V svetu milijarderjev nič novega - Bill Gates ostaja najbogatejši človek na svetu

Forbes je objavil lestvico najbogatejših ljudi na svetu. Bill Gates ostaja že četrto leto zapored na vrhu lestvice, njegovo premoženje ocenjujejo na 86 milijard ameriških dolarjev. Na drugem mestu je ameriški vlagatelj Warren Buffett. Najmlajši milijarderki sta še vedno norveški sestri Andresen, stari 20 in 21 let, najmlajši milijarder pa 26-letni soustanovitelj aplikacije Stripe za spletna plačila John Collison.

Soustanovitelj Microsofta Bill Gates četrto leto zapored ostaja najbogatejši človek na svetu, vendar pa se mu približujejo internetni milijarderji, kaže danes objavljena lestvica ameriške revije Forbes. Za najbogatejše je bilo leto od lanske objave seznama sicer rekordno, saj je njihovo število poraslo za 13 odstotkov, s 1810 na 2043.

Forbes je tokrat prvič naštel več kot 2000 milijarderjev, tudi povečanje njihovega števila - za 233 glede na lani - je največje, odkar jih je Forbes pred 31 leti začel spremljati.

Povečalo se je tudi skupno premoženje milijarderjev, in sicer za 18 odstotkov na 7670 milijard dolarjev (7143 milijard evrov).

Gates ima premoženje v vrednosti 86 milijard ameriških dolarjev (80 milijard evrov), kar je devet milijard več kot lani. 61-letnik je najbogatejši že četrto leto zapored, sicer pa je bil na vrhu Forbesove lestvice 18-krat v zadnjih 23 letih.

Forbes je tokrat prvič naštel več kot 2000 milijarderjev, tudi povečanje njihovega števila je največje, odkar jih je Forbes pred 31 leti začel spremljati.

Na drugo mesto se je z lanskega tretjega povzpel ameriški vlagatelj Warren Buffett s 75,6 milijarde dolarjev (70 milijard evrov), na tretjem pa izvršni direktor spletnega trgovca Amazon Jeff Bezos, ki ima pod palcem 72,8 milijarde dolarjev (67,8 milijarde evrov). Peti je 32-letni izvršni direktor družbenega omrežja Facebook Mark Zuckerberg s premoženjem v vrednosti 56 milijard dolarjev (52 milijard evrov), kar je 11,4 milijarde več kot lani. Zuckerberg se je tokrat prvič uvrstil med prvo peterico, potem ko je lani prvič prišel med prvih deset.

Iz prve peterice pa je po več kot desetih letih prvič izpadel 77-letni mehiški telekomunikacijski tajkun Carlos Slim Helu, čigar premoženje se je sicer od lani povečalo s 50 na 54,5 milijarde dolarjev (50,8 milijarde evrov).

Na letošnjem seznamu je 195 novincev, od tega največ, 76, s Kitajske. Največ milijarderjev - 565 - je sicer v ZDA, sledijo Kitajska s 319 milijarderji, Nemčija s 114, Indija s 101.

Bill Gates

Billu Gatesu se lahko smeje - četrto leto zapored ostaja najbogatejši človek na svetu. (Foto: Reuters)

Najbogatejša ženska na svetu je 94-letna lastnica L’Orealovega imperija

Najbogatejša ženska na svetu je po podatkih revije Forbes 94-letna Francozinja Liliane Bettencourt, njeno premoženje se je v zadnjem letu dni povečalo za 3,4 milijarde dolarjev (3,17 milijarde evrov), trenutno ga strokovnjaki ocenjujejo na približno 39,5 milijard dolarjev (36,8 milijarde evrov).

Na drugem mestu ji sledi Alice Walton, edina hčerka ustanovitelja imperija Wal-Mart, Sama Waltona. Alice ni imela aktivne vloge v družinskem podjetju, a ostaja najbogatejša ženska v ZDA, predvsem po zaslugi Wal-Martovih delnic in dividend. Njeno bogastvo ocenjujejo na okrog 33,8 milijarde dolarjev (31,5 milijarde evrov).

Najmlajši milijarder, ki se je do bogastva dokopal sam, je soustanovitelj aplikacije Stripe za spletna plačila John Collison, ki je star 26 let. Le dva meseca starejši je ustanovitelj Snapchata Evan Spiegel. Sicer pa sta drugo leto zapored najmlajši milijarderki Norvežanki, 20-letna Alexandra Andresen in njena 21-letna sestra Katharina, in sicer zahvaljujoč deležu v tobačnem imperiju svojega očeta. 56 milijarderjev je mlajših od 40 let.

Revija Forbes objavi seznam vsako leto v svoji tiskani izdaji, na svoji spletni strani pa ima seznam, ki ga redno aktualizira. Ocene oblikuje na podlagi sledenja lastništva delnic in nepremičnin ter luksuznih predmetov, kot so jahte in umetniška dela. Seznam večinoma temelji na javno objavljenih informacijah in tako ni nujno točen.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 55
 
Nikiiy 20.03.2017 22:46:42
Na Velenjski KOMUNALI imajo direktorja milijonarja svoji mami je podaril kar 1.2 milijona, evrov ker mu je od prodaje solate posodila samo 240 000 mark. Strokovnjaka podpira Župan Velenja saj poleg milijonov na roke je tudi velik strokovnjak za KOMUNALO.
KordišinAhmadi 20.03.2017 22:58:33
Saj so provizijo od TEŠ delil, pa je skor Kontića vlak povozu.
Več komentarjev