Dejstva

Med 100 zaposlenimi jih vsak dan šest manjka zaradi bolezni ali poškodbe

Ljubljana, 10. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
163

Med 100 zaposlenimi v podjetju vsak dan šest zaposlenih manjka zaradi bolezni ali poškodbe. Po treh mesecih se vrne polovica ljudi, po enem letu skoraj nihče več. Zakaj so poklicno oboleli delavci in delavke v Sloveniji že trideset let 'ogoljufani' za svoje pravice? So delno krivi delodajalci? "30 let smo zanikali in zdaj zamujamo. Strah me je, da rabimo naslednjih 50 let za to, kar je grozljivo," opozarja Metoda Dodič Fikfak s Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. Od 70 sumov poklicne bolezni sta priznani le dve.

Strah delavcev, da uveljavljajo bolniško, strah pred izgubo službe, kršitve pri obračunu bolniškega nadomestila in prezentizem. "Bojijo se, da bodo v primeru, ko bodo uveljavljali bolniško, nadomeščeni z zdravimi posamezniki in da se ne bodo mogli vrniti nazaj na svoje delovno mesto," opozarja Lidija Jerkič z Zveze svobodnih sindikatov. Nekateri delodajalci celo nagrajujejo zaposlene, ki ne gredo na bolniško, kar "stimulira ljudi, da ostanejo na delu bolni, kar ni prav," opozarja Jerkič. To ni boj proti bolniški, meni Metoda Dodič Fikfak s Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, "da mu daš 30 evrov več, da ne gre na bolniško. Ključno je, kako bo delodajalec naredil zdravo delovno mesto."

Pogosto na bolniški, večja možnost za izgubo službe?

Najpogostejše kršitve pri obračunu bolniške, tako Jerkič, so napačne osnove. Zelo pogosto se dogaja, da kljub temu, da gre za poškodbo pri delu, skušajo delavcu 'obesiti' poškodbo izven dela. "Opažamo, da vsi delodajalci poškodb pri delu ne prijavljajo, kar je dodaten problem." Problem je tudi trajanje staleža, doda Jerkič, saj se ljudje pogosto vračajo nazaj na delo kljub temu, da niso zdravi, zgolj zato, da prekinejo bolniško in da začnejo pravice teči na novo. "Bolj skrita težava ali zloraba je odpuščanje tistih delavcev, ki so pogosto na bolniški, kljub temu, da gre za opravičljive razloge. Ravno to so tisti delavci, ki so pogosto prvi na vrsti, kadar prihaja do odpuščanj. Pogosto so to ženske, zaradi bolniških odsotnosti povezanih ne samo z delavkami, ampak z otroci in to je eden zelo sicer skritih problemov, pa vendarle opaznih."

Bojijo se iti na bolniško

Po besedah Lidije Jerkič ljudje sindikat najpogosteje sprašujejo glede višine in trajanja bolniškega nadomestila. Potem o postopkih z uveljavljanjem bolniškega staleža, zlasti, ko delavec ne ve, ali mu še pripada, ali se je dolžan vrniti nazaj na delo. Sprašujejo tudi o prenehanju delovnega razmerja in bolniškega staleža – kdaj je to tisto, kar podaljša trajanje delovnega razmerja in kdaj ne. V zadnjem času je vse več vprašanj o poklicnih boleznih. "Žal se največkrat dogaja, da ta vprašanja prihajajo kasneje, ko se že nekaj zgodi – bodisi, da gre za prenehanje delovnega razmerja ali disciplinske postopke, povezane z odsotnostjo." 

Najpogostejše nezgode na delovnem mestu so po statistiki NIJZ izguba nadzora nad delovno opremo, zdrsi, padci, spotiki, padci bremen na delavca ... Povprečno si delavci največkrat poškodujejo prste na roki. Sledijo poškodbe dlani, kolen, kolkov, glave, hrbtenice in podobno. Najbolj obremenjeni poklici po številu poškodb pri delu so gradbeništvo, proizvodnja električnih naprav in strojev ter predelovalne dejavnosti s kovinami.

