EU volitve

Evropski parlament volivce nagovarja s čudežem življenja

Bruselj, 25. 04. 2019 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mesec dni pred evropskimi volitvami, ki bodo po vsej EU potekale med 23. in 26. majem, je Evropski parlament objavil poseben film z naslovom "Izberi svojo prihodnost", s katerim volivce spodbuja k udeležbi in jih nagovarja k premisleku o prihodnjih generacijah, ki bodo čutile posledice teh volitev.

Film dokumentira intenzivne, lepe in krhke trenutke rojstva otrok, ki so se rodili tik pred volitvami ter bodo "podedovali odločitve, sprejete v maju 2019". "Od trenutka, ko pridemo na ta svet, smo na njem skupaj. In ljubezen se širi po svetu. Vsak rojeni otrok je razlog več, da vplivamo na spreminjajoči se svet okrog nas in poskrbimo za še boljo prihodnost," se glasi eno od sporočil triminutnega videa, zasnovanega kot poziv ljudem k udeležbi na prihajajočih volitvah.  

Mesec dni pred evropskimi volitvami, ki bodo po vsej EU potekale med 23. in 26. majem, je Evropski parlament objavil poseben film z naslovom "Izberi svojo prihodnost".
Mesec dni pred evropskimi volitvami, ki bodo po vsej EU potekale med 23. in 26. majem, je Evropski parlament objavil poseben film z naslovom "Izberi svojo prihodnost". FOTO: YouTube
"Film prikazuje upanje in veselje, in kaže, da smo vse od trenutka, ko pridemo na svet, v njem skupaj in da moramo zanj poskrbeti – kolektivno ali posamično, z glasovanjem." Evropski parlament

Kot poudarjajo pri Evropskem parlamentu, je glavni cilj filma v tem, da reflektira vprašanje, zakaj je pomembno glasovati. "S tem, ko glasuje čim več ljudi, tem močnejša in legitimna je demokracija. Cilje je osveščanje Evropejcev o skupnih vrednotah, čustvih in odgovornostih. Da bi rešili globalne izzive, morajo Evropejci stati skupaj in izbrati svojo prihodnost ter prihodnost svojih otrok in vnukov tako, da oddajo svoj glas". Ali v besedah mladega dekleta, ki je pripovedovalka v filmu: "Izzivi pred nami so svetovni, a skupaj v Evropi lahko utiramo pot … in omilimo podnebne spremembe, poskrbimo za varnost meja, se borimo proti terorizmu. Skupaj lahko spodbujamo mir, enakopravnost, pravice in demokracijo. Vsak od nas lahko pusti svoj pečat, a skupaj lahko dosežemo resnične spremembe." 

Še vedno velik odstotek neodločenih

Eno od glavnih sporočil je torej v tem, da je prihodnja podoba Evrope zdaj v rokah tistih, ki se bodo konec maja odpravili na volišča. Čeprav je bila konec februarja po podatkih Eurobarometra več kot tretjina vprašanih oz. 35 odstotkov prepričanih, da bodo maja oddali svoj glas, je bila druga tretjina, 32 odstotkov, še neodločena. Med mladimi z volilno pravico jih je kljub dejstvu, da jih je 75 odstotkov naklonjenih EU, zgolj 21 odstotkov dejalo, da bodo zagotovo šli na volitve, 34 odstotkov pa jih je bilo še neodločenih.

Eurobarometer iz februarja medtem kaže, da je več kot dve tretjini oz. 68 odstotkov vprašanih Evropejcev prepričanih, da je članstvo v EU njihovi državi prineslo koristi.
Eurobarometer iz februarja medtem kaže, da je več kot dve tretjini oz. 68 odstotkov vprašanih Evropejcev prepričanih, da je članstvo v EU njihovi državi prineslo koristi. FOTO: Shutterstock

Javnomnenjska raziskava Eurobarometer, opravljena med 2. in 9. aprilom v 27 članicah unije, je pokazala, da se 80 odstotkov Evropejcev strinja, da so pomembnejše stvari, ki jih povezujejo, kot tiste, ki jih razdvajajo. Na vprašanje, s katerim čustvom povezujejo EU, je večina vprašanih, 55 odstotkov, omenila upanje ali zaupanje. Negotovost glede prihodnosti Evrope pa pri tretjini vprašanih Evropejcev najpogosteje izzove dvome.

Eurobarometer iz februarja medtem kaže, da je več kot dve tretjini oz. 68 odstotkov vprašanih Evropejcev prepričanih, da je članstvo v EU njihovi državi prineslo koristi, 61 odstotkov pa jih meni, da je EU dobra stvar.

Med najbolj zanimivimi evropskimi temami pa so vprašani izpostavili stanje gospodarstva, zaposlitvene možnosti, migracije, podnebne spremembe ter boj proti terorizmu – torej področja, ki zahtevajo sodelovanje in skupno ukrepanje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni