EU volitve

Maksuti: Rezultat skupne liste SDS in SLS ni ogrožen

Ljubljana, 21. 05. 2019 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po velikem soočenju parlamentarnih strank pred evropskimi volitvami smo se o nastopu kandidatov in debati pogovarjali s politologom Alemom Maksutijem. Dejal je, da je bilo soočenje eno boljših v zadnjih letih in da so bile najbolj prepričljive predstavnice levega ter levosredinskega političnega bloka. Dodal je tudi, da rezultat liste SDS in SLS ni ogrožen.

V studiu POP TV so se v ponedeljek na soočenju pomerili vodilni kandidati sedmih list parlamentarnih strank. Voditeljica Darja Zgonc je soočila kandidate Milana Zvera (skupna lista SDS in SLS), Ireno Jovevo (LMŠ), Tanjo Fajon (SD), Violeto Tomić (Levica), Angeliko Mlinar (SAB), Ljudmilo Novak (NSi) in Igorja Šoltesa (DeSUS).

Eno boljših soočenj

Za komentar nastopa kandidatov in same debate smo prosili političnega analitika Alema Maksutija z Inštituta za politični management, ki je dejal, da soočenje najbolje zaokroži beseda kultivirano.

Maksuti meni, da je bila najbolj prepričljiva kandidatka SAB Angelika Mlinar, poleg nje pa še Fajonova in Tomićeva.
Maksuti meni, da je bila najbolj prepričljiva kandidatka SAB Angelika Mlinar, poleg nje pa še Fajonova in Tomićeva. FOTO: Damjan Žibert

"Pogovor je potekal zelo dobro. Mislim, da je veliko dela opravila novinarka, ki je enakomerno dajala besedo vsem, po drugi strani pa je upoštevala vse replike in želje nastopajočih, da utemeljijo svoja stališča. V tem kontekstu je to bilo eno boljših soočenj, kar sem jih gledal," je povedal Maksuti in dodal: "Vprašanja so bila dobro zastavljena. Vprašanja na posameznika glede konkretne stvari iz preteklosti se mi je zdel dober koncept. Po drugi strani pa so kot politično orodje to soočenje izkoristili nekateri dobro, nekateri malo slabše, nekateri pa prav res slabo."

'Razume, da je pomembno polarizirati zadeve'

Po njegovem mnenju je bila najbolj prepričljiva kandidatka SAB Angelika Mlinar, poleg nje pa še Fajonova in Tomićeva.

"Najbolje je odreagirala Mlinarjeva, ker je bil tarča njenih napadov Zver oz. politika SDS, tudi v diskurzu je večkrat omenila desničarje in desničarski populizem." Maksuti pojasnjuje, da Mlinarjeva razume strategijo političnega nastopanja na televiziji: "Razume, da je v političnem smislu pomembno polarizirati zadeve."

Alem Maksuti iz Inštituta za politični management pravi, da soočenje najbolje zaokroži beseda kultivirano.
Alem Maksuti iz Inštituta za politični management pravi, da soočenje najbolje zaokroži beseda kultivirano. FOTO: Damjan Žibert

"Dodal bi tudi Tanjo Fajon, ki ima podobno pozicijo kot SAB in seveda tudi Tomićevo iz Levice, ki je enako kritizirala desnico," pravi Maksuti. "Tomićeva je naredila še korak dlje, ko je rekla, da sedaj poskušajo tudi Socialni demokrati zagovarjati to, za kar se Levica zavzema že nekaj časa."

'Mislim, da bodo oni dobili največ, ne glede na to, kaj bodo govorili v nadaljevanju'

Maksuti meni, da za skupno listo SDS in SLS ni bistveno, kdo nastopa v soočenjih in zato se ne strinja s pozivi nekaterih članov SDS, da bi morala namesto Zvera nastopiti Tomčeva.

Med soočenjem smo vas tudi povprašali, kdo od kandidatov vas je najbolj prepričal. Po rezultatih sodeč, vas je največ verjelo Tanji Fajon in Milanu Zveru, najmanj pa Violeti Tomić.