Vsak dan odsotnih šest zaposlenih

Stopnja zdravstvenega absentizma je bila leta 2022 skoraj 6-odstotna, s podatkom postreže Ana Vodičar z Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Kaj to pomeni v praksi? Če imamo podjetje, ki ima 100 zaposlenih, je vsak dan znova odsotnih šest zaposlenih, samo zaradi bolezni in poškodbe. "To so izgube za gospodarstvo in družbo kot celoto." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Živimo v prepričanju, da se bo že nekdo našel

Se podjetja zavedajo, da zdravi delavci pomenijo večjo konkurenčnost podjetja? Lidija Jerkič pravi, da se na načelni ravni podjetja tega zavedajo, zelo pogosto pa obremenjujejo ljudi do meje, dokler gre. "So razlike pri obremenjevanju delavcev v proizvodnji, veliko manj je dvigovanja težkih bremen v primerjavi s preteklostjo, je pa zato tempo dela bistveno večji in odnosi bistveno slabši, kot je bilo včasih."

Še vedno živimo v prepričanju, da se bo že nekdo našel, ki bo delavca nadomestil, je prepričana Dodič Fikfak. "Preden ti 'izvežbanega' delavca nadomestiš z nekom, ki začenja na novo, če ne drugega bo naredil veliko napak, veliko boš vlagal in potem bo odšel." Vsi delodajalci bodo rekli, tako Dodič Fikfak, da je še kako pomembno za njih, da imajo zdrave delavce, ampak pod to si predstavljajo, da delavci pač ne gredo na bolniško. "Aktivno zavedanje pomeni, da nekaj narediš. Pasivno pa pomeni, da se npr. zavedaš, da je kajenje škodljivo in nič ne narediš glede tega." 

V delavce morajo podjetja vlagati, ko so mladi in je malo bolezni, dodaja Dodič Fikfak. "Po 40. letu se degenerativne bolezni začnejo z veliko večjo težo. Delavca moraš ohranjati zdravega, da ni pri 40. izčrpan. Nihče ni zloben, da tega ne bi naredil, ampak nam temeljno manjka znanja." 

Poklicne bolezni so zadnja točka, delovno mesto moraš tako urediti, da do njih ne pride. "Mi vemo za poklicne kancerogene snovi, ki povzročajo raka, to ni skrito. Če delodajalce vprašate in to smo tudi naredili, naj naredijo seznam kancerogenih snovi, jih nima nihče. Ne gre za to, da jih nimajo, ampak se obnašajo kot da jih ni," še pojasnjuje Dodič Fikfak in doda, da je bila pred leti v tovarni, kjer meljejo mivko. "Ker smo hodili po podlagi kremenčevega peska, ki je spadal med kancerogene snovi, sem rekla naj mi pokažejo varnostni list. Notri ni pisalo, da je kancerogen. Ne razumem nojevskega obnašanja - glavo pod pesek." 

Poklicnih bolezni v Sloveniji nismo ugotavljali 30 let

30 let smo imeli pravilnik o poklicnih boleznih, ki v praksi ni deloval, opozarja Jerkič. Na delodajalcu je bilo breme oz. dolžnost, da ugotavlja poklicne bolezni. "Če vemo, da je to povezano s stroški ali odškodninami, vemo, zakaj v poklicnih bolezni v Sloveniji nismo ugotavljali. Posledično delavci niso bili zdravljeni, niti se niso olajševale okoliščine, da ne bi povzročali bolezni bodočim generacijam. Vrsto rakov, ki so jih potem okarakterizirali kot bolezen posameznika, razlog je bil pa v delovnem procesu."

