Dejstva

Najbolj grešili Tomićeva, Zver in Novakova

Ljubljana, 20. 05. 2019 23.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Osrednje soočenje pred nedeljskimi evropskimi volitvami na POP TV smo podrobno analizirali tudi v Dejstvih. Resničnost izjav sta podkrepila naša strokovna sodelavca, strokovnjaka za vprašanja Evropske unije Marko Lovec, profesor na FDV, in Špela Majcen Marušič, soustanoviteljica bloga EU360. Ugotovitve: netočnosti o migrantih, poenostavljeno vprašanje arbitraže, nepoznavanje pristojnosti EU.

Violeta Tomić (Levica): "Ljudje, ki odločajo o našem življenju, niso bili nikoli izvoljeni."

Violeta Tomić: "Želim povedati, da ljudje, ki odločajo o našem življenju, niso bili nikoli izvoljeni, nihče jih ne pozna in nimamo prav nobenega vpliva na to, kaj počnejo z nami."

Evroskupina z navadno večino glasov izvoli svojega predsednika ali predsednico za obdobje dveh let in pol. V evroskupini sedijo finančne ministrice in ministri držav evrskega območja – torej predstavniki izvoljenih vlad držav članic. Čeprav je torej res, da šef Evroskupine ni neposredno izvoljen, ni res, da nima nikakršne demokratične kontrole, saj ga volijo predstavniki demokratično izbranih nacionalnih vlad.

dejstvometer_ne_drzi

Violeta Tomić: "Varoufakis je v svoji zadnji knjigi opisal spopadanje z elitami, zadnja knjiga Adults in room, ki je v slovenščino prevedena v: Je tu kakšen odrasel?"

Tomićeva je napačno navedla naslov zadnje knjige Yanisa Varoufakisa. Njegova zadnja knjiga je Austerity Vintage Minis in ne Adults in the room.

dejstvometer_ne_drzi

Milan Zver (SDS&SLS): "V času naše vlade so ameriški in ruski predsedniki obiskovali Slovenijo."

Ameriški predsednik George W. Bush je res bil v Sloveniji leta 2008, v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji. Ruskega predsednika Vladimirja Putina pa v mandatu prve Janševe vlade v Sloveniji ni bilo. Znamenito srečanje Bush-Putin pa se je v Sloveniji odvilo že leta 2001.

dejstvometer_previdno

Milan Zver (SDS&SLS) glede arbitraže: "V bilateralnih pogajanjih lahko dobimo več."

"Naš interes je, da dobimo več, kot nam je dala ta razsodba. Enak interes imajo verjetno tudi Hrvati. Ne, poglejte, Hrvati niso v tako dobri pogajalski poziciji kot smo ta hip mi," je izjavil Milan Zver. Izkušnje kažejo, da bi nas ponovno odpiranje bilateralnih pogajanj postavilo na začetek iskanja rešitve mejnega vprašanja. Hkrati s tem bi se odpovedali obstoječi razsodbi, ki je za nas relativno ugodna.

dejstvometer_ne_drzi

Ljudmila Novak (NSi): "EU bi morala vztrajati pri implementaciji arbitraže."

"To je zagotovo napaka evropske komisije, da ni vztrajala pri izpolnitvi arbitražne odločbe. Kot piše Schuman v tej knjigi. Meje morajo biti stičišča, ne ločišča ampak stičišča," je izjavila Novakova. Evropska komisija se je ob svojem prvem odzivu na arbitražno zavzela za njeno implementacijo in pri tem ponudila celo svojo pomoč.

dejstvometer_previdno

Ljudmila Novak (NSi): "Migranti so tudi ljudje … za prehod meje potrebujejo potni list."

"Reševati je treba probleme, ne ščuvati ljudi, migranti so tudi ljudje, vendar potrebujejo potni list za prehod meje, hkrati pa moramo odpravljati probleme na izvoru," je prepričana Novakova. Migranti so v prvi vrsti ljudje in jih je treba tako tudi obravnavati. Prosilci za azil, potencialni begunci, pogosto nimajo ustreznih dokumentov – bežijo namreč iz vojnih območij. Potnih listov nimajo, ker jim jih oblasti v vojnih razmerah preprosto ne morejo izdati.

dejstvometer_previdno

Milan Zver (SDS&SLS): "Orban je pokazal učinkovito migrantsko politiko."

