Fokus

Čarobni svet večdesettonskih inštrumentov

Ljubljana, 24. 12. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
7

Orgle veljajo za kraljico inštrumentov, tako jih je opisal že Mozart in so najbolj zapletena naprava, kar si jih je v predindustrijski dobi izmislil človek. V Sloveniji jih imamo kar 1094, največje so v Cankarjevem domu, največje cerkvene pa v koprski stolnici. Čeprav so največje orgle največji inštrument na svetu, lahko odlično zvenijo tudi v duetu z najmanjšimi inštrumenti. Kako zapleteno jih je igrati, kako dolgotrajna je njihova izdelava in kako nanje zveni Sveta noč? 24UR Fokus.

Orgle v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so edini inštrument pri nas, ki so ga zasnovali z ozirom na še nedokončano dvorano, s sicer prilagodljivo akustiko, ki pa je vendarle zelo drugačna od cerkvene. Pa tudi zaradi njihove velikosti, pravi njihov skrbnik organist Saša Frelih Mišo. Od igralnika do vrha so visoke kar 24 metrov, vseh registrov je 73, možnih kombinacij zvokov pa je ogromno – 21-mestno število.

Tehtajo več deset ton in imajo skoraj osem tisoč piščali, zračna turbina, povezana z elektromotorjem, pa v prostore pod piščalmi – v sapnice – potisne 53 kubičnih metrov zraka na minuto.

Ko so jih pripeljali iz Berlina, je postavljanje v dvorani trajalo še skoraj pol leta, prav toliko časa tudi intoniranje in uglaševanje. Gre za največjo inštrumentalno investicijo v zgodovini slovenskega naroda – po današnjih cenah bi stale milijon sto tisoč evrov.

Orgle veljajo za najbolj zapleteno napravo, kar si jih je v predindustrijski dobi izmislil človek, pri nas jih izdeluje več mojstrov, eden od njih je Tomaž Močnik. Po izobrazbi inženir radiologije zdaj velja za enega izmed najboljših izdelovalcev orgel v Evropi. Po študiju se je namesto v svojem poklicu zaposlil v orglarski delavnici, se izučil, nato pa šel na svoje.

Naročniki običajno zberejo več ponudb in že za izdelavo ponudbe je treba izmeriti prostor, kjer bodo orgle, se seznaniti z akustiko prostora in pripraviti osnovne skice. Ko naročnik izbere izvajalca, sledijo natančne meritve, določijo se menzure, mere za piščali in šele nato začnejo izdelovati načrt, pravi Močnik. 

Orlge
Orlge FOTO: Shutterstock

Od začetka načrtovanja do izdelka tako za ene povprečne orgle potrebujejo približno leto dni, se pravi po pripravi ponudbe in natančnejših meritvah. Cena pa je odvisna od cele vrste parametrov. Povprečne orgle stanejo od 300 do 400 tisoč evrov.

Po izredno lepem zvoku slovijo orgle v frančiškanski cerkvi ob ljubljanskem Tromostovju, ki imajo 58 registrov. 95 odstotkov orgelske glasbe je sakralne, vendar pa lahko nanje igramo praktično vse zvrsti glasbe, pravi organistka Polona Gantar. Nedavno je na teh orglah potekal izjemno uspešen jazz koncert. Prav tako so orgle primerne za kombinacije z drugimi, tudi majhnimi inštrumenti.

Največje cerkvene orgle pri nas imajo v koprski stolnici. Leta 1988 izdelane orgle so prišle iz Švice, ker jih je podarila tamkajšnja koncertna dvorana Tonhalle, vendar je bila njihova postavitev velik logističen in finančen zalogaj, na katerega so v Kopru izjemno ponosni, pravi vodja projekta postavitve orgel Miran Bordon. Za 16-tonski inštrument so morali med drugim zgraditi nov kor. Visoke so slabih 10 in široke slabih devet metrov in imajo kar 5481 piščali ter 69 registrov.

Česar ljudje pogosto ne vidimo, pa je igranje z nogami. Pogosto zato mnogi zmotno mislijo, da če igrajo klavir, bodo hitro osvojili tudi ta inštrument. Vendar zanimanje za ta inštrument pri nas raste, tudi zato, ker imamo veliko kakovostnih inštrumentov. In sedaj kar okrog 30 šol na nižji stopnji poučuje orgle, pa seveda vsi konservatoriji in na akademiji za glasbo. Tako da je prihodnost igranja orgel pri nas zelo obetavna. 

24UR Fokus
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
24. 12. 2023 11.20
-1
Danes so samo orgle, kot glasbilo, a nekoč so v katedralah, cerkva ni bilo, skupaj z zvočno ustezno konfiguriranimi poščali na orhal in zvonovi v katedrali, in risbami na tleh, služile za zdravljenje ljudi. Govorimo o zdravljenju z zvokom. Risbe na tleh so imele svoj namen ob tem.
Ramzess
24. 12. 2023 11.21
Ramzess
24. 12. 2023 11.23
Zdravljenje z določenimi frekvencami in vibracijami zvoka. Potem so vse uničili, zaradi drugih interesov.
Banion
24. 12. 2023 10.17
lep in zapleten inštrumnet, tudi izdelava je zapletema a zelo zanimiva, kajti ko jih vidiš med nastajanjem po delih si težko predstavljaš kakšno glazbilo je to. Zelo enostavno in hkrati zelo zapleteno
nomis1
24. 12. 2023 08.54
+3
in potem neka mala cerkev v benediktu kupuje take orgle za 300.000 € za cerkev, kjer je letno 15-20 maš. ampak če narod da dnar, zakaj nebi župnik vzel in kupil. aja pa 10% gre itak njemu v žep. je prelep inštrument ampak v vsako vaško obrobno cerkev pa ga ni treba dat. s tem se izgublja tudi čar tega.
Ramzess
24. 12. 2023 11.24
-1
Toliko maš, ja koliko pa verniki darujejo pri maši, uf. Očitno župnik dobro obvlada hipnozo.
shadow_777
24. 12. 2023 12.03