Novi pravilnik, ki je stopil v veljavo maja lani, v prvo vlogo postavlja lečečega zdravnika. Zdravnik začne s postopkom, neodvisne komisije pa ugotavljajo razloge in nalagajo obveznosti odpravljanja nepravilnosti ali rizikov. Delodajalci nimajo nobene druge vloge, kot da kasneje odpravijo tisto, kar jim je naloženo. "Ljudje še vedno ne poznajo dovolj te možnosti. V roku dveh, treh let bo poklicnih bolezni več, cilj pa je odpravljanje razlogov za nastajanje bolezni," ocenjuje Jerkič.

Samo 70 sumov poklicnih bolezni, priznani dve

A prijav poklicnih bolezni je še vedno izjemno malo, opozarja Dodič Fikfak. "Samo 70 sumov, gre za upokojence ali osebe tik pred upokojitvijo ali osebe iz javnih zdravstvenih zavodov. Priznani imamo samo dve poklicne bolezni od vseh 70 delavcev. Gre za strah in neozaveščenost." Med 200 sumi za poklicno bolezen dihal se je samo eden odločil, da bo šel v verifikacijo. "Prvo vprašanje je, kaj bom od tega imel in ali bo delodajalec za to vedel. Kakšno pot še moramo prehoditi, da se delodajalec ne bo čutil ogroženega. Gre za pomoč, če bo on tako razumel, tudi delavca ne bo strah." V prvi vrsti mora biti delodajalcu v interesu in tega še ni. 

"30 let smo zanikali, smo dajali pod preprogo in zdaj to obstaja kot 'bav bav'. Spet zamujamo. Koliko bolezni, smrti, izgubljenih ljudi." Metoda Dodič Fikfak.

"30 let smo zanikali, smo dajali pod preprogo in zdaj to obstaja kot 'bav bav'. Spet zamujamo. Koliko bolezni, smrti, izgubljenih ljudi. Zajezitve ne bomo dosegli, če ne bo večja ozaveščenost ljudi. Ljubi Slovenci, nikogar se s tem ne ogroža," zato se Dodič Fikfak boji, da potrebujemo naslednjih 50 let za to.

V primerjavi z evropskimi državami, ki so imele področje poklicnih bolezni urejeno in so poklicne bolezni ugotavljali, smo mi imeli morda desetino tega, pojasnjuje Jerkič. "To pove, da je bilo pri nas urejeno na napačen način, ker tako dobrih pogojev dela v primerjavi z zahodnoevropskimi državami v Sloveniji nimamo."

Ob poklicni bolezni ali poškodbi so pravice zavarovancev večje – bolniško nadomestilo znaša namreč 100 odstotkov. Ob poškodbi pri delu je osnova povprečje bruto plač za pretekle tri mesece. Če poklicno obolelemu v času bolniške odsotnosti preneha delovno razmerje (denimo zaradi stečaja delodajalca), potem delavcu pripada 100-odstotno nadomestilo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja tudi po prenehanju delovnega razmerja, dokler ni spet zmožen za delo.

Delno so krivi delodajalci

Zakaj smo imeli toliko desetletij nefunkcionalen pravilnik o poklicnih boleznih? Delno so krivi delodajalci, ker se ga bojijo, opozarja Dodič Fikfak. "Bojijo se, da potrjene poklicne bolezni za seboj prinesejo odškodninske tožbe. Samo azbestne bolezni so vezane na odškodnine, vse druge niso. To je samo izvid, ki ga ima pacient. Pravilnik ne ugotavlja odškodninske odgovornosti delodajalca." Celovito urejanje poklicnih bolezni bi morala zagotoviti država, izpostavlja Dodič Fikfak. "Češka je prevzela odškodninske zahtevke do določenega limita. Češka ima relativno nižje odškodnine, ker je to prevzela država."

Po treh mesecih se vrne polovica ljudi, po enem letu nihče več

Na kliničnem inštitutu zadnjih 15 let izvajajo program promocije zdravja na delovnem mestu, kjer delodajalcem ponujajo sistem izobraževanja, da pošljejo k njim enega od delavcev, ki skrbi za kadre. Naučijo jih na kakšen način naj izvajajo promocijo zdravja. Naučijo jih, kako narediti diagnostiko podjetja – zakaj ljudje zbolevajo in kaj narediti, da ljudje ne odhajajo pogosto na bolniško. "Ne strinjamo se z bolniško v nedogled. Po treh mesecih se samo 50 odstotkov ljudi vrne, po enem letu se praktično nihče več ne vrne. Delovna mesta in zahteve se hitro spreminjajo. Cilj je, da delavec ohrani stik, ko odide na bolniško in se čim prej vrne," pojasnjuje Dodič Fikfak.

