EU volitve

Kako se je Evropa spremenila v petih letih?

Bruselj/Ljubljana, 15. 04. 2019 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V zadnjih petih letih so Evropsko unijo zaznamovali tako migracije in porast populizma kot skorajšnji izstop Grčije iz evroobmočja in brexit. EU se je znašla v eksistencialni krizi in prav ta bo glavni motiv v kampanji pred evropskimi volitvami.

V iztekajočem se petletnem institucionalnem ciklu je očitna krepitev vloge voditeljev članic EU na račun drugih institucij, kot sta Evropska komisija in Evropski parlament. Temelj za to je postavila lizbonska pogodba, ki je Evropski svet formalizirala kot institucijo, a znatno ga je okrepil brexit, ko je pod vprašaj postavil evropski projekt.

Vse večja vloga voditeljev

V preteklih petih letih je bilo zaznati krepitev medvladnega pristopa na račun metode skupnosti, je v oceni iztekajočih se mandatov Evropske komisije in Evropskega parlamenta za STA ocenila analitičarka fundacije Bertelsmann Stefani Weiss. To pomeni, da se krepi moč Evropskega sveta, ki združuje voditelje članic Unije, na račun moči institucij, kot sta Evropska komisija in Evropski parlament.

To po analitičarkinih besedah kaže, da je evropska politika vse bolj domača politika in da ni več zgolj tehnokratskih vprašanj, temveč se vse spolitizira.

Vse več se odloča na ravni voditeljev članic Unije in tudi njihova srečanja so vse pogostejša. Včasih so bila štiri zasedanja na leto, zdaj je ogromno neformalnih, izrednih, posebnih vrhov.

Slovenija in EU
Slovenija in EU FOTO: iStock

Sporna političnost komisije

Preostale institucije se proti krepitvi moči Evropskega sveta borijo s poudarjanjem svoje političnosti. Ena najbolj izpostavljenih in tudi spornih značilnosti komisije pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja je njena političnost, ki se v različnih kontekstih različno izraža, utemeljuje in pojasnjuje.

Junckerjeva komisija je na primer odločno pokazala svoj politični obraz, ko je v francoski volilni kampanji podprla Emmanuela Macrona v bitki z Marine Le Pen, medtem ko ga je v kampanji pred referendumom o brexitu oportuno skrila.

Komisija sicer pojasnjuje, da njena političnost ne pomeni vpletanja v politične procese članic, temveč se nanaša na način opredelitve in uresničevanje evropskih prioritet.

Evropske volitve bo zaznamovala kriza, v kateri se je znašla EU, variacije pa bodo v posameznih članicah različne glede na stranke na oblasti in v opoziciji, položaj države in odnos do Bruslja. Marko Lovec, profesor na FDV

Predstavniki Slovenije so v arbitražni zgodbi kritizirali prevlado politike nad pravom v Junckerjevi komisiji in izpostavljali problematičnost političnosti komisije za opravljanje njene temeljne naloge varuhinje pravnega reda Unije.

Nekateri poznavalci scene v Bruslju pa ocenjujejo, da je bil ta pristop dober. Analitičarka Bertelsmann meni, da je to pozitivna točka v preteklem mandatu komisije, sploh ob večnih očitkih na račun bruseljskih tehnokratov.

Dobra strategija je po njenem mnenju tudi opredelitev desetih prioritet in prevetritev evropske zakonodaje pod geslom, da mora biti vloga komisije "velika pri velikih stvareh in majhna pri majhnih". Negativno pa je, da pri teh desetih prioritetah niso prišli daleč, tudi zaradi podcenjevanja zahtevnosti doseganja dogovora med 28 članicami.

Weissova pozitivno ocenjuje tudi vlogo Junckerja in njegov slog vodenja, saj da je zagotovil vidnost tudi drugim v njegovi ekipi, na primer komisarki za konkurenco Margrethe Vestager, komisarki za trgovini Cecilii Malmström in prvemu podpredsedniku Fransu Timmermansu.

Računi brez krčmarja – begunske kvote, reforma evroobmočja

Eden od primerov, ko komisija ni dovolj upoštevala dejstva, da je še zlasti pri občutljivih vprašanjih nujen konsenz članic, je predlog obveznih begunskih kvot, ki močno deli članice in še vedno zavira nujno potrebno azilno reformo.

Predlagala je tudi bistveno ambicioznejšo reformo evroobmočja, kot je realna glede na stališča članic. Poleg tega je v duhu cilja krepitve vloge Unije v svetu oziroma lastne vloge v institucionalnem boju za moč predlagala tudi prehod z odločanja s soglasjem h kvalificirani večini, nad čimer ni navdušenja med članicami, še zlasti ne majhnimi.

Evropska zastava
Evropska zastava FOTO: Shutterstock

Junckerjev naložbeni načrt

Eden ključnih dosežkov v preteklem mandatu, ki ga vseskozi izpostavlja komisija, je Junckerjev načrt za spodbuditev naložb, ki so ga zagnali proti koncu krize, da bi pospešili okrevanje evropskega gospodarstva.

