Dejstva

Violeta Bulc med manj uspešnimi komisarji, na 21. mestu od 28

Ljubljana, 15. 05. 2019 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mark Vidrih
Komentarji
240

Violeta Bulc je ena najslabše ocenjenih komisarjev v Junckerjevi komisiji – pristala je v zadnji četrtini. Tako razkriva poročilo, ki so ga ob koncu Junckerjevega mandata pripravili pri komunikacijski agenciji Burson Cohn & Wolfe (BCW). Najboljšo oceno je prejela danska komisarka Margrethe Vestager, najslabšo pa Madžar Tibor Navracsics.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bulčeva v Sloveniji bolj cenjena kot v tujini
    02:43
    Iz 24UR: Bulčeva v Sloveniji bolj cenjena kot v tujini
  • Iz SVETA: Kako uspešni so evropski komisarji?
    02:28
    Iz SVETA: Kako uspešni so evropski komisarji?
Violeta Bulc
Violeta Bulc FOTO: Shutterstock

Pet let po tem, ko se je na čelo Evropske komisije zavihtel nekdanji luksemburški premier Jean-Claude Juncker in na položaju prvega človeka EU zamenjal Portugalca Joseja Manuela Barrosa, je Junckerjeva komisija na lestvici uspešnosti od 1 do 10 prejela oceno 4,6 in je, kot so še zapisali v poročilu, torej delovala zgolj s polovično uspešnostjo.

Kot bolj uspešno od Barrosove je Junckerjevo komisijo sicer označilo 41 odstotkov anketiranih, da je bila manj uspešna, jih meni 34 odstotkov, 26 odstotkov pa, da je Junckerjeva komisija enako uspešna kot prejšnja.

uspesnost-junckerjeve-komisije

Kot so zapisali pri agenciji BCW, se je Junckerjeva komisija v petletnem mandatu sicer soočila z vrsto kriz, kot so brexit, naraščanje nacionalizma in migracije, a da to ni razlog za takšno oceno. Anketirancem so pred izpolnjevanjem anket namreč predstavili zaobljube Komisije iz leta 2014, ti pa so ocenili, kako uspešni so bili komisarji pri njihovi realizaciji.

uspesnost_eu_komisarjev

Bulčeva v Bruslju pri repu, doma med najpriljubljenejšimi

Violeta Bulc, slovenska komisarka za promet, pri kateri ne pozabijo omeniti črnega pasu v tekvondoju in veščine hoje po žerjavici, je s povprečno oceno 2,44 od 10 pristala med najslabše ocenjenimi komisarji. V BCW-jevem poročilu so zapisali: "Bulčeva je transportni resor prevzela v času, ko je bil ta ključnega pomena za trajnostni program EU." Kot najuspešnejšo potezo njenega mandata so izpostavili njen poziv k uvedbi ukrepov za višje cestnine za voznike z najbolj onesnaževalnimi vozili, kot precejšen korak nazaj pa njen neuspeli poskus zaključka poletnega časa. Violeta Bulc je z oceno 2,44 pristala precej pod povprečjem, na 21. mestu med 28 komisarji.

Bulčeva je medtem v Sloveniji zelo priljubljena. Po javnomnenjski raziskavi Inštituta Mediana se je ves mandat uvrščala med 2. in 4. mestom na lestvici politikov. Svoji stranki, SMC, pa je dala košarico, ko ni želela kandidirati na listi za evropske volitve. Podpora SMC po aprilski Mediani, ki je bila 3,5-odstotna, ji več kot očitno ni dala upanja po izvolitvi. Marca letos je zato napovedala le, da bo članica sedemčlanske volilne ekipe evropskih liberalcev, v Sloveniji pa bo podpirala SMC.

Najverjetnejša naslednica Junckerja Vestagerjeva?

S povprečno oceno 5,02 od 10 se je na vrh lestvice zavihtela nekdanja podpredsednica danske vlade Margrethe Vestager, ki je bila v Komisiji zadolžena za konkurenčni resor. Pri BCW so zapisali, da Vestagerjevo mnogi vidijo kot "carico evropske konkurence" in kot "najsvetlejšo zvezdo Junckerjeve komisije". V petih letih je namreč na žulj stopila številnim multinacionalnim podjetjem, ki so se do njenega nastopa spretno izogibala plačevanju davkov v EU. Tehnološka velikana Google in Apple je skupaj oglobila za skoraj 20 milijard evrov. Vestagerjeva ima glede na poročilo BCW trenutno tudi največ možnosti, da na položaju predsednika Evropske komisije nadomesti Jean-Clauda Junckerja.

Najbolje in najslabše ocenjena komisarja: Margrethe Vestager (levo) in Tibor Navracsics.
Najbolje in najslabše ocenjena komisarja: Margrethe Vestager (levo) in Tibor Navracsics. FOTO: POP TV

Na dnu lestvice je s povprečno oceno 1,9 od 10 pristal član Orbanove stranke Fidesz, madžarski komisar za področje izobrazbe, kulture, mladine in športa Tibor Navracsics. Leta 2014 se je zaobljubil, da bo povečal število vpisanih na evropskih fakultetah, podvojil finančna sredstva, namenjena programu Erasmus+, razvoju množičnega športa v EU pa namenil še dodatnih 300 milijonov evrov. Čeprav je svoje obljube izpolnil, je Navracsics najslabše ocenjen komisar Junckerjeve komisije.

sebastian-kurz-citat

Janez Potočnik leta 2012 ocenjen bolje kot Bulčeva

Podobno raziskavo so pri BCW pripravili tudi na polovici mandata druge Barrosove komisije leta 2012. 690 anketiranih je tedanjemu slovenskemu komisarju Janezu Potočniku, ki je bil v Komisiji zadolžen za okoljski resor, za prvo polovico mandata dodelilo povprečno oceno 5 od 10.

Najbolje ocenjena komisarka je bila leta 2012 Nizozemka Neelie Kroes (6 točk od 10), najmanj točk (2 od 10) pa so anketiranci podelili britanski komisarki (tudi podpredsednici Komisije) Catherine Ashton. Tedanji predsednik Komisije Jose Manuel Barroso je za svoje delo prejel oceno 2,5 od 10.

Največja razlika med letošnjim poročilom in poročilom iz leta 2012 je bržkone v tem, da so komisarji druge Barrosove komisije (na polovici mandata) prejeli zelo podobne ocene in skupaj dosegli povprečno oceno 4,5, komisarji Junckerjeve komisije pa so prejeli bolj različne ocene in skupaj dosegli povprečno oceno 2,98.