Po analizi kliničnega inštituta le 10 oz. največ 20 odstotkov ljudi izkorišča to, da so lahko neskončno dolgo na bolniški. S primernim sistemom pa bi to lahko zajezili. Ravnanje zavarovalnih oseb v času bolniške preverjajo tudi na ZZZS. Letno izvedejo preko 4000 nadzorov, v cca. petih odstotkih pa ugotovijo odstopanja glede na navodila osebnega zdravnika ali zdravnika zavoda.

Ko človek pride po dveh letih do zdravnika, je prepozno

Dodič Fikfak pravi, da so že zdavnaj predlagali, da se po treh mesecih z zavarovancem pogovori specialist medicine dela, ki mora ugotoviti ali čaka na operacijo, ali se mu bolezen vleče. "Ko človek po dveh letih pride do zdravnika, je prepozno. To je neizpeta pesem."

Dodič Fikfak je pred 30 leti vzpostavila na NIJZ bazo o bolniškem staležu. Takrat so bile najpogostejše kostnomišične bolezni, duševne pa so bile približno na 10. mestu. Zdaj v približno 30 podjetjih, ki jih spremljajo na kliničnem inštitutu, se duševne bolezni velikokrat približajo, ali celo prednjačijo na prvem mestu. "Ustvarjamo nove bolezni, te so bolj odporne, ne moreš jih kar pozdraviti. Več je psihosomatskih bolezni, fibromialgija, kronični bolečinski sindrom. Za te bolezni moraš imeti sistem. Hitreje moraš delavca vračati v delovni proces."

