzorno bi bilo sicer vztrajati pri zahtevi, da se morajo plače v javnem sektorju zvišati že letos, je pa naloga nove vlade, da takoj resno pristopi k pogajanjem. Realno je, da bi se plače postopoma začele dvigati s 1. januarjem 2019, v dveh do treh letih bi, ob napovedanih gospodarskih kazalcih, lahko pričakovali, da se stavkovne zahteve tudi izpolnijo.

Levica

Tako primerjave s tujino kot primerjave z drugimi javnimi uslužbenci kažejo, da so delavci v izobraževanju plačani premalo. Vlada je dvignila plače zdravnikom in direktorjem javnih zavodov, zato so se dogovorjena razmerja (kakršna koli že so) porušila. Še veliko huje pa je, da Vlada ni izboljšala položaja najslabše plačanih. Naloga naslednje vlade bo, da zaključi pogajanja z vsemi sindikati. V Levici zagovarjamo rešitev, ki bo ohranila primerljiva razmerja in odpravila anomalije med primerljivimi delovnimi mesti, predvsem pa bo zvišala najnižje plače, saj je kar prvih 17 razredov plačne lestvice pod zneskom minimalne plače!

Odstop predsednika vlade je 47 tisoč zaposlenim v vzgoji in izobraževanju šolnikom preprečil, da bi se izpogajali za višje plače.
Odstop predsednika vlade je 47 tisoč zaposlenim v vzgoji in izobraževanju šolnikom preprečil, da bi se izpogajali za višje plače. FOTO: Damjan Žibert

LMŠ

Razvoj države na vseh področjih se začne z dostopno in kvalitetno vzgojo in izobraževanjem. Znanje je osnova, temelj za napredek. Iz tega je potrebno izhajati, ko govorimo o postopnem dvigovanju BDP za vzgojo in izobraževanje.

Dogovor s SVIZ bomo dosegli samo preko dialoga. Stojimo na stališču, da je potrebno pogajanja nadaljevati na točki, kjer so se zaključila s sedanjo vlado v odstopu. Pred pogajanji pa se bomo temeljito seznaniti z realno sliko javnih financ, naredili simulacije vplivov zahtev na vzdržnost javnih financ – tudi srednjeročno. Na žalost bo treba upoštevati tudi »ad hoc« vlaganja zakonov poslank in poslancev ter vlade v zadnjem mesecu, ki imajo finančne posledice.

Predvsem pa se mora odgovorna politika zavedati, da lahko Slovenija uspe samo skupaj, s povezovanjem vseh družbenih skupin. Potrebujemo kompromis vseh socialnih partnerjev, ker spremembe, ki  jih moramo narediti, da bomo lahko odgovorili na izzive, ki jih prinaša 21. stoletje preko ekspresnega razvoja tehnologije, varnostnih razmer in demografskih trendov, posegajo na vsa področja. Treba je delovati povezano, se čemu tudi odpovedati, da lahko na srednji in dolgi rok vsi dobimo. Tako javni sektor kot gospodarstvo in seveda vsi ostali.

NSi

Zavedamo se, da bodo stavkovne zahteve in sklenitev stavkovnega sporazuma ena prvih nalog nove vlade. Glede na ugodno gospodarsko rast menimo, da bi se delež sredstev za vzgojo in izobraževanje moral dvigniti na raven, ki je bila v letu 2005, saj je izobraževanje naložba za prihodnost , saj se njeni učinki pokažejo na dolgi rok.

Menimo, da se morajo sprejeti dogovori, ki so bili sklenjeni na pogajanjih dne 12. 3. 2018, spoštovati. Ti upoštevajo dogovorjene dvige za posamezna delovna mesta od vrtca do univerze dalje. Nesprejemljivo je, da je zaostajanje plač v VIZ tako veliko.

Šolniki so na dveh stavkah, februarja in marca, opozarjali na slab položaj, podplačanost in necenjenost poklica.
Šolniki so na dveh stavkah, februarja in marca, opozarjali na slab položaj, podplačanost in necenjenost poklica. FOTO: Damjan Žibert

SAB

O tem, kateri plačni razred je primeren za kateri poklic, je težko govoriti na pamet. Strinjamo se s prizadevanji sindikatov, naj bo za primerljivo delo zagotovljeno enako plačilo. Znotraj plačnega sistem je treba odpraviti anomalije, ki so se pokazale skozi leta. Dodajamo, da so razmerja med delovnimi mesti/med različnimi deli določena v enotnem plačnem razredu. S temi razmerji so se ob uveljavljanju enotnega plačnega sistema strinjali vsi partnerji. Res pa je tudi, da je vlada v odhajanju, ko je popustila zdravnikom, ta razmerja podrla.

SD

Socialni demokrati podpiramo enotni plačni sistem. In ne podpiramo izvzetja določenih skupin. Socialni dialog s sindikati javnega sektorja je ključnega pomena za dobro delovanje družbenih podsistemov, zato bo sklenitev sporazuma s stavkajočimi v vzgoji in izobraževanju prioritetna naloga nove vlade.

Koliko finančnih sredstev in v kakšnem časovnem okvirju bodo izplačana, bo stvar pogajanj in obojestranskega dogovora, ki pa bo seveda moral biti v skladu s finančnimi zmožnostmi države.

Glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj.
Glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj. FOTO: Damjan Žibert

SDS

V Slovenski demokratski stranki se zavedamo, da je izobraževalni proces izrednega pomena za razvoj Slovenije. Natančnejših odgovorov na vaša konkretna vprašanja ne moremo podati, saj ne razpolagamo s potrebnimi finančnimi ocenami, predvsem pa je treba v enotnem plačnem sistemu plače učiteljev postaviti v širši kontekst. Zato bomo dobro delo nagradili ter statusno in finančno uredili položaj poklicev v izobraževalnem sistemu, s ciljem povečanja kakovosti izobraževalnega procesa ter zadovoljstva učiteljev, staršev, učencev (dijakov, študentov).

SMC

Obžalujemo, da sindikati v zadnji ponudbi, ki jim jo je predstavila vlada, niso našli dovolj razlogov za to, da bi zaprli pogajanja in omogočili, da bi bil velik delež zaposlenih v javnem sektorju za svoje delo nagrajen bolje in ustrezneje. Pričakujemo, da bo ena od prvih nalog prihodnje vlade prav sklenitev dogovora s sindikati javnega sektorja. Če bo prevladal razum, tak dogovor ne bi smel odstopati od tega, kar je vladna pogajalska ekipa sindikatom ponudila nazadnje.

