EU volitve

'Evropa v teh prelomnih časih potrebuje izkušene politike'

Ljubljana, 23. 04. 2019 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA / U.Z. / V.Š.
Komentarji
196

SDS in SLS sta vložili skupno kandidatno listo za evropske volitve. Kot je povedal nosilec liste Milan Zver, se za sedež v Evropskem parlamentu potegujejo kakovostni kandidati, ki bodo poskrbeli za prepričljivo zmago. V SAB pa so ob vložitvi kandidature poudarili pomen volitev, v NSi pa nameravajo krepiti slovensko identiteto v Evropi. Listi sta vložili tudi DOM in LMŠ.

Stranke in liste, ki se bodo potegovale za sedeže v Evropskem parlamentu, pred začetkom volilne kampanje in potekom roka za vložitev kandidatur stopnjujejo svoje predvolilne aktivnosti.

Potem ko so minuli teden kandidature že vložili v SNS in zunajparlamentarni stranki Dobra država, so ta korak danes naredili tudi v SDS, SLS, SAB, NSi, LMŠ in novonastali Domovinski ligi. V petek se namreč izteče rok za vložitev kandidatnih list na Državno volilno komisijo.

Zver: Prepričan sem v prepričljivo zmago

Skupno kandidatno listo sta danes prvi vložili SDS in SLS. Kot je dejal nosilec liste Milan Zver, se za sedež v Evropskem parlamentu potegujejo kakovostni kandidati, ki bodo poskrbeli za prepričljivo zmago.

Poleg njega, ki je bil že na volitvah leta 2014 vodilni kandidat SDS, so na listi še evroposlanki SDS Romana Tomc in Patricija Šulin ter evropski poslanec Franc Bogovič iz stranke SLS. Na evropske volitve se podajajo tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler, vidna članica SDS Alenka Forte, Davorin Kopše in Alja Domjan iz podmladka SDS.

"Prepričan sem v prepričljivo zmago, ker je lista izjemno kakovostna tako po strokovni plati kot tudi v političnem smislu," je dejal Zver. Kot pravi, računajo na vsaj na štiri poslance.

Kot je dejal že ob predstavitvi liste, v predvolilni kampanji pričakuje težek in napet boj, saj je EU pred pomembnim časom, kjer je pod vprašajem tudi eksistenca. Po njegovem prepričanju morajo evropski državljani tokrat izvoliti tiste stranke, ki bodo ohranile EU skupaj. "Čakajo nas odločilna leta za ohranitev EU kot take, kot je bila spočeta. Kot velik mirovni in demokratičen projekt," je napovedal.

V odgovoru na novinarsko vprašanje glede konkurence na desnici je danes ocenil, da je desnosredinski pol manj razdrobljen, nič pa ne kaže, da bi se leva sredina kaj bolj konsolidirala. Zato imajo po njegovih besedah na prihajajočih volitvah izhodiščno prednost desnosredinske stranke.

V SAB ob vložitvi kandidature poudarili pomen volitev

Predsednica stranke Alenka Bratušek je ob vložitvi kandidatne liste SAB poudarila pomen volitev za Evropsko unijo. "Želimo si, da bi se čim več ljudi udeležilo teh volitev, ker je Evropa v tem trenutku na pomembnem razpotju," je dejala.

Tudi nosilka kandidatne liste Angelika Mlinar je izpostavila pomen volitev. "Te volitve so zelo odločilne za to, ali bo Evropski parlament ostal proevropski ali ne. To lahko odločijo samo volivke in volivci, tudi v Sloveniji. Upam, da bo tokrat volilna udeležba višja kot na prejšnjih volitvah," je povedala. Upa na pravičen in zanimiv predvolilni boj.

Mlinarjeva je sicer Koroška Slovenka in trenutna avstrijska evropska poslanka v vrstah Alde, ki pa bo tokrat kandidirala v Sloveniji. "Dajem svoje izkušnje in vse, kar mi je na voljo, na voljo volivkam in volivcem tokrat v Sloveniji," je povedala. Pojasnila je, da bi lahko na teh volitvah kandidirala tudi v Avstriji. "Jasno je, da če bi se odločila, da bi kandidirala za svojo stranko v Avstriji, da bi bila glavna kandidatka. Ampak sem se odločila, da tega ne bom storila," je dejala.

