Gospodarstvo

Namesto Supervizorja na uporabo Erar, prikazuje tudi podatke o darilih in računih v tujini

Ljubljana, 07. 07. 2016 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker aplikacije Supervizor na KPK niso mogli funkcionalno razvijati, saj so imeli le dovoljenje za njeno uporabo in posodabljanje podatkov, ne pa za njen nadaljnji razvoj, so jo nadomestili z novo aplikacijo. Ta med drugim ponuja informacije o darilih in prikaz tujih bančnih računov.

Od danes Supervizor ne deluje več. Nadomestila ga je nova spletna aplikacija Erar, ki jo je na novinarski konferenci predstavila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Aplikacija dodatno omogoča vpogled v poslovanje z e-računi, v podatke, vezane na omejitve poslovanja, ter prejeta darila in prikaz tujih bančnih računov poslovnih subjektov.

---->  http://erar.kpk-rs.si/

Aplikacije Supervizor na KPK niso mogli funkcionalno razvijati, saj so imeli le dovoljenje za njeno uporabo in posodabljanje podatkov, ne pa za njen nadaljnji razvoj, so pojasnili na komisiji. Nova aplikacija bo uporabnikom nudila vse podatke, ki jih je vseboval Supervizor, obenem pa bo ponudila podatke iz novih podatkovnih virov. Od danes je že dostopna na spletnih straneh komisije.

Nadgradnja Supervizorja se je po besedah predsednika Borisa Štefaneca začela že s prenosom programa z vsemi podatki na strežnik ministrstva za javno upravo julija lani, ko je dotedanji upravljavec Supervizorja Primož Bratanič aplikacijo začasno ugasnil. Z novim programom KPK kaže dovzetnost za neodvisno ravnanje, kar je po besedah Štefaneca zahtevek, ki ga vedno postavljajo pred slovensko družbo.

Aplikacija Erar
Aplikacija Erar FOTO:

Eden od poglavitnih razlogov za razvoj nove aplikacije predstavljajo e-računi, saj uporabniki Erarja lahko sedaj vidijo račune, ki so jih gospodarski subjekti izdali državnim organom. Podatki o e-računih se, kjer je to mogoče, povezujejo tudi s transkacijami. V Erarju so vključeni tudi podatki o omejitvah poslovanja in prejetih darilih ter prikaz tujih bančnih računov poslovnih subjektov. Izpostavljajo še vsebinski sklop Zanimivosti, kamor se bodo dodajale analize različnih tem, med drugim prikaz slabo ocenjenih javnih naročil in prikaz porabe javnih sredstev slovenskih občin. Komisija sicer poudarja, da za celotno aplikacijo velja, da se do podatkov ne opredeljujejo in ne podajajo vrednostnih sodb.

Štefanec je napovedal tudi prenovo grafične podobe komisije, ki bo poenotena s tisto v celotni državni upravi. Novo podobo je predstavil vodja službe za nadzor in preiskave na KPK Peter Premrl. Kot je pojasnil, z njo sporočajo, da želi KPK opravljati svoje delo kot resen državni organ - zakonito strokovno, v okviru svojih pristojnosti in neodvisno od politike. Na prvo mesto KPK postavlja vladavino prava, izpostavljajo pa tudi pomen odgovornosti in transparentnosti. Prav tako bodo poseben poudarek dali zaščiti prijavitelja, je povedal Premrl.

KPK je spletno aplikacijo Supervizor zagnala 23. avgusta 2011. Omogočila je vpogled v tok denarja med javnim in zasebnim sektorjem na področju blaga in storitev. Njegovo delovanje je bilo v preteklosti večkrat ovirano, objava nekaterih podatkov pa je povzročila celo odstop z ministrskega položaja.

Marca lani je KPK namreč objavila podatke Supervizorja, po katerih so fizične osebe v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb iz javnega sektorja dobile več kot milijardo evrov. Druga na lestvici prejemnikov je bila ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar, ki je dan po objavi odstopila.

Konec septembra so Supervizor nagradili z informacijsko jagodo, kot uspešen primer kako lahko s primerno informacijsko storitvijo izboljšamo transparentnost in poslovanje z državnimi in javnimi sredstvi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
07. 07. 2016 21.09
+0
Pod člankom Američani zgroženi: v zgolj dveh dneh kar dva primera brutalnega policijskega posredovanja pa komentarji niso dovoljeni??
transs
07. 07. 2016 19.42
+1
larbitron
07. 07. 2016 15.45
+3
In koliko je stala nova aplikacija in koliko bo stalo vzdrževanje? Ker prejšnjo je avtor naredil in vzdrževal brezplačno.
eiffel
07. 07. 2016 17.10
+1
Ne, ni je vzdrževal brezplačno. Saj piše, da nimajo dovoljenja za njen nadaljnji razvoj.
macek_garfield
07. 07. 2016 13.58
+9
na seznamu ziher ni castnega doktorja znanosti pristinske univerze, ker on ne posluje prek trr ampak samo z gotovino pa to