Dejstva.
Dejstva. FOTO: POP TV
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožekocepek
25. 05. 2018 19.42
+2
Levaki bodo uničili šolstvo. Štrukelj=Kučan
Bitktamp
25. 05. 2018 18.03
+2
plače učiteljem znižat ali uvesti 8h delovnik!
emilzapata
25. 05. 2018 17.24
+5
glede na programe strank, vse obljubljajo, da bodo prisluhnile učiteljem, torej v slovenskem prostoru ne bo nič novega, ne glede katera stranka bo dala mandatarja, še naprej se bo lupilo malega človeka, in dajalo tistim, ki imajo moč izsiljevanja.
genius2013
25. 05. 2018 16.09
+6
Predlagam šolnikom naj dajo odpovedi in si najdejo službe z boljšim plačilom.. Samo ne vem kdo bo zaposlil te lenobe, ki so navajene delati od 8-13h..
Transformerji
25. 05. 2018 15.35
+2
Prenehajte piskati in se pritoževati - premislite, koga boste volili! Si predstavljate, da se vrnemo v čas pred svetovno vojno, ko sta bila župnik in učitelj najbolj spoštovana, brez plače, živela sta samo od podarjenega.... Glede na to, kdo so bili na prvih soočenjih, se čisto lahko kaj takega zgodi....
Mirko Tipka
25. 05. 2018 15.06
+12
SVIZ... smo videli, kakšna mafija ste.. od takrat vas ne podpiram več....
Kam to pelje.....
25. 05. 2018 12.45
+23
Jeklarjem pa takoj grožnje o odpovedi delovnega razmerja itd., šolniki neupravičeni do stavke in njihovih zahtev, nimate dovolj 1200€+, ljudje ki delajo za vas pa z dodatkom države do minimalca......sram vas je lahko banda požrešna........
Uporabnik599200
25. 05. 2018 12.10
+4
uničevalci otrok...
Uporabnik981904
25. 05. 2018 11.50
+12
odvisno kdo bo imel proračun v rokah. Sindikati so zgolj in le politične podružnice
ROMELS
25. 05. 2018 11.38
+30
Spet bodo upokojence, delavce in kmete oropali, da bodo lahko dali učiteljem.
FC Chelsea2
25. 05. 2018 11.24
+15
vse je odvisno kakšna bo vlada, če bo leva bo zagotovo dovolj kajti to kaj se je dogajalo spomladi letos je bilo samo metanje peska v oči in vse dogovorjeno, če bo pa desna vlada pa seveda to ne bo dovolj in seveda gospod Štrukelj bo takoj napovedu stavko brez kakršnih pogajanj.
macro
25. 05. 2018 11.07
+1
Če pa so zavrnili. Te pa nič
prašek
25. 05. 2018 09.40
-11
Dober dan spoštovani tovariši in tovarišice !!!!
prašek
25. 05. 2018 09.41
-9
Ob branju komentarjev me je spreletela misel, da komentirajo samo tisti, katerim se je čas med enimi in drugimi počitnicami zdel predolg !
prašek
25. 05. 2018 09.43
-5
Delo učitelja in kasneje profesorja je težko. Ne sme biti prestrog, ker takoj pridejo učenci/dijaki z odvetnikom .........
prašek
25. 05. 2018 09.44
+14
Dati je treba učiteljem-profesorjem zopet tiste pravice , ki so jih imeli še v ranjki Jugi !
prašek
25. 05. 2018 09.45
-23
Aja, še to : profesorjem je treba plače povišati .....
rabmubisit
25. 05. 2018 10.48
+16
Lahko se odpoveš delu svojih prihodkov in jih daruješ za učitelje.
ROMELS
25. 05. 2018 11.09
+5
To jim "zakonsko daruješ" z vsakim potrošenim evrom. Živijo na račun naših davkov.
HarryCrazy
25. 05. 2018 11.48
+16
ej Prasek....dokler nebo sistema spremljanja ucinkovitosti uciteljev, kjer se nagradi uspesne in sankcionira lenuhe....se mi lahko v betico zaletijo z visjimi placami
butalistan
25. 05. 2018 12.04
+2
in plačo 100 eur. Toliko si glede na efektivo zaslužjo.
Da se mene pita..
25. 05. 2018 09.36
+7
aaabbbcccddd
25. 05. 2018 09.35
+33
Ja itak, vsi bi imeli vec. To pa da hodijo v sluzbo ob 8h in so ze ob 1h doma pa nihce ne pove. Pa ne mi pisat o pripravah na pouk, ki jih kao pisejo popoldne. Lahko jih napise prvo leto sluzbovanja in uporablja do penzije, glede na nas sodoben solski sistem. Naj grejo malo pogledat v gospodarstvo, kjer ljudje uporabljajo znanje in res delajo (no, vecina dela), pa ne dobijo nobene povisice.
KrTakoNeki
25. 05. 2018 10.08
+18
...tudi jaz sem enakega mnenja...poznam nekaj učiteljic, ki niti še nimajo otrok pa cele dni pa vikende kao pišejo neke priprave...ne razumem...učni program za predmet oz razred je vsako leto enak, ko ga enkrat napišeš, ga uporabljaš naprej...
Enmajstr
25. 05. 2018 09.18
+34
Kaj pa slabi učitelji, ki škodujejo otroškim radovednim glavcam, pa klub temu mirno dočakajo penzijo tam v šoli?
KrTakoNeki
25. 05. 2018 10.10
+15
...tudi tukaj se nič ne naredi...jaz sem takoj za to, da se v razrede dajo kamere...s tem bi se zaščitili tako učitelji pred otroci, ki delajo nemir, bi pa bili zaščiteni tudi otroci, ki se jim verjamem da ne malokrat dogajajo krivice...
Bitktamp
25. 05. 2018 09.16
+48
40 urni delovnik uvest in registracijo časa ter dopust enak kot v gospodarstvu
Enmajstr
25. 05. 2018 09.14
+31
Kaj pa polni delovni čas?
emilzapata
25. 05. 2018 09.03
+17
sem razočaran, niti ena stranka ne reče šolniki, dovolj vas imamo, kvaliteta šolstva ni odvisna od denarja, temveč od ljudi, ki tam delajo, je pa znano, da se gredo šolstvo v glavnem slabi študentje. Pa še tole, kako bo nekdo predaval strokovni predmet, če je prišel direktno iz šole, pa ni povohal realnost vsakdana v praksi. Torej ne bom volil niti SDS, za katere sem se že skoraj odločil.
KrTakoNeki
25. 05. 2018 08.37
+44
...počasi bi se morali sindikalisti vprašat tudi to, kaj njihovi profesorji sploh delajo...v eni Celjski srednji šoli je živa katastrofa...profesorji (seveda ne vsi) sploh niso dorasli svojim nalogam...že podatek, da se piše enako kot ravnatelj, pove vse...sam med uro veselo visi na tablici, ko dijak odgovarja, ga sploh ne sliši, za snov jim da samo slajde iz interneta......in tako naprej...ne bi škodilo, da bi tudi šolniki pred komisijo morali obnavljati in dokazovati svoje znanje...ne bi škodilo tudi to, da bi se pouk lepo snemal...bi se verjetno marsikateri profesor začel drugače obnašat...
emilzapata
25. 05. 2018 09.07
+16
jaz se spominjam enega takšnega modela iz srednje šole, ki je hodil na svoje šolske ure bolj kot ne dremati. Kasneje sem bil njegov sodelavec v podjetju, in se je obnašal enako, nič od nič od njega, pa to je bilo v socialističnih časih, danes ga bi odpikali prvo minuto.