"Te vlade, ki jih vi tako sovražite, so vpeljale učinkovito migrantsko politiko. Orban je prvi uspel s pravo politiko, čeprav je še nemška kanclerka v tistem obdobju 2015 vabila migrante v Evropo," je izjavil Milan Zver. Zastraševanje, demonizacija, blokiranje predlogov Evropske  komisije in kršitve mednarodnega prava niso učinkovita migrantska politika, razen če si pod učinkovito predstavljamo razgradnjo evropskega in mednarodnega režima in prelaganje bremen na druge. Zapora madžarske meje je namreč pretok beguncev preusmerila v druge države, tudi v Slovenijo.

dejstvometer_ne_drzi

Violeta Tomić (Levica): "Migracije je potrebno razumeti kot vzrok in kot posledico."

"Migracije moramo razumeti skozi vzrok in posledico. Vse se je začelo leta 2003, ko je tudi Slovenija skupaj z desetimi novimi državami podprla napad na Irak," je izjavila Tomićeva. Leta 2003 so Združene države Amerike in Velika Britanija vodile napad na Irak, brez vojne napovedi. Slovenija se je pridružila zvezi NATO leta 2004. Nemogoče bi torej bilo trditi, da je Slovenija začela napad na Irak leta 2003, saj je tistega leta šele dobila uradno povabilo v NATO, istočasno, kot je bila sprejeta tudi izjava o razorožitvi Iraka.

Slovenija je sicer res podpisala Vilensko izjavo, ki je bila pogoj za članstvo v NATU, s katero smo podprli 'ameriška prizadevnaja'. Res pa je tudi, da to nima neposredne zveze z migracijami po letu 2011 – te so bile posledice arabske pomladi in še posebej državljanske vojne v Siriji. Arabska pomlad se je zgodila ravno zaradi avtoritarnih režimov kot je bil Iraški.

dejstvometer_previdno

Violeta Tomić (Levica): "Do sedaj smo reševali samo banke."

Pred zadnjo gospodarsko krizo se Unija z bankami sploh ni ukvarjala. V tem trenutku je bančna unija, ki bo preprečevala nezdrave odnose med članicami in bankami, še vedno v izgradnji. EU iz skupnega proračuna doslej neposredno ni namenila nobenih sredstev za reševanje bank. Prezadolžene države so pomočjo finančnih mehanizmov reševale države članice. ECB pa je z ugodnimi krediti spodbuja financiranje preko komercialnih bank.

dejstvometer_ne_drzi

Milan Zver (SDS&SLS): "Slovenija ima v povprečju bistveno več policistov na prebivalca kot ostale države."

"Lahko se tudi rezervna policija malo več reaktivira. Ali pa, Slovenci imamo itak policije na glavo prebivalcev bistveno več kot druge evropske države, tako da bi verjetno tudi s kakšno reorganizacijo lahko bistveno pripomogli k temu, da bi bolj pomagali zavarovati južno mejo," je izjavil MIlan Zver. Slovenija je po številu policistov na devetem mestu v Evropski uniji z enim policistom na 398 prebivalcev. Povprečje Evropske unije je en policist na 318 državljanov. Običajno je, da imajo manjše države več policistov, zaradi stalnih nalog, ki jih morajo policisti opravljati. Glede na velikost države, po številu policistov ne izstopamo.

dejstvometer_previdno

Igor Šoltes (DeSUS): "63 odstotkov naših upokojencev živi tik pod ali tik nad pragom revščine."

Izjava je nejasna oziroma zavajajoča, ker kandidat govori o odstotku tistih, ki so "tik pod ali tik nad pragom revščine", to je zelo široka definicija razpona, ki ne omogoča ovrednotenja. Povprečna pokojnina v Sloveniji je bila decembra 640 evrov: za moške 647 in za ženske 634 evrov. Prag revščine v Sloveniji je sicer 7.628 evrov prihodka na letni, oziroma 636 evrov prihodka na mesečni ravni.

dejstvometer_previdno

Tanja Fajon (SD): "Leta 2000 je bilo skoraj 36.000 ilegalnih prehodov skozi Slovenijo."