"SDS je stranka jasnega članstva z razvejano strukturo in rezultat teh volitev ne bo odvisen od nekega stališča stranke ali neke tematike. Glede tega sem malce zadržan in ne bi rekel, da je rezultat te stranke kakor koli ogrožen. Mislim, da bodo oni dobili največ, ne glede na to, kaj bodo govorili v nadaljevanju."

Meni še, da bodo na listi SDS in SLS skušali nekoliko omiliti ostro retoriko, ker v slovenskem političnem prostoru ni tako popularno, da vodiš negativno kampanjo ali da zagovarjaš populistična stališča.

"Mislim, da jim je pomagal tudi nastanek stranke Dom, ker so de facto to umazano tematiko in retoriko pustili na njihovi strani," pojasnjuje Maksuti in dodaja: "Obenem so bili na vseh shodih in so se obesili na ta val, ki je pomemben za mobilizacijo njihovih volivcev. Tako da oni so svoje dosegli."

'To, da je LMŠ kadar koli visoko kotirala, je napačna predpostavka'

Na vprašanje, ali nekonkretnost kandidatke LMŠ Irene Joveve v javnih nastopih škodi njihovim možnostim na volitvah, Maksuti odgovarja, da v politiki štejejo stališča in ne konkretnost, dodaja pa tudi, da je predpostavka, da je LMŠ pred temi volitvami kadar koli kotirala visoko, napačna.

Osrednje soočenje pred nedeljskimi evropskimi volitvami na POP TV smo podrobno analizirali tudi v Dejstvih. Resničnost izjav sta podkrepila naša strokovna sodelavca, strokovnjaka za vprašanja Evropske unije, Marko Lovec, profesor na FDV, in Špela Majcen Marušič, soustanoviteljica bloga EU360. Ugotovitve: netočnosti o migrantih, poenostavljeno vprašanje arbitraže, nepoznavanje pristojnosti EU.

"V politiki štejejo stališča in tukaj ni nekih konkretnih ali nekonkretnih stvari. Ona je bila v tem primeru pač protagonistka, ki je zagovarjala politiko vlade in v tem smislu je jasno povedala, da to, kar govori LMŠ ali Marjan Šarec, predstavlja tudi ona in bo to predstavljala tudi, če bo izvoljena," opisuje nastop Joveve.

"V tem smislu je ta opcija z njo neizvoljiva, ampak vprašanje je, koliko bo legitimnost premierja, ki trenutno dobro kotira, doprinesla k temu, da ta lista dobi kakšnega poslanca v Evropskem parlamentu," dodaja in ponavlja, da se od javnomnenjskih raziskav ograjuje: "Ta teza, da je LMŠ nekoč nekaj imela in je to izgubila, je zgrešena."

Maksuti: NSi bo šlo v prid, če bo udeležba nizka

Nosilka liste NSi Ljudmila Novak je v anketi naših gledalcev, kjer smo spraševali, kdo jih je najbolj prepričal, pristala na tretjem mestu. Maksuti je prepričan, da rezultat tega glasovanja ni povezan z njenim nastopom na soočenju ali sicer z njeno kampanjo.

"SDS je stranka jasnega članstva z razvejano strukturo in rezultat teh volitev ne bo rezultat ne bo odvisen od nekega stališča stranke ali neke tematike," pravi Maksuti.
"SDS je stranka jasnega članstva z razvejano strukturo in rezultat teh volitev ne bo rezultat ne bo odvisen od nekega stališča stranke ali neke tematike," pravi Maksuti. FOTO: Damjan Žibert

"Tako kot je dojel tudi njihov predsednik, ki sicer ni najbolj politično pismen človek oz. se v kontekstu javnega mnenja večkrat ušteje, bo rezultat teh volitev odvisen od mobilizacije. Če bodo uspeli svoje pripeljati na volišče, bodo uspešni," pravi Maksuti.

