Fokus

Janja Garnbret: Napredovati vsak dan! In nič drugega

Ljubljana, 08. 10. 2023 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
6

Napredovati vsak dan. Sliši se preprosto, a v vrhunskem športu je to nekaj, kar predstavlja cilj najboljšim. Tistim, ki so osvojili že praktično vse, kar se osvojit da, ki z rezultati na vsaki tekmi na novo pišejo zgodovino panoge, ki so ji posvetili življenje. Janja Garnbret, 24-letna športna plezalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, se lahko z rezultati postavi ob bok največjim športnim zvezdnikom na zemeljski obli. Takšnim, kot je denimo teniški as Novak Đoković. "Nikoli se nisem želela primerjati z drugimi, nisem pomislila na to," razmišlja Garnbretova v tokratni rubriki 24UR Fokus.

Sliši se komaj verjetno, a statistika jasno kaže, da gre za športnico, ki jo je težko sklatiti z vrha. Še več, tam vztraja. Vse odkar se je začela spopadati s tekmicami na ravni svetovnega pokala, ko je štela vsega 16 let. "Danes so mi vzor tisti, ki veliko tekmujejo, se našega športa lotevajo s strastjo, uživajo, ko plezajo, so s srcem in dušo zraven," dodaja športnica, ki se je ob preboju med svetovno elito športnega plezanja navduševala nad potezami Mine Markovič in Maje Vidmar, si želela biti podobna omenjenima, a kot priznava, se je z njima hitro začela boriti, ju premagovati in ohranili sta posebno mesto v njenem srcu. Ostali sta velik navdih in to se do danes, ko ima 41 zmag svetovnega pokala, toliko kot nihče na svetu, ni spremenilo.

Njena dominacija, kjer koli se pojavi, ne glede na disciplino športnega plezanja navdihuje naslednje generacije plezalk, sama pa želi ostati dominantna. "Želela sem si biti taka. Nekoč je bilo zame nekaj nepredstavljivega, ko sem brala, da je nekdo na vrhu 10 ali pa 15 let, in zdaj, ko se kdaj pa kdaj ozrem nazaj, ugotovim, da sem tesno povezana s svetovnim vrhom že približno šest let," dodaja Korošica, ki se zaveda, da je izzive po vsem, kar je doslej postorila, zelo težko najti. In to ni enostavno niti zanjo niti za njeno ekipo, na čelu katere je trener Roman Krajnik.

Vsak dan je pomemben

Janja Garnbret se je na talent zanašala kratek čas. Jasno ji je bilo, da le zadostna količina pravilnega treninga prinaša rezultate. Če se zlijeta vrhunska priprava in talent, ki ga premore 164 centimetrov visoka športnica, pa je jasno, da tekmicam ne bo lahko, da so njihove možnosti za zmago na tekmah minimalne. V letošnji sezoni so imele tekmice to srečo, da je bila Garnbretova poškodovana, da je morala zaradi poškodbe palca leve noge na prisilni počitek. Situacija, ki je ni vajena, posledično je potrebovala tudi čas, da je ujela tekmovalni ritem. "Zame je bila to morda celo najtežja situacija na trenerski poti doslej," je jasen Krajnik. "Sredi maja taki dvomi, taka vprašanja, vsega dva meseca pred svetovnim prvenstvom. Z ogromno pogovora, motivacijskega govora se je vse izkazalo za uspešno. Hitro se je odvilo v pravo smer."

Po drugem mestu v Pragi se je izstrelila nazaj na vrh, zmagala, do konca sezone pa najprej vknjižila 40. zmago svetovnega pokala in v Kopru, kjer še ni zmagala, še 41. To je bil poseben izziv, saj tekmovati in zmagovati na prizoriščih, kjer ji to doslej še ni uspelo, iz nje iztisne še nekaj več. "Napredek. To je zame največji izziv. Vsak dan, vsak trening, vsako tekmo. Ker ne morem biti več boljša, kot prva bi rekla, da je napredek tisto, kar me žene naprej," je jasna Janja Garnbret, ki spreminja svet športnega plezanja na bolje, sledijo ji množice, plezalni centri doma so prepolni nadobudnih mladcev, ki ji sledijo in za nič na svetu ne slečejo majice, ki jim jo je podpisala. V njej zaspijo in mnogi med njimi, ki imajo v življenju jasno začrtane cilje, se zbudijo z mislijo, da je dnevni napredek tisto, k čemur je treba strmeti za lepši jutri.

Trener Roman Krajnik, menedžer Florian Klingler, podpornik Ayao Komatsu, sicer inženir moštva Haas v formuli 1, in francoska tekmica Oriane Bertone so za 24UR Fokus s svojega zornega kota predstavili, kako vidijo največjo športno plezalko vseh časov Janjo Garnbret, s katero smo bili v italijanski plezalni meki Arcu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jani.
08. 10. 2023 16.07
+1
Vse spoštovanje! Bravo, bravo, bravo 🙂
MiLjBo
08. 10. 2023 15.16
+3
Izjemen plezalni fenomen!
periot22
08. 10. 2023 14.37
+7
Nimiuseen
08. 10. 2023 11.26
+8
Janja tebi popolnoma verjamem v odlično pripravljenost. Res ti zaupam!
Kuku456
08. 10. 2023 11.10
+11
Foxn.ca
10. 10. 2023 12.21
+1