"Leta 2000 je bilo skoraj 36.000 nezakonitih prehodov v Slovenijo. Torej vse, kar se je pozneje dogajalo, v primerjavi z letom 2000 vseeno ni tako zaskrbljujoče," je izjavila Tanja Fajon. Leta 2000 je bilo samo na Hrvaški meji 26.000 ilegalnih prehodov meje, čez druge sosednje države pa še skoraj 9000. Skupno torej približno 35.000 prehodov meje.

dejstvometer_drzi

Violeta Tomić (Levica): "V mednarodnem pravu sta dve načeli: samoodločba in ozemeljska celovitost."

"Globoko sem razmislila, kajti obstajata dva principa v mednarodnem pravu. En je princip pravice do samoodločbe narodov in drugi princip je načelo ozemeljske celovitosti. V Levici vedno zagovarjamo samoodločbo narodov: tako pri vprašanju Palestine, Zahodne Sahare, Katalonije, kot tudi pri Krimu," je izjavila Tomićeva.

V primeru Krima to ne velja – gre za nasilno aneksijo, ki nima podlage v mednarodnem pravu in je kot takšne nobena članica EU ne priznava. Referendum ni bil izveden na ustrezen način – izveden je bil po dejanski aneksiji. Visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini pa je v svoji izjavi jasno povedala, da je Evropska unija pet let po nezakoniti priključitvi Avtonomne republike Krim in mesta Sevastopol Ruski federaciji še naprej trdno odločena zagovarjati suverenost in ozemeljsko nedotakljivost Ukrajine. Evropska unija ponovno poudarja, da ne priznava te kršitve mednarodnega prava in jo še naprej obsoja. Evropska unija ne priznava in tudi v prihodnje ne bo priznala volitev Ruske federacije na Krimskem polotoku. Poleg tega je vredno omeniti tudi, da je Tomićeva sicer na isto vprašanje pred manj kot tremi tedni povedala: "Ne vem, to je njihova stvar."

dejstvometer_ne_drzi

 

Milan Zver (SDS&SLS): "UTD je utopični poizkus, ki je propadel povsod … skregan je z ekonomsko logiko."

"Kar se pa tiče univerzalnega temeljnega dohodka, je pa to poskus, utopičen poskus, ki je propadel povsod in verjetno nima nobene prave možnosti, zato ker je skregan z ekonomsko logiko," je prepričan Zver. Zadnji finski eksperiment je pokazal mešane rezultate: ni se povečala aktivnost, a se je bistveno izboljšalo osebno zadovoljstvo ljudi iz eksperimenta.  Glede ekonomske logike: UTD so zagovarjali tudi nekateri najbolj liberalni ekonomisti, kot je Milton Friedman, utemeljitelj čikaške šole.

dejstvometer_previdno

Violeta Tomić (Levica): "Tretjina javnih uslužbencev se je EU zaposlila v finančnem sektorju."

"Predvsem pa bi rada poudarila, da je treba ustaviti sprego med kapitalom in politiko, kajti vemo, da se kar ena tretjina uradnikov na evropski komisiji potem zaposli v finančnem sektorju," je dejala Tomićeva. Njena izjava je napačna – drži le za zaposlene na najpomembnejših funkcijah v okviru finančne regulacije. Delež je v primerjavi z deležem na podobnih funkcijah v nacionalnih državah pravzaprav relativno nizek.

dejstvometer_ne_drzi

Tanja Fajon (SD) : "Zeleno-leva koalicija za EU … zato je pomembno, da gredo ljudje v nedeljo na volitve."

"In če bomo naredili ta preobrat, da bodo napredne sile, neka leva, levo-zelena koalicija, prevladala v Evropski uniji bo to lahko zelo dobro za prihodnost Evrope, da bo ta močna, solidarna, bolj napredna in pa seveda bolj prijazna za ljudi. Je pa ključno zato, da gredo ljudje v nedeljo na volitve ali pa že na predčasne," je izjavila Fajonova.

Za resnične spremembe v politikah EU bi bila potrebna tovrstna sprememba tudi na ravni nacionalnih držav–vlad, Evropski parlament je namreč le soodločevalec. Neusklajenost koalicije v evropskem parlamentu z vladami v večini držav bi kvečjemu povzročila blokade v političnem procesu.

dejstvometer_previdno

Angelika Mlinar in Ljudmila Novak: "Sodelovanja v EP v podporo slovenski manjšini."

Angelika je izjavila: "Tako, da se damo lahko tudi čezstrankarsko skupaj in se zavzemamo za nekaj, kar je v prid Sloveniji in da dejansko ojačamo ta glas," Novakova pa: "Bova obe sodelovali. Za slovensko manjšino."