"Nizka volilna udeležba v kontekstu evropskih volitev, ki so tako rekoč drugorazredne, jim gre v prid, ker imajo stalno članstvo in nižja, kot je, manj glasov bo potrebnih za enega poslanca. Sodeč po nekih trenutnih projekcijah in drugih kandidatih, ki so v igri, bi upal trditi, da je NSi zelo blizu, ne bi pa upal napovedati, da bodo zagotovo dobili kakšnega poslanca," zaključuje Maksuti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (226)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
22. 05. 2019 10.35
+3
Torej veselite se. Imeli boste množično udeležbo. Direktno z maše 😁
User792410
21. 05. 2019 19.22
+4
Definitivno je bila na soočenjih najbolj prepričljiva Angelika Mlinar in danes ko sem na kanalu A gledal še pogovor z njo sem presenečen ugotovil, da bi Slovenske interese v EU še najbolj verodostojno in učinkovito zastopala Avstrijka, Koroška Slovenka Angelika Mlinar. "Ne moreš, da verjameš"! Se pa bojim, da iz tega ne bo nič, ker je gospa v našem prostoru premalo prepoznavna. Da pa je temu tako je najbolj "zaslužna" predsednica stranke na kateri listi Mlinarjeva nastopa, saj Bratuškova kaže že kar kronično nesposobnost prepoznavanja asov iz rokava, ki bi jih lahko, oz. morala izkoristiti!
dule100
21. 05. 2019 19.18
-1
Kot volilec SDS-a sem razočaran nad bledimi nastopi g.Zvera! Res, da ni nič slabši od ostalih kandidatov, ni pa niti malo boljši!
kolbek460
21. 05. 2019 18.29
+5
Maksuti ni ogrožen vsi ostali so pa kje'
plotter123
21. 05. 2019 18.20
-1
No sedaj se gre pa ZARESSSSS. Janez Janša in njegova TOLPA KRIMINALCEV so mi VLOMILI V smartphone in mi tile pijančki pošiljajo reklame na YOUTUBE..... prijava tega kriminala SLEDI
theGenius
21. 05. 2019 19.03
+5
?rnogled
21. 05. 2019 19.39
+3
Smartphone v katerega vlomijo neki pijančki,da bi ravno tebi pošiljali neka sporočila?A si prebral,kar si napisal,al si še vedno v šusu
94001
21. 05. 2019 17.03
+18
Evropska unija še zdaleč ni tisto kar so nam predstavljali pred priklučitvijo. Dirigirajo nam Nemčija in Francija. Na meji z južno sosedo in Avstrijo kontrola kot pred 40. leti. Revščina se povečuje, Schengenske meje so propustne kot švicarski sir.... .
Polis123
21. 05. 2019 17.50
+4
MucaNeGrize
21. 05. 2019 16.54
+7
weber je zadovoljen , ker so uspešno speljali podpis marakeške deklaracije , katero je zagovarjal med prvimi ....A ga kdo od naših podpira ???
direstraits
21. 05. 2019 16.56
-2
Podpira ga, ŠAREC in njegova experimentalna vlada...
MucaNeGrize
21. 05. 2019 17.01
+8
kakor vidimo od volitev sem ...zmagovalci eksperimentirate z vladanjem v kleti 4 ...Kleti pa polne podgan , svoje k svojim pač...
Frane Šajn
21. 05. 2019 17.56
+0
SENČNI PA NITI ENE UŠIVE EKPERIMENTALNE V SENCI NE ZMOREJO SESTAVITI!
MucaNeGrize
21. 05. 2019 18.36
+2
frane...seveda so ...V kleti 4 . vlada princ teme - alias Podganji kralj...
MucaNeGrize
21. 05. 2019 16.50
-5
svečkarji na portalu spet zmagujejo...v čakalnik pa rep med noge in nazaj v svoje luknje...novim zmagam naproti...
direstraits
21. 05. 2019 16.37
