EU volitve

Brezposelnost, pomanjkanje priložnosti: 'Leto dni in pol sem delala za nič'

Cadiz, 12. 05. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab Urša Vrečar
Komentarji
128

Zapostavljene regije Evrope, kjer vladajo visoka brezposelnost, vedno večja neenakost in pomanjkanje priložnosti predvsem za generacijo mladih in upanja v boljšo prihodnost. Vse več mladih išče rešitve tudi v populističnih strankah, ki obljubljajo boj proti obstoječemu sistemu, ki je mnoge pustil na cedilu.

Slikovita Andaluzija, zibelka mavrske kulture, ki se prepleta z zahodno civilizacijo. Najgosteje poseljena španska regija, ki s prelepimi plažami in zgodovinskimi spomeniki privablja množice turistov.

Hkrati najrevnejša španska regija, ki se sooča z visoko stopnjo brezposelnosti, predvsem med mladimi. Hkrati tu beležijo eno najvišjih stopenj neenakosti v Evropi. In vse to je lanski december pripeljalo do pravega pretresa na španskem političnem parketu, ko je bila prvič po treh desetletjih v katerikoli regionalni parlament izvoljena skrajno desna stranka, Španija pa je s tem postala še ena v vrsti evropskih držav, ki so podlegle valu populizma.

Proti vzponu skrajno desne Vox so v Španiji potekali tudi številni protesti.
Proti vzponu skrajno desne Vox so v Španiji potekali tudi številni protesti. FOTO: AP

V provinci s 30-odstotno brezposelnostjo so priložnosti za mlade redke

V provinci Cadiz z istoimenskim glavnim mestom na jugu Španije živi skorajda milijon ljudi – provinca ima najvišjo stopnjo brezposelnosti v vsej državi, skoraj 30-odstotno, kar je kar štirikrat več od evropskega povprečja. Prebivalci pa so naveličani pomanjkanja priložnosti.

Ena od njih je tudi 30-letna Rocio, ki še vedno živi pri starših, kdaj bo lahko zaživela neodvisno življenje, ne ve. Kljub diplomi iz kemije in številnim opravljenim pripravništvom je njena mesečna plača danes nižja od 300 evrov. "Mislila sem, da ko začneš delati v nekem podjetju, te tam spoznajo in nato v tem podjetju tudi ostaneš. A na koncu sem spoznala, da sem delala več kot leto dni in pol za nič, na neplačanem delovnem mestu in brez kakršnegakoli priznanja," je povedala za Enex. Situacija, ki je za mnoge mlade v Evropi postala realnost.

Kljub temu bo Rocio na evropskih volitvah konec maja oddala svoj glas. "Če želimo spremembe, moramo voliti, stanje ne more ostati isto."

Nihče od njenih prijateljev ni dobil zaposlitve, večina jih tako še vedno študira. Tudi Mari Carmen, ki ima kar dve diplomi, iz kemije in iz okoljskih znanosti: "Škoda je, saj smo usposobljeni in želimo si delati, a nam ne dajo priložnosti," pravi. 

Vzpon skrajne desnice, ki cilja tudi na glasove mladih 

Visoka brezposelnost in stopnja neenakosti pa sta voda na mlin skrajno desnim populističnim strankam, mnoge izmed njih se bodo po napovedih (številne prvič) uspele prebiti tudi v evropski parlament. Med njimi je tudi skrajno desna Vox s strogimi protipriseljenskimi stališči, ki se je po zgodovinskem uspehu v Andaluziji tudi na španskih parlamentarnih volitvah uvrstila v parlament kot prva skrajno desna stranka po padcu Francove diktature leta 1975 – sedaj pa cilja tudi na uvrstitev v evropski hram demokracije. 

Populistične stranke vse večjo podporo pridobivajo tudi med mladimi volilci, pripadniki t. i. generacije Z in generacije milenijcev, katerim pa, predvsem zaradi tradicionalno nizke volilne udeležbe, večina politikov v času predvolilne kampanje ne posveča dovolj pozornosti. A to bi bila lahko usodna napaka, opozarjajo mnogi strokovnjaki, saj so številne populistične stranke ubrale prav nasprotno taktiko in se tako vse bolj obračajo in računajo na glasove mladih. Francoska Nacionalna fronta je tako za vodilnega kandidata svoje liste za evropske volitve imenovala le 23-letnega Jordana Bardella

"Moj sin, star je 36 let, pravi, da mu je všeč Vox. Pravi, da je končno našel stranko, ki je nekoliko revnejša od ostalih, tako kot mi," pravi Rosario, ki živi v La Pazu, eni najrevnejših sosesk Cadiza. 

In prav za mlade, ki vse bolj občutijo rastočo neenakost v svetu in si želijo sprememb, Bruselj postaja vse bolj oddaljen, tudi za prebivalce Cadiza, kjer je leta 1996 volilo 60 odstotkov prebivalcev, na prejšnjih volitvah pa le 35 odstotkov: "To je signal za Evropo. V naših mislih se je nekaj spremenilo," pravi novinar Alejandro Martin, ki piše za regionalni El Diario de Cadiz

Vse več mladih si želi sprememb obstoječega sistema.
Vse več mladih si želi sprememb obstoječega sistema. FOTO: Shutterstock

Bruselj je storil napake, ki so še poglobile krizo 

Da so bile storjene napake ter da je k razmeram v Španiji prispevala tudi bruseljska politika, še posebej v obdobju po ekonomski krizi leta 2008, priznavajo tudi nekateri bruseljski politiki: "Mislim, da je Evropa v preteklosti storila nekaj velikih napak, večinoma med evrsko krizo, ki smo jo še poglobili z varčevalnimi ukrepi. Povečala se je brezposelnost v teh regijah in to je, seveda, povzročilo nezadovoljstvo s političnim sistemom. Zato se prebivalci sedaj obračajo k populistom," priznava vodilni kandidat evropskih Zelenih Bas Eickhout.

Jan Zahradil iz Zavezništva evropskih konzervativcev in reformistov (ACRE) pa meni, da si moramo priznati, da je Evropa "gospodarsko raznolika", tolikšne vrzeli pa ne moremo zapolniti v petih ali desetih letih. "Verjetno bo trajalo generacije. Rešitev ne moremo najti s starim evropskim modelom po načelu ene rešitve za celo Evropo – to ne bo več delovalo." 

Eden izmed ukrepov, ki se omenja v zadnjem času, je evropski investicijski program, ki naj bi se osredotočal na večje zaposlovanje in zelena delovna mesta ter ponuja finančne garancije v višini 40 milijard evrov za investicije. Da so z novim investicijskim programom in novim proračunom na pravi poti, meni tudi slovenska evropska poslanka Tanja Fajon: "Veliko sredstev namenjamo za srednje velika in mala podjetja, za razvoj zelenih delovnih mest, za raziskave in inovacije, to je prihodnost Evrope. Ko bomo vzpostavili varnostne mreže za ljudi, se bomo lahko bolje borili proti nacionalizmu in populizmu."

'Izkoristili so subvencije, potem pa so izginili, problemi pa so še vedno tu'

Regija je v zadnjih letih prejela kar 1,3 milijarde evrov evropske pomoči. A vprašanje je, kako so bili ti evri porabljeni. "Financirana so bila nekatera podjetja, a pri tem je nekaj sumljivo. Ta podjetja so izkoristila subvencije, a brez pravega akcijskega načrta za spremembe. Pojavili so se oportunisti, ki jih je pritegnil denar, izkoristili so subvencije, potem pa so izginili, problemi pa so še vedno tu," pripoveduje Diego Boza, tiskovni predstavnik Združenja za človekove pravice Cadiza. 

Več stotisoč evrov je EU investirala tudi v raziskovalno ekipo z medicinske fakultete na Univerzi v Cadizu. Sonia Torres in njeni kolegi se ukvarjajo z biomedicinskimi raziskavami, iščejo zdravila za bolezni, kot so shizofrenija, bipolarna motnja in depresija. "Z drugimi besedami, skušamo raziskati in preučiti, kaj se dogaja v naših možganih in v našem centralnem živčnem sistemu, ko občutimo kronično bolečino, nevropatsko bolečino, kot je išias," pravi Torresova, ki se dobro zaveda, da so prav evropska sredstva tista, ki jim omogočajo delo.

Ribištvo v Andaluziji počasi propada.
Ribištvo v Andaluziji počasi propada. FOTO: ENEX

A v bližnji ribiški vasi blizu mesta Barbate je zgodba popolnoma drugačna. Pred 30 leti so imeli tu 200 ladij in 4000 mornarjev – danes jim je ostalo le še 58 ladij. Kar je tudi posledica ribolovnih kvot Evropske unije. "Ribiči preživljajo težke čase. Rekel bi, da jim je res težko. Moramo ribariti, da dobimo plačo. Če so naši čolni privezani sedem mesecev, ribiči ne moremo nahraniti svojih družin," pripoveduje ribič Alfonso

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tbmb
12. 05. 2019 20.00
+2
V javni upravi ločiti tudi poklice, ker v medicini, gasilcih , policiji ki nosijo odgovornost in dejanja pri svojem delu, da se jih drugače boljše ovrednoti kot pisarniška delovna mesta. Ne more se nek profesor primerjat z kirurgom in podobnimi , ker pri njemu ni posledic če se zmoti v predavanju ko pa se kirurg pa je lahko nekdo ob življenje.
tbmb
12. 05. 2019 19.56
+5
Vsi bi samo pri mladih bluzili in filozofirali o življenju, redko kateri je pripravljen na praktično delo. Naprimer keramičar, pleskar in podobni poklici še posebej v kovinski industriji. Žal je delovnih prostih ,ki pa niso dobro plačana, redko kje. Ni več klasičnih strugarjev katerih delo je zelo v iskanju , ker večinoma vsi delajo na CNC strojih in modernejših. Ko pa je treba kaj popravit in narediti novi del pa se zatakne . Začeti drugače ovrednotit delo poklicev ki so zelo pomembni za vse cilje vej gospodarstva, ne pa se ukvarjat z to pomembno javno upravo, za katere delamo večina njih v upravi sploh ne nosi nobene odgovornosti za svoje delo.
Krta?a 21
12. 05. 2019 19.40
-1
Delu čast in oblast!
arizonadream
12. 05. 2019 19.25
+9
pomagajte mi prosim,sem len in se mi ne da delat,kaj naj naredim ,da mi zvišajo socialko?
setisfekšn
12. 05. 2019 16.44
+8
Svet oz ljudje na zemlji so v bistvu vsi revni ali v evropi ali rusiji kitajski zda balkan vsi......razen par odstotkov zemeljskega zivlja ki se vozi v lizing avtobusih po mestih Muslim rec avtomobilih nenormalnih dimenzij ki jih narekuje kapitalizemm in svinja se tisro kar je ostalo od sveta!
sandi101
12. 05. 2019 15.46
+21
Evropa kot jo imamo sedaj je velika sramota delovnih ljudi!! Evropski poslanci z ogromnimi plačami samo sedijo v parlamentu in delajo po naročilu Nemčije in Francije!! Ostale države smo dobre samo za izvajanje evropskih zakonov!! Je to res Evropa kakšno smo si želeli?? Če je je boljše,da naslednji mesec razpade saj bo v nasprotnem primeru uničila lastne narode in demokracijo!! Ljudje,ki trumoma prihajajo ne poznajo demokracije in enakopravnosti!! Še več prihajajo,da bi nas zasužnjili in na naš račun razkošno živeli! Seveda jim to omogoča evropski parlament in njegova politika odprtih vrat!! Čemu voliti?? Koga voliti?? Če grem na volitve se bom počuril sokrivega za Evropo po meri islama!!
puspan
12. 05. 2019 15.51
-1
Sandi pomisli, se delati nisi zacel pa takšne prazne trosiš. Najprej se otresti jajčnih lupin, potem pa začni razmišljati, kje in kaj sploh hočeš, drugače se ti slabo piše.
Al83
12. 05. 2019 15.36
+4
Andeluzija ni zibelka Mavrske kulture. Mavri so udrli čez Giblartar iz Afrike v Španijo in so bili po rekonkvisti, tudi kakor se spodobi poslani domov nazaj v Afriko. Mavri nimajo iskati v Španiji ničesar.
disorderliness
12. 05. 2019 17.56
+4
Se strinjam. Še Vizitgote bi morali izterjati. Španijo nazaj Baskom in Kartažanom.
Pozitiven
12. 05. 2019 13.59
+28
Naši levaki se derejo.... S m. fasiznu svoboda narodu. Državljani želimo proč komunizma svoboda narodu.
Uporabnik458403
12. 05. 2019 13.42
+22
Ta medij zeli povedati, kdo je proti nam je populist.....
športnik66
12. 05. 2019 13.38
+25
Za Španijo sicer res ne vem, a dejstvo je, da kdor pa v letih 2015 - 2019 ni našel službe v Sloveniji je res levak! Vsa podjetja iščejo delovno silo, pa jo žal ne najdejo v zadostni količini...in tako uvažamo iz Srbije in Bosne. Plačamo jih dobro, več kot 800 € neto mesečno, plus malica, plus prevoz, plus regres, plus božičnica. To so dejstva! Zato me čudi ta negativizem med Slovenci. Tja, če je pa kdo zgrešil smer študija in je diplomirani politolog, profesor telesne vzgoje, zgodovine,... in mu smrdi delati kaj drugega v življenju, si je pač sam kriv. DELA JE V SLOVENIJI DOVOLJ! EU in naši politiki nimajo pa čisto nič z našim trgom delovne sile.
lotmerzanec
12. 05. 2019 16.37
+6
Ogromno ljudi noče delati zato,ker jim država daje več kot zaslužijo najslabše plačeni delavci!! Dokler bo tako lenuhi ne bodo delali živeli bodo na naš račun in levaki to podpirajo!!
disorderliness
12. 05. 2019 17.58
+2
Ja. Zato bi nam migranti prav prišli. Za delo. Te naše ljubljanske lenobe ne moreš dati na prav nobeno delovno mesto.
MladostNiNorost
12. 05. 2019 13.33
+9
znotraj eu je ogromno priloznosti, samo zadosti "siroki" morate biti, da jih znate pobrati in vzeti v svoje roke :)
MladostNiNorost
12. 05. 2019 13.35
+3
za vse ostalo so in obstajajo (vasi) izgovori sam da potem ni eu slucajno kriva, ker vas ne futra zadosti haha
Klotilda H
12. 05. 2019 13.32
+35
V ŠPANIJI NI DENARJA? španski športni klubi se utapljajo v poplavi denarja.. nogomet, košarka,.... DENARJA JE VEČ KOT DOVOLJ, KAKO PA JE RAZPOREJEN, TO PA JE DRUGO VPRAŠANJE.
Kruh+sol!
12. 05. 2019 13.05
+25
Populizem ni nekaj negativnega, kot skusajo to trditi levaki. Orban in Salvini zame nista populista. Je pa problem migracij, ki razdvaja EU. Tega Bruselj ni resil in nikoli ne bo. Tudi znotraj EU ima najvec koristi od € ravno Nemcija, ki pobere vso delovno silo. Vsekakor se je treba boriti za obstoj nacionalnih drzav in ostati v EU , ki naj ima nekaj skupnih politik. To je cilj desnicarjev. In seveda zaprte meje za tihotapski turizem z ilegalci. Vemo, koga bomo volili in vemo, zakaj so populisti v porastu. To ni noben fasizem. In prav je tako. Kriva je pa angela in macron. Oba v zatonu in v odhajanju.
felixkp
12. 05. 2019 13.22
-5
Ne štekaš, da migracije niso problem, kajne? Tudi če ne bi bilo niti enega migranta, ljudi v zgornjem članku ne bi živeli nič boljše. To je problem, za katerega pa populisti nimajo rešitve. Je nimajo. Ne v Italiji, ne v Španiji, nikjer. Z izkoriščanjem problema migrantov pa se hočejo povzpeti na oblast. In edino to je cilj...priti na oblast. Ampak oblast bodo potem hoteli obdržat...za vsako ceno.
felixkp
12. 05. 2019 14.03
-3
ok minusarji...ribiči v članku, ki želijo loviti ribe jih ne morejo ker so jih že izlovili in jih skorajda ni več. Zato imajo omejitve. Kakše veze ima torej ribolov z migranti?
disorderliness
12. 05. 2019 14.19
+2
Ti sploh ne razumeš! Ni se treba spopadati samo z migranti, ampak tudi s partizani, luterani in telebajski. Da o rokenrolu, panku in jazz fusionu sploh ne govorimo. Kje so šele homoseksualci in ženske, ki nosijo hlače. Ampak to sploh ni populizem, to so realne vojne.
DirtySanchez
12. 05. 2019 12.32
+16
Kdor je v teh časih brezposeln je lenuh.
Jimi1
12. 05. 2019 12.56
+18
.....ali pa nima dobrih zvez,stricov ali zvenecega priimka...?
yokerxdinterfan
12. 05. 2019 14.13
+22
Po drugi strani pa zakaj bi delal za neko plačilo z katerim ne moraš v roku poplačati obveznosti ki jih rabiš za življenje (tu izklučujem vsakršen luksuz), če pa lahko vlečeš socjalo pa nekje še malo pofušaš in si na istem. Tu bi država morala do razbremeniti plačo davka tam 1000 do 1500 evrov.
lotmerzanec
12. 05. 2019 12.12
+54
Evropa kot jo imamo sedaj je velika sramota delovnih ljudi!! Evropski poslanci z ogromnimi plačami samo sedijo v parlamentu in delajo po naročilu Nemčije in Francije!! Ostale države smo dobre samo za izvajanje evropskih zakonov!! Je to res Evropa kakšno smo si želeli?? Če je je boljše,da naslednji mesec razpade saj bo v nasprotnem primeru uničila lastne narode in demokracijo!! Ljudje,ki trumoma prihajajo ne poznajo demokracije in enakopravnosti!! Še več prihajajo,da bi nas zasužnjili in na naš račun razkošno živeli! Seveda jim to omogoča evropski parlament in njegova politika odprtih vrat!! Čemu voliti?? Koga voliti?? Če grem na volitve se bom počuril sokrivega za Evropo po meri islama!!