dejstva, eu volitve
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
15. 05. 2019 20.35
+5
Morda bo Margrethe Vestager ustrezna oseba za Evropo.
zubonjo
15. 05. 2019 20.32
+0
Zakaj me rezultat ni presenetil? Gospa je, med drugim, vehementno zagovarjala plačilo cestnine po načelu kolikor voziš, toliko plačaj. Pač pravi kvazi okoljevarstveni, ki pri plači 20 K + EUR pozablja, da bi reveže spravila nazaj iz varnrjših avtocest na državne ceste. Kakšnih 100 mrtvih več ne leto. Ni pa dosledno spoštovovali svetla načela varstva okolja. Tudi če bila nižje ne bi zameril.....res vrhunski kader SMC.
reakcionar
15. 05. 2019 20.10
+2
Kdo je ze ta? Sem kaj zamudil? Aha, sej za to nism o tej personi nic slisal.
Franci Luzar
15. 05. 2019 20.23
+3
pozitivnega nisem niti jaz slišal nič novega, negativnega pa dovolj, sploh pa je Nemcem hotla prepovedati dabi uvedli vinjete ?
krmeki
15. 05. 2019 20.10
+14
V Sloveniji je žal tako, manj kot delaš in manj kot pred javnostjo zagovarjaš svoje odločitve, bolj priljubljen si (Bulčeva, Pahor, Židan, Fajon, Peterle,...)
jaseveda
15. 05. 2019 20.22
+6
...Kordiš, Mesec, Tomić in ostali deloholiki
DAEMONIUM
15. 05. 2019 19.59
+4
Moram pa kot sveckar vseeno cestitati Sarcul ki ve kaj vse je Bulceva slabega naredila za Slovenijo in jo ne bo ponovno predlagal za komesarko, kar se ona tudi zaveda in se sedaj oklepa komesarskega mastno placanega mesta z vsemi 4 samo nima sans tako kot njen predlagatel Cerar, ki zagotovo tone v smetiscu zgpdovine, kakor spada se premeteni Erjavec in pokvarjeni Soltes ki se je zatekel v Desus, da izkoristi se uboge upokojence saj ga niti ena druga stranka noce!
jg57
15. 05. 2019 19.58
+5
Tako je, če gredo pravljičarji v visoko politiko.
Wahl
15. 05. 2019 19.35
+2
Ta anketa je brezvezna, dokaz za to je 5. mesto prvega med komisarji, ki dela sramoto od samega začetka, v samem finišu bi pa v gosteh skoraj posmodil še gostitelja, njegovo soprogo, ter še koga zraven.
aazz
15. 05. 2019 19.27
+14
sam Kučanov kader, temu primerne so ankete
lukeeeeeec
15. 05. 2019 19.24
+8
No že poznano.Tudi neka ALENKA se je silila v EU. Tudi tožbe v EU padajo kot za stavo. A ni maločudno, pri nas pa vladajoči trdijo kako smo NAJ NAJ!
DAEMONIUM
15. 05. 2019 19.51
-3
??? Kot sveckar ne dovolim, da kakor koli dvomljivo pises o Alencici z najlepsimi nogami, napeto ritko..mmmm. Sicer pa je bila danes na tv v zvezi 2.tira, vidno shujsana,najmanj za 10 kg , pomlajena (ok skrivala je verjetno naguban vrat za nekaksno ogromno ruto v katero se ponavadi zavijajo pingvini ampak je se vedno delovala kot prava mrhica..mmm
Uporabnik981904
15. 05. 2019 19.11
+14
Ja kako pa to ? A ni mediana naredila raziskave :-)
matej1111
15. 05. 2019 19.08
+2
In kdo sploh je kaj dobrega naredil tam v Bruslju? Aja, uro ne bomo rabli premikat, pa še to je pijanec rekel, da naj vsaka država sama določi.
murate
15. 05. 2019 19.08
-2
ta članek se mi zdi zelo nekorekten in zavajajoč.Bulčeva mi nikoli ni bila všeč in mi tudi sedaj ni in vprašanje je ,če bom mnenje o njej kdaj spremenil?V tem članku pogrešam predvsem to kaj so tisti ki so jo nastavili od nje pričakovali in kaj se je od tega uresničilo in kaj bi morala storiti , da bi bila bolje ocenjena z strani ocenjevalcev?Ako pridejo časi,da novinar,ki piše članek odgovori med drugim na ta vprašanja ,takrat bomo volilci šli na volitve in Bulčevi ponovno dali glas ali pa ne.Tako pa novinar zahtava od morebitnih volilcev,da njej ali njeni stranki tudi pod razno ne damo glasu na volitvah.Toliko o poštenem nepristranskem novinarstvu....In tako se po potrebi trenutnih sponzorjev piše o vseh levih,desnih,neopredeljenih,komunistih,ta belih,farih in še kom .Skratka hvala za poučen članek
DAEMONIUM
15. 05. 2019 19.00
+10
Ona pa je pravi Cerarjev kaliber in predvsem slika t.i. slovenskega javnega mnenja, kjer naj bi bila skozi na vrhu ceprav sem se 100X javno vprasal pa kdo njo sploh voli, ko pa niti enega ne poznam, ki bi jo podpiral. Nasprotno, prej se je treha vprasati kaksno skodo je neposredno naredila Sloveniji?? Zakaj so hrvatje dobili 85% evropskega denarja za peljesaski most in nasi le 15%??? Zakaj ni obvestila vlade o mnenju evropske pravne sluzbe o arbitrazi ki je bilo v slovensko korist??
bad-grandpa
15. 05. 2019 18.58
+9
naredila nic razen dobro placo vlekla, še en Cerarjev okostnjak iz omare
piu
15. 05. 2019 18.24
+17
z komunisti-lewaki bomo vedno vsepovsod slabi ali najslabši......
piu
15. 05. 2019 18.23
+9
slab v slabi komisiji..........za kozlat....
Sunflower0
15. 05. 2019 18.23
+23
A je ona za bilokogar od vas kaj storila,da bi boljše živeli?Ali kakorkoli vplivala posredno ali pa neposredno,da mi kaj občutimo?Ni.Samo smeje se in meglo meša in svoje žepe polni.
murate
15. 05. 2019 19.10
+4
pametno vprašanje predvsem za novinarja kaj je in kaj ni....
32635554
15. 05. 2019 18.22
+29
..ob imenovanju so jo vsi režimski mediji kovali v zvezde...strokovnjakinja, ki jo Evropa še ni videla...ha, ha, ha.....
Milan Krohne
15. 05. 2019 18.17
+30
Še denarja za drugi tir nam ni zrihtala. Ga pa je hrvatom za pelješki most. Sramota. Še drugi znani BULC , ki gre v politično zgodovino, vsaj upam.
zajebant2
15. 05. 2019 18.04
+19
levakinja ni sposobna