+7
V ponedeljek zjutraj, igramo na Žalah Tišino....vsem ostalim prisotnim Levakom in ŠAREC TV, pa iskreno sožalje.
nnanna
21. 05. 2019 16.40
+5
vi kar igrajte in na orglice in sveče ne pozabite!
MucaNeGrize
21. 05. 2019 16.42
-5
victory pa na trstenjakovi domoljubno srbsko kolo , da kislih obrazkov svečkarski štab lahko tanca na domače plese...
piu
21. 05. 2019 17.26
-7
stopicati ne tancati......... če ne veš lahko vprašaš mene.....
piu
21. 05. 2019 17.35
+0
Kollerik
21. 05. 2019 17.39
-3
piu, očitno se spoznaš samo na madžarščino
piu
21. 05. 2019 17.41
-2
MucaNeGrize
21. 05. 2019 17.44
+3
verjamem...prišleki se razumete na kolo ...stopicati ni tancati...tancati v mojem zapisu je namerna popačenka ali zmerljivka ...( stopicati nima nobene povezave s tancati ...tancati je lahko tudi iz tanzen , plesati , poplesovati , slabšalno - mencati ...itd..itd...Menda ne želiš reči , da smo - slJepci ...
piu
21. 05. 2019 17.46
-2
piu
21. 05. 2019 17.47
-1
Frane Šajn
21. 05. 2019 17.54
+0
Semenčica Šarec vas lepo pozdravlja! KOMEDIANT PA TAK DEDEC KDO BI SI MISLIL !!!
MucaNeGrize
21. 05. 2019 17.58
-1
a še kar tancaš po portalu..?? Najbolje da greš v avstrijo , objameš in poljubiš Kurza in bosta skupaj - tanzen...
resslovenka
22. 05. 2019 10.33
Mislim... 😊 Na Žalah ni prostora za hm ... Bom raje tiho, 🤗
štof
21. 05. 2019 16.21
+3
Volivcem je treba jasno razložiti kaj pomeni preferenčni glas in to večkrat in razumljivo!!!!!
Estoril
21. 05. 2019 18.05
+3
Za EU volitve lahko volivci direktno odločamo koga bi radi videli v EU parlamentu, če mu podarimo svoj preferenčni glas. Torej je povsem nepomembno kateri po vrsti je na listi zapisan kandidat, saj mu lahko volivci, ki mu namenijo (računa se, da bo dovolj) preko 12.000 glasov, s tem odprejo vrata v EU parlament.
Misko5990
21. 05. 2019 16.21
+10
Ukinit vlado, eu parlament in ostale laži, vrniti se v kameno dobo edina resitev
Radoveden
21. 05. 2019 16.18
+12
Bomo naslednji podnedeljek videli, anketam ne verjamem prav nič.
MucaNeGrize
21. 05. 2019 16.42
-7
čakalnik bo toliko časa...dokler bo obstajala sekta sđs....
reaf
21. 05. 2019 16.13
-5
Glede na kandidate je izbira bolj revna ...ker pa so volitve pravica in dolžnost gre moj glas širšemu krogu nepoznani mladenki, ki je preverjena borka na področju varovanja okolka oz.narave! Vsi kandidati parlamentarnih strank me pa žal niso prepričali... bolj kot ne, bleferji!
reaf
21. 05. 2019 16.14
-2
rindingind
21. 05. 2019 16.13
+7
Janša in Jelinčič zje**jta komuniste
MucaNeGrize
21. 05. 2019 16.24
+2
oba komunista ..zgago tudi znan udbovec z imeni baletnik , zeliščar in padobranac
nnanna
21. 05. 2019 16.41
+1
MucaNeGrize
21. 05. 2019 16.45
+6
mimogrede...od lani je jelinčiču prepovedano delovanje v svetu evrope in to doživljensko zaradi korupcije....
Antropozofija
21. 05. 2019 16.13
+13
Zver ima rad Kurza..
Pepe Bolcev
21. 05. 2019 16.11
+2
Si si ze v startu vse odgovoril. Govoris o nekih navideznih problemih in paranojah obicajnega nacionalista. Morda pa ne beres pravih medijev.