Bratuškova pa je izpostavila njene izkušnje. "Sem vesela in ponosna, da je Angelika nosilka naše liste in da bo s svojimi izkušnjami, odločnostjo, znanjem, povezavami, ki jih ima v Bruslju, lahko ogromno naredila za našo državo," je povedala.

NSi na evropske volitve s ciljem vrniti zaupanje v EU

Nosilka liste NSi Ljudmila Novak je ob vložitvi kandidatne liste poudarila, da je njihov cilj vrniti zaupanje v EU, predsednik NSi Matej Tonin pa je dejal, da nameravajo krepiti slovensko identiteto v Evropi in si prizadevati za močno Evropo.

"Na listi smo izkušeni kandidati, tudi z evropskimi izkušnjami, zato vemo, da Evropa v teh prelomnih časih potrebuje izkušene politike. Tiste, ki bodo delovali konstruktivno, povezovalno in ki bodo iskali rešitve za prihodnost," je opozorila Novakova. Dodala je, da so v NSi že do zdaj dokazali, da znajo "delati konstruktivno in tako, da je dobro za prihodnost Slovenije in za prihodnost EU".

Na novinarsko vprašanje, kako v NSi dojemajo konkurenco na desnem polu slovenske politike pri volitvah v Evropski parlament, pa je pozdravila dejstvo, da je tudi na desnici alternativa.

"Naši kandidati poosebljajo našo politiko in naša prizadevanja, to je, da je Evropo potrebno graditi na dialogu in povezovanju," pa je poudaril Tonin. Po njegovih besedah so volivcem ponudili energično in preverjeno kandidatno listo, ki ima znanje in tudi vizijo. Dejal je, da so v tej točki nekoliko drugačni od drugih list.

"Mi si ne želimo razbijati Evrope, mi ne želimo graditi na sovraštvu in strahu, mi želimo graditi na upanju in povezovanju. To je ključna usmeritev, ki se je bomo držali v prihodnjem mesecu volilne kampanje," je napovedal. Dodal je, da bo mogoče kandidate NSi v času kampanje srečevati "širom po Sloveniji, kjer se bodo povezovali z ljudmi in skušali duh slovenstva prenesti tudi v Bruselj".

Na evropski listi NSi so štiri kandidatke in štirje kandidati. Novakovi na listi sledijo Jožef Horvat, Lojze Peterle, Iva Dimic, Mojca Erjavec, Katja Berk Bevc, Franci Demšar in Žiga Turk. Listo je NSi vložila s podpisi sedmih poslancev.

Domovinska liga na evropske volitve s štirimi kandidati na čelu z Brščičem

Na listi stranke DOM - Domovinska liga so štirje kandidati na čelu s predsednikom stranke Bernardom Brščičem, sledi mu Lucija Šikovec Ušaj. Na listi sta še Norma Korošec in Marko Oblak. Kot je v izjavi za medije po vložitvi kandidatne liste povedal Brščič, je njihov cilj vstop v Evropski parlament. Prepričani so, da je vedno več državljanom jasno, da sta Slovenija in Evropa na napačni poti, DOM pa po njihovih ocenah ponuja alternativo za Slovenijo in Evropo.

Evropske volitve so sicer prvi večji projekt pred kratkim ustanovljene Domovinske lige.

"26. maja bo 'debela gospa zapela'. Nikomur ne bomo jemali, za nas bodo glasovali tisti, ki jim je mar za domovino, za Slovenijo. Tisti, ki verjamejo, da je naloga slovenske države skrb za varnost in blaginjo slovenskih državljanov, ne pa migrantov," je prepričan Brščič. Računajo še na tiste, ki vidijo Evropo Evropejcev, in ne Evropo multikulturalizma in globalizma.