EU nima pravih pristojnosti na področju manjšin (pravice manjšin so v Lizbonski pogodbi zgolj omenjene med temeljnimi pravicami; ohlapno so vključene v pogoje za vstop v EU, EP pa lahko kvečjemu to temo vključi v kakšno poročilo, doslej je sprejel eno splošno resolucijo o minimalnih standardih – leta 2018). Z vprašanjem manjšin se ukvarja druga institucija, Svet Evrope.

dejstvometer_previdno
dejstva, eu volitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
12. 06. 2019 14.34
+2
Sem poskušal iti malo skozi te vaše "drži", pa "ne drži".... Glede na vse skupaj bi dal članku oceno "Previdno" ali pa celo "Ne drži".......Novakova je recimo govorila o migrantih, da potrebujejo potni list (kar 100% drži), vi ste nabijali o beguncih. Fajonova o nekih 36.000 ilegalnih prehodih in vi potrdite to kot dejstvo. (Toliko so jih zaznali, koliko jih je pa res bilo pa ciganka ne ve.). Šoltes je glede upokonjencev popolnoma zadel: nekaj pod ali nekaj nad pragom revščine... A +/- 10€ ni dovolj točno?? V bilateralnih pogajanjih bi lahko dobili več...Pravite "Ne drži", jaz bi prej rekel "Previdno".... Kakorkoli.... Zelo slabe ocene pri vseh (levih in desnih da ne bo pomote...)
Karantanija
22. 05. 2019 12.29
+3
Najbolj bomo grešili volilci, če ne bomo prave volili!
glava2
21. 05. 2019 14.39
-4
gospa "poslance na minimalce" Z 5000€ MESEČNE PLAČE nima pojma o pojmu in tistemu, ki voli te ljudi mu bi morali odvzeti volilno pravico!!! SRAMOTA
Karantanija
21. 05. 2019 13.39
+6
Si predstavljate, da bi bilo ravno obratno, da bi hrvaški poslanci stopili na stran Slovenije!? Ja, pa saj bi jih narod nekam poslal in bolje, da nikoli ne bi prišli več nazaj. Pri nas jih pa še nagradimo s ponovno izvolitvijo v evropski parlament!
alien8potnik
21. 05. 2019 12.41
+21
Na 24ur.com ste se procesa preverjanja dejstev lotili precej kreativno. Nekatera vaša dejstva namreč niso prav nič dejstvena, sploh ko se nanašajo na trditve Violeta Tomić: Trdite, da Slovenija leta 2003 ni mogla podpreti okupacije Iraka, ker še ni bila članica Nata. To seveda ne drži, ministra Rupla to prav nič ni oviralo, da ne bi v imenu Slovenije podpisal Vilniuškega pisma v podporo invaziji. Trdite, da med krizo nismo reševali bank, ker EU za to ni namenila sredstev iz skupnega proračuna. To tudi ne drži. Prvi del trditve z drugim žal nima nikakrše veze: če bi EU zagotovila sredstva npr. z izdajo evroobveznic (proračun EU je za kaj takšnega itak premajhen, tudi če bi imel postavko za reševanje bank), problema sploh ne bi bilo. Tako pa je EU države prisilila, da ta sredstva zagotovijo iz nacionalnih proračunov ob hkratnem zategovanju pasu. V primeru Slovenije je evropska komisija celo za več milijard umetno napihnila bančno luknjo (NLB je leta 2013 prosila za 375 milijonov € dokapitalizacije, komisija je ukazala 1,5 miljarde), na tej osnovi zahtevala več milijard nepotrebne dokapitalizacije in to izsiljeno dokapitalizacijo uporabila kot alibi za vsiljeno privatizacijo bank. Mimogrede, novi lastniki NKBM so si zgolj v letih 2016 in 2017 v obliki dividend izplačali 30% kupnine - očiten dokaz tega, da je bila banka leta 2013 na robu propada! Prav tako je EU od zasebnih finančnih institucij (predvsem bank Nemčije in drugih bogatih držav) prevzela ničvredni Grški javni dolg. Na tak način so se izgube bank prenesle na pleča vseh nas. Trdite tudi, da je Evroskupina izvoljena, ker