Izpostaviti velja tudi Junckerjevo pozitivno vlogo pri reševanju grške krize leta 2015, ko je bil zelo blizu izstop Grčije iz evroobmočja. Zadnje leto je Grčijo sicer zaznamovala tudi sklenitev sporazuma z Makedonijo, v skladu s katerim je ta spremenila ime v Severna Makedonija, kar je prav tako povzročilo nezadovoljstvo med Grki.

Evropski parlament na stranskem tiru

Evropski parlament je bil po oceni analitičarke Bertelsmann v preteklem institucionalnem ciklu precej na stranskem tiru. Ni bilo velikih zgodb, kot je bila zavrnitev mednarodnega trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju, imenovanega Acta, v preteklem mandatu.

Zaradi kleščenja zakonodajnih predlogov je bilo za parlament tudi manj dela, spomni Weissova, ki sicer izpostavlja glasnost parlamenta glede vladavine prava, a tudi njegovo dvoličnost oziroma nedoslednost pri soočanju s tem vprašanjem.

Parlament je v primeru Madžarske sploh prvič v zgodovini pozval k sprožitvi 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici temeljnih evropskih vrednot.

A obenem se največji politični skupini v Evropskem parlamentu, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) in socialdemokrati (S&D) nista zmožni učinkovito spoprijeti s problemoma madžarskega premierja Viktorja Orbana oziroma romunske vlade.

Dobra zgodba o evropski enotnosti – brexit

Kot dobro evropsko zgodbo v preteklih petih letih v Bruslju izpostavljajo poenotenje članic in institucij Unije po odločitvi Britancev za izstop iz Unije na referendumu junija 2016.

Mnogi ob tem izpostavljajo, da bi bilo enako enotnost in manj medinstitucionalnih trenj treba zagotoviti pri spopadanju z drugimi perečimi vprašanji, saj je le tako mogoče zagotoviti vlogo EU na globalnem odru in uveljavitev evropskih vrednot v času izolacionistične politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa in močne gospodarske konkurence v Aziji in drugod.

V zadnjih petih letih se je EU soočila z brexitom.
V zadnjih petih letih se je EU soočila z brexitom. FOTO: AP