Brščič je napovedal gverilski tip kampanje in izpostavil, da je njihova prednost alternativna platforma, ki jo zastopa parlamentarna skupina Evropa narodov in svobode. Ob tem je izpostavil po njegovem mnenju razmeroma dobro sestavo kandidatne liste s "prepričljivim socialnim kapitalom". To bodo dopolnili s proaktivno vlogo na socialnih omrežjih ter uporabili tudi klasičen način oglaševanja, med drugim s plakati.

Šarec ob vložitvi kandidature napovedal umirjeno in ne pretirano drago kampanjo

1289 podpisov so na DVK prineslu tudi iz LMŠ. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je napovedal umirjeno in ne pretirano drago kampanjo, predvsem pa je treba po njegovih besedah državljane prepričati, da je vredno glasovati, saj so druge alternative EU zelo slabe. Opozoril je tudi na nizko volilno udeležbo na zadnjih evropskih volitvah. Rezultata tudi tokrat ni želel napovedati, je pa dejal: "Če zdaj nimamo poslancev v Evropskem parlamentu, bo vse, kar bo več od tega, uspeh."

Ocenil je, da bo veliko odvisno od kampanje in udeležbe, predvsem pa morajo ljudje prepoznati, kdo so tisti, ki si v Evropi želijo spremembe in prinašajo novosti. Edina prava anketa bodo volitve 26. maja, vse dogajanje v vmesnem času pa je po Šarčevem mnenju morda dobro za komentatorje, "da niso brez dela".

LMŠ se na volitve podaja pod sloganom Zmoremo doma. Zmoremo v EU. "Ljudje so nas spoznali in vidijo, kako delamo. Tako bomo delali tudi v EU, če bomo uspešni na volitvah," je dejal.

Nosilka liste Irena Joveva verjame v listo in v vsakega kandidata. Trdno je prepričana, da je kandidatna lista vrhunsko sestavljena z vidika potrebnih sprememb v EU in njenih institucijah. Na listi LMŠ so poleg Joveve še Klemen Grošelj, Edis Rujović, Tina Heferle, Jasna Ružicki, Luka Kočevar, Justina Erčulj in Rudi Spruk

V prihodnjih dneh bodo z vložitvijo kandidatnih list sledile še druge stranke in liste. Poleg izteka roka za vložitev kandidatur bo petek tudi dan, ko bo uradno stekla volilna kampanja pred evropskimi volitvami. Stranke in liste imajo za nagovarjanje volivcev mesec dni časa, do 24. maja opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petur
24. 04. 2019 19.56
kaj pa nas vinko? Al je kot zamenjava na dobu?
KrasniqiAlberit
24. 04. 2019 18.25
+2
Mislim da je čas za nove obraze, lahko bi bil tudi kakšen izmed beguncev sej jih je že dovolj, da bi užival podporo ljudstva in prav bi bilo da imajo svojega predstavnika v evropskem svetu...
User768643
24. 04. 2019 16.44
+3
Gospod predsednik Pahor. Prosim, če javite v Bruselj, da bomo v dobro Slovenije in Evrope izpustili par naslednjih mandatov, ker ne najdemo ustreznih kandidatov.
kure bedne
24. 04. 2019 16.30
+2
Važno, da je lojzek ozdravel. Že na daleč se vidi, da se mu ne ljubi več v Bruselj.
mali grizli
24. 04. 2019 13.27
+0
Ne znate vodit SLO kaj boste evropo.slo ste uničili
ROMELS
24. 04. 2019 13.17
+6
Lojzek , lojzek!! Iz teh orglic ne bo več kruha.
SDS_je_poden
24. 04. 2019 10.58
+9
Orgličar Lujz bi spet rad dobil mesto europoslanca? Zakaj? Da bo spet afne guncal cel čas? Upam, da narod izstavi račun tudi SDS poslancema, ki sta s tako vnemo osirala Slovenijo za ozkogledne strankarske interese.
hotchilipoper
24. 04. 2019 08.17
+9
Vsak človek bi bil tako vesel,če bi imel 11000€ na mesec
maxspeed
24. 04. 2019 07.02
+3
Narobe! Človek ne potrebuje politike!!!
Uporabnik113189
23. 04. 2019 21.41
+12
Žal so me ti izkušeni politiki grdo razočarali, posebej ta desni pol. Tako so navdušeni nad EU, da so preprosto pozabili na našo državo, pravzaprav so naredili vse da bi ji škodovali. Zato bi bil bolj primeren slogan, da potrebujemo NOVE politike, čeprav brez izkušenj. Sedanji so pripeljali EU do razkroja, nespoštovanja prava, kravjih kupčij zelo podobnih tistim, ko so nekoč prodajali Češko Hitlerju..
nnanna
23. 04. 2019 20.23
+13
a janša že ve komu bo v bruslju podtaknil brata rajka?
hotchilipoper
23. 04. 2019 19.27
+11
En špila,drugi pije juhuhu,ne gremo še damu
Laki je malo nervozan
23. 04. 2019 19.19
+16
A ona Norma je zapustila Primca in se prislinla k podalpskemu arijcu, torej svetla prihodnost je v čefurju, tercialki in verski fanatičarki?Pa pajtlavi orgličar še ne misli nehat in še vedno upa na Bruselj in on je kao prihodnost?
Silvey
23. 04. 2019 19.17
+7
Pri nas je izkušenih politikov veliko ni kaj!
SAF1
23. 04. 2019 18.57
+14
Kaj Evropa potrebuje je nekoga, ki bo rekel NE migraciji in nadzoru interneta in nas združil. Ne pa izkušenih požrešnežev hočem reči politikov.
Manandi
23. 04. 2019 18.53
+3
Na Hrvaško bi poslali Hrvata, v Evropo pa Srbijanca in Makedonko, da zastopajo Slovenske interese in dobro EVROPE..
oježeš
23. 04. 2019 18.48
+19
Mene zanima kje in kdaj so bili objavljeni rezultati naših vrlih EU poslancev. Kaj so dobrega naredili za Slovence in Slovenijo, kaj je njihovo delo v EU parlamentu in kako ga uresničujejo. Vemo samo, da vlečejo odlične plače in da tja odhajajo v glavnem samo 'zaslužni' za delo v politični stranki. Kaj je pa za nas običajne državljane RSlovenije narejeno v EU in kaj smo z našimi EU poslanci pridobili vsi skupaj. Pa ne nam mazat uči s tem, da so pridobili EU sredstva, ker to naredijo po občina s projekti. Kaj konkretno razen, odličnih plač sebi, so za nas že naredili naši EU poslanci? Da se grebejo skoraj vsi politiki vemo, ker z izvolitvijo pridejo do nagrade, odlične plače. In kaj za to naredijo v dobro Slovenije?
nikhrast
23. 04. 2019 19.07
-4
Kaj bodo naredili za EU, ne samo za Slovenijo. Brez EU bi Slovenija ekonomsko crknila, si predstavljaš spet zaprte meje, carine...
JanezNovakJohn
23. 04. 2019 18.39
+5
Drugi tir in Koperska luka mora postati vseevropski projekt
JanezNovakJohn
23. 04. 2019 18.33
+12
Bo potrebno v Bruslu kaj korenitega narediti. Sprejeti zakone da pijanci nimajo kaj delat v komisiji, spoštovati je potrebno pravo, koruptivneže je treba na hitro ven vreč, davčne oaze nimajo kaj delat v EU, plače poslancev, komisarjev... bo potrebno v normalne meje spraviti, evropski poslanci nimajo kaj finansirat stranke doma.....
JanezNovakJohn
23. 04. 2019 18.35
+9
Američanom ni potrebno za vsako ceno v rit lest, Nato je potrebno spravit na distanco....
os3ga
23. 04. 2019 18.28
+9
'Evropa v teh prelomnih časih potrebuje izkušene politike'... (po možnosti taiste, ki so nas tko daleč pripeljali)... da nas rešijo pred to težko situacijo...