v njej sedijo finančni ministri držav evrskega območja, ki so nekoč očitno morali bili izvoljeni na položaj finančnega ministra. To je vsaj grobo zavajanje. Evroskupina bi morala biti zgolj neformalno posvetovalno telo (Protokol 14 k Lizbonski pogodbi) brez vsakih drugih pristojnosti. V času krize je delovala povsem konspirativno, sestajala se je za zaprtimi vrati, ni vodila niti zapisnikov sestankov, pri tem pa odločala o usodi celotnih držav, ne da bi ji kdorkoli kadarkoli podelil te pristojnosti. Ne vem za druge države, ampak ustava RS našemu finančnemu ministru ne daje nikakršnih pooblastil za takšno konspirativno delovanje. Boste vaša "dejstva" popravili? Ali boste pač rumeni novičnik, ki išče senzacije, četudi na račun zavajanj in izkrivljanj dejstev?
pravicnez.
21. 05. 2019 12.07
+5
Sramota, da nas predstavljajo taki pohlepni nesposobni osebki. Ajde pustimo Zvera. A kaj več inteligentnega ni v SLO? Fajonka razkazuje z modno pojavo, koliko si je nagrabila in koliko bi si še rada.
kuhankrompir
21. 05. 2019 12.08
+2
Karantanija
21. 05. 2019 12.25
-3
Njo najbolj okiti njena pamet, drugega je bilo pa ravno prav. Vsaka prava ženska se rada malo okiti in prav je tako!
Transformerji
21. 05. 2019 12.05
+1
Naši poslanci v našem parlamentu, naši poslanci v evropskem parlamentu - isto balkansko govno!
Karantanija
21. 05. 2019 11.32
+3
"Ker narod potrebuje v teh težkih časih vse svoje sile, kliče vse in vsakogar! Če kdaj, v teh časih je potreba, da si zvesto pogledamo iz obraza v obraz, da si sežemo v roke, se strnemo v eno vrsto. Strahopetec je, kdor zdaj trepeče, da bi se mu ob takem zbližanju morda ne odkrhnila ta ali ona mrvica njegovih strankarskih načel in njegovega svetovnega naziranja. Prijatelji, zdaj gre za življenje in smrt! Jaz upam v življenje! In takrat, kadar si uresničimo to pravo življenje, takrat si bomo zopet pogledali v oči in se povprašamo: 'Kdo si? Kako misliš ti? Ali si mi brat ali nebrat? "(IVAN CANKAR)
Karantanija
21. 05. 2019 11.24
+17
Nezaslišano! Zver bi se še kar pogovarjal s Hrvati, če bi mogoče pri arbitraži dobili še kaj več ... To ne moreš verjeti, kaj govori človek z doktoratom! Vsak z zdravo kmečko pametjo ve, da skoraj tridesetletni razgovori s Hrvati ne vodijo nikamor, da se bodo še stoletja šli z nami "ping pong" , če bomo preveč mlahavi in se jim bomo pustili voditi za nos. Zato potrebujemo v EU odločnejše, prave domoljube!
Uporabnik8879
21. 05. 2019 12.00
+0
Točno tako, če si poslanec naše države, potem moraš zastopati stališča, ki so pravno podkovana. Arbitraža je bila na osnovi referenduma, sodaa je dokončna in jo je potrebno spoštovati. Dogovarjamo se pa lahko le o tistem, kjer sodba pri inerpelaciji tudi določa da so možni dogovori. Takega poslanca, ki to ne spoštuje, ne potrebujemo.
Karantanija
21. 05. 2019 13.36
+2
Si predstavljate, da bi bilo ravno obratno, da bi hrvaški poslanci stopili na stran Slovenije!? Ja, pa saj bi jih narod nekam poslal!
bogdajmir
21. 05. 2019 10.55
+24
Malo nerodno, ko komentatorji poznajo več 'dejstev', kot pa celotna skupina FDV novinarjev, ki naj bi res imeli to z lahkoto pokrito. Vendar pa spet prevlada tisto novinarsko subjektivno tolmačenje nekih informacij, ki jih potem pretvorite v - neko abominacijo od članka. Škoda no, bi pričakoval več od največje medijske hiše.
User792410
21. 05. 2019 10.53
+33