Uveljavitev uredbe GDPR

Do lanskega leta so imeli evropski potrošniki zelo malo nadzora nad podatki, ki se o njih shranjujejo, posredujejo ali prodajajo drugim. S splošno uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR) se je to spremenilo. Vsi, ki imajo kakršnekoli opravke z osebnimi podatki strank, kupcev oziroma na splošno posameznikov, so se morali prilagoditi uredbi in zagotoviti, da s podatki svojih strank ravnajo skrbneje. "Nova pravila o varstvu podatkov so bila dogovorjena z razlogom: dve tretjini Evropejk in Evropejcev sta zaskrbljeni, kako se podatki obdelujejo, saj imajo občutek, da nimajo nadzora nad informacijami, ki jih posredujejo prek spleta," je uveljavitev uredbe komentiral podpredsednik Evropske komisije in komisar za enotni digitalni trg Andrus Ansip.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1375217
30. 04. 2019 09.15
+1
Indijec, ki zivi v Keniji kjer ulovijo dosti rib mi je v tujini razlagal kako Slovenija velja za pridne in poceni delavce za pripravo "breaded fish" oz. ribjih kroketov.
Uporabnik1375217
30. 04. 2019 09.16
+1
Eni pa se kar sanjate da smo razviti del Evrope.
Frane Šajn
22. 04. 2019 20.57
+5
KAKO? ČE POENOSTAVIM V NEKAJ LETIH , SE JE EU SPREMENILA IZ BLATA V GNOJ!
User1063544
16. 04. 2019 09.31
+12
Združene države Evrope, kakor drugi imperialistični modeli, so začeli umirati. Kaj se je spremenilo v zadnjih 5ih letih? Domala vsi aspekti naših življenj. Ali se je spremenilo na bolje? Vi povejte, jaz vidim samo korupcijo, laži, podtikanja, zavajanja in manipulacijo ljudstva v nek demokratčni-avtokratski režim. Kdo nam vlada, se sprašujete? Nobena od izvoljenih strank ampak Bruselj. To kar naši počnejo, je samo nagrada za poslušnost predaje naše suverene in ustavne svobode odločanja drugemu vladarju, ki ima višje cilje z nami. Evropa in njena kompozicija treh režimov pod črto umira, pa če jo vi našminkate še kako lepo.
Ciymbalta
15. 04. 2019 19.48
+15
Slovenci smo itak hlapci v EU
nikhrast
15. 04. 2019 19.31
-13
Pa poglej koliko folka precej prtegnjenih, upajo da bo EU razpadla. Pa so to člani Levice ki mislijo da se je treba zapret in da more biti vse naše? Slovenska podjetja pa večino izvažajo v EU.
User1063544
16. 04. 2019 09.42
+6
Saj, in dokler ne bo imel Slovenki potrošnik kupne moči, bo Slovenija izvažala še naprej. Zato pa je slovenija odvisna od izvoza. Vsi bi se šli biznis z tujino, medtem pa ti sosed crkuje revščini. Tisti, ki pa delajo, pa delajo v trgovinski verigah, ki so v lasti tujcev. Torej izvažamo v tujino in hrano kupujemo od tujca in seveda kreditiraš se tudi pri tujcu. Mislim da nam res gre dobro v Evropi.
MrKrmar
15. 04. 2019 18.31
+20
Tako je če Evropo vodi pijanček.
scipio
15. 04. 2019 17.12
-10
do te točke so nas (nas= tudi nas vse, ki živimo in delamo v v sloveniji) reševali nizozemci in francozi, ki v zadnjih letih niso izvolili svojih nacionalistov na najvišje nacionalne funkcije v svojih državah, kljub temu, da bi jih lahko. Pa jih niso. Kako bo naprej, bo tudi odvisno od velikih evropskih ljudstev, doma pri nas pa dodatno od nas samih.
Transformerji
15. 04. 2019 16.19
+16
Priznam, ne vem, kako se je spremenila- že 10 let nisem prestopil slovenske meje, kaj je na severu in jugu, vzhodu in zahodu, vem samo iz novic. Pa se spomnim časov, ko sem imel potni list.......sedaj ga ne potrebujem, pa tudi osebne izkaznice nimam - kam pa naj grem s to pokojnino??
Neopredeljeni
15. 04. 2019 16.53
-4
Bodite vesel, ki jo imate. Mi jo lahko samo sanjamo...
Uporabnik443897
15. 04. 2019 18.04
-16
Na pokopališče urediti svojo parcelo, dokler se hodiš, da ko te tja zanesejo da bo urejeno. Pa posoža ne pozabi, razen če greš v PEKEL, za tja ga ne potrebuješ :)
Malinha
15. 04. 2019 19.07
+4
Rafael, sicer je videti, da si objestno nesramen, vzrok za to je seveda popolnoma tvoja stvar, edino me zanima kaj je to "posoža". Slovenski pravopis te besede ne omenja.
detect
15. 04. 2019 15.47
+5
v naslednjih par letih bo prišlo do razpada EU ,je baba vanga že zdavnaj napovedala.
Melaj
15. 04. 2019 15.47
+17
EU postaja točno to, kar želijo ZDA, Rusija, Kitajska in ostali svet. Skregani, razdrobljeni in neenotni. Taki smo obvladljivi in premagljivi. Združena EU pa bi kaj kmalu postala vodilna regija sveta. No, pa saj je prav to že bila..toda, sami smo se izločili.
murinar
15. 04. 2019 14.31
+18
Kako pa bo drugače ,če je na čelu PIJANEC ,kateri še hoditi ne more sam -nalit do amena !
matej1111
15. 04. 2019 14.23
+17
Kaj pa te so migracije, kot populistične fore teh naših skrajnih levičarjev?! Če bi imeli kaj pameti, bi prepovedali migracije. Ali se vam zdi, da je v tem kaj dobrega?
Transformerji
15. 04. 2019 14.14
+16
Nekaj sem vendarle prebral - a to pomeni, da bomo vedeli, koliko zaslužijo evropski poslanci z vsemi dodatki vred?
spidman
15. 04. 2019 14.09
+17
sam se navzdol gre... :( žalostno
tron3
15. 04. 2019 13.18
+18
Kakšnem razpotju ampak RAZPADU!!!!
kure bedne
15. 04. 2019 13.17
+17
Ta Unija je navadno skropucalo. Že pred 20 leti smo vedeli, da to ne bo klapalo.
Primula1
15. 04. 2019 13.12
-3
SNS presenečenje? Želim si, da ne, bojim se, da ja....
Kaj_je_res
15. 04. 2019 13.04
+12
Hočemo suverenost naše države!
puspan
15. 04. 2019 13.40
+3
Kakšno suverenost, da bodo še bolj ropali?
agent.brinko
15. 04. 2019 12.46
+19
Od kar so v eu hrvati gre vse navzdol
puspan
15. 04. 2019 12.42
+5
EU ni idealna, ampak še vedno edina, ki nas vodi v tem težkem svetu skozi viharje vseh mogočih nasprotij, ki jih je žal vedno več. Vprašal bi te kritizerje in veleume, kaj imajo boljšega za ponuditi oni? Višegrajsko skupino, skupino vedno bolj skrajnih desničarjev, ki so pozabili, kaj se je dogajalo v Evropi 75 let nazaj, ali sanjajočo levico, ki ima sicer tudi nekaj poztivnih ugotovitev a žal nobenega pametnega predloga za bodočnost, ki bi že v samem začetku propadel, kot vsak podoben projekt. Preden kritiziramo Evropo, raje poglejmo na lastno dvorišče, kjer samo z metlo ne bomo dosegli nič.