pasica dejstva bolniska

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ap100
10. 01. 2024 20.20
poznam veliko primerov, ko ljudje ostanejo na bolniški že če se jim slučajno ne ljubi v službo - klic zdravniku in 3 do 5 dni je rešenih
urban.decay
10. 01. 2024 20.09
+2
js poznam velik premerov ko morjo ljudje se iz bolniske od doma delat…
branko-r
10. 01. 2024 15.19
-6
vse je nekam čudno Poznam zadeve v Avstriji tam delavcu niti na misel ne pride da bi šel v bolniško razen če res ni zelo nujno pri nas pa tudi slišiš med pogovorom eh jutri se mi ne da delat bom malo poklical svojega zdravnika
SlepiSlovenc
10. 01. 2024 13.42
+13
In kje je problem? Mi delavci ne smemo zboleti al kaj?
deni34
10. 01. 2024 13.41
+17
Kar smo leta 2017 delali v podjetju trije delavci, delam sedaj sam... V pogojih kot so izpušni plini, konzerviranje strojev, dviganje težkih bremen, itd..., pol pa me zanima kako ne bom v prihodnosti težje zbolel, delodajalec pa sploh o boljših bogojih ne želi slišati kljub dolgoletnemu opozarjanju. L.p
Miskic a
10. 01. 2024 13.26
+10
Bolnisk bo vedno vec, ne manj. Je vec razlogov za, kot proti. Slaba placa, mobingi, klima, ... tak da ja. Zacnite posteno placevati pa bodo ljudje dvakrat premislili ce se mu splaca ob prehladu biti doma. Tisti, ki pa delajo ob angini pa jim jaz privoscim, da bi bolezen prej ko slej stopi na rep, in fasejo.... . To so zame egoisti, ki se potem hvalijo pred drugimi, da so bog i batina. V resnici so pa revezi so dusi.
zelen
10. 01. 2024 13.34
+1
Cupko
10. 01. 2024 12.32
+1
Iz lastnih izkušenj lahko povem, da so eni in isti delavci stalno na bolniški. Seveda ker so zaščiteni, kot kočevski medved, jim ne more nihče nič. Če jih želi firma odpustiti, so takoj tožbe, na sistematskih pregledih pa je večina 100% sposobna za delo
zelen
10. 01. 2024 12.52
+1
Kollerik
10. 01. 2024 18.36
+4
Sistematski pregledi so vglavnem tralala. Tisti tapravi izvidi pridejo šele od specialistov. Malo se pozanimaj, preden nabijaš na pamet.
sport5
10. 01. 2024 12.26
+7
če bi bila statistika za S.P. (kjer so zaposljeni sami) bi bilo največ 2 dni na leto. Sam še nisem bil v bolniški,pa imam 39 let delovne dobe. Na bolniško tako niti ne pomisliš (saj prvih 30 dni tako ne dobiš plačano) saj če ne boš naslednji dan opravil dela ne bo plačila in zato zelo lepo skrbiš za svoje zdravje.Na žalost se pa nekaterim boleznim ne da izogniti.
Petur
10. 01. 2024 12.08
+9
40 letni sodelavec je imel nekih 5 krat kovid???pa je še živ,le zelo nejevoljno se drži na delu...
slayer2
10. 01. 2024 12.15
+4
Kollerik
10. 01. 2024 18.49
+1
fv1
10. 01. 2024 11.42
+7
Bolniški list pa je vse kar se v zdravstvu da, dalje pa tak ne prideš, potem pa se čudite
avgust.
10. 01. 2024 11.07
+5
Verjetno jih v javni upravi odsotnih več kot samo 6 na 100, a njih bo služba lepo počakala, poleg tega imajo močne sindikate. V gospodarstvu hodijo ljudje bolani delat, saj nekateri privatniki sicer izplačajo bolniško, ki pa jo morajo delavci potem v gotovini vrniti, saj niso delali. Tega je veliko zlasti v gradbeništvu.
jugalo
10. 01. 2024 10.58
+13
Mladi ne dajte se!! Ne bodite kot starunkli ki se bojijo svoje sence in ne upajo na wc pri plaći 800-900€ ;)!
zelen
10. 01. 2024 11.11
+10
jaz ti dam tu prav.mladi imajo veliko več možnosti kaj spremenit seveda dokler so v mama hotelu, ker enkrat ko bodo na svojem obdarjeni s položnicami in krediti je konec svobode.
jugalo
10. 01. 2024 12.12
+5
Teško prides iz mama hotela z eno plaćo in će si sam ;)!
zelen
10. 01. 2024 13.12
+2
Kollerik
10. 01. 2024 18.51
+1
Tako je jugalo, lahko si greste afne guncat za težke denarje kamorkoli. Nate verjetno komaj ćakajo
geemale
10. 01. 2024 10.57
+2
od lastne samopodobe v glavi poškodovan "delodajalec" ne more ustvariti zdravega delovnega mesta... tak model ali nastopa ali krepne ...