korintos23
21. 05. 2019 16.05
-16
Tanja povozila združeni SDS in SLS, kot da je podobnik samo v breme Janezu.
pop greznica
21. 05. 2019 16.18
+20
Podobnik je bil breme že Drnovšku leta 96. Kot žakelj kamenja
Castrum
21. 05. 2019 16.23
-3
gringolin.....ja, imate popolnoma prav. Ampak po drugi strani, ga je pa krvavo potreboval saj brez SLS Drnovšek ne bi mogel sestaviti vlade.
Pepe Bolcev
21. 05. 2019 16.38
-3
Tole sploh ni res. Drnovsek se je z vsemi dogovarjal. In SLS je sel v koalicijo, ker so ostali Podobniku lagali, da ne grejo v koalicijo, potem je pa zvedel, da se za njegovim hrbtom pogovarjajo.
Castrum
21. 05. 2019 18.55
+0
Pepe, kateri drugi? Saj so bili v koaliciji samo trije ! LDS, SLS in Desus!!!!!!!!!!!
korintos23
21. 05. 2019 16.01
+10
Tota Minarjeva Angelika je pa malo zaljubljena v Zvera! Ali pa ima rada nacionaliste.
piu
21. 05. 2019 16.04
+8
sam zmedena je....... ta prava za vas lewake......
korintos23
21. 05. 2019 16.08
+4
Se spomniš kako je bil eden na večer volitev zmeden ko je kup zlezo?
piu
21. 05. 2019 16.12
-6
MucaNeGrize
21. 05. 2019 16.46
-4
ko svečkarski prišlek želi razpravljati o sloveniji...in je proti prišlekom....7 piu 10.05.2019, 21:33:48 +5 Začela se je 3. samo tebi še niso povedali, sam pa nič ne vidiš, ker si sljepac
MucaNeGrize
21. 05. 2019 16.48
+1
ga ni dialekta v sloveniji in slovenca , ki bi napisal -- sljepac...
piu
21. 05. 2019 16.53
-5
piu
21. 05. 2019 17.19
-5
Komunisti so izmislili srbohrvaški jezik, ki pa ni nikoli obstajal......
Kollerik
21. 05. 2019 17.40
+4
piu
21. 05. 2019 17.44
-3
pogan
21. 05. 2019 15.55
+26
Saj nima neke veze z eu volitvami, a vseeno moram napisati. zakaj nikjer ne zasledim nobenega članka o določenih mestih, ki so jih "okupirali" tujci, največ seveda iz republik nekdanje jugoslavije, poglejte, recimo Velenje,Novo Mesto, Jesenice, Kranj, Maribor, Ljubljana, tu se vztrajno manjša populacija slovencev, in vztrajno veča populacija teh južnih, ki nimajo nobenega interesa se naučiti slovensko, preveti slovenske delovne navade, zato jih je tudi veliko na borzah, socialne, vsi min 5 otrok, in za take stvari se zavzema leva politična opcija, ali bomo čez 20 let imeli pa tudi se samo ta južne in muslimane? V to smer namreč leva stran...Pa recimo ne razumem človeka, ki bo volil Violeto, jovovo, kaj bosta ti dve naredili za slovence v Bruslju??
korintos23
21. 05. 2019 15.59
-9
Tu pa nekaj ne drži. SDS je imela zadnjič na neki lajoš partiji več svojih članov kot je bilo domačinov.
piu
21. 05. 2019 15.53
+12
kaj je vse prilezlo v politiko......
piu
21. 05. 2019 15.55
-9
korintos23
21. 05. 2019 15.58
-3
piu
21. 05. 2019 15.58
-8
korintos23
21. 05. 2019 15.59
-7
piu
21. 05. 2019 16.03
+3
korintos23
21. 05. 2019 16.06
-5
Politično ne paševa fkup. Bom pri Tanji ostal.
piu
21. 05. 2019 16.11
+3
ma kaj te briga politično. Kot parterju bi ti pripravila šmorn pa pir, vsak dan za kosilo............ pa gasa....... boljše kot Prašek bi še vedno zvozil.......
Rothschild1
21. 05. 2019 16.14
+3