nightangel
12. 05. 2019 19.10
-1
Torej voli ZSi,boš naredil nekaj dobrega za Slovenijo.
lumpimonster
12. 05. 2019 11.52
+19
Sej ni za nič delala delala je za davke...
sid11
12. 05. 2019 11.47
+63
Ni vse samo populizem...želimo si sprememb ker je Bruselj pokvarjen do obisti...
lotmerzanec
12. 05. 2019 12.14
+49
Imaš prav nisem ne levičar in ne desničar!! Sem zgolj Slovenec kateremu ni vseeno ali se bodo moji otroci lahko svobodno sprehajali in brez strahu izražali lastno mnenje!!
felixkp
12. 05. 2019 13.22
+9
resslovenka
12. 05. 2019 11.36
+0
Pluvate... Pluvamo levo in desno, brez zavor. Spoštovani že miljinkrat sem povedala, pa bom še enkrat. Pojdite na vse volitve, glasujte za kandidata za katerega mislite oz. ste prepričani, da bo delal v naše dobro. In? Nič. Svoj gnev sproščate... sproščamo po forumih. Kdo je, kdo ni, kako ni, kako nikoli ne bo. Levi proti desnim in obratno. Toliko gneva, da duši. Hja, res. Eni in isti na volilnih listah. Ampak za to ste... Smo krivi ljudje. No tisti, ki se volitev ne udeležujete. Sicer pa moje mnenje. Skrajni čas je da se znane eminence umaknejo in prepustijo prihodnost mladim, preveč jih zastrupljajo s svojimi populisticnimi obljubami od katerih je že vseskozi bore malo oz. En Velik Nič. Upokojencem pa, bodite previdni. Spet potrebujejo vaše... naše glasove. 🤗
Uporabnik458403
12. 05. 2019 11.50
+30
Ta gnev je posledica delovanje drzave, tistih, ki so na oblasti.......... A si ze kdaj slisal, da bi se kdo znasal nad gasilci.....? NE KER POSTENO ODDELAJO SVOJ POKLIC
SLOVENEC
12. 05. 2019 12.06
+3
Slovenka. Se strinjam z tabo. Vsi samo jočejo, od sebe pe ne dajo nič.
lotmerzanec
12. 05. 2019 12.19
+22
resslovenka Dokler bodo kandidati Erjavec ,Janša,Jurša,Medendorfer in ostali,ki se oklepajo dobro plačenih solčkov je res brezveze iti na volitve!! Tudi Šarec ni nič boljši saj mu svetuje KUČAN!! Iti na volitve je brezveze saj je edino v sloveniji lahko minister v vladi čkovek,ki je na volitvah dobil borih 392 glasov!! Kaj pomagajo volitve,če pa pridejo v parlament NEIZVOLJENI!!
disorderliness
12. 05. 2019 12.39
+11
V resnici je gnev na forumih, za šankom, kjerkoli realna demokracija. Uradne volitve so žal fake, pesek v oči, posmeh razumu in človečnosti. Na žalost je na svetu še toliko pod-ljudi, ki res hodijo na volitve in jih s svojo udeležbo delajo legitimne.
resslovenka
12. 05. 2019 13.20
+1
resslovenka
12. 05. 2019 13.21
+3
To je pa tudi res. Se strinjam. Kriv je naš sistem, ki to dovoli. Tudi meni ni pogodu.
upornik30
12. 05. 2019 11.34
+1
ko bomo izčrpali še eno kapljico nafte bomo končali s trošenjem našega planeta! ne bomo imeli kje vzet
Koral
12. 05. 2019 11.19
+24
Eu nas je spravila v revščino,izseljevanje in brezposelnost,samo slabo dela.
SLOVENEC
12. 05. 2019 12.07
-5
V revščino? Ti sploh nimaš pojma kaj je revščina. Vsi živimo ko bubike. Od prveda do zadnjega.
resslovenka
12. 05. 2019 13.24
+5
Ste pozabili? Sedaj svet obvladuje kapital. In kapital je krut do malih ljudi. Govorim o pokvarjenem kapitalizmu, ne o tistem zdravem. Če je sploh kje. 🤗
resslovenka
12. 05. 2019 13.29
+1
Imam prijatelja, ki živi v Kanadi, se pa 2x letno vrne domov, v Slovenijo. Pa pravi:" vi ne veste kje živite. Tu je pravi raj." Hm... Saj res, ampak marsikaj se mora spremeniti, da bo to pravi raj. 😊
lotmerzanec
12. 05. 2019 17.32
+3
Mogoče ti žuviš kot bubika nekateri pa delamo po 180 ur na mesec za pičlih 700 evrov mesečno!! Evropa nam ni prinesla nič ,če misliš,da ni tako naj objavijo koliko letno plačamo v evropski proračun!? Mi si pa mislimo,da nam je Evropa bogvedi kaj dala,ki sofinancira 5 kilometrov asvalta!!