Watcherman
10. 01. 2024 10.42
-6
Bolniške zaradi lenobe.
jugalo
10. 01. 2024 10.53
+5
Naj se ljudi vec placa in bo manj bolnisk ;) pri 900€ se ti teh 20% glih ne pozna z primerjavo 1500€ ;) in tako je tudi prav, vsi pluvajo cez mladino kak nicejo delat, kaki lenuhi in podobno in imajo prav !! Čas je da se delavca zacne cenit, starunkli so vse to zakuhali ki se bojijo sami svoje sence ;)!
Watcherman
10. 01. 2024 12.03
+7
Ne bo držalo prej je treba pokazati rezultate in voljo pri delu potem sledi višja plača delavca.
rs42
10. 01. 2024 10.26
+24
Ko berem komentarje vidim, da je ogromno ljudi izkoriščenih. Delajo preveč, težaško delo, tudi v javnem sektorju in za njega niso primerno plačani. To pa za to, ker lastniki podjetij vlagajo samo v sebe in zunanjost stavb, bolj malo pa v orodja, s katerimi bi delavcu olajšali delo. Ko pa nastopijo poškodbe zaradi takega dolgotrajnega dela je pa problem. Delavec pa je bolan, ima trajne poškodbe, sedaj pa jim je vsem vseeno. Ni velike razlike med suženjstvom nekoč in danes.
Rino Santorini
10. 01. 2024 13.38
+4
tako vsi bi pri 40ih imeli penzijo zadaj...ti reče js sm preživet firmo zaprem dol ljudi na cesto denar iz firme in je to to.....meter šanka ima pa dva vikenda in dva čolna vse lepo in prav nič fauš samo ne jamrat da ni ljudi za delat...mogli bi zdej res vse resetirat it na neko plastiko pa strogo preverjat izvor premoženja....kdo se vam bo pa za jurja na zobe metal leta 2023...socialno bo treba še za 100 eur dvignit....pa še ne bo dost...dnarja je dost amap frajer zaradi ega ponosa nebo dvignu plače....čez 50 let nam bo vsem regrat iz riti rastu....lp
mertseger
10. 01. 2024 10.20
+16
Poznam veliko tistih ki jim država doplača do minimalca ki ne hodijo na bolniške ker potem imajo še manj. Ampak zadeva se samo stopnjuje a koncu jih je pol invalidov, brez denarj as poklicnii boleznimi, ki pri nas ne obstajajo.
Amenhotep
10. 01. 2024 10.18
-11
Za preživetje je treba delat! Bolan al pa zdrav. To bi morala uredit narava sama. Tud lev v Afriki ne gre na bolniško, ko je bolan. Če ne more lovit, je pač lačen...
Yoshi3
10. 01. 2024 10.34
+0
močnejši lev premaga šibkejšega s fizičnim napadom in mu potem tudi vzame levinje. Če bi šli po tvoji analogiji, bi tisti, ki je močnejši od tebe, te nažgal, pobral ves denar in še ženo z ljubico vred. Bo to OK?
Amenhotep
10. 01. 2024 10.42
+4
Imaš prav ! Zato pa levi nimajo problemov z bolniško ! In populacija je zdrava, ker se bolni ne parijo tako kot je to pri ljudeh .
samipametni
10. 01. 2024 15.39
+5
zelen
10. 01. 2024 10.18
+17
predpogoj za zmanjšanje bolniških odsotnosti je zdrav delodajalec
Yoshi3
10. 01. 2024 10.34
+5
zelen
10. 01. 2024 10.36
+4
zelen
10. 01. 2024 10.15
+7
z uvozom delovne sile z balkana so se tud bolniške povečale
Yoshi3
10. 01. 2024 10.35
-7
bolniške so se povečale, ker Slovenci nočete delat in delavce z Balkana se uvaža, da se zafila proizvodna delovna mesta, gradbeništvo, prevozništvo itd...Se pravi tista dela, katera domorodci nočejo opravljati.
zelen
10. 01. 2024 10.48
+9
ne da nočmo delat enostavno nas ni dost za vedno večje apetite požrešnih kapitalistov, ki si želijo predvsem cenejše delovne sile posledično pa več denarja zase. vsi pa tudi poznamo zgodbe kdo najbolj uspešno brez sramu izkorišča vse možne socialne transferje.
Yoshi3
10. 01. 2024 14.49
normalno, da ni zadosti, če se pasejo po pisarnicah v javnem sektorju + mutibarići na s.p. ipd...
jugalo
10. 01. 2024 10.12
+6
V pisarnah bo nekdo Tezje zbolel ali se poskodoval ;) edino će te klima reši ;) isto bos v pisarni lažje delal ob rahlem prehladu kot nekateri fizičar ;) taki so ponavadi najbolj glasni ;)!
Yoshi3
10. 01. 2024 10.36
+0
ne če je pisarna open space 50 ljudi s centralnim prezračevanjem...virusov kokr češ