Tale soočenja, še posebno pa rezultati kvazi glasovanja z omejenim dostopom, niso vredni piškavega groša! Tisti, ki bo šel na volitve tako ali tako že v naprej ve koga bo volil, ta lari fari soočenja pa še gluhega in slepega ne prepričajo, pa naj mi hendikepirani oprostijo.
Karantanija
21. 05. 2019 10.46
+27
Poraja se mi vprašanje, zakaj se je SDS, z Zverom na čelu, tako zelo zavzela za ljudi ob meji, ki so ogroženi od migrantov, ki sejejo strah, kar se mi pa zdi popolnoma pravilno, da ne bo pomote! Obenem pa se sprašujem, zakaj se ni ta isti Zver in njegova stranka, zavzela še za naše ribiče in Piranski zaliv, saj vendar tukaj prav tako gre za naše ljudi in celo naše ozemlje in morje!? In ne morem mimo tega, da si ne bi mislil, da ravno zaradi volitev. Ne gre jim za Slovenijo, gre za njihove pohlepne žepe!
mali.mato
21. 05. 2019 10.52
+5
Karantanija
21. 05. 2019 10.59
+15
Nekaj vztrajnih je še, sicer se pa po našem morju sprehajajo hrvaški ribiči. Tudi po zaslugi naših evropskih poslancev, ki v tem mandatu niso zmogli biti enotni v zvezi s tem vprašanjem, in še marsikaterim drugim, seveda!
MatejKorošec
21. 05. 2019 10.38
+7
Zdaj, ker ima nekdo drugačno mnenje in dejstva držijo in so resnična je to za levake tema, ki "Ne Drži". To je samo v Sloveniji in pol ti iz FDV-ja ti pravijo kako smeš mislit in kako ne.
MatejKorošec
21. 05. 2019 10.58
+4
FDV skrbi za FB cenzuro in so levi pristaši, ne mešat jabolk pa hrušk.
vertex
21. 05. 2019 11.44
-1
saj pravim..levakarski sds fdv komunisti...kakšne hruške borovnice
mali.mato
21. 05. 2019 10.36
+19
POP TV ste pravi mojstri manipulacije in spreobračanja resnice. Zverovo izjavo ste namreč označili za neresnično ter to utemeljili na sledeč način: “Izkušnje kažejo, da bi nas ponovno odpiranje bilateralnih pogajanj postavilo na začetek iskanja rešitve mejnega vprašanja, zato Zverova izjava ne drži.” Da gre pri omenjeni obrazložitvi za popolno laž je evidentno. Slovenija je namreč pred arbitražno razsodbo imela odprt dostop do odprtega morja, hkrati pa smo z arbitražo tudi na kopnem več izgubili kot dobili.
Hellsrael
21. 05. 2019 10.35
-12
Fajonova....arrr
bogdajmir
21. 05. 2019 10.51
-2
Karantanija
21. 05. 2019 11.34
+2
Takole
21. 05. 2019 10.34
+39
Violeta bolj ti paše vloga ciganke v Kursadžijah😀.
Polis123
21. 05. 2019 10.28
+24
Ali so novinarji neodvisni? Drugo preprosto vprašanje.
bogdajmir
21. 05. 2019 10.22
+25
Diplomati, kaj hočeš. Za Tomičko itak vemo, da samo naklada, Zver je skušal ugajati ker mu niso dali dovolj besede, Šoltes je imel občutno preveč besede. Ne drži, da je Orban izvajal dobro protimigrantsko politiko? Kako potem, da nimajo migrantov? To, da so preusmerili ljudi v druge države, je naša krivda, da nismo storili isto. Oz krivda naših levih vlad.
vertex
21. 05. 2019 10.27
+1
orban je spustil milijon migrantov v evropo...kateri migrant pa želi ostati v revni madžarski?še v bogatejši sloveniji ne ostanejo
MatejKorošec
21. 05. 2019 10.40
+7
Madžarski gre trenutno boljše kot Sloveniji. Tudi plače se jim redno dvigujejo in narod si lahko več privošči kot nekoč. Prav tako globalno bolj učinkovito sodelujejo z tujimi državami kot mi.
vertex
21. 05. 2019 10.50
-2
boljše?...plače pol manjše kot pri nas...cene iste..globalno se preseli tja če ti je to všeč
SabincaH
21. 05. 2019 10.21
+30
Tomićka ga je najbolj srala...
TargetHacker
21. 05. 2019 10.17
+30
Grozno, kakšne politike imamo...