Finance
Oglas

Pozor! Finančni virus na pohodu!

Ljubljana, 27. 12. 2018 21.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V zadnjem času smo zasledili, da je tudi v Sloveniji na pohodu nov, zelo nevaren virus. Enega od najbolj očitnih simptomov tega novodobnega virusa najbolj opišejo prav izjave ljudi, ki ga že občutijo: “Vse je lepo in prav, a če imaš 400 evrov kreditov, 653 evrov plače, ne vem, kako bi skalkulirala, da preživim mesec, razen, kot delam zdaj, edino, da grem 20 km peš v službo.” Ali pa drug primer, kjer gospod simptome opisuje takole: “Imam 850 evrov plače, vse položnice na mesec pridejo 400 evrov, 200 evrov porabim za hrano, pa potem še bencin … kako naj sploh kaj prišparam?”

Preverite, kako finančno pismeni ste!
Preverite, kako finančno pismeni ste! FOTO:

Z veseljem bi vam napisali, da ste pred njim varni, a verjetno ste v veliki nevarnosti tudi vi, tako kot najmanj 75 % Slovencev in Slovenk. No, pa to ne velja samo za Slovence. Velja za svetovno populacijo. Finančni virus, ki je na pohodu ni nekaj novega, je pa zagotovo nevarnost za vsakega, ki ne zna ravnati s svojimi osebnimi financami. Strokovno se mu reče Finančna nepismenost in posledice so strašljive. Vsi, ki ga doživljajo se običajno soočajo s strahovi kot so: Bom preživel ta mesec? Ali bom imel dovolj denarja za položnice? Kaj, če se mi pokvari pralni stroj, avto, kako bom plačala servis? Itak bo šlo vse nekam, bolje, da poberem denar iz delnic, skladov in ga spravim na varno, v sef. 

Preverite, kako finančno pismeni ste!
Preverite, kako finančno pismeni ste! FOTO:

Razlog za takšne misli je običajno prav finančna nepismenost, ki se širi hitro kot virus in kateri posvečamo premalo pozornosti. V zadnjih letih je bilo izvedenih veliko raziskav, ki dokazujejo številne koristi dobre finančne pismenosti. Med drugim je vse več dokazov, da znajo tisti z višjo stopnjo finančne pismenosti bolje upravljati z denarjem. Poleg tega je verjetnost, da prihranijo večje vsote kapitala višja pri bolj finančno pismenih, kot ugotavlja OECD (Kako finančno pismeni ste VI lahko preizkusite TUKAJ).

 

Pa vendar, je ljudem enostavneje, če se na vse raziskave in nasvete požvižgajo ali bolje, jih celo zanikajo. Zakaj je temu tako? Ker je sprememba trenutne situacije dolgotrajen proces, kjer je potrebno spremeniti svoj način razmišljanja, odnos do denarja, navade itn. in se spraviti v akcijo!

Poglejmo si nekaj komentarjev ljudi, ki za vse krivijo druge in jih prištevamo med žrtve finančnega virusa:

»Pismo, če je Zidar bankrotiral, kako mi ne bomo?!«

»Pametne glave povejte kako pri 500 evrih imeti še za kaj kot položnice in hrano.«

»Prvič, če nam glih uspe 10 posto dat na stran (pri povprečni plači) … al crkne pralni stroj al stedilnik … al morjo otroc za razne butaste izlete in predstave placat … al kdo u familiji praznuje rojstni dan … al si povabljen na krst al poroko … in tako par mesecev in si spet plonk.«

»Najlaže! Ubiješ politika ko si v penziji … potem varčuješ pokojnino, država pa te hrani.«

»Z dobro plačo je lahko nasvete delit!«

»Teoretično na papirju je vse možno, papir vse prenese. Kako bolano razmišljanje kao teh strokovnjakov, ki imajo krepko čez 3000 plače, naj se postavijo v minimalno plačo al pa v penzijo s 400 evri. Pol naj flancajo od kje in koliko privarčevati na mesec.«

Minimalna plača, nizka pokojnina, visoke mesečne obveznosti … Ljudje izgovore za svoje trenutno stanje zelo pogosto pripisujemo drugim. Najlažje je s prstom pokazati na druge (delodajalce, politike, starše, banke itn.), a dejstvo je naslednje - situacija je v največji meri odvisna od nas samih. Od nas je odvisno ali bomo izkoristili limit, ki nam ga ponudijo na banki, ali se bomo zadolžili za 30 let, kljub temu, da nam danes ni uspelo nič privarčevati in ali bomo živeli iz danes na jutri, kljub temu, da bi se lahko pred nekaterimi hujšimi scenariji zaščitili. Vse slabe odločitve, verjeli ali ne, so odraz finančne (ne)pismenosti (Ste VI že preverili kako finančno pismeni ste? Naredite prvi korak in preverite TUKAJ) . 

V kolikor bi se že od vsega začetka držali osnovnih temeljev, bi bilo bistveno manj ljudi v težkih finančnih situacijah. Vseh zgodb, kot so 200 € pokojnine, bolezen ali celo smrt in posledično ostanek dolgov, bi bilo bistveno manj, v kolikor bi se na že obstoječih zgodbah nekaj naučili. In sicer:

- Za svoje pokojnine bomo v prvi vrsti morali poskrbeti sami!

- Takrat, ko imamo zaposlitev (ne glede na višino prihodkov) se moramo zaščititi pred možnimi scenariji, ki obstajajo!

- Vedno moramo izhajati iz 100 %, ki jih imamo na voljo in te ustrezno razporediti.

- Zelo dobro moramo ločiti med tem kaj potrebujemo in kaj hočemo. Upanje, da bi bilo življenje ob višjih prihodkih kaj dosti drugačno je slaba strategija. Ne verjamete? Vprašajte tiste, ki imajo več. Tudi njim se zdi, da imajo premalo!

- Zadolževanje je varno le, če upoštevamo osnovne kriterije (in ti niso bančni kriteriji) …

- Najbolj vroča naložba ta hip ni tista, ki vam bo jutri prinesla bajne donose, temveč prej velike izgube

In ne, to ni samo težava tistih, ki živijo z minimalno plačo. S takimi težavami se soočajo tudi tisti, ki imajo po 1.500, 3.000 in celo višje plače - z denarjem ne znajo ravnati, njihovi odhodki pa so še večji od prihodkov!

Na kaj vse moramo paziti, da nas ne ujame finančni virus lahko preverite TUKAJ. Odgovorite na pet kratkih vprašanj (pa brez skrbi, pred vami je na ta vprašanja odgovorilo že 25.238 Slovencev) in ugotovili boste kako odporni ste na finančni virus in kako lahko izboljšate svojo trenutno situacijo.

 

Naročnik oglasa je Zavod za finančno opismenjevanje Finplac.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja